Al jarenlang draag ik contactlenzen zo nu en dan afgewisseld met een bril. Wat ik echter niet wist, is dat je bij hoge temperaturen zoals in Thailand, speciale maatregelen moet treffen.

Zo is het verstandig om gezien de warmte je lenzenvloeistof gekoeld te bewaren, omdat deze anders sneller bederft.

Tijdens de voorbereiding voor mijn overwintering in Thailand moest ik voldoende maandlenzen en lenzenvloeistof meenemen. Natuurlijk is dat allemaal in Thailand ook verkrijgbaar, maar omdat ik goede ervaringen heb met mijn huidige merk, wilde ik geen risico lopen. Een oogontsteking is wel het laatste wat je wilt tijdens je verblijf in het ‘Land van de Glimlach’.

Hoewel ik geen noemenswaardige problemen heb gehad met mijn lenzen, merkte ik wel dat het meer moeite koste om ze in te doen. Door de warmte werden ze slapper en krulde ze.

Enigszins verbaasd ben ik wat gaan speuren op internet en kwam een aantal bruikbare tips tegen van een bekende opticien. Deze zijn handig voor iedere toerist die een bril en/of contactlenzen draagt en op vakantie gaat en zeker als je naar een land gaat zoals Thailand, waar de temperatuur makkelijk boven de 35 graden uit kan komen. Of je nu met de auto vertrekt of met het vliegtuig, als bril- of contactlensdrager, het is verstandig goed voorbereid op reis te gaan. Zo voorkom je nare verrassingen in het buitenland en geniet je maximaal van je vakantie.

Aanbevelingen en vakantietips voor bril- en/of lenzendragers

CE-categorie
Bescherm je ogen zo veel mogelijk tegen zonlicht, ook als je niet afreist voor een strandvakantie onder een strakblauwe hemel. Zorg voor een zonnebril voorzien van UV400- of 100% UV-bescherming. Hoeveel bescherming een zonnebril daadwerkelijk biedt, blijkt uit de CE-categorie. De kleur van de glazen zegt niets over de mate van UV-bescherming.

Kinderogen
Kinderogen zijn nog volop in ontwikkeling en moeten we goed beschermen tegen de zon. Kies nooit zo maar een kinderzonnebril. Zonnebrillen zonder UV-filter zijn namelijk schadelijk voor kinderogen. Door de donkere glazen worden de pupillen groter, waardoor UV-straling -dat niet gefilterd wordt- nog eenvoudiger wordt opgenomen door het oog. Het is dan ook belangrijk voor kinderen altijd een zonnebril met UV-filter te kiezen, voor nu en voor later.

Reiniging
Neem op vakantie brilpoetsdoekjes mee voor je bril en zonnebril. Gebruik echter geen natte brilpoetsdoekjes. De houtvezels in de doekjes kunnen je glazen beschadigen. Droge microvezel brilpoetsdoekjes zijn prima; tenminste, als ze schoon zijn.

Transpiratie en lenzen
In warme landen zoals Thailand en tijdens actieve vakanties zal je eerder transpireren. Zo kunnen zweetdruppels terechtkomen in je ogen. Als je lenzen draagt, kan dat hinderlijk zijn. Zorg daarom voor een pet, hoed of ander hoofddeksel. Deze zal het grootste gedeelte van het transpiratievocht bij je ogen weghouden. Neem bovendien altijd oogdruppels mee, zodat je de lenzen kunt druppelen en tussentijds kunt schoonmaken.

Zwemmen
Wanneer je gaat zwemmen, is het verstandig om je lenzen uit te doen. Chloor en zeezout in je lenzen kunnen irritatie geven. Daarbij zit er op vakantie vaak wat meer chloor in het zwembadwater. Als je toch wilt zwemmen met je ogen open, dan adviseren we je om daglenzen te gebruiken en deze na het zwemmen uit te doen.

Lenzenvloeistof bewaren
Bewaar lenzenvloeistof in Thailand op een koele en liefst donkere plek. Wordt de vloeistof warmer dan 25 graden of staat deze lang open in een warme ruimte, dan zal deze sneller bederven. Spoel je lenzen nooit af met water vanwege de kans op infecties. Combineer nooit water en lenzenvloeistof in je lenzenhouder.

Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème en lenzen zijn geen goede combinatie. Het zorgt voor slecht zicht en geeft oogirritatie. Herkenbaar? Doe liever je lenzen in vóór je zonnebrandcrème smeert. Zo voorkom je dat kleine deeltjes zonnebrandcrème die nog aan je vingers zitten, in de poriën van de lenzen komen. Was je handen ook altijd even goed voor het uitdoen van je lenzen om zweet en restjes zonnebrandcrème geen kans te geven je lenzen binnen te dringen.

Handige tips

 • Neem voor de bescherming van je (zonne)bril een brillenkoker en brilreiniger mee naar Thailand. Een reinigingsspray en microvezel brillendoekjes zijn handig om de glazen van je bril of zonnebril te reinigen op vakantie. Spoel wel eerst even je glazen af. Anders wrijf je vuil uit en beschadig je het glas.
 • Zon en zee geven sneller oogirritatie, zeker als je veel gaat zwemmen. Ook de airconditioning in de auto, het vliegtuig of de hotelkamer kunnen ervoor zorgen dat je ogen droog aanvoelen. Haal daarom voor je op vakantie gaat, oogdruppels bij apotheek, drogist of opticien.
 • Bij een actieve vakantie in Thailand zijn daglenzen ideaal. Aan het einde van de dag gooi je deze weg. Zo combineer je ze eenvoudig met een bril, maar bieden ze ook een oplossing als je risico loopt dat je lenzen tijdens het sporten vuil worden of kwijtraken. Daarnaast heb je met daglenzen geen lenzenvloeistof nodig. Dat scheelt weer in de bagage.
 • Siliconen hydrogel lenzen laten meer zuurstof door, waardoor de ogen minder droog zullen aanvoelen tijdens een lange vlucht of autorit. Ook tijdens de vakantie ben je misschien actiever, dan is het makkelijk dat je de lenzen langer kunt dragen dan anders: ’s avonds uit eten, naar het terras of bij uitgaan. Laat je adviseren door de opticien.
 • Ga je vliegen naar Thailand? Let dan op de regels voor het meenemen van vloeistoffen. Zorg er voor dat je niet meer dan 100 ml. lenzenvloeistof in je handbagage meeneemt. Anders loop je grote kans dat je lenzenvloeistof bij de veiligheidscontrole in beslag wordt genomen.
 • Tijdens een zonvakantie lig je meestal wat vaker in het zwembad. Kinderen zijn er zelfs met moeite uit te krijgen. Oorproblemen zijn goed te voorkomen met de nieuwste generatie oordoppen voor volwassenen en kinderen. De perfecte pasvorm zorgt voor een hoog draagcomfort. Speciale filters zorgen dat je hoort wat er om je heen gebeurt.

Bron: Hans Anders

22 reacties op “Handige tips voor voor bril- en/of lenzendragers – goed zicht in Thailand”

 1. Bedenk ook dat een echte nep ‘Ray Ban’ die je op het strand in Thailand koopt voor 200 baht, geen UV bescherming zal bieden.

 2. Olga Katers zegt op

  @ Khun Peter,
  Dit zijn weer prima tips, ik draag siliconen hydrogel maand lezen, en heb ze dag en nacht in.
  Geen problemen, met in en uit doen van lenzen (lees bacterie), of goed de handen wassen met anti bacteriële zeep voor het in en uit zetten van de lenzen, daar komen de meeste problemen door. En inderdaad in het vliegtuig/airco extra oogdruppels meenemen. Maar dat geldt ook voor Nederland, als het vriest!

 3. Piet zegt op

  Ook motorrijden in Thailand is niet fijn voor de ogen. Er hangt veel stof in de lucht, vooral na de overstromingen, en er zijn veel insecten. Voor de thai maakt dat schijnbaar niet uit want die dragen nooit een zonnebril maar mij zul je nooit zonder zien motorrijden.

  Medicijnen kunnen vaak niet tegen hoge temperaturen en dienen dus in de koelkast bewaard te worden. Dan vraag ik me af hoe die thaise apothekers dat doen als de winkel gesloten is en de airco uit gaat.

  Ik had ooit in Indonesie oorontsteking opgelopen en ging naar de dokter. Ik kreeg oordruppels mee die volgens het etiket over datum waren en de rekening (is het verzekering meneer?) was 80 euro voor dat bezoekje aan de dokter. De druppels hielpen niet maar uiteindelijk is het vanzelf verdwenen.

  Wie geen zin heeft om een Aziatische dokter te bezoeken kan inderdaad het beste zelf de medicijnen meenemen uit Holland. Zolang flesjes met vloeistoffen kleiner zijn dan 100ml mag je ze zelfs in de handbagage meenemen.

 4. Roelof Jan zegt op

  Ik ben overgegaan op echte glazen ; de kunststofglazen kregen hier kleine barstjes .
  Ik zie dat ook bij het plastic display van de motor .

 5. Jos zegt op

  Ik heb harde lenzen.
  Vloeistof voor harde lenzen is nagenoeg niet te krijgen in Thailand, naam daarom voldoende mee.

 6. jeffrey zegt op

  Voor brildragende zwemliefhebbers nog even hetvolgende ter aanvulling.

  Er zijn in nederland zwembrillen via internet te koop met geslepen glazen op je eigen sterkte.
  in bangkok zijn ze met sterktes tot -3.5 te koop in de shopping malls

  • Miek37 zegt op

   Ik heb helaas -5 sterkte en zou zo graag weer willen snorkelen, maar ik heb nog geen duikbril op sterkte kunnen vinden.

   • jeffrey zegt op

    miek,

    ik heb -10. en tegelijkertijd +3

    je kunt deze in nederland via internet bestellen.

    even via google zoeken.

    prijs was voor mij 100 euro.

    er zijn er zelfs ook te koop met een leesgedeelte erin.

    • jeffrey zegt op

     Miek,

     het adres is http://www.proteye.nl
     het merk is Delta rx
     zwembril met correctieglazen

     tel 0118 616671

     .
     ik heb overigens het leesgedeelte er ook niet inzitten , maar het behoort tot de mogelijkheden.

     de kwaliteit is prima.

     jeffrey

   • Geert zegt op

    ik heb +7 en snorkel gewoon met me lenzen in
    zijn maand lenze dus als ik er een kwijt raak jammer dan volgende hehe
    relax daar voor ben je in thailand
    Geert

 7. Lenny zegt op

  Miek, Mijn man heeft ook een duikbril op sterkte. Je kan ze kopen bij duikshops. Ze zijn niet echt goedkoop, maar je hebt er heel lang plezier van. Zeker als je graag snorkelt zoals hij.
  Misschien ook in Thailand te koop, daar is het wellicht een stuk goedkoper.

 8. Marc zegt op

  Ik zit momenteel in Chiang Mai (Chang Klan Road) dichtbij Night Bazaar. Kan ik hier ergens DAILIES Aqua comfort kopen? Als dat veel scheelt handig, anders maar weer in Nederland.

 9. Cor Bouman zegt op

  Ik zoek de multifocus daglenzen, in Nakhon Sawan, Uthai Thani,kan ik ze niet eens bestellen.
  Misschien in Bangkok ?
  Ik bewaar mijn lenzen op,kamertemperatuur maar neem elke ochtend, bijna, nieuwe lenzen.
  Wel wat duurder maar veel comfortabeler, en in nederland goedkoper dan roken 🙂

  • Joeri zegt op

   Waar in Nakhon Sawan, Uthai Thani ben je woonachtig?

 10. vanderhoven zegt op

  Ik draag al wegwerplenzen vanaf ze op de markt gekomen zijn. Het zijn weeklenzen die ik dag en nacht draag voor zeven of acht dagen en dan gewoon wegwerp en nieuwe indoe. Ik heb nog nooit problemen gehad van droge ogen of ontstekingen, niet hier, in Thailand of in het vliegtuig. Tenslotte ga ik per week slechts eenmaal in mijn ogen met gewassen handen. Ook in Thailand draag ik dezelfde lenzen. Als ik veel zwem in zee of een zwembad met veel chloor kan het voorkomen dat ik ze een dag of wat vroeger moet vervangen. So what? Dat zijn je ogen het toch wel waard niet? Het merk is Acuvue en is ook in Thailand te verkrijgen. De prijs daar weet ik niet meer juist ,maar de prijs hier in België is 25€ voor zes lenzen.
  Jef

 11. Sacri zegt op

  Voor degenen die niet weten wat de CE catagorieën betekenen;

  Voor zonnebrillen zijn er vijf CE-categorieën:

  -> Zonnebrillen met categorie 0 zijn heel licht en geschikt voor bewolkt weer
  -> Zonnebrillen met categorie 1 zijn voor zwak zonlicht
  -> Zonnebrillen met categorie 2 zijn voor matig zonlicht
  -> Zonnebrillen met categorie 3 zijn voor voor helder en fel zonlicht
  -> Zonnebrillen met categorie 4 zijn voor uitzonderlijk fel licht zoals bijvoorbeeld in de bergen (NIET geschikt voor auto/brommer rijden)

  Voor landen zoals Thailand, wil je altijd CE 3 hebben (met UV400/100% UV bescherming zoals in het artikel staat).

 12. Kees en Els zegt op

  Helaas moet ik me bij de meeste lenzendragers aansluiten. Ik draag al harde lenzen vanaf 1969 in Nederland. Eerst de harde lenzen, daarna de zuurstof doorlatende en met een leesgedeelte, (zachte lenzen niet geschikt voor mij). Prima totdat we in 2008 in Thailand gingen wonen na een wereldreis van Nederland naar Thailand (www.trottermoggy.com). Helaas hier in Thailand 2x een flinke ontsteking in de ogen en op aanraden van de arts, weer bril gaan dragen. Helaas. Volgens mij komt het inderdaad door de hitte (zweet) en de vele stofdeeltjes hier. Jammer dan, maar ook hier zijn leuke brillen te koop. Zonnige groetjes uit het Amazing Thailand .

 13. Marlous zegt op

  Ben je op zoek naar een nieuwe bril. Kijk dan ook eens rond in Thailand. Wij kopen al jaren onze brillen in Thailand. Meestal bij top charoen, deze keten zit overal in elk gehucht. Laatste jaren Voornamelijk bij Top Charoen in Chiang Mai bij de night bazaar. Zeker als je in Nederland veel geld kwijt bent aan glazen loont het echt.

  • theoS zegt op

   @ Marlous, ik woon in Thailand en moet dus mijn brillen hier kopen. Het is een groot probleem met het vaststellen, via een machine, van de sterkte van de bril. Geen 2 winkels stellen de juiste sterkte vast en Top Charoen is daar geen uitzondering op. Het gaat goed als je nog maar een lage sterkte nodig hebt (leesbrillen ook te koop op de markt) maar o wee als je slechte ogen krijgt (zoals ik) op hoge leeftijd. Het personeel wat er werkt zijn ongekwalificeerde jonge meiden die daar werken op bonus betaling+een garantie loon. Dit zijn geen opticiens die daar werken. Ook is er het probleem met het bril montuur, gemaakt voor de Thaise neus en meestal ongeschikt voor de Europesche neus. Soms vind ik een verdwaalde opticien die bij zo’n winkel werkt maar is meestal na korte tijd weer verdwenen, ik heb dan wel een redelijke goede bril.

   • Cornelis zegt op

    Wanneer ik in Thailand ben heb ik altijd de meetresultaten bij me van een recent bezoek aan mijn eigen, zeer vakkundige opticiën/optometrist. Mocht ik dan door omstandigheden een nieuwe bril nodig hebben, dan is het verkrijgen van de juiste glazen een stuk eenvoudiger.

 14. willem zegt op

  gewoon je ogen laten laseren,kost een paar centen maar ben je van de lenzen / bril af.
  Nakomend effect is dat je misschien wel een leesbril nodig gaat krijgen.

 15. Kees en Els zegt op

  Je ogen laten laseren is ” niet gewoon” de arts rade het me ook af. Ligt er aan hoe de situatie en conditie van je ogen is en… misschien ook wel de leeftijd. Oeps (Ben 66 jaar)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website