De stranden van Thailand zijn wereldberoemd. Sommige behoren zelfs tot de fraaiste in de wereld en slepen jaarlijks prijzen in de wacht.

Dan hebben we het over die van de eilanden Phuket en Koh Samui, aan de oostkust van het koninkrijk. Het is hier heerlijk zonnen, zwemmen, snorkelen en duiken.

De wateren rond het bij Samui gelegen Koh Tao zijn bekend om de fraaie koraalriffen, terwijl de stranden van Koh Phangan overdag gebruikt worden om te zonnen, maar in de nacht van de volle maan veranderen in discoparadijzen. Een must voor de jonge toerist.

Thaise stranden

Aan de westkant van het schiereiland kunnen (en willen) we niet om Phuket heen. Dit grootste eiland van Thailand heeft alles te bieden wat een vakantieganger maar kan wensen. Schitterende stranden, maar ook stille baaien, veel winkels en een bruisend nachtleven. Dat concentreert zich op en rond het strand van Patong Beach.

Vanuit Bangkok wordt dagelijks gevlogen op Phuket. Vanaf het eiland kan de gast duikexcursies maken naar Birmese eilanden, waar het leven onder en boven water nog onaangeroerd is.

Op het vasteland is Krabi een strandbestemming die steeds vaker wordt aangedaan. De stad beschikt sinds kort over een internationale luchthaven. De stranden zijn werkelijk paradijselijk en van Krabi varen vele longtail-boten naar de archipel van eilandjes voor de kust. De Phi Phi Islands vormen daarbij een zeker hoogtepunt en het is jammer om hier niet een nacht te blijven slapen.

Paar euro

Wie op zoek is naar onontdekte stranden, komt in dit deel van Thailand beslist aan zijn of haar trekken. Rij vanaf Phuket aan de westkust noordwaarts richting de stad Ranong, tegen de grens met Birma. Op diverse plekken liggen resorts waar u mogelijk de enige gast bent, met uitzicht op eilandjes voor de kust waar alleen wat vissers wonen. Overnachten kost hier niet meer dan een paar euro.
Aan de oostkant van het schiereiland, net boven de havenstad Surat Thani vinden we Lang Suan. Ook daar is het rustig en waant de bezoeker zich bijna een ontdekkingsreiziger.

Als we van Bangkok 200 kilometer naar het zuiden rijden, komen we in Cha-am en Hua Hin. Laatstgenoemde plaats is nauw verbonden met het koningshuis. Dat bezit al vele tientallen jaren een zomerpaleis in Hua Hin. Cha-am heeft een fraai strand, waar in het weekeinde veel Thaise families komen, ruim voorzien van eten en drinken. Aan de noordzijde ligt de vissershaven van Cha-am. De visrestaurants hier krijgen hun vis zó van de boot. Hua Hin heeft eveneens een lang zandstrand, dat doorloopt tot Kao Takiab.

Familievakantie

Van het nachtleven in Hua Hin en Cha-am moet de gast zich geen overdreven voorstelling maken. Hua Hin telt een flink aantal bars en enkele disco’s. Die in het Hilton is het bekendst. Hua Hin is een uitstekende bestemming voor families met kinderen. Dat geldt nog meer voor Cha-am, waar helemaal geen sprake is van nachtleven. De politie stelt zich in beide plaatsen tot taak om de nachtrust van de koninklijke familie te waarborgen.

Rijden we vanuit Bangkok de andere kant op, dan komen we na 140 kilometer in Pattaya, de bruisende strandstad van Thailand. Hier is dag en nacht van alles te doen.

De zee is vol met jetski’s en bootjes die parasailers trekken of passagiers overzetten naar nabije eilanden. Het strand is gevuld met strandstoelen en parasols, terwijl het op de boulevard en naastgelegen Beach Road een drukte van belang is met joggende senioren, nieuwsgierige Thai en winkelende buitenlanders. ’s Nachts is Pattaya een zee van oplichtende neonreclames. De hoofdstraat heet dan Walking Street, waar gemotoriseerd vervoer verboden is.

Zeeschildpadden

Veel rustiger is het strand van Jomtien, op een steenworp van Pattaya. En ook hier is het gemakkelijk om betaalbaar onderdak te vinden. Wie nog meer rust zoekt, reist óf iets verder naar Rayong of neemt  halverwege de rit van Bangkok naar Pattaya de afslag Chonburi. Sommige stranden zijn hier nog zo stil dat zeeschildpadden er hun eieren komen leggen.

Vanuit Rayong nemen we vervolgens de veerboot naar Koh Samet. Dit eiland hoort tot een zee-natuurpark en dus zijn auto’s er alleen toegestaan voor lokaal vervoer. Koh Samet is ‘een plaatje’, met lange zandstranden aan de ene zijde en een rotsachtige kust aan de andere kant.

Richting Cambodja vinden we nóg een eiland dat beslist de moeite waard is: Koh Chang. Het is nog volop in ontwikkeling als toeristische bestemming en van nachtleven is nauwelijks sprake. Na Phuket is dit het grootste eiland van Thailand. Het binnenland is dichtbegroeid en er leven nog tal van wilde dieren. Vanuit Koh Chang varen regelmatig bootjes naar omliggende eilanden, eveneens onderdeel van een natuurpark en ruim voorzien van kristalhelder water, koraalriffen en gezonken schepen. Een verblijf hier is als een reis terug in de tijd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website