Kanchanaburi ligt slechts op 125 kilometer van Bangkok. Maar wat een verschil. De stad ligt op de plek waar de rivieren Kwae Noi en Mae Khlong samenkomen. Van hier tot aan de grens met Birma ligt het grootste oerwoudgebied dat Thailand nog kent.

Natuurlijk, de Brug over de River Kwai moet je hebben gezien, zowel de film uit 1957 van David Lean als de werkelijke brug in Kanchanaburi. Al heeft deze niets met de (in Sri Lanka opgenomen) houten brug in de film te maken. De stalen brug in Kanchanaburi is afkomstig uit Nederlands Indië.

Bij de aanleg van de Death Railway door de Japanners tussen Birma en de Golf van Thailand zijn vele tienduizenden gesneuveld, naar schatting 100.000 Aziatische dwangarbeiders en ruim 16.000 krijgsgevangen uit de JEATH-landen, Japan, Engeland, Amerika, Australië en Holland. Hun strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog is weergegeven in het JEATH-War Museum en het World War II Museum.

Wellicht nog meer indruk maken de lange rijen goed onderhouden graven op de oorlogskerkhoven. Het is mogelijk over de brug te lopen richting Nam Tok. Je kunt ook de trein nemen, zeker een must voor spoorwegfanaten. Een rit met trein over de dodenspoorweg laat zien voor welk een bijna onmogelijke zaak de dwangarbeiders hebben gestaan. Eind november/begin december herdenken de Thai de geschiedenis met een ‘sound & light show’.

Erawan

Het Erawan National Park op ruim 60 kilometer afstand, is wellicht het meest bezochte natuurpark van Thailand. De meeste gasten komen voor de zevenarmige waterval, met het turkoois water volgens sommige de mooiste van Thailand. Camera en zwemkleding niet vergeten! En op doordeweekse dagen is het er niet zo druk. Veel minder bezocht wordt de grotere Huay Khamin Waterval in het Sri Nakharin National Park. De omgeving is wellicht minder romantisch, maar in ruil daarvoor krijg je tropische jungle met bijbehorende dieren als vogelspinnen en varanen.

Het stuwmeer is een waterplaats van jewelste, zeker voor zwemmers, roeiers en andere waterliefhebbers. Overigens: rondom Kanchanaburi is voldoende te zien om een paar dagen op een schitterende manier door te brengen.

Ook niet te missen: een tocht op een vlot over de rivier. Je kunt kiezen uit bamboe vlotten met een restaurant of een met een keiharde disco aan boord. Tip voor (ex) honeymooners: boek een nacht in het Kasem Island Resort. Dat ligt op een klein eiland in de Mae Khlong en is smaakvol opgezet. Een bootje haalt gratis van en brengt naar de vaste wal. Wat een zonsopgang over de rivier en wat een ontbijt aan de rand van het kabbelende water. En dit is slechts één van de mogelijkheden om hier te overnachten.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website