Zelden zoveel reacties gehad op een artikel. Het leverde interessante discussies op. Gezien de hoeveelheid stemmen kunnen we een conclusie trekken.

Het verschil tussen de te kiezen opties was niet heel groot. Je zou kunnen stellen dat € 1.200 voor een ruime meerderheid het absolute minimum is, maar de meerderheid toch € 1.500,- of meer nodig heeft om er een westerse levensstijl in Thailand op na te houden.

Hiermee kan ik mijn bewering dat ‘Thailand een leuk land is mits je geld hebt’ wel meer kracht bij zetten. Hulde voor de lezers die van € 1.000,- of minder kunnen rondkomen. Een knappe prestatie.

We sluiten deze poll en tonen nog even de definitieve resultaten:

Welk beschikbaar budget per maand moet je hebben om in Thailand te wonen en leuk te leven?

 • Tussen de 1.500 en 2.000 euro (32%, 71 Stemmen)
 • Tussen de 1.200 en 1.500 euro (25%, 56 Stemmen)
 • Tussen de 1.000 en 1.200 euro (15%, 34 Stemmen)
 • Meer dan 2.000 euro (12%, 26 Stemmen)
 • Minder dan 1.000 euro (8%, 18 Stemmen)
 • Geen idee? (4%, 10 Stemmen)
 • Ik wil niet in Thailand wonen (4%, 8 Stemmen)

Totaal aantal stemmen: 223

Bedankt voor het stemmen!

29 reacties op “Leuk leven in Thailand: het prijskaartje”

 1. Chang Noi zegt op

  Waar je ook woont het is altijd fijner/makelijker als je de middelen hebt (geld) om je leven zo prettig mogelijk in te richten. Welk bedrag je daarvoor nodig hebt verschilt per land waar je woont en per persoon (persoons gebonden levens standaard).

  In Thailand kun je leven van 5000thb per maand maar dan moet je wel leven op een manier die ik niet gewend ben en die ik dus niet wil.

  Zoals al eens gezegd een goede vriend van me leeft in NL voor heeeeel weinig geld op een manier waarmee hij tevreden en zelfs happy is. Ik zou ook zo niet kunnen leven, in NL of Thailand.

  Ik ben blij dat ik een huis met zeer ruime tuin heb, dat ik een auto heb en een motorfiets en dat ik af en toe lekker op vakantie kan naar Laos, Cambodia, Hong Kong en af en toe zelfs naar Nederland.

  Chang Noi

  • Robbie zegt op

   Beste Chiang Noi,
   IK kan voor 5000 Baht per maand niet eens een kamer of Condo huren in Pattaya/Jomtien. Jij woont blijkbaar niet alleen groot, maar ook goedkoop. Zó goedkoop dat je zelfs ook nog een auto hebt en vakanties naar andere landen kunt maken. Leer mij s.v.p. hoe je dat moet doen!

   • Chang Noi zegt op

    Ho Ho ik zeg niet dat IK voor 5k per maand kan leven maar het kan wel. Je huurt met 2 vrienden een kamer van 2500thb per maand (geen airco, geen warm water) en je eet altijd Thais op straat, gaat 1 keer per jaar naar de bioscoop, je gaat nooit op vakantie, je hebt geen auto, geen brommer, geen motorfiets, geen dure telefoon, geen computer of ADSL, je gaat niet naar de kroeg maar drinkt gewoon thuis met je vrienden een fles SeangSom. En je koopt je kleding gewoon op de markt. Het duurste is dan nog steeds je visum en daarme legaal verblijf alhier.

    Kijk ik woon ver buiten Pattaya dat is stukken goedkoper, ik ga tegwoordig hoogstens 1 maal per maand naar de kroeg en ik heb ook geen behoefte aan dure kleding of sieraden. Hoewel ik het wel fijn vindt om me wat beter te kleden als de gemiddelde buitenlander die ik zo in Pattaya zie rondlopen.

    Chang Noi

 2. aad zegt op

  als je het niet zo breed heb in Nederland,kan je er ook van die centen die je hier heb ook goed leven,je ga in Nederland toch ook niet steeds uit ,te minste ik niet ga niet de hele dag de kroeg in kan kan bij 7/11 zit je ook gezellig zie je ook van alles en je kan er ook praten haha dus voor ieder wat.wand als ik zo veel geld had ging ik er gelijk wonen maar ja dat kan nog niet snik snik

 3. Cees-Holland zegt op

  Ik heb gekozen voor €1500-€2000 om “leuk te leven” in Thailand.

  Als het echt moet zou ik ook leuk kunnen leven voor €600,- ~ 24.000Baht maar dan moet ik wel Single wonen. Ik zou dan het zelfde doen als in Nederland: Gewoon thuis voor de buis of (werk-)computer. Af en toe eens uit gaan.
  Gewoon tering naar de nering zetten.
  Ik vrees wel dat ik dan heel erg eenzaam zal worden.
  Dat heb ik nu soms al, zelfs met veel Thaise mensen om mij heen. Ben ik daar alleen in of zijn er meer mensen die zich eenzaam voelen na een lange tijd in Thailand? (Eenzaam is misschien niet het juiste woord)

  Thailand on a Shoestring:
  Studio (flat) Pattaya, 1 kamer incl. airco, koelkast, TV simpele meubels = 3500 baht
  Elektriciteit = 1600 Baht (vaak thuis dus airco, tv en computer staan vaak aan).
  Deal maken met locale Thais restaurant voor bezorgen dagelijkse hoofdmaaltijd 30*100 = 3000 Baht.
  Totaal 8.100 baht/maand.

  Blijft er nog een kleine 16.000 baht over voor andere zaken (boodschappen, kleding, taxi, stappen).

  • luc.cc zegt op

   Cees-Holland, ik weet niet hoe lang je al verblijft in Thailand, ik ben er 9 maanden nu.
   Ivm eenzaamheid, dit gevoel heb ik juist hetzelfde. Als ik, zeer bewust, de stap maakte om naar hier te komen heb ik de laatste 2 jaar mijn vriendenkring afgebouwd in Belgie.
   Tevens alle sociale activiteiten. Ik kan gerust alleen op mijn eigen leven, heb geen vrienden nodig, de Thaise vrienden heb ik liever niet, wel als kennis. Zij kennen toch maar één ding, ……? vul het zelf maar in.
   Ik heb dagelijks nog contact via Skype met Belgie (een paar vrienden, familie is er niet meer)
   Soms heb ik wel het verlangen om eens met n vlaming of nederlander hier in de buurt eens samen een pint te pakken en wat “ouwehoeren”.
   Ik heb een redelijk goed pensioen en de maatregel van 65.000 baht is voor mij geen probleem.
   Met 600 euro zou ik het niet kunnen doen, ik leef hier veel beter dan in Belgie, nochtans je moet de zot niet uit hangen, anders zijn de bahtjes er rap door.

 4. BramSiam zegt op

  Even een ander aspect van de financiële kant van wonen in Thailand. Wie echt kiest voor dit land doet er goed aan zoveel mogelijk geld in Thai baht om te zetten. Zoals je in Nederland het liefst je geld oin Euro’s aanhoudt, ben je hier het best af met baht. Je hebt dan geen onaangename verrassingen met wisselkoersen, zoals bijv. de Engelsen al is overkomen. Natuurlijk heb je ook niet eventuele voordelen, maar als je geen valutaspeculant bent heb je die ook niet nodig. De kans dat de Thai baht sterker wordt lijkt me sowieso groter dan dat hij minder waard wordt, maar eigenlijk gaat het daar niet om. Je woont en leeft hier en je hebt dan het geld dat hier gebruikt wordt, net zo als de Thais die hier wonen. Dat is veruit het meest veilig. Als je afhankelijk bent van pensioen uit Nederland, probeer dan en redelijke buffer in baht op te bouwen. Als je wat beter thuis bent in de financiële wereld kun je ook proberen het risico af te dekken op de termijnmarkt.

 5. John D. Kruse zegt op

  Hallo allemaal,

  toch nog een reactie in tweede instantie van mijn ervaring.
  Kan kort zijn; ik heb geen andere keuze dan van 25000 Bath in de maand rond te komen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar het lukt. Moet ook gewoon!
  Dus jezelf beheersen en je Thaise partner op het hart drukken dat te veel uitgeven betekent dat er waarschijnlijk anders in de laatste week van de maand te weinig is
  om nog eten te kunnen kopen etc.
  In Europa kunnen we het zondermeer vergeten om van bijvoorbeeld 600 Euro in de maand te leven, ook al zou je willen. Dan zijn er wegen als je echt te weinig hebt.

  Groeten John D. Kruse

 6. Harold zegt op

  Ik ben van mening dat je tussen de 1500 en 2000 euro per maand nodig hebt om een leuk leventje te kunnen leiden in Thailand. Met dat bedrag kun je een leuk huis/appartement huren, goed eten, een auto rijden en daarnaast ook nog wat tripjes maken als je daar zin in hebt.

  Het lijkt mij niets om daar met minimale middelen rond te moeten komen. Dan zit je iedere dag – net als een aantal figuren – met een flesje water op de Pattayaanse beachroad te dammen. Als ik daar woon wil ik ook kunnen genieten van mijn leven. En zoals iedereen wel weer, geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld…

 7. Frans zegt op

  Ik leest in sommige reactie’s dat men van 25.000 bath per maand moet leven, begrijp het niet helemaal. men mag van de overhied in Thailand verblijven van mimimaal 65.000 bath? Hoe komt ben dan binnen met 25.000 Bath.???

  • Cees-Holland zegt op

   Ik zou 800.000 baht op de bank kunnen plaatsen en dan niet meer aankomen.
   Als mijn inkomen daarna €600,-/maand is is iedereen happy.

   • Dutch zegt op

    Men is nu bezig om controles uit te oefenen op een voldoende lopend inkomen vanuit het buitenland.Men begint hier ook al mee indien men zijn inkomen middels een inkomstenverklaring van de ambassade had.800.000 baht stallen en voor de rest op de “bonnefooi” leven zal steeds moeilijker worden.
    De berichten hierover verschillen overigens van immigratiekantoor tot immigratiekantoor.

 8. Marcus zegt op

  Kijk als je geen luis hebt om dood te drukken moet je niet naar Thailand gaan. Maar aanmodderen met een uitkering (nog afgezien van het ethisch juist zijn daarvan) of een AOWtje is voor jou maar ook het land niet goed. Niet voor niets is er de 65.000 baht inkomsten grens voor een retiree visa. Zelfs dan nog aanmodderen. Als eigen huis , auto en alle luxe zaken geregeld zijn (niet op de reutel / pof batuurlijk ) zou het wel gaan voor 65k, maar je moet dan wel oppasen

 9. quillaume zegt op

  Je hebt in Pattaya/Jomtien een app. voor 4.200 thb per maand incl 60 tv kanalen. ( 2 kamers , badkamer en balkon. Airco niet echt nodig. Wel in beide kamers een fan. Elektr kosten gem.600 thb p.m. incl. elektr.wasm.tv. e.d. Internet 600 thb p.m. Doe er de kosten van water verbruik bij dan zit ik totaal op 6000 thb
  Eten per dag 300 thb is ruim genomen dus 9000 thb erbij Totaal nu 15.000 baht. Eventueel motorbike huur 4000 thb pm. Totaal nu 19.000 Vul de rest zelf maar in.

  Quillaume

  • Robbie zegt op

   @ Quillaume,
   ik heb net 2 maanden gewoond in Jomtien voor 7000 Baht excl. elektriciteit en water (1400 Baht). Dus ruim 8400,- Baht totaal per maand. Jij kunt kennelijk voor half geld iets huren. Ik ben jaloers. Kun je mij helpen aan een adres waar ik voor 4200 Baht per maand terecht kan?

   • Quillaume zegt op

    Geen probleem Robbie, geef je mail adres maar.

    • Robbie zegt op

     Heb je inmiddels mijn emailadres ontvangen?

     • quillaume zegt op

      Waar heb je je email adres naar toegezonden dan?

      • Robbie zegt op

       Beste Quillaume,
       Ik heb Khun Peter inmiddels al 3 keer gevraagd hoe ik jou mijn emailadres kan sturen, zonder dat ik gedwongen wordt dat open en bloot tebdoen op het blog (want anders ziet de hele wereld dat en dat zou misbruik kunnen opleveren), maar helaas heb ik van Peter nog steeds geen antwoord mogen ontvangen. Ik weet dus niet hoe ik jou mijn emailadres kan sturen.
       Kun jij niet gewoon je advies aan mij open en bloot op dit blog zetten?
       Graag je antwoord, want ik kan jouw hulp bij het zoeken naar een goedkope kamer of apt. in Pattaya goed gebruiken.

       Alvast bedankt. Robbie.

       • @ Robbie, ik heb het toegezonden nu. Zoals gezegd ben ik druk en heb ik niet direct tijd om als postbus te fungeren. Ik heb liever dat jullie dat zelf onderling oplossen anders heb ik er straks weer een taak bij. Die van postbode 😉

 10. Thailandganger zegt op

  Waar blijven nu al die expats met hun commentaar over de dalende euro/baht koers. Hij gaat weer omhoog kan er eindelijk eens dan ook iets positiefs over gezegd worden?

  • conimex zegt op

   Heerlijk toch ! Wanneer de koers rond de 46 bht per euro komt en blijft, ben ik dik tevreden ! Toen ik voor het eerst in Thailand kwam, kreeg ik 6,50 bht voor een gulden, dat zou zo’n 14,50 bht voor een euro geweest zijn, indien we deze destijds al hadden gehad.
   Met de huidige koers mogen we dan eigenlijk niet eens klagen ! Een wasmachine of airco waren in die tijd luxe artikels, stervens duur ! Tegenwoordig kosten die dingen geen drol meer.

   • hans van den pitak zegt op

    Dat moet dan in 1929 of zo geweest zijn. In 1995 was het 20 Baht voor een gulden. Maar fijn dat je dit op jouw leeftijd nog mag meemaken.

 11. jim zegt op

  Even een vraagje,
  Ben 53, dus nog even tot mijn pre-pensioen. Nu mijn vraag: kan ik in Thailand deze jaren overbruggen met 200000 euro op zak en dan als ik mijn pensioen heb er gewoon verder kunnen leven?
  groetjes

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jim Met 2.000 euro per maand kunt u het 8,3 jaar uitzingen. Dat bedrag is ruim voldoende voor een comfortabel leven als u niet al te gekke dingen doet. Met minder kan ook.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Jim,

   Ik respecteer uw vraag natuurlijk, en ik begrijp dat je informatie wil vergaren of een idee wil krijgen, maar ik heb altijd een wrang gevoel als iemand vraagt, hoeveel je denkt dat hij gaat nodig hebben en of het genoemde bedrag dat hij op zak heeft wel voldoende zal zijn.
   Het komt me altijd voor, alsof de persoon onvoldoende voorbereid op avontuur trekt, en door de vraag te stellen, een antwoord verwacht, wat op maat voor hem gesneden is en dat daarmee de kous af is wat de financiële kant betreft.
   Als je de conclusie en de reacties op dit en andere artikels leest, moet je toch al een aardig idee hebben, hoe iedereen er over denkt, en moet je jezelf er toch ergens kunnen tussen plaatsen. Maar goed dit terzijde.

   Alles hang af, waar je van plan bent je te vestigen, en welk leven je er op na wil houden, en hoeveel personen er van dat budget gaan leven.
   Die vraag is dus door iemand anders moeilijk te beantwoorden.

   Toch een poging, maar die is vrij algemeen.

   Ga je je ergens vestigen in een dorpje, (en dat hoeft daarom de Isaan niet te zijn), om een rustig bestaan leiden, in een doorsnee huisje, dan zal het met 1000 Euro al wel goed komen.
   Wil je er op de meer populaire plaatsen wonen, wat meer luxe maar zonder te gekke dingen te doen, zal het al iets meer zijn, omdat het leven daar gewoon duurder is, maar zal je met 1500-2000 Euro wel comfortabel leven.
   Wil je op populaire plaatsen wonen, villa, zwembad, auto, en het leven leiden zoals de toerist, dan zullen ook 2000 of 3000 Euro er snel door zijn.

   Dit zijn maar drie voorbeelden, en je kan oneindig veel combinaties hebben, vb villa in een rustig dorpje zal financieel weer een ander plaatsje hebben dan in een populaire plaats.

   Alles zal dus afhangen welk leven je nastreeft Jim.

   Toch nog even een vraagje.
   Ik weet niet of je Belg of Nederlander bent , en daarom misschien mijn vraag, omdat die regelingen nogal van elkaar verschillen.
   Tot mijn pre-pensioen zeg je. Wanneer is dat dan wel, en in welke situatie ga je je bevinden tussen nu en je pre-pensioen, en wanneer ga je dan op pensioen ?

   In ieder geval, veel plezier

  • King Frans zegt op

   Jim, je bent 53 jaar eer jij met pensioen kan , ben 67 1/2 jaar. [ als het niet in de tussentijd weer om hoog gaat.Dat houd in dat je aow elke jaar 2% omlaag gaat, je geen pensioen opbouwd en geen inkomen hebt. Heb je daar wel eens over na gedacht.?

 12. diana zegt op

  hoi

  JE kunt ook overwegen om voor weinig in een hotel te zitten… Prijs gaat dusdanig naar beneden als je er een jaar wilt wonen… dus hoeft allemaal neit zo duur te zijn

 13. LOUISE zegt op

  Kuhn Peter,

  Heb net dit onderwerp uit 2011 gelezen en zou heel erg nieuwsgierig zijn hoe het anno juli 2013 is.
  Wat men wel eerst moet vermelden is:
  -waar woon je
  -condo of huis al dan niet eigendom
  -uitgeschreven uit Nederland of niet.

  En verder zeggen dat de heren elkaar niet zo moeten krabbelen.
  Jeez, en dan zeggen dat dit een vrouwen-eigenschap is.

  Ben benieuwd.
  Groetjes,
  Louise


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website