International Ramayana Festival

Door Gringo
Geplaatst in Evenementen en festivals, Thailand tips
Tags:
5 december 2011

Ter gelegenheid van de 84ste verjaardag van Koning Bhumipol vindt deze week een internationaal festival in Bangkok plaats, waar op grootse wijze met muziek en dans de Ramayana wordt opgevoerd.

De Ramanyana is een eeuwenoud heldendicht van oorsprong uit India over Prins Rama en zijn vrouw Sita. Het werk wordt in zijn meest bekende uitvoering toegeschreven aan de dichter Valmiki, die het ruim 500 jaar voor Christus (op palmbladeren) geschreven heeft. Het verhaal gaat over liefde, haat, jaloezie, dat met een huwelijk, oorlog en uiteindelijk vrede wordt verteld. Rama staat voor de goede mens, Sita voor de vrede. Er komt in het verhaal de raadsman Hanuman voor, die het verstand en het onderscheidingsvermogen tussen goed en kwaad vertegenwoordigt en dan nog de duivel Ravana, die het slechte in de mens uitbeeldt.

De Ramanyana heeft zich in de loop der eeuwen verspreid over geheel Zuidoost-Azië en in de meeste gevallen heeft men daar een eigen interpretatie aan gegeven. Ook in Thailand is dat gebeurd en wel voornamelijk aan het begin van de Chakri dynastie. Literatuur was een grote passie van Koning Rama I en hij schreef dan ook een Thaise versie van het Tamayana epos, de Ramakien (De glorie van Rama). Het Thaise verhaal is in wezen identiek aan de Ramayana, maar een aantal aspecten, zoals de kleding, wapens, topografie en natuuromschrijvingen zijn in een Thaise context geplaatst.

In de Wat Phra Kaew in Bangkok zijn de binnenmuren beschilderd met scènes uit de Ramakien, terwijl er ook diverse standbeelden in het tempelcomplex figuren uit het verhaal uitbeelden. Ook afkomstig uit de Ramayana zijn de apen-koningen en reuzen rondom de gouden chedis.

Niet alleen Thailand heeft zijn eigen versie van de Ramayana, ook andere landen in de regio kennen hun eigen versie. Het is daarom bijzonder, dat voor het nu georganiseerde festival muziek- en dansgroepen uit Cambodja, India, Indonesië, Laos, Myanmar, de Filippijnen en Singapore zijn uitgenodigd om delen van de Ramayana op hun eigen nationale wijze uit te voeren.

Op de verjaardag van de koning, 5 december, is de openingsceremonie van het festival, op 6 en 7 december volgen voorstellingen van delen uit de Ramayana door verschillende landen. Op dinsdag zijn dat India, Myanmar, Laos en Thailand en op woensdag Singapore, Laos, Indonesië en Cambodja, elk land met een 30 minuten durende voorstelling. Op vrijdag 9 december is dan de grote voorstelling, waar alle landen zullen optreden met elk een tien minuten durend optreden met een deel uit dit heldendicht.

Het programma van de vrijdagavond ziet er als volgt uit:

 • Homrong: Ter verering van Boeddha een ouverture uitgevoerd door de Thai Classical Music Ensemble uit Ban Plainern, onder leiding van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn.
 • Episode 1: “De handboogtest en het huwelijk van Rama en Sita” door Myanmar.
 • Episode 2: “De ontmoeting met Surpanakha” door Singapore.
 • Episode 3: “Het gouden hert en de ontvoering van Sita” door Laos.
 • Episode 4: “Jatayu’s tussenkomst en Rama ontmoet Hanuman” door by India.
 • Episode 5: “Hanuman’s bezoek aan Sita en de brand van Lanka” door Indonesië.
 • Episode 6: “Hanuman en Suvann Machha” door Cambodja.
 • Episode 7: “Het gevecht tussen Rama and Ravana” door Thailand.
 • Episode 8: “Sita’s vuurproef” door de Filippijnen.
 • Episode 9: “De triomfantelijke terugkeer naar Ayodhya” door Thailand.
 • Finale: Ter afsluiting komen alle artiesten op het toneel voor een eerbetoon aan de koning, engelen voeren een dans van op en artiesten en publiek zingen het Thaise nationale volkslied.

Het spektakel vindt plaats in het National Theatre op Na Phra That Road, vlakbij de Thammasat Universiteit.

Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken voor iedereen, kaarten zijn te reserveren via E-mail bij het International Relations Bureau of the Ministry of Culture op [email protected] (svp opgave van volledige naam, datum en tijd van de gewenste voorstelling en het aantal gewenste kaarten want). Officiëel is die E-mail reservering al gesloten, maar wellicht zijn er nog plaatsen beschikbaar. Bellen kan ook op nummer 02-422-8945-7.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website