‘Oma Withaar’ in Isaan

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Thailand foto's
Tags: ,
23 januari 2015

Als ik via mijn vriendin vraag hoe oud ze is, antwoord ze: “Net zo oud als de Thaise koning”. Daar is ze bijzonder trots op.

De kinderen in het dorp noemen haar ‘Oma Withaar’. De 87 levensjaren zijn haar af te zien. Ooit is ze een mooie jonge vrouw geweest, begeert door vele mannelijke dorpelingen. Nu is ze een oude wijze dame. De zon, het harde leven op het platteland hebben haar getekend. De diepe groeven in haar gezicht spreken boekdelen.

Aan haar linkeroog is ze blind. Haar tanden en tandvlees zijn zwart door het intensief kauwen op betelnoot. Daarnaast is ze erg mager, fragiel zou eigenlijk een beter woord zijn. Toch straalt ze kracht uit, ze is nog steeds bij de tijd. Ze bezit wat land, maar ze is nogal zuinig. De dorpelingen hebben respect voor haar, omdat men hier veel respect heeft voor ouderen.

Wanneer ik in het dorp van mijn vriendin bivakeer, meestal maar kort, dan loop ik even een rondje over de zandpaden met mijn camera in de aanslag. Er is altijd wel wat te fotograferen. Ze herkent me als ik aan kom lopen en begint te lachen. Ze laat zich gewillig vastleggen. Ze wil dat ik bij haar kom zitten. Praten met haar kan alleen via mijn vriendin. Ik ben de taal en het Isaanse dialect niet machtig.

Na een aantal foto’s maak ik een buiging en bedank ik haar. Ze glimlacht. Ik loop weer verder en vraag me af of ze bij mijn volgende bezoek aan het dorp er nog zal zijn…

4 reacties op “‘Oma Withaar’ in Isaan”

 1. Harrie zegt op

  Wat een prachtige foto!

 2. willem scheveningen. zegt op

  Leuk stukje;Khun Peter:
  Ik herken dit stukje heel goed.Ik had een vriendin in Khorat[nu over] maar we bellen nog steeds of Opa nog leeft.Elke dag een paar whisky”s en rond 6.00 uur avond valt hij pratend in zichzelf in slaap. Is inmiddels ook dik in tachtig. En dan zeggen dat de gemiddelde Thai maar 56 jaar wordt. Misschien is het leven in Isaan toch wat beter. Ik ga binnenkort weer naar Udon-Thani.
  Gr;Willem Schevenin…

 3. Nonkelwin zegt op

  Niet alleen een prachtige foto, maar ook een prachtige omschrijving. Het geluk van deze dame straalt van haar af en inderdaad, daar zijn ze dan ook terecht erg fier op.
  Ook boven de tachtig kunnen vrouwen nog schoonheid uitstralen.

 4. riekie zegt op

  Prachtige foto mag ik hem copieeren kun peter ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website