Amazing route 24

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen, Thailand tips
Tags: , ,
5 mei 2017
Phaisarn Village Thai Silk Center

Amazing route 24 in het zuidoosten van Thailand loopt van globaal onder Nakhon Ratchasima (Korat) tot even onder Ubon Rachatani. De ‘Main Highway’ nummer 24. Met een knipoog naar de Amerikaanse Route 66, hier even als Route 24 aangeduid.

De weg, Main Highway volgens de Thaise statistiek, is heel wat korter, minder bochtig en lang niet zo spectaculair als de Amerikaanse soortgenoot. Toch zijn er, zeker voor de meer geïnteresseerde toerist, langs deze weg heel wat bijzonder aardige dingen te zien.

De TAT (Tourist Authority of Thailand) heeft op een aantal plaatsen aan weerszijden van de weg duidelijke borden geplaatst die naar verschillende bezienswaardigheden verwijzen. Daarheen rijdend moet je helaas constateren dat men met de verdere bewegwijzering niet altijd even zorgvuldig te werk is gegaan en vereist het vaak enige inventiviteit en speurwerk om de desbetreffende bezienswaardigheid te vinden. Maar dat is toch ook een beetje de sport van een dergelijke trip.

Daarbij kom je op de smalle weggetjes en bij de kleine dorpjes bijna altijd bijzonder vriendelijke mensen tegen, die je maar al te graag de weg willen wijzen. Eigen vervoer en een heel klein beetje ondernemingsgeest is wel een vereiste voor de iets verder van de hoofdweg gelegen bezienswaardigheden.

Op weg

Laten we de auto maar eens starten en op weg gaan. We beginnen bij de plaats Prasat, het kruispunt van wegen onder Surin, en rijden van daar naar het westen richting Nang Rong. Het eerste bord dat we tegenkomen verwijst naar maar liefst drie bijzonderheden:

 1. Het vier kilometer van de hoofdweg gelegen Qx Cart Production Center.
 2. Op een afstand van anderhalve kilometer: Hong Saeng Village Organic Vegetable Center.
 3. Op slechts één kilometer het Phaisarn Village Thai Silk Weaving Center.
Weefgetouwen

De ‘Ox Cart’ genoemde houten tuinhuisjes zijn bekend en slaan we qua bezienswaardigheid even over, en dat men in Thailand organische groente teelt nemen we in dit geval ook maar voor lief. Dus op naar de weefgetouwen. Het Center bestaat uit één schamel huis waar twee allervriendelijkste dames, achter hele oude weefgetouwen zittend, hun kunst dagelijks in praktijk brengen.

Aan alles is te merken dat het bezoek van een buitenlander zeer uitzonderlijk is en beiden sloven zich uit om letterlijk met handen en voeten de kunst van het weven te demonstreren.

Voor een prik kun je hier heel mooi vervaardigd handwerk kopen met mooie motieven en kleuren, in zowel zijde als wol. Alles vervaardigd op oude houten weefgetouwen. Een etiket met zwierende letters van een gerenommeerd Frans of Italiaans modehuis is het enige dat -gelukkig- er aan ontbreekt.

Schoenen

Schoenen

Verder rijdend belanden we op een punt waar het betreffende dorp bekend staat om de Roasted Rice, verpakt in bamboe omhulsel.Toevoegingen zoals rietsuiker en kokos maken er een soort snoepgoed van. Gewoon even proeven. Langs de weg staan heel wat aanbieders. Op datzelfde punt staat ook het Natural Shoe Production Center aangekondigd, dat je links afslaand zes kilometer verder kunt bekijken.

Wellicht is er voor een zacht prijsje wel iets van je gading bij. De weg voert langs een paar gehuchten en een hele mooie vijver waarin, als het geluk je toelacht, de lotusbloemen in bloei staan en rondzwemmende eenden met hun kroost voor een speciaal accent zorgen.

Niet ver na de vijver gaat de weg over in een onverharde weg. Op dat punt ga je naar links en vervolgens bij de school naar rechts. De ‘schoenfabriek’, herkenbaar aan een soort banier met de afbeelding van schoenen aan de gevel, bestaat uit een zeer eenvoudig huis en het personeelsbestand uit slechts twee personen. Maar de producten zijn wel écht uniek en hand-made.

Van rups tot zijde

Zijde rupsen

Terug naar Route 24, en deze weg vervolgend, komen we het bord met de aankondiging Hin Kong Weaving Center tegen, dat volgens de vermelding op acht kilometer afstand van de ‘Highway’ is gelegen. Het eveneens op deze plek aangegeven Bart Village Cricket Center laten we maar voor wat het is. Waarschijnlijk betreft het een hier neergestreken ‘Sir’, die idolaat van zijn sport, anderen de kunst van het cricket wil bijbrengen.

Weefgetouwen en zijde heeft onze belangstelling, dus die acht kilometer nemen we maar voor lief. Ditmaal is het écht zoeken geblazen en vragen ons daarbij af waarom de bewegwijzering niet beter staat aangegeven. Inventiviteit blijft het sleutelwoord en daarom laten we even verder de afbeelding van het betreffende bord, met vermelding van het Weaving Center in het Engels plus Thais, op de digitale camera aan een paar inwoners van het dorp zien. En jawel we staan, zo blijkt, recht tegenover het Center.

Neem het woord Center niet al te serieus, want het betreft slechts één rieten afdakje, waaronder een dame met een simpel apparaatje zijde op een grotere klos zit te winden. Blijkbaar ervaart ook zij onze belangstelling als zeer buitengewoon, want ze wenkt ons om mee te gaan naar de overburen, het andere deel van het Center. Een oud vrouwtje ontwaakt uit haar middagdutje en kijkt ietwat slaperig het bezoek aan. Heel snel is ze echter bij de tijd en toont ons een ronde grote platte rieten schaal, waarin de zijderupsen zich te goed doen aan groene blaadjes.

Zonder ook maar één woord te verstaan omtrent haar uitleg, waarbij ze steeds weer een andere rieten schaal tevoorschijn tovert, wordt het hele proces van rups tot zijdedraad ons toch zeer aanschouwelijk duidelijk gemaakt. Met trots laat ze daarna een paar klossen met verschillende kleuren zijdedraad zien. We begrijpen zelfs dat de gebruikte kleurstoffen via natuurlijke weg zijn verkregen en geen chemisch spul is gebruikt.

Gouden tip

Prasat Muangtam

Als we afscheid nemen en nog een kleine offergave achterlaten, die men aanvankelijk zelfs niet wil accepteren, krijgen we nog een gouden tip. Als we de weg vervolgen, dus niet terugkeren naar onze Route 24, zijn we dichtbij twee grootse historische bouwwerken.

We nemen de wijze raad aan en inderdaad zien we al heel snel een bord dat naar links verwijst richting Prasat Muangtam en naar rechts rijdend richting Prasat Khaophanomrung. De keuze valt op laatstgenoemd historische kleinood.

Phnom Rung Historical Park

Phnom Rung ligt op een oude vulkaan, waarvan de vuurhaard al vele eeuwen is gedoofd. Op dit oude vulkanische gebied verrezen tussen de 10e en 13e eeuw de imposante monumenten die je nu nog vol bewondering en in volle glorie kunt aanschouwen. Het betreft een van de mooiste en voornaamste eeuwenoude Khmer monumenten van Thailand.

Het grootse monument is opgedragen aan de Hindoe God Shiva. De naam Phnom Rung is afgeleid van het oude Khmer woord ‘Vnam Rung’ en betekent ‘De onmetelijke berg’. Deze woorden zijn als inscriptie in het tempelcomplex teruggevonden. Indrukwekkend is de lange geplaveide toegangsweg die naar de voet van de berg loopt, met aan weerskanten een zeventigtal pilaren van zandsteen versierd met een in de knop staande lotusbloem.

Phnom Rung

Over deze weg schreed men zoveel eeuwen geleden in processie richting tempelgebouwen. De hoogstgelegen trappen, die naar de top van het complex leiden, beschikken over vijf segmenten met elk een terrasvormig rustpunt waar je even kunt bijkomen van de klim.

De rijk en zeer fraai gebeeldhouwde monumenten vormen de beloning voor de ondernomen niet te zware klim naar de top. De hoge toren die het midden vormt van het geheel is uit roze zandsteen opgetrokken. Algemeen wordt aangenomen dat Narendraditya deze hoge toren en middelpunt van het complex, in de 12e eeuw liet bouwen. Hij was een afstammeling uit de Mahidharapura dynastie en verwant aan Koning Suryavarman II, de initiatiefnemer voor de bouw van de beroemde Ankor Wat in Cambodja.

Phnom Rung is een bezoek meer dan waard.Vergeet niet om even bij het ‘Visitor Center’ binnen te stappen om een folder te vragen. Het imposante bouwwerk zal dan nog grootser en duidelijker overkomen.

Route 24

De omgeving rond weg 24 bevat heel wat bezienswaardigheden waarvoor, als je alles wilt zien, een paar dagen moet uittrekken. Voorwaarde is wel dat je over eigen vervoer beschikt en een heel klein beetje ondernemend bent ingesteld. Prasat Muangtam ligt bijvoorbeeld niet ver van Phnom Rung en een markt op de grens van Thailand en Cambodja vormt evenmin een onoverkomelijke omweg. Genieten van de natuur in het Khao Kradong Forest Park of een bezoek aan ‘Ancient Kilns’, de eeuwenoude vazen en kruiken? Of wellicht geïnteresseerd in de verwerking van mango’s, als het seizoen zich daarvoor eigent. Er is heel veel mogelijk rondom Amazing Route 24.

– Herplaatst bericht –

3 reacties op “Amazing route 24”

 1. aartbs zegt op

  Is route 24 ook tegengesteld te rijden? En is dit aangegeven? Wij zijn van plan om vanuit Laos de Isaan te ontdekken. We hebben hier grofweg 10 dagen de tijd voor. we willen een auto huren in Nong Khai of Udon Thani en deze weer inleveren ergens in de buurt van Bangkok. Wie heeft er leuke tips voor bezienswaardigheden, eten e/o overnachtingen?
  Misschien willen we nog een paar dagen chillen in een resort in national park Khao Yai alvorens weer huiswaarts te keren. Tips?

 2. Khun Yan zegt op

  Mooi en waarheidsgetrouw geschreven….Maar, let op…de “24” wordt sinds jaren de “death road” genoemd. Hier rijdt men in Isaan meestal zonder verlichting; in het suikeroogstseizoen rijden overladen vrachtwagens zonder lichten dag en nacht over de “24”. En niet enkel vrachtwagens! Sinds een jaar of 5 is men de weg van 2 naar 4 baanvakken aan het brengen wat een enorme verbetering is maar voorzichtigheid blijft geboden.

 3. ton zegt op

  Vooraleer JA de 24 is nu op veel plekken 4 baans
  Was vroeger inderdaadd een dodenweg. Ik vraag mij af of dat nu veranderd is denk het niet.
  Wat is er zoal te zien. We beginnen bij Surin, een mooie stad waar men kan genieten van de olifanten,
  verder op de 24 komt men in Nang Rong. een stadje van bij elkaar 140000 inwoners ( inclusief de omliggende dorpen ) leuke plaats maar geen spectaculair uitgaansgelegenheden
  Een beetje voor Nang Rong de veel besproken Phanom Rung tempel en de Muang Tam. Als je er nooit bent geweest een aanrader.
  Eenmaal in Nang Rong kun je de weg nemen naar Chamni en vandaar uit naar Pimay,
  Een prachtig tempelcomplex.
  Buriram ligt op 50 km van de 24 maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Veel gezellige kroegjes waar veel buitenlanders dsagelijks hun koffie en biertje drinken.
  Na Nong ki is het een eind rijden naar Korat maaaaar oh zo de moeite waard. Hier kun je gemak een aantal dagen doorbrengen. En als je dan weer gaat rijden dan zeker stoppen in Khao Yai.
  Er is een duitser die een resort heeft en die jungle tochten organiseerd,
  In de late middag een tocht naar een vleermuisgrot. Tegen de duisternis vertrekken miljoenen vleermuizen uit de grpt .
  De andere dag word je met een auto opgehaald voor een jungle tocht. kanvas sokken aan voor de slangen. maar een tocht om nooit te vergeten,
  Dit is het gedeelte wat ik heb gedaan. ik hoop dat u er net zo enthousiast over bent als ik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website