Chiang Mai, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het noorden van Thailand, trok voor corona jaarlijks meer dan 200.000 zogenaamde rugzaktoeristen. Dat is ca. 10% van het totaal aantal toeristen dat ieder jaar de provincie bezoekt.

Deze groep van toeristen, meestal met een rugzak als enige bagage, kenmerkt zich door te reizen met een laag dagelijks budget. De Tourist Authortity Thailand in Chiang Mai schat de dagelijkse uitgaven van deze groep op ca. 1.000 Baht per dag, terwijl de grote groep andere ”toeristen” rond 3.000 Baht per dag besteden.

Chiang Mai

Chiang Mai heeft backpackers veel te bieden als het om pensions met bescheiden kamerprijzen, variërend van 80 tot 300 Baht per nacht, gaat. Ook zijn er legio restaurantjes en straatstalletjes, die goedkoop eten verkopen. Een hamburger is er al voor 35 Baht en “pad thai”, misschien wel Thailands beroemdste gerecht onder buitenlanders, hoeft ook niet meer dan 35 Baht te kosten.

Een toerist zegt daarover: “ik huur een kamer voor een week, zonder airco, maar met ventilator, gedeelde badkamer en verder geen faciliteiten. Op deze goedkope manier kan ik gewoonweg langer in Chiang Mai blijven. De stad is verder ook voordelig vergeleken met Phuket, Koh Samui of Koh Chang. Daar betaal je vaak veel geld en krijgt er nauwelijks iets voor terug. Hier in Chiang Mai is de kwaliteit van het leven een stuk beter en nog goedkoop ook.”

Azië

Uiteraard is Chiang Mai niet de enige stad, die veel rugzaktoeristen trekt. De groep zwerft als het ware door heel Azië van India tot Japan. De website “Price of Travel”. is een absoluut must om een budgetreis voor te bereiden. Jaarlijks wordt een index van de goedkoopste steden voor rugzaktoeristen samengesteld, waar Chiang Mai zich voor 2015 op de vierde plaats heeft genesteld. In 2014 was dat nog de derde plaats. Op de eerste plek in de index staat Hanoi (Vietnam), gevolgd door Pokhara in Nepal en Hai An in Vietnam. Bangkok bezet de 18de en Phuket de 20ste plaats.

Prijsindex voor backpackers

Het is altijd maar de vraag hoe men aan zo’n index komt maar de website geeft daarvoor een prima verklaring. In elke stad uit het onderzoek, werd het volgende “pakket” samengesteld:

 • 1 nacht in het goedkoopste 3 sterren hotel op een centrale plek in de stad en waarover positief wordt gesproken.
 • 2 taxiritjes per dag.
 • Toegang tot een culturele attractie, bijvoorbeeld een museumbezoek.
 • 3 maaltijden per dag.
 • 3 biertjes (of glazen wijn) per dag. Geheelonthouders nemen een dessert en/of koffie.

Iedereen kan zijn indexcijfer zelf aanpassen aan zijn/haar wensen natuurlijk, waardoor het goedkoper of duurder kan zijn.

Ranglijst

Hanoi in het noorden van Vietnam kwam voor 2015 met een dagprijs van $ 30,80 als goedkoopste uit de bus. Op de tweede plaats staat Pokhara in Nepal (vorig jaar nog het goedkoopst) met $ 32.09, derde is Hoi An in Vietnam, waar de dagprijs op $ 34,94 werd bepaald. Chiang Mai staat dus op een mooie vierde plaats met $36,29. Om deze prijs goed te beoordelen, staat hieronder de specificatie:

 • Hotel Sunshine House 360 Baht (op basis van dubbele bezetting)
 • Taxi’s 100 Baht
 • Maaltijden 355 Baht
 • Drankjes 270 Baht
 • Attractie 100 Baht

De volledige ranglijst en nog veel meer informatie voor rugzaktoeristen vindt je op de website: www.priceoftravel.com/4138/asia

7 reacties op “Chiang Mai, ideaal voor rugzaktoeristen”

 1. Cees zegt op

  Chiangmai is inderdaad erg goedkoop.Er is zoveel goedkope accomodatie.Zodat de eigenaren van deze backpackers “” hotels “” zich letterlijk dood concureren. Maar daardoor denken een bepaald soort backpackers
  dat dit overal zo goedkoop is.In Chiangmai slapen ze in kamers waarinzelf in hun eigen land een hond nog niet zou laten slapen.
  En als ze dan verder reizen vinden ze het echt te gek dat ze 300 baht per nacht moeten betalen voor een zeer schone kamer met privebadkamer met hete douche zeep toilet papier en handdoeken ( die ze in Chiangmai niet krijgen omdat ze, ze stelen.} Dan eisen ze bijna dat ze het voor 250 baht per nacht krijgen.
  En als je daar niet op ingaat gaan ze met hun zware backpack weer kilometers lopen om 2 a 3 uur later terug te komen want overal is het voor een mindere kamer duurder. Er zijn ook zat ” goede “backpackers hoor die nemen wel gelijk een kamer voor 300 of 400 baht.En gelukkig is bij ons 95 % Thai. En die klagen niet over de prijs en betalen het gewoon.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  De jeugd bekijkt het anders dan wij ouderen. Kan me er heel goed in in verplaatsen. Ooit zelf backpacker. Spaarde overal geld uit. On the cheap. In Europa sliep ik in plantsoenen, in Amerika onder viaducten of gewoon langs de weg. Nu ik oud(er) ben: Airco en comfort in Thailand. Toch was het heel wat leuker allemaal toen ik jong was. Die tijd komt niet weer. Men geniet van alles dubbel wanneer men jong is. Van vrouwen, van alles.

 3. Kareltje zegt op

  Tja,

  Als ik in Chiang Mai verblijft, is dat altijd bij het Dutch Guesthouse, daar kost voor 2 persoons budget (ven) kamer met eigen badkamer + handdoek en zeep, 349 Bhat en een 2 persoons “de luxe” room, met airco en koelkast en eigen badkamer 669 Bhat. Voor losse bedden op een 8 persoons kamer (gemengd) vragen ze 100 baht, deze kamer heeft 2 douche’s, toilet en wastafel. Ze hebben ook 4 en 5 persoons familie kamers.

  Het Dutch Guesthouse is op slechts 600 meter lopen van de Night bazaar en het uitgaan’s centrum.
  Dat is dus fors goedkoper dan het Sunshine house en veel gezelliger, omdat er altijd veel Nederlanders zijn, ook gepensioneerde uit de omgeving komen er koffie drinken, deze weten als geen ander, de mooiste plekjes van Chiang Mai.

 4. jan scheys zegt op

  Vorig jaar in Kanchanaburi aan de River Kwai betaalde ik 8 euro per nacht in mooie kamer met elke dag opkuis en verse handdoeken, hot shower, ventilator en 2 flesjes water in Tamarind guesthouse.. Kamer met airco wel duurder. Dit jaar was de prijs opgeslagen door de nieuwe eigenaar tot 10 euro. Ontbijt en ander eten overal op wandelafstand en op vele plaatsen fietsen te huur. Ik kom al meer dan 10 jaar daar en met een prachtig zicht op de machtige River Kwai of vertaald de Buffelrivier. Ook daar zie je veel backpackers en voor 3/4 dagen zeker de moeite om de streek te exploreren. De befaamde Erwawan watervallen bezoek je best in het regenseizoen omdat in de winter er niet voldoende water stroomt en weggegooid geld is. In Pongphen guesthouse een beetje verderop, dat wel een stuk duurder is kan je voor 100 Thb gaan zwemmen en krijg je bovendien een handdoek maar de weinige ligstoelen zijn bijna altijd bezet door de gasten van het guesthouse.

  • RonnyLatYa zegt op

   “….machtige River Kwai of vertaald de Buffelrivier. ”
   Heeft weinig met “buffel” te maken. De benaming “Kwai” komt enkel van de film.

   In Thai spreken ze het uit als “Khwae” แคว wat zijrivier betekent. Buffel is “khway” ควาย .
   Het zijn eigenlijk 2 rivieren. De Khwae Yai (grote zijrivier) en Khwae Noi (kleine zijrivier) die in Kanchanaburi samen komen en daar de rivier Mae Klong vormen, die dan uiteindelijk naar de Golf van Thailand gaat.

   Ik woon een 20 km stroomopwaarts niet ver van de “Khwae Yai” in LatYa

   • jan scheys zegt op

    RonnyLatYa, misschien heb je wel gelijk en heb ik me vergist. Missen is menselijk en Ik ging uit van de uitspraak door toeristen en misschien daarom dat ik me jaaaren vergist heb. Inderdaad spreken de Thai de naam uit als Khwae en niet als Khawy wat inderdaad buffel betekent. Sorry voor de vergissing….

    • RonnyLatYa zegt op

     Niet erg en hoef je geen sorry voor te zeggen. Is te begrijpen.

     In Kanchanaburi zal je zoals je wel weet, ook overal Kwai zien staan, omdat dit door de film voor de toeristen ook het meest herkenbare is. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website