Het Jim Thompson huis in Bangkok (museum)

Jim Thompson is een legende in Thailand. Wanneer je in Bangkok verblijft is een bezoekje aan het Jim Thompson House een aanrader!

James H.W. Thompson werd geboren op 21 maart 1906 in Greenville, Delaware in de USA. Jim Thompson verhuisde in 1945 naar Thailand. De Thaise zijde industrie lag in die tijd volledig op z’n gat. In 1948 richtte hij de Thai Silk Company Ltd. op, waarmee hij de kwijnende industrie nieuw leven inblies. Thompson’s ontwikkeling van de Thaise zijde-industrie wordt vaak genoemd als één van de grote succesverhalen van het naoorlogse Azië. Ook nu nog tref je overal winkels aan met Thaise zijde onder de naam Jim Thompson, zoals in Siam Paragon in Bangkok.

Verzameling

Na zijn komst in Thailand begon Jim antiek te verzamelen. Door de omvang van zijn collectie zocht hij een geschikte plaats om zijn kunstschatten ten toon te stellen. In 1958, begon hij aan de verwezenlijking van zijn plan. De bouw van een museum annex huis voor zijn unieke verzameling. Voor de bouw gebruikte hij zes antieke teakhouten Thaise huizen uit Ban Khrua en Ayutthaya. Deze werden ontmanteld en verhuisde naar de huidige locatie in Bangkok, tegenover de wijk Bangkrua, waar ook de zijdewevers die voor hem werkte ooit gevestigd waren. In het huis werden in de verschillende kamers zijn verzameling ondergebracht.

Het duurde bijna een jaar om zijn droom te verwezenlijken. Zijn collectie, die veertien eeuwen beslaat, staat er grotendeels nog net zo bij als toen hij in 1967 op mysterieuze wijze verdween. Sommige voorwerpen uit zijn collectie zijn erg zeldzaam, zoals de hoofdloze maar elegante 7e-eeuwse Dvaravatiboeddha en een 17e-eeuwse teakhouten Boeddha uit Ayutthaya. Toen het Jim Thompson House in 1959 was voltooid, omschreef de internationale pers het als “één van de wonderen van het Oosten.”

Tot op de dag van vandaag is het Jim Thompson’s huis/museum één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Bangkok.

Video: Jim Thompson House

Bekijk hier de video:

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Jim Thompson House (video)”

 1. Gringo zegt op

  Bij de gerelateerde artikelen ontbreekt het verhaal over Jim Thompson’s levensloop.
  Zie: https://www.thailandblog.nl/boekrecensies/de-mythe-jim-thompson/
  Ook interssant!

 2. Christina zegt op

  Een mysterie maar de moeite waard om te bezoeken. Jaren geleden het boek gekocht unsolved mysterie.
  Het boek is in het Engels maar zeer interesant om te lezen.
  In het straatje zat jaren geleden een antiek winkeltje heb daar een antieke porceleinen etens pot gekocht schitterend.

 3. marcello zegt op

  Ben in het Jim Thompson House geweest en is zeker een bezoek waard! Een leuke bezienswaardigheid

 4. Nik zegt op

  Eergisteren nog daar geweest. Je kunt er ook via de klongs komen. Erg druk maar tours zijn heel efficient. Het restaurant heeft tijdens lunchuren erg lange wachttijden, ook als je alleen iets wil drinken. Koop daar mijnzijden tshirts. Is investering want blijven jarenlang in perfecte staat. Kwestie van er niet uit te groeien..

 5. Harrie zegt op

  Antiek winkel zit er nog steeds, ben er twee weken (december 2016) geleden nog geweest.

 6. Rolf zegt op

  Ik heb een erg leuke en komische herinnering aan het Jim Thomsonhouse: een aantal jaren geleden was ik daar met mijn Thaise vriendin en mijn zus. Ik was toen 55 en mijn vriendin 25. Voor sommigen misschien al een schokkend leeftijdsverschil maar mijn vriendin zag er ook nog eens 10 jaar jonger uit dan ze werkelijk was omdat ze klein is.
  het Thompsonhuis is alleen te bekijken in groepjes onder leiding van (vrouwelijke) gidsen.
  Het is inderdaad heel interessant en er is veel te zien.
  Voor ons, onze groep, liep dit echter helemaal mis omdat onze gids al bij de eerste ruimte na een paar minuten in een onbedaarlijke lachbui schoot en telkens probeerde zich daarvan te herstellen maar hierin niet slaagde tot aan het eind van de rondleiding. Veel excuses tussendoor uiteraard maar het lukte haar dus niet om niet telkens in onbedaarlijk lachen uit te barsten.
  Nieuwsgierig geworden vroeg ik haar aan het eind van de tour waarom ze nou zo moest lachen.
  Na enig aandringen kwam het hoge woord er uit :sorry, sorry ,sorry but every time i saw you and your girlfriend i thought about you two having relation and how it works out….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website