Als u zich eens wilt laten verrassen door een authentieke Noord-Thaise ervaring, is een trip noordwaarts vanuit Chiang Mai naar Soppong een aanrader.

Een uurtje of drie rijden langs kronkelende wegen door de heuvels, die weliswaar allengs verslechteren maar de rit is op zich al een belevenis. Natuurlijk, de temperatuur daalt vooral ’s nachts in de noordelijke heuvels en ook het signaal voor de mobiele telefoon neemt langzaam maar zeker af. Maar dat wilden we toch, even helemaal weg uit het drukke leven van alledag?

Soppong

Ik ging er met drie vrienden naar toe en onze basis voor drie dagen was dus het slaperige stadje Soppong in de provincie Mae Hong Son. Het maakt deel uit van het district Pang Mapha, waar in een achttal dorpen ca. 8000 mensen wonen. De dorpen zijn vanuit Soppong alle wel binnen een minuut of 30 te bereiken, maar de wegen er naar toe variëren van slecht tot abominabel.

De bergstambevolking in de streek bestaat voornamelijk uit Karen, Lisu, Lahu, Shan, het Thaise aandeel is ongeveer 20%. Men voorziet in hun levensbehoefte van kleinschalige landbouw, mais, rijst, gember, sesam en taro, terwijl er wat buffels en kippen rondscharrelen en hun leven delen met de lokale honden en katten. De huizen mogen rudimentair zijn maar een satelliet-schotel op het dak en een four-wheel drive voor de deur ontbreken niet. Je moet natuurlijk wel prioriteiten in het leven stellen.

Jungletocht

Ons team van vier trok onder leiding van een lokale Karen-gids de bergen in voor een 20 km lange trektocht door de heuvels richting Myanmar. Wij liepen over rijstvelden, staken ondiepe riviertjes over, kropen door dichte, maagdelijke jungle door veel modder en sloegen ’s avonds onderweg ons kamp op. Daarvoor hadden we dan onze Karen-gids, uit het niets bouwde hij een hut met vloer, muren en een dak van bamboe. Niet alleen de hut, maar ook alle kookgerei – lepels, borden, waterkokers, alles – alles uit bamboe uit de jungle. De Karen thee werd gekookt in een bamboe waterkoker en geserveerd in bamboe mokken, allemaal handgemaakt voor ons terwijl onze groep toekeek en zich verbaasde hoe eenvoudig het leven kan zijn.

Soppong River Inn

Er is in het gebied meer mogelijk dan alleen een jungletocht. Soppong is niet echt ver weg van de “bewoonde wereld”, maar het is een andere wereld met zijn lokale etnische tradities en cultuur. Een leuke, comfortabele uitvalsbasis voor een bezoek is de Soppong River Inn, waar u informatie en hulp kunt krijgen voor andere tochten, een bezoek aan één van de vele grotten, kennismaken met de lokale handwerkmethodes en eetgewoonten.
De Soppong River Inn zelf beschikt over een prima keuken voor heerlijke lokale, Thaise en “farang” food. Kijk vooral op hun uitgebreide website www.soppong.com

Naar een artikel van Tim Newton in Phuket News.

4 reacties op “Jungletocht in Soppong (Mae Hong Son)”

 1. Wim van Beveren zegt op

  Ben hier ook geweest in 2007, en ook in de River Inn gelogeerd, mooie herinnering.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Als je dan toch in Soppong bent, bezoek dan ook de prachtige grot Tham Lot, met de nabij gelegen Cave Lodge als absolute aanrader: http://www.cavelodge.com/

  • Tino Kuis zegt op

   Dank voor die link, Frans. Heel interessant.

   Ik heb daar ooit ook een lange wandeling gemaakt onder leiding van een langharige Lahu gids die veel wist te vertellen over de geschiedenis van het gebied (‘hier waren vroeger opium veldjes’). Prachtige natuur.
   .
   We klommen op een gammel laddertje langs een steile rotswand naar een 50 (?) meter hoog gelegen grot waar tweeduizend jaar oude grote houten doodskisten bewaard zijn gebleven.

 3. Fred Janssen zegt op

  Net terug van een lange toer in die regio. Fantastisch verhaal over Soppong betekent dat ik nog eens die kant op zal moeten. Wat heeft Thailand toch veel te bieden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website