Deze stelling is niet zomaar uit de lucht gegrepen, we hebben het onze lezers een jaar geleden gevraagd: www.thailandblog.nl/poll/leuk-leven-thailand-prijskaartje/

Westerse levensstijl in Thailand

Toen bleek dat een maandelijks budget van € 1.200,- voor een ruime meerderheid het absolute minimum is, maar de meerderheid toch € 1.500,- of meer nodig heeft om er een westerse levensstijl in Thailand op na te houden. Let op, ik noem bewust de term ‘westerse levensstijl’. Iemand die in Isaan in een gehucht woont zal wellicht met veel minder prima kunnen leven

Echter de meeste farang zijn een westerse levensstandaard gewend en willen daar niet op inleveren. Dat betekent een normaal huis, auto of motorbike. Maar ook tv, computer, krantje en mobiele telefoon. Misschien is er een Thaise vrouw of vriendin met kinderen die naar een privéschool gaan.

Veel veranderd in een jaar tijd

Zo als gezegd zijn we nu een jaar verder en is er veel veranderd zowel in Europa als in Thailand. Veranderingen die misschien wel om een bijstelling vragen van de uitkomsten op onze poll van een jaar geleden. De euro is immers aan een vrije val begonnen en de inflatie in Thailand slaat flink toe. Vooral de dagelijkse boodschappen zoals, vlees, vis, groente en fruit zijn fors duurder geworden.

Daarom zijn wij benieuwd naar jouw mening over de stelling dat je minimaal € 1.500,- per maand nodig hebt om plezierig te kunnen leven in Thailand. Mee eens of niet?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

87 reacties op “Stelling van de week: ‘Leuk leven in Thailand kost minimaal € 1.500,- per maand’”

 1. roja zegt op

  we gebruiken 500- 600 euro per maand en daar hebben we meer dan genoeg aan . we hebben goed te eten en te drinken . we rijden beide nieuwe moterbikes (niet op afbetaling) ; hebben internet en beide een mobieltje ; electronische translater ; 2 televisies (1 voor Thailand en 1 voor Nederland ) ; bankstel wasamchine; afwasmachine ; inductieplaten (uit Nederland) ; heel veel keukenapparatuur ; we huren de woning en betalen zelf electra en water en de woningbelasting elke maand en hebben geld over .

  waarom iemand minimaal 1500 euro nodig heeft is ons een raadsel ; en ja we gaan regelmatig een paar dagen weg in een hotel .

  zuinig zijn we absoluut niet en gierig kennen we niet.

  Moderator: wil je voortaan zinnen schrijven met een beginhoofdletter, punt aan het einde van een zin zonder spatie.

  • fransamsterdam zegt op

   Hoeveel betaal je dan voor die woning + electra + water + belasting?
   En als je die motoren niet op afbetaling hebt, moet je daar maandelijks toch wel een bedrag op afschrijven, net als op al die apparatuur?
   En reken je dan de ziektekostenverzekering voor beiden mee?
   En rijden die motorbikes op water?

  • m.stevens zegt op

   Wat een ander ook al heeft gevraagd wat betaal je dan aan huur en waar woon je dan ik wil ook wel volgend jaar december wordt ik 65jaar ook wel met mijn Thaise vrouw wonen en leven zoals jij dit doet. Gaarne advies .
   MVG Martin Steevns

  • piet zegt op

   Begrijp het niet goed?Ben 7 jaar woon al 7 jaat in Thailand heb 1000 euro per maand en leef als god in frankrijk.Ik drink niet ik rook niet heb geen auto wel 2 eigen huizen op vrouw der naam met zwembad.Het vuilnis halen ze 12X per maand op voor 1 euro.Nederlanders klagen altijd.
   Piet

 2. fransamsterdam zegt op

  Als toerist kan ik het in Pattaya naar mijn zin hebben voor:
  Hotel: 700.- Baht p/dag EUR 17.50 (Apex hotel)
  Drank: 10 bier 800 baht per dag, EUR 20.-.
  Eten: 300 Baht per dag, EUR 7.50
  Roken: 100 Baht per dag, EUR 2.50
  Overige: 500 Baht per dag, EUR 12.50

  Totaal : EUR 60.- per dag, EUR 1800.- per maand.
  Dan moet je geen gekke dingen doen, maar doe je een dagje ‘niks’ dan kun je natuurlijk sparen.
  Ik kan met niet voorstellen dat je als je daar echt woont en ook verzekeringen, eigen vervoer, internet en telefoon zelf moet regelen, visaruns moet ondernemen, dat je dan nog héél veel goedkoper uit kan komen zonder op een houtje te moeten bijten.

  In die 1500.- EURO geloof ik dan ook wel. Mensen die denken dat ze het met minder gaan redden komen vrees ik van een koude kermis thuis.

  • cor verhoef zegt op

   @Frans,

   Door de hotelkosten die je maakt kom je inderdaad uit op 1500 euro, maar wanneer je hier woont geef je niet snel 21000 baht uit aan huur. Ik denk verder dat die 1500 euro aardig in de buurt komt wanneer je elke dag westers wilt eten. Doe je dat niet en geef je geen kapitaal uit aan huur dan kun je van 1000 euro prima leven.

  • teun zegt op

   10 bier per dag? Ja dat schiet lekker op. Net als een hotel trouwens. Voor die TBH 21.000 p/m hotel kun je toch wel iets huren. Wat houdt overig trouwens in?

   • fransamsterdam zegt op

    Ik wil per se in centrum zitten. In Nederland krijg je me ook geen buitenwijk in. Dus dat maakt huren al weer duurder dan voor sommige anderen. Bovendien heb ik in hotel geen water/elektra/verzekerings/belastings/onderhouds/televisie/internet/reparatie/inrichtings/afschrijvings/verhuis/schoonmaak-kosten.
    Onder ‘overig’ valt bijvoorbeeld vervoer, kleding, toegangskaartjes, een krant, een kappertje, een massage, een boek, cadeautjes, een lottobriefje, kosten mobiele telefoon, af en toe een barmeisje, je gaat eens een keer op je bril zitten, tsja, dat kan per persoon allemaal heel erg verschillen.

  • Croes Gino zegt op

   Geachte Heer,
   Jou prijzen zijn wel wat hoog,
   Ik huur een prachtige kamer in centrum Pattaya(3,6 op 7,2 mt) en betaal verbruik inbegrepen +/- 7000 bath.
   Ik rook ook.
   Score sigaretten(Thaise maar hebben dezelfde smaak als L-M of Marlboro) kosten 25 bath
   Groetjes Gino

 3. M.Mali zegt op

  Ja 50.000 bath is mogelijk voor 2 personen.

  maar dan moet je niet hebben:

  1e een studerende dochter aan de universiteit in Thailand.

  2e de kosten hebben van je auto onderhoud en verzekering, tambiencar, diesel.

  3e geen onderhoudskosten aan je eigen huis

  4e de diverse verzekering.

  5e de onverwachtse uitgave

  Dan houdt ik echter ook nog eens om lekker te gaan uit eten (Niet voor 50 bath..) en regelmatig te kopen, wat ik lekker vind voor mij en mijn vrienden in Hua Hin want van keniou voor mij en mijn vrienden, hou ik absoluut niet van…

  Neem van mij aan, dat je dan beslist niet genoeg hebt, aan 1500 Euro en zeer zeker niet als de Euro nog meer in elkaar zakt.

  • M.Mali zegt op

   Ik wil nog even een toelichting geven op het feit dat sommige altijd eten in de eet stalletjes, waar je nog altijd een maaltijd kan krijgen van rond de 35 bath….
   Als je dat 3x per dag doet voor 1 persoon dan ben je ongeveer 3000 bath kwijt p.p en voor 2 personen zou dat dan 6000 bath zijn per maand.
   Maar hoewel ik het Thaise eten lekker vind, kan ik dat niet doen, want ik heb jicht.
   Men gebruikt in al die stalletjes Naampla oftewel vissaus.
   Men gebruikt gefermenteerde sausen en dat bevordert de jicht. Ik had in Bali even niet opgelet en lekker gegeten.. Aan het einde van de vakantie kon ik niet meer lopen, ondanks ik dagelijks medicijnen inneem voor de jicht.
   Wij moeten dus wel de meeste dagen zelf koken en dan ben je altijd veel meer geld kwijt,

   Bovendien wil je hier toch niet als een Azteek leven?
   Je wilt toch ook wel eens op vakantie in Thailand of daarbuiten?
   Nee je komt beslist met alles bij elkaar gerekend niet uit op 1500 Euro…
   Het is je een te mooi spiegelbeeld voor houden…

  • Marcel zegt op

   Wat ik zo lees zitten hier op het forum wel de prototypes van het Westerse denken die zich in het Oosten willen vestigen. Van de bedragen die ik hier langs zie komen, zoals minimaal 1800 euro daar snap ik dus niks van. Zoveel maak je zelfs in Nederland niet op en dan leef je er ook nog goed van.

   Ik zie ook dat een boel het liefst uit eten gaan en dan ook nog westers eten – advies koop een appartementje in Spanje!

   Als je een huisje huurt / koopt, zelf kookt – dus op de markt je inkopen doet, en een bedrag opzij zet voor onderhoud/verzekeringen/vakantie/onvoorziene uitgaven dan kan je ook makkelijk met een 1000 euro rondkomen. En dan leef je nog ruim naar Nederlandse begrippen.

   • Erik sr. zegt op

    Helemaal mee eens.

    Vroeger zeiden we in Rotterdam:”je kunt niet overdag varen en ‘s nachts thuis slapen”

    Soms denk ik op dit forum dat veel mensen in Thailand willen wonen om daar te dromen hoe goed het is in Europa, m.n. Nederland.

    Thailand en Europa hebben een totaal andere cultuur.
    Het is het beste daar te wonen waar je je het meest thuis voelt.

    Alleen missionarissen en zendelingen zijn hiervan uitgesloten.

 4. Mike zegt op

  Moderator: Dit keuren wij af:
  Zinnen zonder beginhoofdletter en leestekens (punten en komma’s).
  Zinnen in uitsluitend kapitalen (hoofdletters).
  Slordige of onbegrijpelijke teksten.

 5. Cornelis zegt op

  Ik zie voor mezelf al een besparing in de berekening van fransamsterdam: die 10 bier op een dag krijg ik niet weg (hooguit 3), en roken doe ik niet…………… Dan zou het moeten lukken voor die 1500 euro. Daarnaast is het huren van een appartementje o.i.d. voor een wat langere termijn toch ook wel wat goedkoper dan die ruim 500 euro voor het hotel.

  • Marcel zegt op

   Ik denk dat je gelijk hebt Cornelis, maar ja ik zou ook niet de toeristische gebieden opzoeken om te gaan wonen – dat scheelt je sowieso al de helft. En als je een appartementje wilt huren en aangeeft dat het voor langere termijn is, dan zijn de prijzen meestal ook al een stuk lager.

 6. jogchum zegt op

  Heb een eenvoudig huis. Bouwkosten 12 jaar geleden zo’n 800.000 bath. Mijn vrouw en ik
  leven van mijn AOW + 384 Euro aanvullend pensioen. Totaal in de maand netto 1346 Euro.
  Woon in het noorden van Thailand ( Thoeng ). Van inflatie merk je hier nauwelijks iets, als je
  tenminste eenvoudig eet. S’morgens 4 boterhammen met smeerkaas wat we kopen in 7/ 11.
  Mijn vrouw eet natuurtijk Thais.
  S’middags eet ik in een Thais-restaurant voor 30 bath. S’avonds maakt ik voor me zelf wel
  eens gebakken aardappels of gekookte. Zijn hier in het noorden ook niet duur, 5 kilo voor
  180 bath.
  De koers van de Euro is ruim 38 bath, dat maakt voor ons 51.000 bath.
  Heb ook een auto en een moter (125 cc ), mijn vrouw ook ( moter )
  Uit eten doen we zelden of nooit.
  Mijn antwoord op de stelling is…wat verstaan we onder westerse levensstijl?
  Gingen we in NL ook regelmatig buiten de deur eten?
  Mijn mening is ……het inkomen van 1500 Euro in de maand is ruim voldoende.

  K’wouw dat ik het had.

 7. Erik sr. zegt op

  Het lijkt of hier gesproken wordt over een klein deel van Thailand.
  In de meeste streken huur je een huis voor veel minder.
  Ik zelf huur een huis in de Isan voor 5000 baht per maand.
  Een groot huis met ruime tuin.

  thailand is (veel) meer dan Pataya en Puhket.

  • wimol zegt op

   Pataya en Pukhet is geen thailand dat is toerisme.Ik woon in korat op ong.10 km van de stad en kan hier niets vinden dat 30 tot 40% is opgeslagen.Wat betref voeding eten we veel thaise soepen en gegrilde gerechten.Soms doen wel eens een doodzonde en eten we gefrituurd,maar dat deden we in belgie ook.Wat betreft westerse voeding zijn hier de laatste tijd enkele restaurant gekomen,zeer lekker en niet duur .Gemiddelde schotel rond de 80 bath en een fles grote chang 55 bath. Een lekkere en gezonde fruitschotel met een vijftal scampis en een lekker sausje voor 89 bath,en zo kan nog verdergaan maar is teveel om op te noemen.

 8. jan nagelhout zegt op

  Ik woon zelf niet in Thailand, Reis er wel heel veel doorheen als ik er ben. Ik kan alleen maar beamen dat er enorm veel prijsverschillen zijn qua locatie, en dat Thailand behoorlijk groot is.
  Ik denk dus dat de locatie van waar je woont, een enorm verschil gaat maken.
  Beter zou misschien zijn deze vraag te stellen in betrekking tot de locatie, dan met betrekking tot het hele land, omdat de verschillen gewoon te groot zijn, om tot een representatief gemiddelde te komen.

 9. Peter Holland zegt op

  Nu maar hopen dat de regering ook mee leest, dit n.a.v. de plannen om gepensioneerden etc, voor zeker de helft te gaan korten, om dat volgens hen onze geweldige euro zeker 3 of 4 euro keer meer waard is in het buitenland, dan het thuisland.
  Dus heren op dit blog, u kunt met 250/300 euro per maand gemakkelijk rond komen in Thailand!, ja, ja, zo lust ik er nog wel eentje !

  Gezien de slechte eurokoers, die zeker nog verder gaat dalen, en de stijgende prijzen in Thailand, denk ik dat zeker voor de gemiddelde Farang een bedrag van 1500 euro niet meer overdreven is, of je moet in een golfplaten hokje gaan leven met een fles water en een pakje MaMa soep.

 10. peter zegt op

  Het ligt er uiteraard aan hoe je leeft en hoe je uitgave patroon is. Maar EURO 1000 maximaal per maand zou voor mij *1 persoon* genoeg zijn. Twee personen ook nog wel. Ik zie het aan een kennis van me die woont in Chiangmai. Huis huur 10.000 bath per maand. En als je dan 900 Bath per dag uit zou geven kom je ongeveer uit op 38.000 Bath per maand.
  Maar als je elke dag bier drink, whiskey, en andere vertieren, dan gaat dit oplopen.
  Uiteraard moet je niet leven zoals in Nederland, *wat ik trouwens helemaal niet zou willen*. Dan kom je mooi uit. Het ligt er ook aan hoe je start. Als je gelijk bij het aankomen om daar te wonen een auto nodig hebt, een motor etc. dan gaat het oplopen. Maar puur per maand EURO 1000 moet genoeg zijn. Andere plaatsen zoals Udon Thani, Um Koi etc. zijn nog goedkoper om te leven. mvg Peter *sapparot*

 11. Torreele Eric zegt op

  Zou graag een beetje ( veel ) informatie via deze weg verkrijgen om in Thailand te gaan wonen. Ben zelf nog maar twee maal naar Thailand geweest en dit land heeft bij mij een grote indruk nagelaten. Wie kan mij informatie geven wat ik moet doen om met alles in regel te zijn.Kan er zeker bij vertellen dat als je buiten de streek gaat waar het toerisme hoogtij viert +- 20 km met schooter vervoermiddel bij uitstek je mooie plaatsen vind om te wonen mooi appartement aan 12000 bath per maand. Je kan er thai food eten voor 50 bath per maaltijd . Thaise bevolking eet wel 5 keer per dag . + Alle dagen zon en vriendelijke mensen Geen stress .Wie zou daar niet voor tekenen .

  Groetjes uit Belgie

  Eric

 12. Piet zegt op

  1500 moet wel lukken maar het hangt er wel vanaf waar je wilt wonen. Bangkok heeft andere prijzen dan Chiang mai.

  Je kunt ook geld besparen met cards. Citibank geeft 30% korting bij Zen. Op woensdag krijg je korting bij Sizzlers, vandaar die lange wachtrijen voor de deur. Met een Central card voor expatriates krijg je in alle Central winkels 5% korting. etc. etc.

  Je kunt overal altijd korting krijgen als je de juiste manier maar weet.

 13. Sjaak zegt op

  Ik denk dat mensen die in Thailand net met 1500 € kunnen leven, moeten met hun levensstijl in Nederland zeker het dubbele uitgeven. Andersom, iemand met een budget van 1500€ in Nederland, moet in Thailand met hetzelfde geld veel beter kunnen leven.
  Ja, ga ik in Hua Hin In een huis aan het strand wonen, heb ik enorm hoge kosten. Maar doe dat dan maar eens in Zandvoort, of in de grote steden…
  Ik denk met een voor mij normaal leefpatroon, kan ik in Thailand met een stuk minder uitkomen…

 14. Roger Op 't Eynde zegt op

  Als jullie 1500 euro nodig hebben in Thailand, dan vraag ik mij af hoeveel jullie nodig hebben als jullie in België (zoals ik) of in Nederland wonen.
  Ik ga nu al 25 jaar naar Thailand op vakantie met mijn vrouw (Thaise). Als ik gepensioneerd ben is het ook de bedoeling naar Thailand te gaan voor een half jaar, maar ik kan me niet voorstellen niet toe te komen met 60000 Baht per maand.

 15. herman lobbes zegt op

  In nederland ga ik om de dag sporten, en de andere dagen gebruik ik voor kleine klusjes in huis. Zondag doe ik niks, dat is voor de family. In de morgen eet ik brood , in de middag ook en in de avond warm. Dat komt ong. op 50 euro per week voor mij alleen.
  In thailand leef ik precies hetzelfde. Alleen gaan wij op zondag naar BIG C, het is dan lekker rustig op de weg. Mijn vrouwtje geeft meestal 3000 a 5000 bath uit voor de volgende week. Dan de overige kosten, gas, water en elektra 1000 bath gemiddelt. Baan vrij van hypotheek, en voor de auto hebben we 2 jaar gewerkt dus geen bankkosten. De prive school voor onze zoon kost 2800 bath. Dus 4 weken x 5000 = 20000 +1000 +2800 =23800 bath. Geef moeders 1000 euro en laat 500 euro op bank staan voor verzekering auto en diversen, of als er wat stuk gaat, zodat ik dat kan herstellen. Voor de rest leef ik daar op zijn westers, {of hier op zijn thais} weet het eigenlijk niet, heb het nooit anders gedaan en geniet volop van dit leven.

 16. jan nagelhout zegt op

  Tja, ik weet niet hoor, als ik daar ben slaap ik in hotelletjes, en leuke schone hutten of kamers, ik heb daar geen huis natuurlijk. Anderzijds verplaats ik me om de 2 dagen, en reis het hele land door, dus ik kan toch zeggen dat ik dat land voor een outsider goed ken.
  Ik ben geen echt backpacker al reis ik wel voor het gemak met een klein rugzakje.
  Als ik dan naar ons uitgave patroon kijk, dan doen we dat voor 1500 per maand.
  Dat is dus 750, per persoon!!! En dan heb ik het in mijn optiek heel goed!!
  Ik neem aan dat als ik er zou wonen dat er op die accommodatie heel wat af kan, dus ik zie niet in waarom het niet zou kunnen.
  Overigens, er leven er hier in onze dure maatschappij genoeg mensen al dan of niet noodgedwongen van een uitkering, 2 personen hebben dan ongeveer een honderd of 12 in de maand, je wou toch niet beweren dat ik dan hier wel van 1200 in de maand kan leven, en dat ik dan daar minstens 1500 nodig zou hebben voor 2 personen????
  Kom nou……!

  • jan nagelhout zegt op

   zat een foutje in mijn tekst, laatste zin moet dan zijn, 1500 voor 1 persoon…..

 17. Peter Holland zegt op

  Het is ook mij een raadsel dat veel mensen Thailand als het maar altijd eeuwige goedkope paradijs betitelen.
  Inderdaad sommige dingen zijn 30%/40% duurder geworden.
  Wel is het zo dat zo een kan wat meer met zijn bahtjes kan dan de ander.
  Belangrijk is de eerste aanschaf van vele zaken, maar altijd blijven er vaste lasten.
  (Ik heb overgens je ‘-1vote’ per ongeluk in gedrukt, had + moeten zijn, valt niet meer te corrigeren, foutje)

  • jogchum zegt op

   Tjamuk
   Voel me ergens wat in de negatieve-zin aangesproken door U.
   Ten eerste de huisvesting.
   In Nederland had ik een klein huur-huisje”’ rijtjes huis ”’. Als je er in kwam dan had je direct
   links de wc, en ander-halvemeter rechts had je de deur naar de zg zitkamer. De keuken
   was niet groter dan 2 meter bij 2,5. Verder had je een trap naar boven waar je 1 slaapkamer
   had die van normaal formaat was. De andere 2 waren slechts 2 bij 3 meter.

   Geen centrale verwarming…. huurprijs 12 jaar geleden 690 gulden. Was dit wooncomfort?
   Verder schrijft U over het Thaise-eten. Ik eet elke dag voor 30 bath en heb nog nooit een
   zwarte walm gezien. Wat er over blijft wordt door een varkens houder elke dag opgehaald.

   Ik voel mij hier in Thailand dat ik nu pas in een westerse-levensstijl terecht ben gekomen.

   • Peter Holland zegt op

    Ja Jan je hebt gelijk, het is allemaal bijna gratis in Thailand 🙂 en straatvoedsel is zeer gezond.

    Er is echter een verschil in langdurig verblijf of vakantie.
    d.w.z. ziekenverzekering, aanschaf van alle huishoudelijke goederen etc., gezond eten, vervoer, Visa, etc..etc..
    Maargoed het belangrijkste is wat heb je nodig om je een beetje happy te voelen, en dat is voor niemand gelijk.
    Ooit een Canadees tegen gekomen, die leefde van 500 dollar in de maand, de beste man was nog niet in staat om een hard gekookt ei te kopen, en ging bij iedereen op de biets, dus als je zo wilt leven?? Hij had er overgens geen problemen mee, maar was ook behoorlijk de weg kwijt.
    1000 Euro is de absolute ondergrens, en met 1500 euro zit je redelijk, maar dan kan je nog geen rare bokkesprongen maken. of in een villa wonen, en naar ik heb begrepen doe jij dat ook niet als je van A naar B reist. Thailand lijkt op vele punten nog steeds goedkoop, maar op veel andere punten weer niet, kijk maar even wat de prijzen in o.a. de Supermarkt zijn.
    En dan maar te zwijgen over onze geweldige Euro.
    Mensen die in Thailand wonen krijgen nu eenmaal met andere kosten te maken als jij.

    • Willem zegt op

     Mee eens Peter. Op de ipad per abuis verkeerde duim aangeraakt, maar je staat dus op + 2

    • jan nagelhout zegt op

     Eens denken, ik kan me vergissen maar kosten als: ziekenverzekering, aanschaf van alle huishoudelijke goederen etc., gezond eten, vervoer, die maak je hier ook, of vergis ik me nou?
     En wat ziekenfonds, kosten levensonderhoud ect betreft zijn de kosten hier, zoals iedereen wel bekend de pan uitgerezen. Je wou me toch niet wijsmaken, dat die kosten daar hoger zijn dan hier?

     Er zijn er hier genoeg die van een bijstandsniveau moeten leven, we zijn niet allemaal vermogend, ook die mensen kunnen in onze maatschappij redelijk leven, en als ze geen gekke dingen doen best leuk leven. Het is geen vetpot, maar toch in onze dure maatschappij het kan allemaal best wel.
     Waarom zou je het van een dusdanig bedrag in een veel goedkoper land niet goed kunnen hebben, en een leuk leven kunnen leiden????

     Natuurlijk is een bungalow op de kustlijn van Pattaya of zo duur, elke dag een kist bier ect ook, en een bepaalde levensstijl ook.
     Maar er zijn er genoeg, vele, die dat soort levensstijlen hier helemaal niet hebben, laat staan willen. Die wonen hier ook niet in een bungalow met 5 toiletten en airco’s en een zwembad.
     Ik kom daar als we reizen genoeg gasten tegen die van een behoorlijk klein bedrag, als bovengenoemd een hartstikke mooi leven leiden, waar ik soms best wel een beetje jaloers op ben, dan denk ik dat heb je mooi gedaan kerel.

     Wat ik maar bedoel te zeggen is, dat als iemand hier in dit land een bepaalde levensstijl had, lees inkomen, dan wil hij dat daar minimaal ook, dat is logisch.
     Maar er zijn er genoeg die dat hier ook al niet hadden, en dus daar voor het bedrag van hier, uitstekend kunnen leven, om het daar heel wat meer naar de zin hebben dan hier in Nederland.
     Wat me ook overigens opvalt, over het algemeen, is dat de grootste klagers over de kosten en de stijging daarvan, vaak degenen zijn met de meeste kosten, maar ja dat zijn dan ook degenen die het meeste te verliezen hebben, omdat ze die levensstijl gewend zijn.
     Om te zeggen dat 1000 Euro een absolute ondergrens is, nogmaals, maar net wat je gewend bent, waar je zit, en wat je doet…..
     Ik kan in ieder geval daar van 750 Euro als ik daar ben een maand uitstekend leven en reizen, een ander zal dat misschien weer niet kunnen, of willen.
     En als je daar zou wonen, kan dat ook van dat soort bedragen, geen probleem.
     Of je dat kan of wilt, is een ander verhaal, maar ik kom genoeg mensen tegen die van dat soort bedragen daar uitstekende leuke levens leiden.

     Greetzzzz

     Jan.

     Moderator: Dat je Piet kent is voor jou leuk, maar voor andere lezers niet interessant. Dus die regels zijn geschrapt. Anders wordt het chatten.

   • jan nagelhout zegt op

    Beste Tjamuk,

    Om het hier op deze blog leuk te houden, en on topic te blijven reageer ik hierbij voor de laatste keer op je.

    “Mensen die ik in mijn directe omgeving heb zijn beslist niet van jouw slag”

    Dat kan ik alleen maar beamen, en dat wil ik ook graag zou houden 🙂

    Met vriendelijke groet,

    Jan Nagelhout.

 18. Peter Holland zegt op

  even een vraagje aan redactie

  Waarom verdwijnen de stemknoppen(-1,+1 etc) zodra je reageert op een bericht?

 19. Dutch zegt op

  Vaste lasten per jaar:
  Auto verzekering 31000 baht
  Ziektekostenverzekering (mijzelf) 3300 euro (April France)
  Ziektekostenverzekering partner 20.000 baht (Bupa)
  Huis-en inboedelverzekering 20.000 baht (Bangkok Insurance)
  Wegenbelasting 4500 baht
  Insectenbestrijding om het huis 10.000 baht
  Vakantie ca. 3000 euro (in Thailand)
  Tandarts gemiddeld 10.000 baht (laatste jaar bijv.34.000 i.v.m. 3 kronen)
  Specialist 6000 baht (3 vrijwillige controles per jaar op:suiker-urinezuur-3 kankertesten etc..en dit alles als preventie)

  Vaste lasten per maand:
  Electriciteit tussen 2200 en 5900 baht
  Water tussen 400 en 600 baht
  Truevision 2592,78 baht
  Internet 706,30 baht
  12Call (2 mobieltjes) 400 baht
  Spa 6800 baht (inclusief tip)
  Benzine 2500 baht gemiddeld
  Spaarrekeningen 10.000 baht
  Zak geld partner 10.000 baht (o.a. ondersteuning familie,zonder mijn bemoeienis)
  Inkopen The Mall Fresh Market 30.000 baht
  Andere inkopen The Mall tussen 5-en 10.000 baht

  Ik rook en drink niet en eet niet buitenshuis.
  Als ik op zondag (met mijn kookbeurt) gemengde salade maak, dan zit daar o.a.verse zalm;witte asperges;avocado in.Alle groentes van chemicalienvrije teelt.
  Eet enorm veel fruit en zeer gevarieerd (o.a. aardbeien,kersen,appels,peren,sinaasappels)
  Ik haal elke maand 110.000 baht van de bank en daar blijft niet echt veel van over.

  Ik ben na een zeer hectisch bedrijfleven (43 jaren zonder onderbreking) heerlijk gesettled.Leef een redelijk gezond leven,maar laat het me aan niets te kort komen.Als ik een mooi shirt zie dan koop ik het en dan zijn het geen t-shirtjes van de avond markt.
  Ik denk dat ik mezelf (en mijn partner)ook best wel vrijgevig kan noemen, zonder geldsmijterij.

  Het moge duidelijk zijn dat ik van 1500 euro per maand, de schoorsteen niet kan laten roken en ik zou ueberhaupt nooit overwogen hebben om naar Thailand te emigreren op basis van een dergelijk bedrag.
  NB:Niets te na gesproken over elke andere levensstijl !!!

 20. Pim zegt op

  Dutch.
  Woon je in een kasteel?
  Ik krijg de indruk dat je een makkelijke prooi bent als ik sommige bedragen zie .
  Truevision moet je zo wie zo al de deur uit doen ,voor en eenmalige uitgave van ongeveer 4000.- Thb heb je die niet meer nodig .
  De kosten van het water snap ik niet ,700 -Thb per half jaar is bij mij normaal .
  Die autoverzekering is neem ik aan voor een Ferrarie aan de wegenbelasting te zien is het een 2 deurs .
  Ik woon echt niet klein (350 m2 land) met in 4 kamers airco en 1 zwembad .
  Insectenbestrijding 2500.- per jaar ,binnen en buiten
  Roken en drinken doe ik buitenshuis maar zal zoals ik je berekening zie toch wel 20.000,-Thb per maand goedkoper uit kunnen zijn .
  Ik zou wat de verzekeringen betreft eens contact opnemen met AAA in Hua hin .
  Vriendelijke Nederlanders die je daar te woord staan met als voordeel dat als er iets is je snapt waar het over gaat .

  • Dutch zegt op

   Mijn verzekering loopt via AAA.!!!
   Heb een groot huis (o.a. 5 toiletten en badkamers. 5 airco’s),alles betaald op ca. 1000m2.
   Insectenbestrijding is o.a. ook het vullen van de onder het huis lopende dripsysteem.
   Water was 1 jaar geleden zo rond de 150 baht en is sedert we aangesloten zijn bij het stedelijke waternet omhoog gegaan tot de aangegeven bedragen.
   Ik heb net een maand geleden een nieuwe wagen gekocht en betaal dus weer in het eerste jaar de volle mep voor een A1 klasse verzekering.
   De wegenbelasting wordt aan de hand van je wagengewicht officieel vastgesteld.
   Van al die b.g. bedragen valt er niets te “prooien”.
   De tv is mijn eigen nadrukkelijke keuze en ik heb daarbij nog 2 sateliet schotels/boxen (Dynasat en Infosat).Al wil ik 20.000 per maand uitgeven aan tv systemen is dat mijn eigen keuze.
   Truevision is 2 platinum boxen en een splitsysteem (tarief exact volgens de lijst).
   Bij dit alles dus ook niets te “prooien”!
   Wees niet bang,ik weet donders goed hoe e.e.a. hier in Thailand werkt,maar ik wil v.w.b. eten,kleding,tv’s,computers,wasmachine etc etc alleen de beste kwaliteit.
   Zoals gezegd,voel ik me prima op m’n plaats en gun een ieder zijn eigen leefstijl.

   PS: vertel eens hoe je met een zwembad aan huis,slechts 700 baht per half jaar aan water betaalt?

   • David zegt op

    Dutch.
    Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat het jou keuze is .
    Maar de stelling is of 1500 euro genoeg is om goed te kunnen leven.
    Daar schiet je even aan voor bij.
    Je wil ons tonen hoeveel geld jij uit geeft aan al die zaken die voor ou belangrijk zijn.
    Maar wat jij vind hoeft ik niet te vinden.
    In Nederland zou men zeggen.
    Wie het breed heeft laat het breed hangen.

    • Julius zegt op

     Beste David,

     Dit klopt niet helemaal, ben het eens met Dutch want een ieder geeft aan wat zijn maandelijkse kosten zijn alleen zijn deze van Dutch iets uitgebreider en ga jij zo reageren. Naar mijn inziens volgt Dutch gewoon het protocol van TB en wat betreft wie het breed heeft laat het breed hangen vind ik ook zeer pietluttig.

     110k per maand is nog niet eens 3k per maand, al met al een schappelijk budget gezien hetgeen hij ervan weet te doen.

     Vind het zelf zeer interessant om te lezen hoe een ieder leeft en onder welke kosten,steek ik zelf ook weer wat van op na 3 jaar hier te wonen 🙂

    • Dutch zegt op

     Het topic is MINIMAAL 1500 euro.
     Ik geef aan (ter informatie voor die dat zouden willen lezen) dat ik dat minimaal wel -tig keer onderstreep en geef daarbij ook aan waarom.
     Niemand hoeft het met mijn stijl van leven en uitgave patroon eens te zijn,het is slechts informatie.
     Ja……ik heb inderdaad flink geinvesteerd in mijn pensioen en daar ben ik nu blij mee!!
     Het is dat ik mijn rug heb geblesseerd anders was er ook nog 20.000 baht /maand aan golf bijgekomen.Als dat maar mag van de (enkele) lezers??

     Kijk als iemand aankomt met info over zijn water rekening van maar 700 baht per half jaar en daarbij tevens aangeeft dat ik wel besodemietert zal worden,dan moet je natuurlijk niet later aankomen met het feit dat je een prive bron hebt aangeboord.Dat is kul en non informatie als het er niet meteen bij wordt verteld.
     Het badinererend verwijzen naar Nederlands sprekende agent in Hua Hin (zodat je het eventueel snapt !!),lijkt ook nergens op.

   • Pim zegt op

    Beste Dutch.
    Wij hebben een bron met de medebewoners en delen de kosten .
    Normaal was het watertarief 5 Thb per m3 maar mijn vriendin maakte mij attent dat als een fahrang het op zijn naam nam bij het gouverment zij deze dus meestal meer laten betalen .
    Ik heb 2x een nieuwe auto gekocht waarbij de prijs inbegrepen een All Risk verzekering .
    Voorts betaal je wegenbelasting naar het aantal deuren ,zodoende heeft een 4 deurs zwart witte kentekenplaten en een 2 deurs groen wit .
    Ik hou er niet van bestolen te worden door True die de rechtstreekse voetbalwedstrijden naar een duurder tarief ging halen .
    Voor het E.K. kocht ik in de Isaan een schaal voor 2800.-Thb met 400 kanalen .
    Thuis zie ik alle sporten die je maar wilt rechtstreeks via mijn P.C.
    Dat geld wat ik hiermee bespaar maak ik liever arme mensen gelukkig mee .

    • Pim zegt op

     Dutch.
     Over dat water is een antwoord op je vraag hoe het ook kan .
     Ik kan dat water zelfs drinken .
     Om een well te laten slaan zullen voor u de kosten wel meevallen ,wat tevens uw status aardig opkrikt .

     Voor de rest zie ik je verkeerde voorlichting geven over wegenbelasting en als je werkelijk een nieuwe auto hebt gekocht moet je weten dat bij de aanschaf deze al is meeverzekerd .

     Voor degene die met 1500,-euro of minder rond moeten komen lijkt mij dit wel nuttige info .
     Met die Nederlanders die ook in Pattya een kantoor hebben was ik 3000.- Thb goedkoper uit met dezelfde All risk dan mijn Thaise agent .
     Wie het smal heeft moet het in de breedte zoeken .

     • Dutch zegt op

      Pim ,
      Overal zijn verschillen en bij mij verschilt het dus,vergeleken bij jouw informatie.Maar alles heeft altijd een reden.

      * Wij (de buurt) zijn blij van de Moobaan waterput af te zijn i.v.m. de vreselijke vervuiling en de daarmede gepaard gaande vernietiging van sanitair (tegels-wc potten,douchekoppen.kranen etc etc).Ik had er overigens wel 2 filterinstallaties tussen staan ter waarde van 75.000 baht plus de maandelijkse chemicalien die daarin moesten.Deze waarde heb ik maar niet op mijn lijstje meegenomen.
      *Jouw zinnetje:”Als je WERKELIJK een nieuwe etc etc”.?Mijn wegenbelasting komt toch elk jaar terug? Of niet soms.Ik koop althans niet elk jaar een nieuwe wagen (dit is pas mijn 3e)
      Ik betaalde voor mijn “vehicle registration; 5800 baht.
      Deposit for temporary License Plate (dat rode nummerbord);3000 baht (krijg ik terug)
      Governemental car insurance;646 baht
      Fully comprehensive car insurance; about 31.000 baht
      Voor de goede orde bij het kopen van een nieuwe wagen krijg je (bij de Toyota) meestal de verzekering erbij echter……..ik had een inruil.Mijn 7 jaar oude Fortuner en daar kreeg ik 750.000 baht voor !
      Voor alle duidelijkheid.Ik heb een camry 2,5G gekocht.
      Ik gebruik al 8 jaren dezelfde verzekering Virijah.Had op mijn Fortuner 55% schadevrij korting,maar begin nu dus weer opnieuw.

      Zou maar wat rustiger aan doen want als het nodig is,sla ik je aan alle kanten met cijfers om je oren.Ik heb een goede boekhouding.
      Prettig weekend verder

      • Pim zegt op

       Dutch .
       Eindelijk eens informatie waar bepaalde mensen iets aan hebben over water uit een bron .
       Wat U met uw geld doet gaat niemand wat aan .
       Ik probeer mensen duidelijk te maken dat zij met uw cijfers wel eens erg duur uit kunnen zijn .
       Toen ik hier aankwam maakte ik ook veel mensen mee met zulke verhalen van wat zij allemaal wel niet kochten en hadden .
       Nu jaren later hebben deze weinig vrienden meer op wat klaplopers na .
       Sinds ik hier afscheid van heb genomen leef ik veel leuker met met de gewone Thai en daar komen er steeds meer van bij .
       De man met 5000.- Thb in de maand biedt mij aan om plaats te nemen bij de maaltijd en heeft geen cijfertjes om mee te strooien .
       Deze zijn op hun manier ook gelukkig ,zij liggen niet wakker van die cijfers .
       Als zij hun visje maar kunnen vangen .
       Wij wel, nu er velen van ons geen zalmpje meer kunnen eten dankzij de euro .
       De farang die nu 1500 – euro per maand heeft op zijn inkomstenverklaring komt niet aan de verplichte 800.000 .-Thb en kan zijn nieuwe jaarvisum wel vergeten .
       Dat zijn cijfers waar de mensen iets aan hebben .
       Nog heel veel plezier in Thailand.

       • Dutch zegt op

        Je hebt niet een cijfer kunnen weerleggen of als onwaar aan kunnen duiden.
        Dat zou ook mijn bedoeling niet zijn.Mijn bedoeling was een eerlijk inzicht geven in de kosten die ik in mijn omstandigheden maak.Op jaarbasis en op maand basis.
        Vind je wel uiterst suggestief/negatief naar mij en mijn levensstijl,jammer dan.
        Veel plezier met je maaltijd (zonder cijfertjes).
        Overigens mijn laatste post v.w.b. dit topic.

  • Maarten zegt op

   Hoi Pim, zou je mij kunnen vertellen hoe ik voor enmalig 4.000 Baht TV kan kijken? Daar heb ik wel oren naar.

   • Pim zegt op

    Maarten ik weet niet waar je woont .
    In Pranburi deden zij er 3 jaar geleden geheimzinnig over in de winkel maar met tussenkomst van mijn vriendien was er niets aan de hand .
    In de Isaan gingen wij gewoon bij een winkel naar binnen waar ze buiten stonden .
    Voor 2800.thb waren wij klaar ,de familie is er blij mee .

 21. william zegt op

  Ik vind het een zotte stelling. Er zijn mensen die van een AOW moeten rondkomen, dus plm. 40.000 baht (alleenstaande) en er zijn mensen die een AOW hebben met een aanvullend pensioen, wat in totaal kan varieren van 50.000 baht tot 150.000 baht of zelfs wel meer. Iedereen dus gaat er op zijn eigen, unieke wijze mee om, nogmaals, dat is voor iedereen verschillend. De een geniet met 40.000 baht per maand van zijn verblijf. een ander is met 100.000 nog niet gelukkig.

 22. kees zegt op

  Ik verbaas me er over dat er steeds een evrgelijking gemaakt wordt met nederland.
  Mensen die in de bijstand zitten in Nederland krijgen ongeveer 850 euro.

  De levensstandaard in Thailand voor de Europeaan kan zo verschillend zijn.
  om een goede vergelijking te maken of je rond kunt komen van 1500 euro moet er dus een standaard gemaakt worden.
  Immers als je 10 bier drinkt per dag en weinig overige zaken en vervolgens in een hotel woont en de andere woont in de Isaan kom je natuurlijk nooit tot een vergelijk.

  We wonen in Nontahburi. het huis kost 3500 bath…Indien je dezelfde flat huurt kost hij maar ongeveer 2000 bath. Aan electra zijn we kwijt 380 bath, water 250 bath.
  We hebben internet kosten (vast 700 bath) mobiele kosten internet 2 X 399 bath.

  Eten doen we op diverse plekken van 180 bath per persoon tot 35 bath.
  Overige kosten zoals vervoer bus, taxi, bts en MRT 1500 bath per persoon.
  Verder gaan we regelmatig op reis in de weekenden. bv naar Hua Hin. guesthouse 500 bath per nacht.
  Trein kosten 44 bath enkele reis (thai reist gratis).

  De levensstandaard die we hier hebben zou in nederlan niet mogelijk zijn, elk weekend naar een badplaats en overnachten in een hotel.

  Voor mij is dan ook het antwoord op de stelling niet te geven.
  In Nederland varieren de salarissen van 850 euro tot modaal.
  Kunnen mensen met een modaal inkomen rondkomen in Nederland?
  De een dus wel en de ander dus niet.
  welke eisen stel je en wat verwacht je. Ik vindt deze stelling dus eigenlijk niet zo zinvol.
  Daar een ieder een andere invulling geeft aan het gebruik van zijn batjes en euros.
  Indien iemand een pensioen heeft heeft hij tevens ook andere verwachtingen dan de jongere generatie welke een iphone etc wil. Dit geldt ook voor de Thai.
  We hebben hier een normale flat, wasmachine, laptop etc.
  We kunnen van 1500.– gemakkelijk rondkomen. We gaan ook nog regelmatig naar de bioscoop en jawel ik vlieg ook zeker 4 keer per jaar (alleen) naar Nederland.

  • bacchus zegt op

   Beste Kees, ik ben het geheel met je eens. Het is weer hetzelfde hoogdravende geleuter als de vorige keer: er worden weer appels met peren vergeleken.

   Waar je ook woont of gaat wonen, je hebt altijd mensen die met weinig een goed leven kunnen hebben en je hebt mensen die veel, heel veel nodig hebben om een leven naar “westerse” maatstaf te kunnen hebben. Wat nu precies dat leven naar “westerse” maatstaf inhoud is altijd onduidelijk. Ik heb vrienden in Nederland waarvan de een in een oude Fiat rijdt en een ander in een hagelnieuwe Porsche Carrera Cabrio. Beiden hebben een meer dan modaal inkomen en zijn gelukkig. Het is maar waarvoor je kiest.

   Ook leven als een “Cheap Charlie” komt weer in de reacties opborrelen. Wat is dat precies? Als ik een lekkere en voedzame maaltijd kan eten voor 50 Baht, ben ik dan een Cheap Charlie? Is dat omdat ik dan op een plastic stoeltje onder een golfplaten afdakje zit of omdat die lekkere en voedzame maaltijd 50 Baht kost? Natuurlijk heb ik hier in de omgeving ook luxe restaurants op schitterende locaties waar ik een “westerse” steak van 800 gram met een heel klein beetje sla kan eten voor 1.000 Baht. Ben ik dan een “Cheap Charlie” omdat ik in Nederland ook geen 800 gram vlees naar binnen propte en dat hier dus ook niet doe?

   Ook altijd dat geleuter over het ondersteunen van de schoonfamilie. Dat zijn geen vaste lasten. Dat doe je als je het geld hebt en je familie wilt helpen; niet als je het geld niet hebt en alleen de grote jongen uit wilt hangen!

   De hele discussie is weer gebaseerd op een luchtig beslagje. Wat je hier minimaal nodig hebt om hier op een makkelijke manier te kunnen verblijven is naar gelang je burgelijke status 400.000 of 800.000 Baht per jaar voor een visum. Dat is een bikkelharde eis, de rest is opgeklopte room, die kun je zo luchtig maken als je maar wilt.

   Ik woon in de Isaan, heb een van alle gemakken voorzien huis zonder zwembad (had ik NL ook niet), heb een goede auto en motor, eet en drink wat we willen eten en drinken, gaan 1 of 2 keer per jaar met vrienden op vakantie (uiteraard in Thailand) en redden dat voor ongeveer 35.000 Baht p/mnd. Oh ja, voor de muggenzifters: alles is verzekerd en neen, ik schrijf niet af op huis, auto, etcetera. Dat rekende ik in Nederland ook niet tot mijn lasten. En voor de mensen die de Isaan alleen kennen van een vluchtige doortocht: ik woon niet in een houten hut met een poepgat in de grond en een bak water om te “douchen”. Overigens staan er hier in de omgeving inmiddels al vele leuke huizen waar de gemiddelde Nederlander jaloers op zou zijn.

   Ik ken en zie buitenlanders in Thailand en ken ook Thailandgangers in Nederland. Wat mij bij een groot deel altijd opvalt is dat deze heren zich in Thailand compleet anders gedragen dan in Nederland. Ik heb wel eens eerder geschreven dat dit voer is voor psychologen. Zelf houd ik het altijd maar op status. In Nederland behoort of behoorde men tot de grijze middenmoot (overigens niets mis mee) en viel men niet op, en in Thailand is men opeens iemand en kijken er mensen tegen je op. Voor velen is het dan moeilijk om zich staande te houden, laat staan normaal te blijven.

   Een andere misvatting is dat men denkt hier meer te kunnen doen met een Euro dan in Nederland. Op zich is dat natuurlijk ook zo, maar niet als je jezelf excessief gaat gedragen. Ook hiermee bedoel ik anders doen dan in Nederland, bijvoorbeeld iedere dag eten in een “westers” restaurant; iedere dag gezellig af pilzen met vrienden tot in de late uurtjes; iedere dag een leuke dame mee naar huis/hotel; een grote bungalow met zwembad huren, terwijl je in NL 3-hoog achter woonde; een interieurverzorgster in huis nemen, terwijl je in NL zelf de pot moest schrobben; idem dito geldt voor een tuinman; in een libido verhogende auto rondrijden, terwijl je in NL in een tweedehands middenklassertje reed, etcetera.

   Probeer je ook eens aan te passen! Niet alles uit of in het westen is goed en gezond. Hier in het dorp wonen veel ouderlingen met 80+ levensjaren op de teller. Ken er zelfs die zo af en toe nog op het land werken! In de Isaan dus, waar het leven volgens veel Pattayanen slecht en ongezond is!

   Kortom, je kunt hier goed leven van 1.000 euro in de maand als je normaal doet, maar er zullen er altijd zijn die meer nodig hebben of nooit genoeg hebben!

   • Paul zegt op

    Beste Bacchus, hier een echte psycholoog dan en ik ben het nu zomaar met je eens op het punt van wat jij benoemt als ‘status’ waardoor mensen de neiging kunnen hebben hier opeens op veel grotere voet te leven dan ze in Nederland gewend waren. Volgens mij slaat daar ook het gezegde ‘het zijn sterke benen die de weelde kunnen verdragen’ op. Een weelde die minder groot is als je in Nederland al wat steviger in je schoenen stond en gewend was om verstandig met geld en luxe om te gaan. Misschien is dat ook wel het verschil tussen de ‘nouvaux riches’, die het breed laten hangen en iedereen willen showen dat ze het gemaakt hebben en ‘het oude geld’ dat makkelijker wat dat minder hoeven te tonen omdat ze al lang gewend zijn aan het hebben van geld en vaak ook niets moeten hebben van ‘ bling bling’ . Er zijn ook nog wel andere oorzaken te bedenken, zoals het weinig zelfvertrouwen hebben en slappe knieën hebben en niet nee kunnen zeggen als je een mooie jonge dame of mooie jongen in je bed hebt als je het gevoel hebt deze alleen de vriend te kunnen houden met cadeaus . Maar goed dat is ook wel weer verwant aan dat status gedoe.
    Over je opmerking van 400.000 of 800.000 baht op je rekening moeten hebben. Dit slaat toch alleen op het kapitaal waar je over moet beschikken om als 55+ in aanmerking te komen voor een jaarvisum en niet over het geld dat je per jaar moet besteden?

    Groet, Paul.Jomtien

 23. Dutch zegt op

  Prijsvergelijkingen v.w.b. electra en water is het beste te meten aan de hand van M3 en Kw verbruik per maand.
  Autoverzekering heeft te maken met prijs en bouwjaar en welke verzekeringsklasse.
  Ziektekostenverzekering heeft te maken met leeftijd en programma/eigen risico etc.

  Niet zo simpel om te zeggen : “Dit is te duur of dat kan minder”

 24. Ed de Bruijne zegt op

  Heb voor drie jaar in Naklua een flink, mooi huis gehuurd met zwembad. Mijn vriendin en haar schoolgaande dochter wonen er permanent. Vaste kosten inclusief toelage 1.250,– euro per maand. Heb pas een scooter gekocht. Heb hier geen behoefte aan een auto.
  Kom zelf gemiddeld twee keer per jaar een maand of drie naar hier(totaal 6/7 maanden).
  Hou van het leven en geef de maanden dat ik hier ben nog wel zo’n 750– uit.

  Ben gepensioneerd, maar wil Alkmaar met mijn familie, vrienden, de gezellige bruine kroegjes etc.niet missen. Vind Pattaya enerverend, maar prefereer het hollanse uitgangsleven.Heb een mooi, klein appartement waardoor ik het ook daar naar mijn zin heb. Drie maanden per jaar gaat mijn vriendin mee naar Nederland. Hoop dit nog heel lang vol te houden.

 25. Caro zegt op

  Wij leven hoofdzakelijk van pensioen en uitkeringen uit holland. In een jaar meer dan een kwart in waarde gedaald.
  Ook de kosten inBangkok rijzen de pan uit. Dus mijn mening is dat je er met een gezin, internationaal school gaande kinderen en westerse levensstijl zeker 3000euro permaand nodig hebt.
  Dus twee keer zoveel als vorig jaar .
  Caro

 26. Convents h zegt op

  De levenskosten in thailand zijn inderdaad fel gestegen, vooral groenten en alle europese kost gelijk kaas en brood …. Probeer rond te komen met 1300 euro maar dat lukt niet meer . 1500 euro is echt het minimum om een normaal leven hier te lijden . Voor ieder die met minder toekomt moet inboeten op levenskwaliteit . Proficiat aan iedereen die met minder toekomt . De Overlever .

 27. Jack zegt op

  Ik laat het me ook goed gaan in Thailand,ik eet Europees soms Thais en veel vis.Ik drink gemiddeld iedere dag een doos bier (heineken).Ik ben een echte bourgondier (Z.Limburg) mijn kosten samen met mijn Thaise vrouw zijn omgerekend dik 3000Eu per mnd. Het huis en auto heb ik cash betaald dat tel ik niet mee,ook als we in de zomer voor 3 maanden naar Nederland gaan tel ik niet mee. Ben nu in Nederland,over 6 weken vertrek ik weer naar Phuket.

 28. georgessiam zegt op

  Zelf heb ik al 6 maanden gewoond in Thailand,kom nog regelmatig terug naar dit magisch land.
  Als ik alles ga optellen aan onkosten heb ik zo’n 1500 euro nodig om maandelijks toe te komen.
  Natuurlijk kan je sober leven in Thailand als je dagelijks de leefgewoontes van de thai overneemt.
  Maar zelf ben ik wel gesteld op een beetje luxe,op tijd en stond lekker gaan eten op restaurant,zeker moet ik mijn dagelijkse massage hebben.(zwakke gezondheid)
  De grootste slokkop in mijn budget is wel food and beverage!
  Je kan overleven in goedkope guesthouse / bungalow (B200-600) en met goedkope maaltijden (B50-150) niet echt mijn ding.

 29. Ben Korat zegt op

  Het is heel moeilijk om een verglijk te maken met Nederland en Thailand, ik heb een aardig riant huis in Thailand ( Korat city ) met een flink groot zwembad 7 x 12 mtr en een garage met 2 kamer gastenverblijf er aan een giga groote tuin en terras om mijn zwembad, ik heb dat hele spul zelf laten bouwen ongeveer 12 jaar terug en dat koste me toen +/- 3 milj baht, nu woont alleen mijn vrouw daar met 2 kids en die houd daar de hele boel draaiende voor 500 euro per mnd en geloof me ik heb daar echt alles wat je je maar ken wensen en ik weet zeker dat als mijn vrouw hier in Nederland zou zijn met de kids ik ze niet ken onderhouden voor 500 euro in de maand, dus als ik dadelijk zover bent dat ik ken stoppen met werken hier weet ik zeker dat ik voor 1500 euro een heel goed leven hebt met mijn hele gezin moet wel zeggen dat het daar net als hier ook duurder wordt maar ja thats life, tot 5 jaar terug had mijn vrouw genoeg aan 400 per mnd maar dat komt ook omdat de kids ouder worden en inderdaad die willen ook een iphone en ipad en weet ik veel wat voor andere dingen, mijn oudste dochter doet aan style dansen en reist daar heel Thailand voor af om overal de wedstrijden te doen dat kost allemaal geld speciale op maat gemaakte schoenen en jurken maar het meeste betaald mijn vrouw van die zelfde 500 euro en 1 x per jaar geef ik 1000 euro extra dat houd ze altijd apart voor onvoorziene uitgave maar ja in Nederland ken je ook boodschappen doen bij AH of bij Lidl, ik wil alleen maar zeggen dat ieder zijn levens standaard aan zijn eigen persoonlijke situatie moet aan passen, en of je nu in Thailand of in Europa woont de een heeft nu eenmaal meer dan de ander dus een ieder moet roeien met de riemen die hij of zij heeft.

  Groetjes, Ben Korat

 30. teun zegt op

  Dit is weer zo’n onderwerp, dat nooit tot een eensluidende conclusie zal leiden. Alles hangt af van wat iemands minimum-eisenpakket is. En daar treden dus de verschillen, waardoor de ene persoon van Eur 1.500 p/m nauwelijks rondkomt en een ander zich bovenmatig daarover verbaast.

  De 1 wil in een hotel wonen en 10 bier per dag verstouwen. De ander woont in een klein huisje in Isaan alleen. En weer een ander vindt het nodig om een hele familie te onderhouden.

  Je kunt – net als in Nederland – voor ca Eur 900 p/m leven (1 persoon), maar ook voor Eur 3.000 p/m of nog meer. Het mooie is, dat er voor ieder wat wils is.

  Ik zou zeggen: geniet van het leven en van dit mooie land.

 31. HansNL zegt op

  Woonachtig in Khon Kaen.
  Mijn maandelijkse benodigde budget is een 1250-1350 Euro per maand.
  Jawel, een dochter in KK-universiteit, een zoon op school.
  Bupa verzekerd, eten en drinken Thais & Hollandse pot.
  Een auto, een motorbike, een huis, electra & water.
  Alcohol met mate, kaas uit de Makro, af en toe een avondje uit, af en toe een tripje elders.
  Kom ik tekort?
  Nee.
  Steun schoonvader 3000 baht per maand, en een keer per maand een levensmiddelenpakket, ook nog!

  Echter, als je wil leven als in Holland, reken dan op een hogere nood.
  Maar, gezien het prijspeil in Nederland, wat is daar dan de minimale nood aan Euro’s.
  Lijkt me dat ik in Nederland zeker niet kan doen wat ik in Thailand kan doen

 32. Leo Bosch zegt op

  Ik begrijp niet waarom deze stelling opnieuw geponeerd wordt.
  Vorig jaar was de vraag als ik mij goed herinner : hoeveel bahtjes heb je per maand nodig om in Thailand te kunnen leven.

  Toen is er ook al eindeloos over gediscussieerd, en is gebleken dat daar eenvoudig géén eensluidend anrwoord op is te geven.
  Net zo goed als het zinloos is om te vragen hoeveel euro’s heb je nodig om in Nederland te kunnen leven.

  Het hangt namelijk van zoveel factoren af die heel persoonlijk zijn,
  De belangrijkste is wel : hoeveel heb je te besteden, en met hoevelen moet je dit delen. Oftewel leef je alleen of heb je een gezin met opgroeiende (studerende?) kinderen te onderhouden.

  Je kon overigens vorig jaar heel goed uit de reacties opmaken, dat degenen die alleen AOW ,of slechts een klein aanvullend pensioentje hadden, al gauw vonden dat je met 1000 of 1200 euro gemakkelijk kon rondkomen.
  En dat is ook logisch, je moet de tering naar de nering zetten.
  Maar van degenen die vonden dat ze minimaal 1500, 2000 euro of zelfs meer nodig hadden om prettig te kunnen leven werd vaak beweerd dat zij niet spoorden of dat zij ergens iets goed verkeerd deden.

  Het is nu eenmaal zo als je je in Nederland een bepaalde levensstijl kon permitteren, dat je dat in Thailand minstens wilt handhaven.
  Dus het is logisch dat die mensen de lat wat hoger leggen.

  En waarom ook niet ?

  Leo Bosch.

 33. John Pattaya. zegt op

  Beste Mede Farrangs,

  Ik ben een Nederlander van 49 jaar en heb mijn bedrijf verkocht in Nederland , en ben voordat ik het verkocht ook nog in de WAO gekomen , dus ik heb een WAO uitkering van 2200,00 euro per maand Nou, ik weet niet wat jullie allemaal doen met jullie geld ik woon nu al 15 jaar hier in Pattaya.
  Ben getrouwd en heb een kind met mijn Thaise vrouw , mijn kind gaat naar een internationale school waar ze Thais, Engels en Chinees leren te spreken en schrijven en lezen.
  Wij rijden alle twee een nieuwe Honda PCX motor bike en we hebben een toyota fortuner en een honda civic , en we leven in een huur huis van 20000,00 baht per maand , betaal 3500 stroom per maand , 1000 baht Internet , 200 baht Water per maand en we eten en drinken wat we willen iedere dag , ik was tot voor een jaar terug nog altijd in Nederland verzekerd bij het CZ , maar door dat die de prijs naar 428 euro per maand voor mij alleen hadden verhoogt , ben ik eens goed gaan rond kijken op het internet , en nu heb ik een ziektekosten verzekering gevonden voor mijn vrouw , zoon en mij voor 1800 US Dollar per jaar , dus met het geld wat ik nu uitspaar op die verzekeringen , heb ik twee kleine appartementjes gekocht , voor 800.000,00 baht per stuk , en die verhuur ik voor 12000,00 baht per stuk , en ik betaal iedere maand 14000 baht aan de bank aan aflossing , dus je ziet als je niet alleen maar naar de kroeg gaat of op het strand gaat zitten bij die leugenaars op de muurtjes , dan kan je best iets opbouwen in Thailand.

  Dus beste mede farrangs , jullie moeten wat beter met het geld omgaan wat jullie hebben of ontvangen , en niet op een grotere voet leven , want vroeg of laat gaat dat U alle opbreken.

  Moderator: deze reactie is aangepast. De vele beledigingen en generalisaties zijn er uit gehaald.

  • Cornelis zegt op

   Lees ik het goed dat je al minstens 15 jaar een WAO-uitkering hebt op je 49e? Dat blijkt toch uit je tekst hierboven…………
   Als dat zo is ben ik weer gerustgesteld, wordt m’n belastinggeld tenminste ‘goed’ besteed……….

  • Willem zegt op

   Beste John Pattaya,
   Zo te horen heeft u het goed gedaan. Afgezien nog van de PCX, die heb ik ook een jaartje gehad, fijne brommert. Maar wij zitten inmiddels weer met de kids in NL, m.n. omdat de school in TH zo duur is. Mogen wij van u vernemen wat u per maand kwijt bent voor de door U genoemde school?
   Bvd, Wimpie

  • Fred Schoolderman zegt op

   Ik heb al vaker verkondigd, dat Nederland compleet is over gesocialiseerd. De reactie van “onze mede farang, John Pattaya”, is hier dan ook een schitterend voorbeeld van. Het is toch van de zotte, dat zoiets van gemeenschapsgeld mogelijk is en dan ook nog anderen die zijn uitkering moeten ophoesten erop wijzen, dat ze beter met hun geld moeten omgaan. Diegenen die John Pattaya, een 3e appartementje gunnen, moeten hier dan ook gehoor aan geven!

   • Kees zegt op

    Helemaal mee eens. Godzijdank woon ik al lang niet meer in Nederland, betaal daar geen belasting, en sponsor ik John Pattaya en Co. dus niet. Triest voor al die hard werkenden in NL die 30-40% van hun verdiende geld in mogen leveren. Opvallend dat hij wel een relatief goedkope ziektekosten verzekering heeft kunnen vinden…als je echt ernstig ziek bent (en dat mogen we toch wel aannemen als de NL staat een vette uitkering uitbetaalt) is het moeilijk zo niet onmogelijk je ergens opnieuw te verzekeren. Ik krijg echt de indruk dat we hier te maken hebben met een profiteur.

  • jerry zegt op

   Ik vraag me dan ook af waarom je nooit meer op keuring bent moeten gaan en dat het uberhaupt mogelijk is dat je daar prat op gaat.
   Ik ben zelf 63 jaar moet nog 2 jaar werken heb er dan 49 jaar opzitten en 3 hart operaties gehad.
   Ik ben 2 jaar ziek geweest dacht dat ik niet meer aan het werk zou komen ,maar er zijn genoeg mogelijheden waardoor je weer kan werken .
   Dus je zal dan wel een heel apparte ziekte hebben dat je van gemeenschap gelden zo royaal kan leven ik vindt het knap hoe je her voor elkaar krijgt.
   En dat ook nog met 49 jaar .

 34. teun zegt op

  Beste moderatoren,

  Ik zou willen voorstellen om dit onderwerp af te sluiten. Het leidt tot niks. En bovendien begint men elkaar nu in de haren te vliegen. Het lijkt Nederland wel!

  Ik kap er in elk geval mee. Kennelijk vervelen veel mensen zich en gaan dus in discussie over een onderwerp, dat nooit opgelost kan worden.

  De 1 heeft x p/m te besteden en de ander heeft 2x (of wat mij betreft 10 x) te besteden. En doet dat dus ook. Waar leidt dit toe? Een minimaal/maximaal bedrag per maand zal nooit uit deze discussie voortkomen.

  Mochten jullie er toch mee willen doorgaan, ik kap er mee om dit oeverloze ge OH verder te volgen.

  • fransamsterdam zegt op

   Nergens voor nodig om een onderwerp af te sluiten als iemand het niet meer wil volgen.
   Het is ook geen wiskundige vergelijking die moet worden opgelost, het is eerder een financieel-sociaal-maatschappelijke stelling waar mensen hun mening over kunnen geven en hun ervaringen kunnen delen.
   En dat leidt op zijn minst tot aardige inkijkjes over wat mensen zich bij een ‘westerse levensstijl’ voorstellen en hoe ze dat invullen. Bovendien krijgen mensen die zelf nog niet in Thailand geweest zijn zo toch een aardig zicht op het prijspeil van de diverse niveau’s van behoeftenbevrediging in dit land.

   • cor verhoef zegt op

    Frans,

    Ik denk dat het laatste niet klopt. Door alle verschillende meningen en ervaringen die hier beschreven worden, heeft de aspirant Thailandganger geen flauw idee meer wat hem of haar te wachten staat wat betreft de kosten van het levensonderhoud in dit land. Het probleem met dit soor stellingen is dat de stelling te breed is en daardoor krijg je reacties van mensen die menen dat je met 1500 euro dagelijks tekort komt en andere die vinden dat je van dat bedrag een complete familie kunt onderhouden, inclusief uitjes, vakanties en zo nu en dan een westerse hap.
    Dit soort stellingen levert alleen maar circeldiscussies op. Ik ben het wel met je eens dat het leuk is om te lezen wat anderen denken nodig te hebben om een beetje gelukkig te zijn ( die vaste lasten voor insectenbestrijding -ik woon op een mierenhoop- die in de duizenden baht loopt, vind ik hilarisch), maar veel meer levert een stelling als deze niet op.

    • Piet zegt op

     Ik betaal ook 12000 per jaar voor de bescherming tegen insecten, ze sproeien er wat af in mn huis. Doe je dat niet dat krijg je houtwormen etc. zoals bv. onze overburen hebben. Die moesten toen 20.000 betalen voor bestrijding en nu maar hopen dat de trap en (laminaat) vloeren blijven liggen.

     Ik weet niet wat daar hilarisch aan is, ik vind er niks aan in ieder geval. Sinds de overstromingen heb ik geen enkel beestje meer gezien en dat wilde ik graag zo houden. Ik woon niet tussen de kakkerlakken maar in een villa.

    • Dutch zegt op

     Het is inderdaad o.a. termietenbestrijding.
     1e Het is een officiele firma en niet Jan de buurman die wat bestrijdingsmiddelen rond strooit.
     2e 1-2 maal per jaar wordt het ondergrondse dripsysteem gevuld.
     3e Men komt om de 2 maanden (na afspraak)
     4e Het uitstekende dak tussen dakgoot (ja,die heb ik ook nog!) en muur wordt ook bewerkt
     5e Alle oppervlak rondom het huis wordt bespoten en men doet ,in voorkomend geval,ook binnen.Alleen heb ik dat nog nooit gehad,ik denk in verband met de goede voorzorgen.

     Een perceel van 300m2 vergt wat minder tijd als een perceel van 1000m2 (minus de bebouwing).Alle ruimte rondom het huis is bestraat/verhard.

     Bij het geld van 10.000 zit ook de 7 keer met een auto buiten het stadsgebied (45 km heen en weer).Vergeleken met een landgenoot ,die 8500 betaald bij dezelfde firma maar in de stad woont,geen verschrikkelijk verschil.
     Ik had ook nog offertes van 15000 en 18000.

  • Peter Holland zegt op

   De moderatoren zijn prima in staat om dit zelf te beoordelen, er zijn voor jou genoeg andere topics waar jij je wel in kunt vinden.

 35. peter zegt op

  Ik woon graag in Thailand omdat het anders is dan in Nederland.
  In Nederland heb je veel teveel regels, en betaal je voor alles geld; en veel.
  Dat is in Thailand nog steeds anders.
  Dus met minder wil ik wel in Thailand wonen om van dat gezeik in Nederland af te zijn.
  Elk land heeft natuurlijk zijn voordelen en nadelen.

  Ik hou ook niet van bepaalde soorten mensen *Nederlanders* *medelanders*.
  Die wil ik dan ook niet tegenkomen in Thailand, en ik bemoei me ook niet met ze. Maar ik spreek verders hier niet over deze groepen. Iedereen leeft nu eenmaal anders.
  Ik gedraag me dan ook niet als een koning of keizer in Thailand en ook niet als een armoedzaaier.
  Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is mijn motto.
  Gewoon netjes en je aan de Thaise regels houden, taal spreken wanneer dit nodig is en respect dat staat bij mij hoog in het vaandel.
  Dit doe ik in Nederland ook, alhoewel dit af en toe wel moeilijk is.

  Hopelijk als afsluiter een goed weekend gewenst aan allen.
  mvg Peter *sapparot*.

 36. Fluminis zegt op

  1500 Euro, dacht het niet met 3 kinderen in Bangkok
  Huur, water, electriciteit is al 20.000 Baht per maand (slechts 1 airco in huis)
  School voor de 3 kinderen (Sarasas) is een kleine 20.000 Baht per maand.
  Eten (vvornamelijk Thais) zo ook rond de 20.000 Baht per maand.
  Dat zijn enkel de hoogst noodzakelijke vaste lasten voor een gezinnetje
  Reken nog maar op 30000 Baht per maand extra voor kleding, reparaties, benzine, een kleine uitje.

  1500 euro voor een alleenstaande is een makkie maar voor een gezin red je dat niet.

 37. Wim zegt op

  Juist Bacchus.

  Zoals al zovele malen van jouw kant een goede en doordachte overweging.
  Ik zoek altijd eerst naar jouw bijdrage in de discussie want: beide beentjes op de grond en een scherpe observatie.

 38. Wim zegt op

  Ik heb het nog eens nagelezen van het vorige blog van 2011.
  Ik vond toen dat Ton Donders een heel goed idee had met het benoemen van kosten
  Zie zijn reactie van 29-11-2011 13:26 uur.

  Er waren wel een paar positieve reacties maar uiteindelijk volgde niemand zijn idee wat wel jammer is want zijn idee zou een duidelijker gestructureerder beeld kunnen opleveren.

 39. Chiang Moi zegt op

  Na het lezen van alle reacties ben je niets wijzer maar 1 ding blijft als een paal boven water volgens mij, iemand die EUR1500 te besteden heeft daar zal in Thailand toch veel meer mee kunnen doen dan in Nederland. Heel veel mensen (gepensioneerden) hebben (AOW en aanvullend pensioen) een inkomen van EUR 1500 en ook in Nederland komen ze daar van rond met alle lasten die er hier zijn en waar ze in Thailand nog nooit van gehoord hebben. Reken in Nederland eens de dingen als onroerendgoedbelasting, milieubelasting, benzineprijs de kosten van voedingsmiddelen, energiekosten met alles wat daar bij komt (energiebelasting, transportkosten) en zo kan ik wel even doorgaan ik weet zeker dat ik nog wat vergeten bent, als je in Ned, je boodschappenkarretje vol hebt ben je EUR 100 kwijt (dan moet je niet eens gek doen) en dat kan in Ned. allemaal voor die EUR 1500. Ik zou niet weten waarom je dan in Thailand EUR 2000 nodig zou hebben tenzij je in een luxe hotel gaat wonen en er elke dag een feest van maakt ja als je zo in Ned. zou leven dan komt je aan EUR 5000 nog te kort.
  Als je gewoon “normaal” leeft net zo als je dat in Ned. zou doen kan je volgens mij van 1500 heel goed leven in Thailand zo niet dan doet men mijn inziens toch iets verkeerd,

  • jan nagelhout zegt op

   Chiang Moi,

   Zo is het ook.
   Je geld is daar gewoonweg meer waard dan hier, zo simpel is het.
   Echter het is niet meer zoals “vroeger” toen je nog 52 Bath voor je Eurie kreeg, en ook daar werd het leven duurder.
   Maar toch ondanks dat, heb je volkomen gelijk.

 40. Sjaak zegt op

  Echt, iemand die klaagt dat ie in Thailand niet met 1500 € rond kan komen, moet zijn levenswijze eens overdenken. Ik kan me voorstellen dat een gezin met schoolgaande kinderen andere uitgaven heeft dan in Nederland, maar kijk eens naar energiekosten in Thailand of in Nederland… alleen daar spaar je veel geld. Ook reiskosten. Ik betaal nu (ik woon nog in Nederland en werk in Duitsland – Frankfurt) per maand rond de 300 € aan reiskosten. Een rit retour kost me (met de trein, vast recht, halve prijs) 77€. Dezelfde afstand kost me in Thailand 180 Baht. Oh sorry, ik moet westers, dus huur ik een taxi voor mij alleen en betaal 2500 Baht.
  Ik vind het genant om zoveel meer uit te geven, als ik bedenk dat voor vele Thais zelfs die 180 Baht veel geld is.
  Wat willen die Farangs eigenlijk als ze in Thailand westers gaan wonen en dan nog klagen. Beseffen ze echt niet waarmee ze bezig zijn? Voelen zij zich zo veel beter dan de bewoners van het land waar zij te gast zijn?
  Ons koloniale verleden hebben we achter ons. Toch heb ik het gevoel dat er mensen zijn die het wel even willen laten zien hoe wij, bevoorrechte westerlingen kunnen leven. Lekker riant en westers.
  Bouwen ze nu toch hele kolonies in plaatsen als Hua Hin of Phuket voor gepensioneerden. Ja, de Thais zijn goedkoop, dus daar nemen we er nog een van.
  Het zou me niks verbazen dat wij met zijn allen, of we nou met 1500€ westers leven of niet, uit Thailand verdwijnen moeten, zodra de economie het toelaat dat Thailand onze Euro op die manier niet meer nodig heeft.
  We beseffen niet dat er onder de bevolking in Thailand veel rancune is t.o.v. ons westerlingen en met name diegenen die even de dikke man uithangen.

  • siamees zegt op

   Niet alleen rancune, velen willen daardoor ook zo worden en als ze dan al geld hebben smijten ze er ook mee, hier lopen veel te veel farangs in Thailand rond die bepaald geen educatieve meerwaarde bieden aan de plaatselijke laaggeschoolde arme bevolking, ik schaam mij soms echt als ik sommige farangs zo bezig zie met den dikke nek uit te hangen terwijl ze in eigen land meestal niets maar dan ook helemaal niets betekenen. Spijtig genoeg lopen er veel te veel van dit soort hier in Thailand rond, en het zijn zulke mensen die de boel hier mee helpen naar de k….n brengen. We maken ze niet alleen gek maar we steken ze ook nog is fameus de ogen uit met zulk gedrag. Wat wil je nou dat Thailand zo aan het verzieken is, het is heus niet allemaal hun fout hoor wij hebben daar ook een heel groot aandeel in door zulk gedrag te vertonen. Soms is het goed om eens je hand op je hoofd te leggen met de ogen toe om te kijken wie er onder schuilt zou ik zo tegen sommigen willen zeggen, maar ja zelfkritiek is niet aan iedereen gegeven dunkt me op deze planeet, spijtig genoeg want het zou de mensheid alleen maar ten goede komen.

 41. Frans A zegt op

  Beste mensen,

  Ik begrijp het allemaal niet zo goed.
  Misschien is de stelling “verkeerd” geformuleerd.
  Had misschien beter geluid “Kan je met 1500 € per maand in België of Nederland overleven”.
  Ik ken mijn antwoord maar niet dat van een ander (met alle respect voor alle meningen).

  In ieder geval weet ik dat ik in Thailand veel beter kan overleven met 60 000 bath dan hier met 1500 €.

  En misschien vergeten we wel het allerbelangrijkste:
  Wij leven in een paradijs (ikzelf in Hua Hin) en we maken onze (meestal toch Thaise) partners gelukkig door hen de kans te bieden zich in hun oorspronkelijke habitat te kunnen laten vertoeven.

  Waar je woont in Thailand maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als ik in het centrum van HH wil winkelen is dat een dure keuze.
  Maar kijk eens uit je doppen en zoek uit waar Thai hun spulletjes kopen. Je zal dan veel en veel goedkoper uitkomen. En natuurlijk laat je duurdere spullen door je Thaise vrouw kopen, anders loop je het risico dat je extra betaald als farang. Je partner krijgt mss zelfs nog korting.

  Maar nu terug naar mijn punt:

  Leven met 1500€ in TH of NL ?
  Thailand natuurlijk.

  Groetjes en nog een prettige discussie toegewenst !

 42. peter zegt op

  Helemaal mee eens Sjaak. Mensen die op de Nederlandse manier in Thailand willen wonen, mogen van mij part in Nederland blijven wonen. Je wilt toch wat anders als je in Thailand woont? Juist omdat het anders is wil ik in Thailand wonen. Goed en slecht heb je natuurlijk altijd. Ik wil minder Westers zijn in Thailand, me aanpassen aan de Thaise regels, niet te veel Westers eten etc. En de Thai kunnen ook rondkomen. Dus als wij dat niet kunnen met veel minder dan EURO 1500 dan weet ik het niet meer. Helemaal met je eens Sjaak. mvg Peter *Sapparot*. Prettig weekend iedereen.

 43. Dutch zegt op

  Jullie weten toch ook wel dat er bij de Thaise mensen ondeling ,reusachtige verschillen in behuizing en leefstijl bestaan?
  Die villas en leefstijl zoals je die op de soaps ziet ,bestaan ECHT, net als hutjes en armoede.En alles daartussen in.

 44. Iedereen bedankt voor zijn reactie. We sluiten discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website