Men kan de buitenlanders, die een Thaise partner hebben, in meerdere “soorten” indelen. Eén groep zou dan kunnen zijn de mensen, die in hun thuisland getrouwd geweest zijn, maar om wat voor reden dan ook, weer gescheiden zijn.

Het is niet ongewoon, dat na de scheiding er nog steeds contact is – vanwege de kinderen bijvoorbeeld – en dat dat contact gewoon op een vriendschappelijke basis plaatsvindt.

In de ogen van de Thaise partner echter is dat onbestaanbaar. Gescheiden is gescheiden, voor een Thais is het onmogelijk dat daarna nog met elkaar wordt gesproken, laat staan nog diepere contacten bestaan.

Een vriend van mij vertelde onlangs, dat hij een etentje had georganiseerd voor zijn kinderen, zijn moeder en daarbij ook zijn ex-vrouw had uitgenodigd. Tussen haakjes, een Engelse vriend heeft het nooit over zijn ex, maar zegt dan de moeder van mijn zoon. Goed, hij vertelde, dat aan zijn Thaise vriendin en boem, hij had bonje. Zijn vriendin was hier helemaal ondersteboven van en sprak dagenlang niet meer met hem.

Ik ben wel benieuwd naar ervaringen op dit gebied van de lezers. Kan er nog aan toevoegen, dat het omgekeerde wellicht ook wel geldt. Je moet met je ex ook niet al te veel over je Thaise liefde praten, denk ik maar zo.

Wat is jouw mening op de stelling van de week: ‘Praat nooit met je Thaise partner over je ex(en)!’

21 reacties op “Stelling v/d week: Praat nooit met je Thaise partner over je ex!”

 1. tino kuis zegt op

  Ik heb een Nederlandse ex, we hebben samen 3 (nu grote) kinderen, en ik heb een Thaise ex, we hebben samen een (nu 13-jarige) zoon. Mijn Thaise ex heeft nog een (nu 22-jarige) dochter uit een vorig Thais huwelijk.
  Mijn Nederlandse ex wilde nooit iets horen over mijn destijds Thaise vrouw, maar mijn Thais/Nederlandse zoon heeft ze altijd omarmt. Mijn grote Nederlandse kinderen gaan goed om met mijn Thais/Nederlandse zoon (is ook een lieve jongen). Mijn destijds Thaise vrouw vond het geen enkel probleem dat ik regelmatig omging met mijn Nederlandse ex, brieven, emails, felicitaties en bezoeken als we in Nederland waren. Mijn Thaise ex en mijn Nederlandse ex hebben elkaar nooit ontmoet, dat was een deur te ver. Mijn Thaise ex heeft geen enkel contact met haar Thaise ex, hoewel ze samen een dochter hebben en altijd in hetzelfde stadje en nu in dezelfde straat wonen. Dat is des Thais.
  Mijn reactie op de stelling is: probeer het maar eens, soms kan het wel en soms niet, in mijn geval dus wel, het was geen enkel probleem. Ik had het trouwens niet geaccepteerd als ik nooit over mijn ex had mogen praten of er geen contact mee had mogen hebben.

 2. J.Jordaan zegt op

  Gringo, Hoe verzin je zo’n artikel. Ik denk dat je er een specialist in bent.
  Gewoon dingen vernoemen die gewoon ook dagelijks voorkomen in een relatie met een Thaise vrouw. In mijn geval 29 jaar getrouwd geweest. Heb uit dat huwlijk 2 kinderen. Mijn Thaise vrouw heeft 3 jaar in Nederland gewoond is daar ook naar school geweest en heeft ( wat toen nog bestond) haar nivo 2 gehaald voor een verblijfsvergunning. Vaak opgepast op mijn kleinzoon en was altijd welkom bij mijn kinderen en vrienden. Ik heb met mijn ex altijd goed kontakt gehouden, ook nadat ik samen met mijn Thaise vrouw had besloten op mijn 61 ste met pensioen te gaan en naar Thailand te verhuizen. Ik heb dat vooral voor mijn kinderen en kleinkinderen gedaan.
  Toen we nog in Nederland woonde is er altijd goed kontakt geweest tussen mijn ex en mijn Thaise vrouw. Zij begreep wel dat 29 jaar verleden, kinderen en kleinkinderen niet met een pennensteek verwijderd kon worden. Mijn vrouw hielt ook van die kleinkinderen.
  Ook omdat ze voor een van de twee veel had gezorgd.
  Mijn vrienden die ik al vanaf dat ik 15 jaar was kon hebben mijn ex ook nooit in de steek gelaten. Ook omdat ik dat niet wilde. Na 8 jaar in Thailand twee keer met vakantie naar Nederland geweest. Bij aankomst en ontmoeting altijd een omhelsing en kusjes met mijn ex. De kinderen zijn gelukkig en de kleinkinderen ook. Spreken mijn Thaise vrouw
  ook aan als Oma…… en mijn vrouw moet toch altijd weer huilen.
  Is dat on Thais? Natuurlijk niet. Als je een goed huwlijk hebt moet er geen jaloezie zijn.
  J.Jordaan.

 3. pratana zegt op

  mijn vraag is hoe zit het nu als ik een andere thaise vriendin zou hebben (wat niet het geval is) en zij is reeds gescheiden en heeft kinderen uit een vorig huwelijk en ik dan met mijn kind uit dit huwelijk hoe zou dat dan verlopen?
  behalve 30rai en huisje dat ik kwijt zou geraken moet ik dan nog alimentatie betalen ?
  Weet wel dat de thaise wetten niet steeds de farang beschermen, maar toch als ik hier dikwijls lees over de ingewikkelde toestanden hoe lachwekkend ze in onze europese ogen ook mogen lijken.
  Heb een goede vriend die met hem nieuwjaar te wensen te horen kreeg dat zijn vrouw weg is met een ander, dat gebeurt wel die vriend is langer getrouwd als ik met zijn thaise en die zijn vrouw heeft hierover niks gezegd aan mijn vrouw waarmee ze al jaren bevriend is!
  Mijn thaise hoewel ze dagelijks in een thais restaurant werkt moet niet veel van andere thaise weten in Brussel , en ik begrijp ze soms wel en soms ook weer niet, klein detail voor alles te verduidelijken wij zijn reeds 12 jaar getrouwd en hebben een bijna 10jarige dochter en ik heb mijn vrouw in Brussel leren kennen toen ze daar als weduwe woonde, ze had haar man gevolgd naar Belgie en die is Negen maand later onverwachts overleden , zo zie je maar ik als christen (gringo weet misshien over wat ik praat) heb een weduwe gehuwd (we waren beide 36 , nu 48) dus kende ik haar verleden en zij het mijne!

 4. Fluminis zegt op

  Als reactie op de titel zeg ik….100% waar
  Met ieder vriendinnetje die ik heb gehad en ook met huidige vrouw was het steevast bonje als er maar iets van een ex naar boven kwam. Laatste jaren is er gelukkig niets meer bovne gekomen maar zeker weten dat mijn Thaise vrouw er echt niet blijder van wordt.

 5. Art v. Klaveren zegt op

  Ga vooral niet te diep in op bepaalde dingen want dat willen ze niet snappen.
  Bovendien zijn ze ook nog te trots om toe te geven dat ze bepaalde dingen niet begrijpen of weten, wij hollanders zijn anders en hebben veel meer de drang om e.e.a te begrijpen en vooral te snappen, maar de meeste van ons hebben dan ook minimaal een middelbare opleiding.
  Ik hou van thailand en van de thai maar ik heb afgeleerd om de mensen hier wat wijsheid bij te brengen als ze dat niet willen, of met andere woorden, ga alleen naar je ex als je thaise vriendin er niets van weet dat is veel makkelijker en scheelt je een hoop ruzie.

  Moderator: een generaliserende zin alsnog verwijderd.

  • Robbie zegt op

   Wat een diepe wijsheid etaleer je hier, Art! En wat fijn dat jij tenminste niet generaliseert: “…want dat willen ze niet snappen”! Jij snapt “de Thai” tenminste. Dank voor je adviezen.

 6. Gerrit Jonker zegt op

  Mijn ervaring is tegengesteld.
  Som is 4 keer in Nederland geweest De laatste keer 15 Maanden.

  Mijn ex is de tweede keer op bezoek geweest en dat ging heel goed.

  Zo goed , dat toen wij op een dag thuiskwamen ,in Nederland dus, mijn ex langs was geweest en een doos, met nog zeer mooie kleren had neergezet. Zo kan het dus ook. Wij hebben elkaar daarna nog verschillende malen gezien. Totdat wij voorgoed naar Thailand gingen waar wij nu ongeveer 9 jaar wonen.

  Gerrit

 7. Cor Verkerk zegt op

  Waarschijnlijk heb ik geluk want mijn vrouw noemt mijn ex zelfs zuster.
  Mijn ex (moeder van mijn jongste dochter) woont in Portugal en wij proberen daar toch wel een keer per jaar naar toe te gaan. Dan krijgen wij de beschikking over een apartement aan de kust van mijn ex schoonouders en tevens het gebruik van een auto van mijn ex. Elke avond gaan wij dus met mijn ex, haar ouders en mijn dochter of uit eten of eten we bij iemand thuis.
  Bij het afscheid zijn er altijd waterlanders bij de 3 vrouwen waar mijn dochter en ik toch altijd een beetje lachend naar kijken.
  Het is dus te generaliserend om te zeggen dat je ex niet mag of kan bestaan.
  Moeder van mijn dochteris net weer terug naar Portugal na bij ons een week gelogeerd te hebben en ook Oud/Nieuw met ons drieen gevierd te hebben.
  Ligt er dus gewoon aan of er vertrouwen bestaat, waardoor meestal ook geen jaloezie ontstaat.

 8. Khun Peter zegt op

  Gringo, ik onderschrijf jouw stelling volledig. Al zal het wel per Thaise dame verschillen hoe ze daarmee omgaan. Zelf ben ik al jaren goed bevriend met mijn ex (de moeder van mijn kinderen). Voor mij belangrijk want het is een vrouw met een groot hart.

  Ik heb de inschattingsfout gemaakt dat mijn Thaise vriendin mijn openheid zou waarderen. Mijn ex bood zelfs aan om mijn vriendin te helpen en haar wegwijs te maken in Nederland. Helaas ziet mijn vriendin haar als een bedreiging en een vijand. Zo erg zelfs dat ik er continu ruzie om had met haar. Nu zwijg ik maar en moet zelfs af en toe liegen wat tegen mijn gevoel ingaat.

  Ik heb wel eens eerder geschreven dat ik het gevoel heb dat wij ons meer moeten aanpassen in een relatie met Thaise dan andersom. Dat zal wellicht ook per situatie verschillen maar het is wel opvallend.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Khun Peter, je kunt dan wel het gevoel hebben, dat jij je meer dan je Thaise partner moet aanpassen, maar of dat werkelijk zo is trek ik sterk in twijfel.

   Laat ik het algemeen houden. De meeste hier verblijvende Thaise dames komen vaak uit het bar circuit en zijn alles behalve een gezinsleven gewend. Buiten de Thaise familie (mama en papa) zijn normen en waarden ver te zoeken. Voor die dames is het niet een klein beetje aanpassen maar 360 graden veranderen. Ook hebben ze weinig tot geen opleiding genoten (geen westerse alfabet), waardoor ze in feite opnieuw moeten leren lezen en schrijven.

   Ik heb dan ook groot respect wanneer een dame met zo’n achtergrond zich zo radicaal kan veranderen,

 9. Pascal zegt op

  Ja dit onderwerp ligt inderdaad gevoelig bij de Thaise vrouw, zelf ben vier keer getrouwd
  geweest in Nederland en heb daarnaast altijd relaties gehad,nu op mijn oude dag
  69 jaar geluk gevonden in Thailand met een vrouw die 24 jaar jonger is dan ik zelf,heb voor haar een huis gekocht met alles er op en er aan,mijn thaise vriendin heeft een universitaire opleiding genoten,heb haar een maal over mijn gewezen vrouwen gesproken
  en haar verteld dat je beter op een goede voet met je ex moet leven als je verplicht bent door de rechtbank om je maandelijkse bijdragen te betalen,gelukkig kon zij dat begrijpen
  en is dat onderwerp niet meer belangrijk in de relatie,jalozie is er gelukkig niet,maar mij heeft ze tekennen gegeven ,als ik ooit hier vreemd zou gaan ik er op kan rekenen dat ik mijn jonge heer kwijt ben door middel van een schaar,
  groetjes,

  Pascal

  • HansNL zegt op

   En Pascal, wat was dan jouw reactie op die schaardreiging?
   Accepteer je dat zo maar, of heb je wellicht als antwoord gegeven dat in dat geval…………

 10. HansNL zegt op

  Zoals de waard is vertrouwt hij, of in dit geval, zij de gasten.

  Een waarheid als een koe.

  Als een Thaise vrouw meent dat je niet over je ex mag praten, waarom zou ze dat nu willen?
  Mag zij dan ook niet over haar ex spreken?

  Wederom een verhaal dat zo ontzettend “rolbevestigend” is.
  Niet alle Thaise vrouwen zijn hetzelfde.
  Gelukkig.
  Die vrouwen, ook Thaise, met een beetje verstand begrijpen heel goed dat je als tweede of meer partner wel degelijk je verleden met je meedraagt, net als Nederlandse mannen dat ook onder de pet hebben van de Thaise partner.

  Uit mijn verleden heb ik inmiddels mijn ex op bezoek gehad, en een Duitse vriendin waar ik in het verleden een redelijk lange “verhouding” mee heb gehad.
  Beiden werden gewoon door de evenknie geaccepteerd.
  Ik heb dan ook uitgebreid de beide doopcelen gelicht, en werkelijk, geen probleem.
  Wat meer is, de ex heeft regelmatig telefooncontact met evenknie, en ongetwijfeld zal ik de revue redelijk uitgebreid passeren.
  En ze doen maar.

  Ik geloof niet in die stelselmatige vaststellingen van hoe Thais zouden zijn.
  Mijn ervaring is dat volledige openheid over het verleden en het nu ook bij Thaise vrouwen acceptabel is.
  Getuige een Thaise vriendin die het op mij had gemunt.
  Heb haar van het begin af verteld dat ik best haar vriend wil zijn, maar dat de relatie in geen geval verder zal gaan.
  Heb de evenknie over de vriendin ingelicht, ze hebben elkaar ontmoet, en gaan zo af en toe samen stappen.
  Het kan dus wel….

 11. Sjaak zegt op

  Ik zit midden in de scheiding en dit is voor mijn vriendin moeilijk te begrijpen, vooral omdat het zo lang duurt. Er moet een huis verkocht worden, waarin mijn toekomstige ex woont. We zijn het er beiden over eens dat het huis verkocht gaat worden, maar op de manier hoe, wordt het door mijn ex erg bemoeilijkt. Bovendien is het een gevaarlijke vrouw, die over lijken gaat, als het niet naar haar zin gaat. Ik ben om eerlijk te zijn, bang voor haar acties.
  Ik zou mijn lieve Thaise vriendin wel willen uitleggen hoe het in elkaar zit. Heb het ook geprobeerd, maar zelfs na een jaar, zei ze vorige week, toen ik me weer eens ergerde over een email van mijn vrouw (het ging weer eens over de financiën), dat ik nog van haar hield. Ze maakt er geen probleem over, maar ik krijg maar niet in haar hoofd dat ik niks meer om die vrouw geef en dat ik het benauwd krijg als ik weer naar Nederland moet om dingen uit het huis te halen of om iets met haar i.v.m. de scheiding te regelen of te ondertekenen.
  Zelf begin ik er weinig over, meestal is mijn vriendin nieuwsgierig. Ik praat er echter niet graag meer over.
  Ik ben hier in Thailand en hier los ik problemen met plezier op, die zo klein zijn tegenover die, die ik in Nederland heb, dat ik met mijn Thaise vriendin hier geen woorden over vuil wil maken en zeker niet mijn mooie relatie met haar wil verstoren.

 12. Johan zegt op

  Tja, ik denk zelf dat het niet voor iedere Thaise vriendin het zelfde is, laten we dus maar niet generaliseren . Ik ben getrouwd geweest met een Nederlandse vrouw, en heb met haar twee volwassen zoon’s, en mijn ex woont vlak bij mij in de buurt. Nu heb ik een Thaise vriendin en met haar is het geen probleem om over mijn ex te praten, sterker nog, als mijn vriendin wat lekkers heeft gekookt, en dat doet zij zeer regelmatig, dan brengt zij zelf ook vaak wat van haar kook-kunst naar mijn ex, zodat die kan mee genieten, en dit zeer weet te waarderen . Zo kan het dus ook !!

 13. J.Jordaan zegt op

  Moderator: uw reactie lijkt op chatten en is daarom niet toegestaan. Reageer op het artikel en niet op andere reageerders.

 14. willem zegt op

  Tja;misschien toch n cultuurverschil dat je huidige Thaise vriendin niets van je vorige relatie aldaar wil weten! Ze zijn volgens mij toch ook niet allemaal”brandschoon”meer. Daar tegenover word ik nog steeds door ex”n gebeld die nu in Noorwegen en Denemarken wonen,en mij nog niet vergeten zijn na 15 jaar zonder enige financiele verplichting mijnerzijds zo kan het dus ook.Ik had/en heb nog steeds geen zin in al die IND-shit,weer n papiertje vergeten en weer terug en weer betalen/dan naar school in Nederland/de verwarming op 45 graden! Jaloezie is letterlijk moordend in Thailand,zeker als je ex vlakbij woont Khorat en Buriram dus.Mijn ex,waar ik nu binnenkort wederom retour ga heeft in n opwelling van jaloezie toen “Khorat”belde s”nachts haar beide polsen met mn scheermesje doorgesneden! Ik dacht eerst dat ze blufte en lachte erom totdat het voorval echt gebeurde! Ik zat in The middle of Nowhere,heb de hele nacht met handdoeken haar polsen/armen verbonden om haar maar zo weinig bloed te laten verliezen(en dit alles uit jaloezie)!Ben met haar familie de volgende ochtend gelijk naar t hospital gegaan en ik zal deze gebeurtenis ook de rest van mn leven bij me moeten dragen,en dit alles uit jaloezie! Hoe ver kan je gaan!?!

 15. BramSiam zegt op

  Jaloezie is een zinloze, negatieve emotie. Ik heb die ver achter me gelaten en voel me daarmee een stuk beter. Dit inzicht is veel Thaise vrouwen niet gegeven heb ik ook ontdekt. Toch trek ik me er weinig van aan, want het gaat tenslotte om je eigen gevoel naar je evt. ex en niet om dat van je nieuwe partner over je ex. Niemand kan je vertellen wat je mag voelen. Waarom zou je elkaar de wetten voorschrijven. Daar is nog nooit iemand gelukkig van geworden. Wie denkt dat liefde gaat over elkaars vrijheid beperken en dingen verbieden wens ik veel succes.

 16. Ronny zegt op

  Allezins is dat niet bij mijn Thaise echtgenote …wij zijn 15 jaar samen waarvan 13 gehuwd .
  Ik heb mijn Thaise vrouw leren kennen toen ik met vrienden ging eten in een Thais Restaurent in Antwerpen .
  Ik was in de eindfase van mijn scheiding van mijn Belgische vrouw waarmee ik 20 jaar was gehuwd en waarmee ik 1 zoon heb …..altijd is er tussen mijn ex en mijn huidige Thaise vrouw een zeer goede verstandhouding geweest …meermaals gingen beide dames soms samen op stap .
  Uit mijn huwelijk met mijn Thaise vrouw heb ik twee dochtertjes één van 8 en één van 5 en mijn ex vrouw is doopmeter van de oudste dochter en dit op voorstel van mijn Thaise vrouw .
  Door het feit dat mijn ex doopmeter is van één van de dochters brengt dat mee dat zij ook regelmatig aanwezig is samen met ons op verjaardagfeestjes , schoolfeest , nieuwjaar of kerst enz….
  Regelmatig gaan ook mijn beide meisjes ééns een dag bij mijn ex en blijven daar dan ook al eens overnachten ….kortom mijn ex en huidige vrouw zijn goede vriendinnen .
  Tevens is ook mijn 24 jarige zoon uit eerste huwelijk nu ook gehuwd met een Thaise vrouw die hij heeft leren kennen door met mij en mijn Thaise vrouw mee te komen op vakantie …
  Zo zie je maar beter niet veralgemenen .

 17. Fred Schoolderman zegt op

  Ik ben weliswaar geen Thai, maar ik sta er toch elke keer versteld van wanneer ex-geliefden gezellig met elkaar een hapje gaan eten en dat in het bijzijn van de nieuwe vriend of vriendin. Ik vraag mij dan oprecht af, hoe gezellig kan dat nou zijn? Alle reacties zijn vanuit de farang geredeneerd, maar wat wanneer de ex-man van je Thaise vrouw of vriendin nou eens gezellig op de borrel komt, reageren wij dan net zo meegaand?

  Mijn ex-schoonmoeder zei eens tegen mij: Fred, hoe zou jij reageren wanneer de ex-vriend van mijn dochter spontaan bij jullie voor de deur zou staan. Wel, ik zou hem binnenlaten, hem een kop koffie aanbieden en hem naast je dochter op bank laten plaatsen. Kunnen ze gezellig over vroeger lopen keuvelen. Meen je dat nou echt zei ze tegen mij. Ja hoor, maar dan zorg ik ervoor dat ik ook een aantal ex-vriendinnetjes naast mij heb zitten. Ik zei tegen haar, waar zie mij eigenlijk voor aan.

  Je kunt na een scheiding nog wel contact met elkaar hebben bijvoorbeeld t.b.v. de kinderen, maar daar houd het voor mij toch echt op. Je bent immers niet voor niets gescheiden, dus zo gezellig was die tijd niet.

 18. Khun Chiang Moi zegt op

  Ook ik ben zo als zovelen al heel wat jaartjes gescheiden en heb een hele goede verstandhouding met mijn ex. gelukkig wel zou ik zeggen want we hebben toch samen 2 grote kinderen van rond de 30 jaar. We komen bij elkaar op de verjaardagen (altijd al gedaan).
  Sinds 2 jaar heb ik een Thaise vriendin en afgezien dat ze ook echt Thais is lijkt het dat ze ook een portie westerse mentaliteit heeft. Wat betreft het contact met mijn ex. daar heeft ze helemaal geen probleem mee. Mijn Thaise vriendin (24 jaar jonger) is een aantal keren in Nederland geweest voor telkens 3 maanden en gaat zelfs mee naar de verjaardag van mijn ex. Dus zo kan het ook. Er zijn verschillende mensen en verschillende opvattingen dat maakt niet uit of je Thais bent of Nederlands. Voor die Thaise vrouwen die wel problemen hebben met een dergelijk contact van hun vriend of man met de ex. ligt misschien in het feit dat er jaloezie meespeelt en misschien bang voor haar positie. In het algemeen speelt jaloezie tussen vrouwen onderling in Thailand wel een grote rol als bedreiging en laten we eerlijk zijn veel mannen zijn hun vrouw trouw (de meeste) maar veel Thaise vrouwen hebben andere ervaringen met hun (Thaise) ex. man.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website