De trek naar het Zuiden

Door Hans Bos
Geplaatst in Stranden, Thailand tips
Tags: , , , ,
4 augustus 2019

Het Noorden van Thailand uitgebreid gezien? Ga dan spoorslags naar het Zuiden. De onderlinge verschillen zijn levensgroot.

Is het Noorden een schatkamer van cultuur, het Zuiden kan bogen op een verbazingwekkend fraaie natuur, veel vruchten en tropisch zandstranden. Het is gezegend met twee kuststroken, één aan de Andaman, en een aan de andere kant van de Isthmus van Kra, de Golf van Thailand.

Voor alle duidelijkheid: Phuket, Krabi en Khao Lak liggen aan eerstgenoemde, terwijl Koh Samui en Hua Hin in de Golf liggen.

Als een magneet trekken zij een groeiende stroom toeristen aan. Verklaarbaar, want waar anders kun je in de schaduw van een palmboom aan een koraalstrand luisteren naar het ruisen van de zee? Of een vers visje nuttigen op een vrijwel onbewoond eiland? Of de meest uitzonderlijke bewoners bewonderen van een koraalrif? Of…

Khao La

Het uiterste zuiden van Thailand, de provincies langs de grens met Maleisië zijn onrustig als gevolg van moslim-separatisme en kunnen beter worden gemeden. We beginnen onze rondrit met de auto in Chumpon. De tocht kan ook per autobus worden afgelegd. Daar begint het eigenlijke Zuiden en houdt het weekeindtoerisme vanuit Bangkok op. Hier scheiden zich twee hoofdwegen.

Wij nemen de 4, de westelijke route naar Ranong. Die stad heeft, behalve een smeltkroes aan verschillende bevolkingen, niet veel te bieden. Hier reizen buitenlanders even snel naar Birma om hun visum te vernieuwen. De 4 voert al kronkelend over de uiterst groene Isthmus van Kra langs de grensrivier met Birma. Is het leven in Thailand al flink wat langzamer dan de doorsnee westerling gewend is, aan de andere kant van het lichtbruine water lijkt de tijd helemaal te hebben stilgestaan. Het is mogelijk om bij Ranong een dagpas te verkrijgen voor een bezoek aan Birma.

Van Ranong rijden we pal naar het Zuiden, richting Phuket, met de Andaman Zee aan de rechterkant. Opvallend genoeg vinden we langs de weg tientallen moskeeën. De meeste stranden liggen aan de zeezijde van een uitgestrekt gebied met mangroven. Wat een paradijs is het hier. Urenlange wandelingen langs het strand, met wat eilanden op de achtergrond. Een romantischer omgeving valt nauwelijks voor te stellen. Wie rust zoekt, kan hier zijn hart ophalen.

Laem Son

De kust kent verder een schat aan nationale parken. Laem Son omvat zelfs 100 kilometer kustlijn. Ook hier kunnen we desgewenst met een longtail naar een van de eilanden óf zelfs naar Ranong varen.

Wie afwisseling zoekt van het strandleven, bezoekt aan de zuidzijde het Khao Lak Lamru National Park, met regenwoud, watervallen en mangroven. Voor een meerdaagse uitstap leent het Khao Sok National Park zich, het grootste oerwoudgebied van Thailand, met tijgers, luipaarden en de rafflesia, met een doorsnede van 80 centimeter de grootste bloem ter wereld.

Phang Nga

De baai van Phang Nga is een verhaal op zich. Een onderwaterwereld die bulkt van de vissen en schilderachtige kalkstenen eilanden.’Voor een grijpstuiver laat de echte reiziger zich hier rondtoeren, langs grotten met prehistorische schilderingen en dorpjes op palen, bewoond door zogeheten zeenomaden. Hun herkomst is onbekend, maar is vermoedelijk Indonesië.

Phang Nga

Hier ligt ongetwijfeld ergens het mooiste strand ter wereld, tussen de surrealistisch uit het azuurblauwe water oprijzende eilandjes, overwoekerd met hardgroene planten. Een bezoek aan het eiland Koh Tapu waar in een ver verleden de James Bondfilm ‘The Man with the Golden Gun’ is opgenomen is wat toeristisch, maar misschien hoort de foto er van wel in ieders plakboek…. In de buurt van het slaperige dorpje Phang Nga ligt Tham Sawan Khuha, grotten met oude Boeddhabeelden, hongerige apen en vleermuizen, die bij de schemering er massaal op uittrekken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website