Bangkok: vanuit een bijzonder oogpunt

Door Gringo
Geplaatst in Thailand foto's
Tags: ,
8 februari 2014

Toen ik vele jaren geleden voor het eerst in Bangkok kwam, vond ik het een zeer indrukwekkende metropool. Ik kwam er niet als toerist, maar voor zaken en dat betekende, dat ik aanvankelijk alleen in het centrum kwam, van hotel naar kantoor en vice versa.

Ik ben er daarna nog vele malen terug geweest, gelogeerd in meestal luxueuze hotels en naar mate de tijd verstreek, zag ik wel meer dan alleen die betongjungle. Gelukkig brachten mijn gastheren mij regelmatig naar ander delen van Bangkok en ik zag prachtige tempels, schitterende paleizen, aristocratische huizen en mooie parken.

Nu ik in Thailand woon, kom ik alleen noodzakelijkerwijs in Bangkok en zie meestal alleen de grote kantoorgebouwen, de winkelcentra en  ja, af en toe een uitstapje naar Patpong. Echt mooi is dat niet allemaal, maar de hierboven genoemde pracht en praal van Bangkok bestaat nog wel degelijk, je moet het alleen willen zien.

Kittichaii Kasemsam is zo iemand, die Bangkok op een geheel andere manier bekijkt dan een gewone sterveling als ik zelf ben. Kittichai is universitair docent fotografie aan de King Monkut Institute of Technology in Ladkrabang en heeft een serie foto’s gemaakt waarbij kleine beeldjes figureren in een schilderachtig panorama van Bangkok. Als je de foto’s – gemaakt als het Big Bangkok Project – goed bekijkt en tot je door laat dringen, ervaar je de grootsheid van deze prachtige hoofdstad.

BK, een website over allerlei activiteiten in Bangkok, maakte een interview met de kunstenaar, dat ongeveer als volgt verliep:

Hoe is het allemaal begonnen?
Ik ben geboren in Bangkok, maar als kind kwam ik nauwelijks het huis uit. Toen ik fotografie ging studeren maakte ik overal in Bangkok foto’s en kwam erachter, dat ik in een enorm grote stad woonde. Ik ging naar plaatsen, waarvan ik het bestaan niet eens wist. Ik wilde meer jongeren interesseren in de culturele grootsheid van Bangkok en ben daarom het Project Big Bangkok begonnen. Mijn bedoeling was om niet gewoon foto’s van Bangkok te maken, maar door middel van miniatuurtjes in de foto’s het cultureel toerisme te bevorderen. Ik nam als het ware de miniatuurbeeldjes mee op avontuur door Bangkok. 

Hoe kwam u aan de miniatuur beeldjes?
De beeldjes komen uit de modelspoorbouw. Die zijn helaas in Thailand niet te koop, maar het is mij gelukt ze via Internet te bemachtigen.

Hoe reageren mensen als ze zien, dat je met die speelgoedfiguurtjes op straat aan het spelen bent?
Ja, ze kijken soms inderdaad wel vreemd op, maar uiteindelijk zijn ze toch ook wel nieuwsgierig.

Waar werk je mee?
Ik maak de foto’s met een  Canon 5D MkII en een Fuji XM1 . Daarna verwerk ik ze in Lightroom voor de kleuren, die ik wil.

Wat is er zo mooi aan Bangkok?
Ik houd van Bangkok, het is een mix van oud en modern. Het is een modern ontwikkelde stad, maar met nog altijd oude architectonische plekken, zoals het paleis, de tempels, monumenten en oude buurten.

Op welke manier zou u Bangkok willen veranderen?
Als je in Bangkok met de auto rijd is het altijd een probleem een parkeerplaats te vinden. Bangkok moet meer doen aan het openbaar vervoer. De metro en de skytrain zouden met minstens 10 meer lijnen kriskras door Bangkok moeten worden uitgebreid, Dat zou geweldig zijn.

Wat is de boodschap, die u wilt laten horen?
Ik zou willen, dat meer Thais Bangkok gaan verkennen. Ik heb ontdekt, dat veel van de plaatsen waar ik heb gefotografeerd uitsluitend bezocht worden door buitenlanders. Zij komen om te genieten van de culturele bezienswaardigheden, maar Thais zie je er nauwelijks!

Tot zover het (ingekorte) interview. Als u niet alleen de foto’s wilt zien bij deze posting, ga dan naar www.bigbangkokproject.com en bekijk alle 30 foto’s in vergroting en verwonder u over het bijzondere resultaat. Ik vond het prachtig en ik ga er zeker enkele uitvergroten, die als “schilderij” in mijn huiskamer komen te hangen.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Bangkok: vanuit een bijzonder oogpunt”

 1. Kees Sprengers zegt op

  >Tot zover het (ingekorte) interview. Als u niet alleen de foto’s wilt zien bij deze posting, ga dan naar http://www.bigbangkokproject.com en bekijk alle 30 foto’s in vergroting en verwonder u over het bijzondere resultaat. Ik vond het prachtig en ik ga er zeker enkele uitvergroten, die als “schilderij” in mijn huiskamer komen te hangen.<

  Als U het copyright van de fotograaf respecteert, zou het misschien beter zijn via hem wat grotere prints to kopen…..

  • Gringo zegt op

   Eerlijk gezegd, Kees, had ik daar niet aan gedacht, maar je hebt natuurlijk gelijk.
   Nu nog een contactadres te weten zien te komen, want daar ontbreekt het op de genoemde website en ook op Faceboek aan.

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Gringo,

  Mijn hemel, je moet er maar op komen om zo te fotograveren.
  Hardstikke leuk.
  Ik had dit nog nergens gezien en vind de foto’s enig..
  Bij die ene foto heeft hij toch een nate buik moeten krijgen dacht ik.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website