Iedereen op deze wereld groeit in het algemeen op dezelfde manier op. Je leert lopen, leert praten, wordt opgevoed door de ouders, gaat naar school en neemt deel aan de samenleving, waarin je bent opgegroeid.

De manier waarop die cyclus plaatsvindt is echter niet altijd gelijk. Wij, Nederlanders en Belgen, worden op een bepaalde manier opgevoed en via een opleiding klaargestoomd voor de maatschappij. Die bepaalde manier is gebaseerd op o.a. historie, cultuur, lokale gewoontes, soms godsdienst en op deze wijze krijgt de maatschappij een eigen gezicht en een eigen kleur.

Als je vanuit een dergelijke samenleving andere en soms verre landen bezoekt, merk je, dat het daar vaak anders toegaat. De cyclus is wel hetzelfde, maar het gebeurt gewoon op een manier, waarvan wij de betekenis en de diepgang niet altijd (willen) begrijpen.

Zo is het ook in Thailand. De opvoeding is anders, de taal is anders, de schoolopleiding is anders en ook de gewoonten, de wetgeving, kortom de gehele samenleving is anders. Wij vinden dat maar al te gauw raar en zijn snel geneigd te zeggen, dat in Thailand bepaalde dingen “anders” zouden moeten. Misschien wel het liefst zoals in eigen land, want dat begrijpen we tenminste.

Op Thailandblog, maar ook op andere buitenlandse weblogs, zie je regelmatig kritiek op de Thaise samenleving. Ze zouden dit moeten verbeteren, ze zouden dat moeten veranderen, enz,, want wij buitenlanders weten vaak precies wat Thailand nodig heeft.

Ik word er af en toe wel moe van, want welke kritiek – negatief of opbouwend – je ook hebt, er gebeurt niets mee. Er is geen Thai, die naar je luistert, laat staan, dat er met jouw kritiek wat gebeurt. “Ik woon hier hier al heel lang, mag ik dan geen mening hebben?”, lees ik regelmatig. Ja hoor, dat mag best, als het je oplucht om even lekker op dit land te foeteren, moet je het doen. Aan de borreltafel krijg je misschien wel applaus voor je mening.

Ik doe daar niet aan mee, ik accepteer Thailand zoals het is. Ik zou soms ook wel dingen veranderd willen zien – hoewel ik zo direct geen voorbeeld kan noemen – maar het heeft geen enkele zin om daar over te praten. Uiteindelijk wind je je op om niets en dat is slecht voor de gezondheid, nietwaar?

Ben uiteraard wel benieuwd hoe de lezer hier over denkt en vraag u of u het wel of niet – en waarom – eens bent met de stelling: Buitenlanders moeten Thailand accepteren zoals het is,

No votes yet.
Please wait...

66 reacties op “Stelling van de week: ‘Buitenlanders moeten Thailand accepteren zoals het is’”

 1. cor verhoef zegt op

  Er valt natuurlijk heel wat te zeggen voor deze stelling. Maar uiteindelijk heb je natuurlijk niets te kiezen. Je zou dezelfde stelling kunnen plaatsen over Nederland. We moeten Nederland accepteren zoals het is, want uiteindelijk kun je als eenling maar bar weinig veranderen of verbeteren in welk land dan ook. Dus ja, ik zeg accepteren. Maar mag ik in de tussentijd ook blijven door mopperen ? 😉

  • Erik de Werk zegt op

   Natuurlijk! Als mopperen je gelukkig maakt, blijf dat dan vooral doen! Maar val er geen mensen mee lastig die daar geen prijs op stellen . . . .

  • Rob V. zegt op

   Volkomen mee eens Cor. Ik blijf mijn mening (feedback) delen met vrienden, kennissen, collega’s, online etc. over allerlei zaken dus ook op dit blog als het Thailand betreft. Dat kan zowel kritiek zijn als een compliment of een persoonlijke waarneming danwel vraag. Zal dit iets veranderen aan -in dit geval Thailand, maar gaat evenmin op voor Nederland etc. – ? Nee. Maar je hart luchten en discussiëren is wel zo fijn, delen van meningen en kennis kan absoluut geen kwaad. Ondertussen gewoon accepteren hoe de wereld (Thailand, Nederland, …) is en zelf je eigen steentje bijdragen (in je eigen omgeving) aan een betere wereld en natuurlijk persoonlijk geluk, en blijdschap. 🙂

  • Ma Rudy zegt op

   Met je eens Cor. Ik ben het ook helemaal met GRINGO eens . Mijn commentaren zeggen ook steeds mopper niet zo ga anders terug. Probeer er iets van te maken. Heb je meer aan en kost minder energie/ Er is bewezen dat vooral mopperen en steeds kwaad zijn een paar jaar van je leven kan kosten vanwege de gebruikte ( verkeerde ) energie. Dus Postivo !!!!!!!

 2. jm zegt op

  Ja je moet je er wel op instellen en er voor open staan we zitten hier aan de andere kant van de wereld. Het begin was moeilijk want in feite alles van A tot Z is anders maar langzamerhand wordt het allemaal wat duidelijker en accepteer je de dingen hier zoals ze nu eenmaal hier gaan. Ben hier nu ongeveer 16 jaar heb in Phuket gewoond en zijn van daaruit naar Korat verhuisd heb ook nog een jaar in Pattaya gezeten en ben nu woonachtig in Buriram. De verschillen zijn natuurlik groot of je in Phuket of Pattaya zit waar je in princiepe bijna westers leeft, of in isaan waar alles toch meer thais is. Heb veel mensen meegemaakt die alleen maar thais dit thais dat thais zus en thais zo kunnen en willen praten maar die mensen heb ik nu geleerd willen niet veranderen. Ben in tussentijd met vrouw lief ook nog een jaar in Nederland geweest, nou ik heb de grond gekust toen ik hier weer terug kwam. Je leeft hier vrij en blij je past je een beetje aan en er is geen vuiltje aan de lucht. Als je dingen niet accepteert zoals het hier gaat belandt je op een eilandje en dat is toch niet de bedoeling.

 3. Kees zegt op

  Onderwijs is voor mij een punt waar ik nooit in zal berusten. Heb 2 kinderen op school hier en gun ze een goede toekomst in Asean.

  Nieuws uit Thailand schrijft vandaag: Het Thaise onderwijs wordt door het World Economic Forum (WEF) als slechtste beoordeeld van acht Aziatische landen. Dit blijkt uit het Global Competitiveness Report 2012-2013. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld tijdens een vergadering in Davos van zakenmensen, regeringen en burgergroepen. Singapore, Maleisië en Brunei voeren de lijst aan, Cambodja en Vietnam staan op de zesde en zevende plaats. Myanmar en Laos zijn niet beoordeeld.

  De slechte onderwijskwaliteit blijkt ook uit het Programme for International Student Assessment (Pisa), waarop Thaise leerlingen in 2012 slecht scoorden.

  Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven het WEF-rapport te bestuderen.

 4. Dirk van der Ploeg zegt op

  @Gringo
  Helemaal mee eens. Ik ben een trouwe lezer van je columns, vooral omdat deze altijd getuigen van je liefde- en respect voor dit land. Ik woon hier zelf al 10 jaar, omdat ik van dit land houd. Een land met talloze misstanden zoals die nu eenmaal inherent zijn aan iedere vorm van samenleving. Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing, integendeel ik dank nog steeds God op mijn blote knieën dat ik hier mag verblijven!
  Ook ik erger mij mateloos aan de stortvloed van uiterst negatieve kritiek die de laatste tijd op TB verschijnt. En het zijn altijd weer dezelfde pensionado’s die op dit gebied het voortouw nemen. Ze menen het land beter te kunnen besturen, het onderwijs te kunnen verbeteren, watermanagement te beheersen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Dit lijdt, zonder uitzondering, tot sfeer bedervende chatsessies waar de moderator gelukkig (meestal) een eind aanmaakt.
  Resumerend, laten we hier s.v.p. geen politiek blog van maken en verschoon ons voortaan van deze nimmer aflatende tsunami van negatieve kritiek op dit, ondanks alles, nog altijd wonderschone land.
  “A man should look for what is, and not for what he thinks should be”. Albert Einstein

 5. Tino Kuis zegt op

  Ik heb een redelijk goede verhouding met mijn ex, tenslotte is onze zoon ook haar zoon, een broodje halfom wiens toekomst ook in Thailand ligt. Ze komt regelmatig langs en neemt dan lekker eten voor ons mee.
  Gisteren kwam ze om een uur of zes toen ik net in de tuin de krant zat te lezen en ze vroeg of ze er ook even een blik in mocht slaan. Even later legde ze de krant neer en zei boos: ‘Heb je gelezen dat er een demonstrant in het zuiden is doodgeschoten? Een heel jonge man. Wat vind je daar nou van?’ Ik hief mijn handen op met de palmen naar voren in een gebaar van overgave. ‘Ik ben een buitenlander’, zei ik, ‘ik accepteer alles wat er in Thailand gebeurt. Ik heb wel een mening maar die zeg ik niet, dat heeft geen enkele zin, want er gebeurt toch niets mee’. Waarop ze de krant naar mij toe smeet en het eten ging klaarmaken. Tijdens het eten probeerde ik het weer goed te maken door te zeggen dat ik het echt ook vreselijk vond. ‘Eet nou maar’. zei ze.

  Thailand is anders en allelei gevit slaat vaak de plank mis. Maar er zijn universele waarden als rechtvaardigheid, eerlijkheid en vrijheid die voor alle landen en alle volkeren gelden, en ik kan niet accepteren dat deze met voeten worden getreden, ook niet in Thailand. Jij wel? Jullie wel? Wie wel?

 6. Farang tintong zegt op

  Een hele goeie stelling dit is een onderwerp waar ik mij vaak kapot aan erger zeker op dit blog.
  Wij Nederlanders zijn echt een mopper volkje, er word vaak ook gedacht dat wij in heel veel zaken superieur zijn, omdat wij denken dat wij het allemaal het beste weten.
  Wij zijn ook ontzettend goed in het beoordelen /vooroordelen omdat wij vaak denken te weten hoe het allemaal moet.
  Natuurlijk moet je als buitenlander Thailand accepteren zoals het is, en zo niet dan heb je er niets te zoeken, en zo is het ook in Holland of waar dan ook in de wereld.
  Het is je vrijwillige keus om hier te gaan wonen of op vakantie te gaan, het is dan toch raar als je Thailand niet accepteer zoals het is.
  Het is wel zo dat je je mening mag geven over zaken die in Thailand spelen wanneer daar om gevraagd word, of zoals bijvoorbeeld hier op dit blog.
  Geniet van dit prachtige land en zijn (gast)vrije bevolking, en kun je dit land niet accepteren zoals het is dan moet je lekker in Scheveningen op het strand gaan liggen of een bungalow gaan huren in Habbekutteveen.

  groetjes Farang tingtong

 7. Kees zegt op

  Neen, ik wil hier in Thailand als zodanig niets veranderen. Echter, waar ik mij enorm aan stoor is aan het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Heel veel Thai verschuilen zich achter het gedrag of de invloed van anderen als zij een verkeerde beslissing nemen of iets verkeerd hebben gedaan. Dit komt ook weer voort uit de cultuur, religie en historie.
  Echter door het overlijden van mijn echtgenote heb ik nu de zorg over haar nichtje die door haar werd opgevoed omdat de moeder, haar zus, niet de zorg voor haar kind wilde nemen. Ook deze kleine meid vertoont dit gedrag en wat ik nu wel probeer is om haar bij te brengen dat zijzelf verantwoordelijk is voor haar denken en doen.
  Op deze manier probeer ik haar te stimuleren om zelf te denken met hetgeen er allemaal om haar heen gebeurt en zelf adequate beslissingen te nemen.
  Dit alles gebeurt met volle tevredenheid van mijn nieuwe Thaise vriendin die haar zoon op eenzelfde wijze voorbereidt op een volwassen toekomst in dit land.

 8. math zegt op

  Ben het met je eens.Zelfs vind ik dat de charme van het land.Ondanks dat ik er niet woon
  maar al 19 keer ben daar geweest in 6 jaar tijd vind ik het nog een prachtig land.Waar ik mij kwaad om kan maken zijn die mensen die daar wonen,en dan heb ik het over de buitenlanders,dat zij altijd iets te zeggen hebben en als ik dan vraag ga terug naar je eigen land krijg je als antwoord nee.Zelfs zou ik er graag willen wonen maar mijn vrouw niet.
  Dus ik zou zeggen stop met dat gezeur want ik denk dat jullie niet weten hoe goed jullie het hebben.

 9. chris zegt op

  Neen, wij hoeven Thailand NIET te accepteren zoals het is. Als dat zo zou zijn zou je ook aan alle misstanden in Thailand moeten meewerken, passief of actief. Ik lees dat soms ook op deze blog: expats die ook de politie-agent 200 baht theegeld geven in plaats van de verkeersboete te betalen. Ik doe daar niet aan mee. Corruptie past niet bij waarden en normen. En – gelukkig ook – past het niet bij de officiele manier van doen in dit land. In mijn werk heb ik dan ook nauwelijks problemen als ik recht door zee ga.
  Ik werk hier (voor de overheid), ik betaal hier belasting en heb derhalve een mening over zaken (zoals Tino die noemt) die volgens mij anders zouden kunnen en ook anders zouden moeten. Ik uit deze kritiek niet tegen Thai maar leer hen (vooral mijn studenten) kritisch na te denken over hetgeen in dit land gedaan en gezegd wordt en de gevolgen daarvan. Zelfstandig denken zodat zij zelf een beslising kunnen nemen over hun eigen gedrag en Thailand kunnen veranderen (of niet) zoals zij dat willen,. Dat is de enige duurzame manier: de Thai moeten zelf hun toekomst bepalen, niet ik.

 10. martin zegt op

  Proficiat met deze stelling. Het antwoord is eigelijk heel eenvoudig. Je bent vrijwillig in Thailand. Als het je in Thailand niet bevalt, ga je gewoon weer lekker terug naar daar waar je vandaan bent gekomen. Werd ook al gezegd door farang tingtong. Dat is ook de beroemde uitspraak een paar jaar geleden van de premier van Australie. Dat was een voorstel aan die buitenlandse menssen die kommentaar hadden op Australie. Hij voegde toe, dat hij wilde helpen bij hun vertrek. En dat gelt ook voor de expats in Thailand. Wij kunnen hier bijna niets veranderen en dat is ook niet nodig. Misschien een beetje binnen je eigen Thaise familie-buren en vrienden kring, maar zeker niet bij de Thaise overheid. Als je je een beetje aanpast en je hier als gast gedraagt, zijn er ook geen veranderingen nodig. Aan wat je niet in Thailand bevalt, doe je niet aan mee. Dat wat je wel bevalt promote je. Vergeet niet, dat er honderden zijn, die het nergens en in geen enkel land leuk vinden. Dit alleen om überhaupt te kunnen zeueen. Een uitzondering maak ik voor die menssen die in Nederland alleen en steeds weer elke dag kaviaar en champagne genieten konden. Vreemd dat die in Thailand zijn terecht gekomen ?. Ik wens alle expats een fijne dag. Martin

 11. Harry zegt op

  Als ik blijvend in een land ga wonen, kies ik voor mijn toekomst daar en wil er het beste van maken. Dat betekent ook een eigen inbreng.
  IK doe sinds 1977 import van tropische levensmiddelen van daar naar de EU, en sinds 1995 als eigen bedrijf. Geïnteresseerd dus: ja, maar China, Vietnam, Peru, Kenya enz beter = verschuiven van interesses.
  Al heel lang kritiek op de overheid, scholing en opbouw eigen initiatief en verantwoordelijkheid gehoord van localen als expats. Verbeteringen: nauwelijks. Overstromingen in 1942 en ’95: net zo veel van geleerd als in 2011: helemaal niets.
  Bijv: Ram Intra eerst 30 cm verhoogd en nu nog eens. Gevolg: alle huizen in de wijken eromheen, vaak 30 jaar oud al, liggen straks 60 cm onder straatniveau, dus zijn zo goed als waardeloos gezien wateroverlast. De grond is echter een veelvoud geworden, dus.. huizen plat, grond erop en opnieuw bouwen. Dijken aanleggen, goede waterafvoer ? Gaat heel erg hoog over.
  Opm div. hoog ontwikkelde Thais: de Overheid is totaal NIET geïnteresseerd in de belangen van de bevolking, enkel in eigen schraap-mogelijkheden en buitenlandse reizen. En het domme stemvee laat zich iedere keer weer voor 20-50-100 THB de stem afkopen. Niemand, die op de vraag komt, waarom dan wel die politicus zoveel wil geven om die plaats te bemachtigen.
  Dan kan je als buitenlander of farang in TH gewoon je mond houden, of toch proberen jouw heel erg kleine steentje bij te dragen in de betere ontwikkeling van een gebied, waar je toch getoond hebt je interesses voor je toekomst te hebben liggen. Sorry, anders ben je vlg mij niet beter als die sprinkhaan: eten zolang het kan en daarna wegwezen !

 12. HansNL zegt op

  The world according to Gringo!

  Gewoon alles accepteren dus, bek houden en anders wegwezen.

  Bah

 13. Ad Herfs zegt op

  Met assertiviteit (opkomen voor je eigen mening, rechten en standpunten, zonder je gesprekspartner agressief te benaderen zodat ze in hun waarde blijven) is niets mis mee.

  Het verheerlijken van Thailand is prima. De ogen sluiten voor de realiteit is
  kortzichtig en dom.

 14. Ulrich Bartsch zegt op

  Emigreren doe je niet zo spontaan als een terrasje pikken, dat wordt heel goed voorbereid, dus weet je wat je te wachten staat als je naar een “vreemd” land verhuist, mondje dicht dus.
  Trouwens, diegenen die hier het hardst roepen, roepen ook in Nederland dat de ‘buitenlanders’ maar koest moeten zijn en zich moeten aanpassen als ze in Nederland willen komen wonen.
  Ook ik zeg, we moeten Thailand accepteren zoals het is.

 15. Ruud Vorster zegt op

  100% met de stelling eens ! Wie zijn wij om onze cultuur,gedrag, gewoontes en wat dies meer zei op te leggen aan een ander volk ?If you are in Rome do as the Romans , zo simpel is het !

 16. marijke zegt op

  Natuurlijk moet je accepteren dat dingen anders zijn in thailand.Dat geld niet alleen voor thailand maar voor ieder land waar je gaat wonen of met vakantie gaat.Ik denk dat je anders in je eigen land moet blijven.Buiten landers zullen ook best dingen in nederland niet goed vinden.

 17. Henk B zegt op

  Ja over wonen hier, en het altijd niet overal over eens zijn, is normaal, de culturen verschillen hemelsbreed, vergeet niet dat wij Nederlanders,met Waarden en Normen zijn op gegroeid, die hier niet van toepassing zijn.
  Ook zijn er velen onder ons die aan bepaalde principes vasthouden, en moeilijk is deze naast je neer te leggen, ik erger me dagelijks aan vele dingen hier in de Isaan, maar heb al afgeleerd,en er over te zwijgen en maar gewoonweg hun eigen onverantwoordelijke gang laat gaan
  Zoals ik sommige ken die zonder rijbewijs en met een slok op achter het stuur kruipen, en uitleg dat dit niet kan en mag, en dan mij aan kijken of ze water zien branden.
  Dit is maar een voorbeeld van velen dingen die niet kloppen hier in Thailand, en als we dan weer een lange tijd ons mond gehouden hebben, willen we af en toe ons gal eens kwijt.
  En begrijp dan ook dat er veel gemopperd en aangemerkt word, maar meer uit het verbeteren van onzinnigheden.
  En ondanks dat ik ook wel eens mopper, ben ik toch blij dat ik in dit land ( te gast ) mag zijn.

 18. arno m. zegt op

  Ja, buitenlanders, die hier willen wonen, moeten Thailand accepteren zoals het is.

  Ieder mens dient gerespecteerd te worden om zijn persoonlijkheid, om de manier waarop hij/zij bijdraagt aan cultuur en vooruitgang.

  Verschillen in cultuur durven ontdekken, accepteren en respecteren dragen bij aan een harmonieuze samenleving.

 19. lucho zegt op

  Geen discussie over mogelijk, natuurlijk is het niet perfect hier maar dat is t nergens. Wij janken ook als buitenlanders zich niet aanpassen in Nederland. Dus als je hier woont of op vakantie komt, you go with the flow. En als t je niet bevalt zijn er genoeg andere landen waar je naar toe kunt. Punt.

 20. Martin B zegt op

  Ik ben het grotendeels eens met Gringo en geheel eens met Dirk van der Ploeg. Ik woon hier nu 19 jaar en heb geen momemnt spijt gehad van deze beslissing. Bij buitenlandse reizen heb ik steevast na 3 dagen het gevoel “Wat doe ik hier in godesnaam; terug naar Thailand!” Thailand is geen perfekt land – die ‘eer’ deelt het met alle landen, maar het is een geweldig en gastvrij land. Kritiek mag best, maar het moet niet ontaarden. “Ook ik erger mij mateloos aan de stortvloed van uiterst negatieve kritiek die de laatste tijd op TB verschijnt,” veelal van mensen die door hun geschrift bewijzen vrijwel niets te weten of begrijpen van fundamentele zaken van de thaise cultuur. Maar kritiek mag: de grootste kritiek die ik heb is dat er geen gelijkheid in kansen & rechten is, en ik meld dat vaak aan mijn vele Thaise vrienden en bekenden. Een voorbeeld daarvan is het povere onderwijs – een basisvoorwaarde voor vooruitgang.

 21. Leo Th. zegt op

  De jetski-scam in Pattaya en de taxi-scam op Phuket zijn voornamelijk door aandacht van buitenlanders en hun ambassades op de agenda geplaatst en langzamerhand valt verbetering te bespeuren. En wat is er op tegen om met de kennis van het buitenland, met name Nederland, de Thaien te helpen met hun watermanagement. Grote infraprojecten komen mede door steun uit het buitenland tot stand, hoe vaak zie je niet bv. Noorwegen/Thailand Friendship bij o.a. bruggen staan? En wat te denken van uitbuiting van werknemers in bepaalde industrieën, zoals de kledingindustrie. Door aandacht van de internationale gemeenschap komt gelukkig ook ook hier verbetering in. Ook in buurland Birma is het leefklimaat voor de burgers door de buitenlandse kritiek sterk verbeterd. Misstanden in Thailand mogen dus best bekritiseerd worden door buitenlanders. Je ogen er voor sluiten helpt niemand.

 22. Jan van Velthoven zegt op

  Je accepteert Thailand zoals het is door je mening (en hart en goed en etc.) met de Thai te delen. De meeste Thai die ik ken zijn juist uitermate benieuwd naar wat in ‘het Westen’ leeft, wat men daar van iets vindt etc. En, godzijdank, nemen ze dat lang niet allemaal klakkeloos en volledig over. Als je, zoals ik, al zo’n jaar of dertig in Thailand komt hoef je maar om je heen te kijken en te vergelijken met dertig jaar terug om te zien hoe ontzagwekkend veel de Thai in die tijd hebben overgenomen uit het buitenland. Op alle denkbare gebieden: leefwijze, economie, architectuur, infrastructuur, arbeidsmarkt, social media, nou ja, ga zo maar verder. Vergelijkenderwijs zou ik stellen: de Thai hebben de afgelopen dertig jaar veel meer overgenomen van het Westen dan omgekeerd.
  Een aparte zaak waarover sommige bezoekers of expats zich opwinden is bemoeienis door buitenlanders met zaken als mensenrechten, sociale (on)gelijkheid, uitbuiting e.d. Dat zou onzerzijds dan opdringerig, betweterig en ongepast zijn. Daarmee gaat men voorbij aan het feit dat ook in Thailand thaise groeperingen zich al dan niet activistisch bezig houden met dit soort zaken. Opinies, discussies en acties van buitenlanders in deze zijn dus niet per definitie misplaatst, maar ze sluiten aan bij wat in Thailand zelf in diverse geledingen leeft. Ze zijn óók thais. Dat miskennen is de diversiteit in Thailand miskennen.

  • Tino Kuis zegt op

   Hear, hear! Ik ben het vanaf de eerste tot de laatste letter met je betoog eens. Ik ga vaak in gesprek met een Thai en ik heb zelden ondervonden dat dat ergenis geeft. Alles accepteren wat er in Thailand gebeurt doet veel onrecht aan de vele Thais die ook naar verbetering streefden en streven vaak met grote offers.

  • chris zegt op

   beste Jan.
   Helemaal met je eens. Het is niet zo dat er in Thailand niks verandert. De individuele macht van de buitenlander is natuurlijk beperkt en hangt af van hoe goed je bent ingevoerd in Thai netwerken en hoe machtig die netwerken zijn. Het maakt een groot verschil of je een gepensioneerde expat bent op het platteland van Isan of je werkt als manager van een groot bedrijf in Bangkok. Ik bespreek veel zaken met mijn vrouw (en zeg wat ik van zaken vind) en mijn vrouw neemt dat mee wanneer zij elke week de kopstukken van de Thai politiek ontmoet. Ik kan uit betrouwbare bron dan ook meedelen dat er naar haar mening wordt geluisterd, wellicht niet naar de mijne. Is ook niet zo belangrijk. Belangrijk is dat de Thai zelfstandig gaan nadenken over zaken.

  • Martin B zegt op

   Wow: “Een aantal reageerders, speciaal degenen die de stelling aangrijpen om hun ergernis over Thailandblog te ventileren, doet er misschien goed aan het stuk te herlezen. Wel eerst een kleine wijziging aanbrengen: Thailand veranderen in Thailandblog.”

   Voel je je aangesproken? Ik lees je bijdragen altijd met veel plezier, want het is vaak een feest der herkenning. Terecht hebben schrijvers de vrijheid om te schrijven wat hun goeddunkt; het is voor iedereen duidelijk dat dit een persoonlijke visie is, en de jouwe wordt hoog gewaardeerd.

   Moderator: De rest van uw reactie is verwijderd. Het is niet toegestaan hier een nieuw topic te beginnen over andere onderwerpen.

 23. richard walter zegt op

  de nederlandse mopperkonten blyken veelal slecht op de hoogte van de situatie in Nederland.
  Zo kostte het my moeite iemand uit te leggen dat je bv. in Amsterdam in vele gevallen een huis kunt bezitten doch de grond in erfpacht hebt.
  Net zoals bv. in thailand t.a.v farangs

 24. Peter zegt op

  Er is een spreekwoord dat als volgt is “de beste stuurlui staan aan wal”.
  Wat ik hiermee wil zeggen staat Thailand je niet aan ga er dan niet wonen of op vakantie en blijf lekker thuis in Nederland. Thailand zit niet te wachten op dit soort mensen.

  MVG Peter

 25. gerrit zegt op

  Ik woon hier nu ongeveer 9 jaar tot volle tevredenheid.

  Natuurlijk reageren Thai anders dan wij Nederlanders maar dat doen
  Fransen Italianen en noem maar op, ook.
  Waar ik wel in stomme verbazing naar kijk zijn de farangs in Pattaya etc. die langs
  de kant zitten in vaak vieze kleding en verder onverzorgd. Dit soort publiek is veel
  erger dan Thaien die soms vervelend doen, maar veel vaker heel aardig zijn.

  Gerrit

 26. George Sindram zegt op

  Indien je in een andere samenleving gaat wonen dien je over een flaxibel aanpassingsvermogen te beschikken.
  Na in diverse ontwikkelingslanden gewerkt te hebben en momenteel als pensionado weer in een ander ontwikkelingsland woon, ben ik daar wel achter gekomen.
  Het is niet nodig, zoals men vaak wel zegt, dat je een bepaalde levenswijze of religie dient te respecteren. maar het is wel nodig dit te accepteren.
  Indien men zich op deze wijze niet kan opstellen is het beter weer terug te keren naar het thuisland.
  Denk niet dat je ooit een gevestigde samenleving kunt veranderen, laat staan verbeteren.
  Count your blessings in het land waarin je leeft en het is er goed toeven.

 27. Leo Bosch zegt op

  Ik ben het volkomen met je eens , Gringo.
  Je moet Thailand accepteren zoals het is.
  Wij pensionada’s zijn hier willens en wetens, vrijwillig komen wonen.
  Als je het “änders zijn ” van Thailand niet kan accepteren , dan heb je hier niets te zoeken.

  Je moet alle voordelen die Thailand biedt weten te waarderen, maar dat wil niet zeggen dat je je ogen moet sluiten voor de dingen die hier mis zijn .
  Alleen, zoals al eerder gezegd, heeft het geen zin om daar altijd maar weer over te zitten zeuren, temeer dat je de Thai daar toch niert mee veranderd.

  Leo Bosch.

 28. Henk Hauer zegt op

  Ben het geheel met de stelling eens. Ik ben behoorlijk bereist. Woon sinds 3 jaar in Pattaya Jomtien en heb een happy life. Je moet als je in een ander kand dan je geboorte land verblijft of woont je aanpassen aan de gewoontes. Anders er niet aan beginnen en in je eigen kampong blijven

 29. Ronald K zegt op

  Natuurlijk moet je Thailand nemen zoals het is. Dat geldt in feite voor ieder land waar je woont en leeft. Maar dat wil niet zeggen dat je geen mening mag hebben. Je mond houden is wel het laatste wat je moet doen. Dat is met name in Thailand de grootste makke. Als je hier alleen al de “waarom” vraag stelt voelt de Thai zich al aangesproken. Kritiek hebben op de Thai of hen op hun fouten wijzen? Gezichtsverlies. Vooral niet doen, Mond houden. Blijft de Thai lekker dom. Leert ie niet van zijn fouten. Het zal je duidelijk zijn Gringo dat ik je verhaal baarlijke nonsens vindt. Ik leef hier nu bijna drie jaar in Thailand met veel plezier en en vindt de Thai een prettig mens. Alleen ze zouden wat meer naar anderen moeten kijken hoe die sommige zaken aanpakt. “Hier laat je wat, daar vind je wat” is de stelling die ik volg. Maar je mond houden is nooit een oplossing geweest.

 30. henk zegt op

  Deze stelling is hier al meerdere keren geplaatst. Misschien in een iets andere tekst maar uiteindelijk komt het weer op hetzelfde neer.
  Waarom we ons dus druk maken om de stelling kenmerkt ons. Immers we willen zo graag onze mening geven. Meepraten, meebeslissen en ons er mee bemoeien. Juist dit is wat de Thai dus niet doet. Waarom willen wij dit dan zo graag? Het accepteren van een cultuur in dit geval de Thaise is waarom je hier bent.
  Nederlanders geven graag hun oordeel.
  Zweden te duur, Russen te luidruchtig, Nigerianen onbetrouwbaar. We weten het allemaal beter.
  Waarom dan verblijven in Thailand als je deze cultuur die 10000 km van Nederland ligt.
  Ach de Nederlanders mopperen op alles en geven hun mening graag.
  Lees voor de aardigheid eens de reacties op http://www.nu.nl
  Zinloos,tijdverdrijf of ontevreden met wat je hebt.
  Een advies; respecteer het land waar je verblijft. Geniet hiervan. Juist omdat de cultuur anders is kun je genieten van de echte thaise zaken. Reizen met tuk tuk gevaarlijk? Je hoeft niet. Taxi chauffeur is een afzetter? Dan kun je met de bus.
  Je hoeft je dus niet laatdunkend uit te laten.
  Corruptie van de agent? Accepteer het. We mopperen over de enorme boetes in Nederland.
  Voor mij? Accepteren van de positieve en negatieve dingen en het cijfer is meer een 9 om hier te verblijven.
  Ik wens degene die hier moeite mee heeft een hele fijne thuisreis naar Nederland.

 31. Chris Hammer zegt op

  In Nederland verwachten wij van buitenlanders, dat ze accepteren, hoe wij leven, en zich aanpassen aan de normen en waarden van ons land.
  In Thailand moeten wij gewoon accepteren, hoe dit land is. Over het algemeen zijn de mensen tevreden over hun land. Maar ik begrijp, dat het wel wennen is, omdat wij nu eenmaal anders zijn geschoold en opgevoed.

  Als men Thailand niet accepteert zoals het is, kan men beter naar Nederland terug gaan. Daar valt nog veel meer over te klagen in deze tijd.

  Het bevalt mij hier prima en ik zou niet meer terug willen naar Nederland behalve voor een familie of vriendenbezoekje.

 32. ruud rotterdam zegt op

  HOERA. eindelijk eens een behoorlijk geluid over Thailand.
  Verbeter de wereld, of verander THAILAND,Maar begin bij je zelf.
  Het gemopper over mensen die anders denken dan Nederlanders,
  hoe is dat nu mogelijk in ons land is of was alles beter??
  Wees blij om de mogelijkheid te hebben om daar te leven,
  geniet ervan en bemoei je nu eens niet met andere bevolking.
  Boffers die daar kunnen wonen .Groet Ruud.

 33. Gringo zegt op

  Oef, ik heb wel wat te weeg gebracht met de stelling, zeg! Meer dan 35 reacties al op een en dezelfde dag. De meeste reageerders zijn het met de stelling wel eens, maar ik maak er een paar kanttekeningen bij:
  • In de eerste plaats hebben Nederlanders geen monopolie op het mopperen, dat doen bijv. Duitsers en Engelsen ook. Lees de commentaren op Thaivisa maar eens, daar lusten de honden soms geen brood van.
  • HansNL zegt: dus alles accepteren of je bek houden. Nee hoor, zoals anderen ook zeggen, je mag best een mening over iets hebben, maar ventileer dat op de juiste manier en op de juiste plaats. Schreeuwen, dat het onderwijs niet goed is of dat het rijgedrag van de Thai niet deugt, prima! Wat doe jij er aan om het te verbeteren?
  • Ik heb alle respect voor expats, die hier werken in het onderwijs (Chris en Cor) en op hun eigen manier en op hun eigen wijze proberen de Thai leren na te denken over verbeteringen in hun land. Dat geldt uiteraard ook voor andere expats, die in hun werkomgeving hetzelfde trachten te doen.
  • Ook respect voor mensen, die niet alleen kritiek hebben, maar daadwerkelijk in bepaalde Thaise actiegroepen (Jan van Velthoven) een bijdrage leveren.
  • Natuurlijk houd ook ik mijn bek niet (HansNL). Zaken in mijn gezin en de daarbij behorende Thaise familie accepteer ook ik niet kritiekloos. Dat wordt met geven en nemen opgelost. Ik ben intussen (na 11 jaar hier wonen) een beetje Thai geworden, maar je zou het verschil in houding, assertiviteit, gewoontes, acceptatie van mijn normen en waarden moeten kennen van mijn Thaise vrouw. Op die manier kan iedereen op kleine schaal een bijdrage leveren aan een (nog) betere leefbaarheid in Thailand.

 34. Laat Thailand zijn eigen waarden houden. Daarom gaan wij er ook heen, dat is juist de bekoring van dit prachtige land. En, als je toch wat wil mopperen, doe dat dan op je eigen land met z’n zeurpieten!

 35. H van Mourik zegt op

  Ik heb óók veel kritiek met name over de Thaise hier in Isaan, maar ik zal hierover nooit met ze gaan discussiëren!
  Het is hun land, en ze doen maar wat ze zelf willen, als ze mij er maar buiten houden, dan zullen ze van mij geen last of enig kritiek ondervinden.
  Ik ben hier alweer ruim 16-jaar woonachtig als een alleenstaande ouder, en samen met mijn zoon (21) met een dubbele nationaliteit.
  Ik lees hier bij dit onderwerp de vele reacties…van opvoedkundige personen, *** houden of oprotten etc.
  Ook het Thaise onderwijs hier met name in “Isaan” kan ik als ras-Amsterdammer zeggen…dat mijn broek hierbij van mijn **** zakt…van laag onderwijs tot aan de universiteit toe hier in Isaan. Zelf heb ik eveneens 10-jaar les gegeven (Engels) aan veelal lagere overheidsscholen!
  Mijn conclusie hierbij is…dat de jongens nog dommer zijn dan de meisjes. Uiteraard laat ik dat niet blijken, dit is de verantwoordelijkheid van de ouders
  Tot slot van mijn verhaal…Ikzelf ben alweer zo’n anderhalf jaar geleden verhuisd naar een soort van sloppenwijk hier in de stad “Khon Kaen”…waar de meeste vrouwen (moeders) écht niet te lui zijn om te werken, of het nu eten verkopen is op de markt, zelf een straatrestaurantje runnen…of in de prostitutie – dat maakt allemaal niet uit!
  Ik zou NOOIT MEER terug willen naar Amsterdam waar het wel 10 x slechter leven is dan hier in Thailand.

  Enkele generaliserende opmerkingen over Thaise mannen verwijderd.

 36. J.Vlaanderen zegt op

  Het verschil met nederland is dat je als ingezetene je verkiesbaar kunt stellen en een stem hebt in de samenleving, net dat ik dit zou willen maar je hebt wel de mogelijkheid om iets meer te bereiken.
  Waarom mogen en zouden wij de Thai niet op bepaalde dingen kunnen wijzen, ze leren er misschien iets door.
  Aan andere denken bijvoorbeeld ,niet zomaar de straat oprijden zonder eest te kijken,ik weiger om bekeuringen die ik zou krijgen zo te betalen,ben tegen corruptie en als andere dat wel doen vindt ik dat erg dom van ze om dit instant te houden.

 37. koge zegt op

  Helemaal mee eens . We zijn er gast en het is zinloos om kritiek te hebben. Zeuren en mopperen zit een beetje in onze kultuur, daar hebben de Thai zeker een punt.

 38. Jacques zegt op

  Mooie stelling, Gringo mag er best trots op zijn.

  Waarom ik het er mee eens ben? Thailand is voor mij in de eerste plaats mijn Thaise echtgenote. En die accepteer ik zoals ze is. Thailand heb ik er bij gekregen als huwelijkscadeau. Een heerlijk cadeau waar ik elk jaar maanden van kan genieten.

  Het moeilijkst te accepteren vind ik de extreme ongelijkheid in dit land. Dus probeer ik in mij omgeving daar wat aan te doen. Het maakt het verblijf in Thailand nog plezieriger.

 39. Ronald K zegt op

  Zo zie je maar weer. Brekend nieuws. Buitenlanders moeten Thailand nemen zoals het is. Nederlanders moeten niet zo zeuren, anders maar terug naar Nederland. Meest gehoorde reactie “wij zijn het eens met de stelling”. Fenomenaal en vlekkeloos hoe Gringo en met hem vele andere, het zeuren van Nederlanders beschrijft. Dus je bek houden wanneer Thaise medelanders hun domheid weer eens ten toon spreiden door hun zakelijk instinct ( 1000 maal van hetzelfde) weer eens tonen, de Thaise ruggengraat (van een mossel) weer eens tonen bij de hilarische debatten in het Thaise parlement, hun deskundigheid voor mobiliteit te tonen door stoplichten 15 minuten lang op rood te laten staan en op elke kruising een politiekiosk te installeren en niet te vergeten al die agenten die met hun witte handschoentjes staan te wuiven terwijl er een file is van vijf rijen dik, overstromingen oplossen door wegen 60 cm te verhogen maar de woningen die daaraan liggen op hetzelfde niveau houden, het onderwijs systeem er op gericht houden dat kinderen dom blijven, acceptatie van de corruptie hier. Zo zou ik nog een paar pagina’s door kunnen gaan. Ik weet het, zeuren daarover, heeft geen enkele zin maar laten wij nou niet doen dat Thailanders perfect zijn want dat zijn ze niet en daar mag je als buitenlander best een mening over hebben.

  • Tak zegt op

   Ik sluit me volkomen bij je kritiek op Thailand aan.
   In bepaalde opzichten zijn ze hier compleet achterlijk.
   De niet al te slimme zus van een corrupte ex premier welke tot gevangenis
   straf is veroordeeld tot premier van het land te kiezen.
   De enorme corruptie die iedere vorm van vooruitgang belemmert.
   Het falende rechtssysteem waarbij rechters worden omgekocht en
   moordenaars gewoon vrij rondlopen.
   Ik ben in Nederland weg gegaan om diverse redenen. Ik woon nu
   4 jaar in Phuket, Thailand. Ik heb de afgekopen jaren een steeds
   groter hekel aan de Thaise medemens gekregen. Ik vind ze
   over het algemeen dom en erg egocentrisch. Er zijn uiteraard
   ook hele aardige beschaafde Thaise mensen. Ik kom ze alleen
   niet al te vaak tegen. Ik las in het begin de Phuket gazette, Phuket en
   Phuket News regelmatig. Ik ben daarmee gestopt omdat ik er erg
   neerslachtig van werd. Ik heb het in Thailand nog wel redelijk naar mn
   zin maar ik moet me afsluiten van alle problemen die het land met zich voortsleept.
   Ik was vroeger toen ik meerdere keren per jaar in Thailand op vakantie, erg enthousiast
   over het land en de toekomst van Thailand. Ik moet zonder meer toegeven
   dat het grotendeels is verdwenen. Ik kan daaraan toevoegen dat de ontwikkelingen
   in Nederland me ook niet vrolijk maken. Ik heb mn schaapjes op het drogen
   en het zal mijn tijd wel uitduren. In de tussentijd probeer ik er het beste van te maken.

   • Ronald K zegt op

    Beste Tak, ik heb nooit beweert of willen beweren dat de Thai achterlijk is. De Thai is niet dommer dan alle andere mensen op deze wereld, maar ze gedragen zich dom. Als je ze daarop wijst dan gaan ze of stil in een hoekje zitten, om hun gezichtsverlies te verbergen, of ze erupteren, zoals Egon Wouter het noemt. Natuurlijk is de Thai de laatste 30 jaar niet stil blijven staan. Maar wat is er eigenlijk van alle plannen terecht gekomen die eind jaren ’90 werden aangekondigd. Mobiliteit? Nog niet een kwart van de voorgenomen plannen is gerealiseerd terwijl het budget 7x is overschreden. Watermanagement? Daarover zullen wij het maar niet eens hebben want daar is in dertig jaar helemaal niets gebeurt. Maar reken er op dat vele Thai wel schatrijk zijn geworden door deze plannen. Waarom vraagt de Thai zich nooit eens af hoe het komt dat de hoogste politiebazen in peperdure villa’s wonen. Van hun salaris kunnen ze die niet betalen al zitten zij in functieschaal 10. De Thai? Zij staan erbij en kijken erna maar dan wel wegkijken. Buitenlanders moeten juist blijven roepen wat ze hier in Thailand verkeerd doen, daar leren ze meer van dan je mond te houden, weg te kijken en acceptatie.

 40. Hans Struijlaart zegt op

  Ik ben het helemaal eens met de stelling. Waar je ook bent in de wereld, zorg ervoor dat je door de dingen heen kijkt die schijnbaar anders zijn en probeer de werkelijke waarden van het leven te zien. Verrassend genoeg zijn er dan niet zo heel veel verschillen meer. Het anders zijn vertaalt zich in gebruiken die gemeengoed zijn geworden door de jaren heen vanwege de overtuigingen die mensen hebben over het leven (vaak beïnvloed door cultuur, aangeprate gewoonten en meedoen met de massa). Overtuigingen over het leven zijn altijd aan verandering onderhevig. Niet eens zolang geleden dachten we dat de wereld plat was en werden kruidenvrouwtjes betiteld als heks en op de brandstapel gegooid. Puur vanwege verkeerde overtuigingen die mensen hadden over het leven.. De katholieken branden een kaarsje in de kerk, bidden een paar rozenkransjes en de Thai branden een wierookstokje en zeggen wat Mantra’s op. Ik zie dan wezenlijk geen verschil. Juist schijnbare tegenstellingen in het leven veroorzaken altijd de meeste conflicten, kijk maar dagelijks in het nieuws. Een Thai is in wezen absoluut niet anders dan een Rus, een Hollander of waar je ook vandaan komt. Een mens is een mens en ieder land maakt zijn eigen ontwikkeling door. Probeer gewoon jezelf te zijn als mens en dan merk je dat het leven een stuk makkelijker wordt en de tegenstellingen die je ervaart niet meer zo van belang zijn voor je eigen welzijn. Kijk eens goed naar je eigen overtuigingen die je hebt over het leven en vraag je dan af of deze overtuigingen ook waar zijn. Acceptatie van de dingen zoals ze werkelijk zijn daar begint de verandering in jezelf. Dus ja, accepteer de Thai zoals ze zijn en kijk kritisch naar jezelf en je eigen overtuigingen over het leven. Over 10 jaar kan het zomaar zijn dat je heel anders denkt. Hans

 41. richard walter zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 42. Niow zegt op

  Wees een goede ‘gast ‘.
  Dan kun je mogelijk ook goed verwachten.
  Het zou universeel moeten zijn ook voor hen die , dit land(Ned) bezoeken , zoals wij , in dezen THAILAND.
  Gedraag je, wij zijn niet slecht in aanpassen toch.
  Anders indien mogelijk (gewenst , het zo nodig willen stemen) nationaliteit aannemen , je blijft second hand , pas je daaraan aan.

 43. Eugenio zegt op

  Ik ben het met deze stelling oneens.

  Het soort “zeurpieten en mopperaars ” waarover gesproken wordt, hebben Nederland de laatste 500 jaar van een koud onaangenaam moerasgebied, waar gedurende een groot gedeelte van het jaar niet zo mooi weer is, een soort sociaal en welvarend paradijs op aarde gemaakt.
  Vele NederThais hebben hun verblijf in Thailand aan onze Nederlandse samenleving te danken. ( goed onderwijs, geld kunnen verdienen en nu kunnen uitgeven in Thailand).
  We staan in alle world rankings over welvaart, geluk en concurrentie enorm hoog.
  We zouden trots moeten zijn, maar dat ligt niet in onze volksaard.

  De Thai heeft van een paradijs waar je het fruit dagelijks van de bomen kunt plukken en een paar keer per jaar kan oogsten een vervuilde betonmassa met veel te veel en extreem gevaarlijk verkeer gemaakt. Voorts is er een enorme vervuiling ( verkeer, afval, verbranding akkers, open riolen). De natuur wordt vernietigd op alle vakantie eilanden, mangrovebossen verdwijnen voor de garnalen kweek. Ik zal het maar niet over de overstromingen hebben.
  Geschiedenis kennen ze niet en willen ze niet kennen. In Thailand zijn geen oude binnensteden zoals in Europa. Bijvoorbeeld het oude Sukhothai bestaat uit een paar baksteentjes terwijl ik hier op de Nieuwe kerk in Delft uitkijk, die in al zijn glorie nog overeind staat terwijl die uit dezelfde tijd is.

  Thais staan toe dat ze door de gele en rode elites worden uitgebuit. Ze krijgen slecht onderwijs en vinden corruptie volkomen acceptabel. Het is een juridisch onrechtvaardig land en de politici zijn incompetent en corrupt.
  Het verschil tussen rijk en arm is enorm. DeThais zijn erg trots op een land, waar ze zich eigenlijk voor zouden moeten schamen.

  Ik heb enorm goede ervaringen met de Thaise bevolking en ik kom graag in dit land. Ook hou ik van het buitenleven door het warme klimaat. Ik heb er vele hechte en goede contacten. Hun welzijn en problemen gaan me juist aan het hart. Dit land is zeer gebaat bij een kritische bevolking zoals Nederland die heeft.

 44. egon wout zegt op

  Zoals kritiek op Thailand geen zier helpt, zo hebben ook de argumenten door de commentatoren genoemd op de mening van 95% geen invloed.Niettemin verdienen Tino en Chris mijn bewondering, ik kan het zelve niet beter verwoorden. Mopperen heeft het voordeel dat je je frustraties kwijt raakt itt. sommige thai, die alles opzouten en dan kunnen erupteren als een vulkaan vaak met niet prettige gevolgen.Kees heeft het onderwijs genoemd als zijnde belabberd en ik deel zijn mening.Merkwaardigerwijs heb ik geen kritiek gelezen over de abominabele houding der politici. Ik zal daarover mijn kritiek blijven spuien daar deze lamentabele situatie niet draagbaar is. Uiteraard betekent dit niet dat ik Thailand zal verlaten {de prijsstijgingen van bier en wijn zouden een voornamere reden zijn}. Tegen Dirk zou ik willen zeggen dat ik inderdaad van mening ben dat verscheidene ex-pats bekwamer zijn om dit land te runnen dan de huidige gang van politici.

 45. BA zegt op

  @Egon Wout: Dat is in Nederland anders ook zo, daar zijn ze ook niet zo bekwaam in de politiek 😉

  Als een buitenlander naar Nederland komt dan zeggen we ga maar terug naar je eigen land als je het er niet mee eens bent. Als een Nederlander naar Thailand komt dan…. vul zelf maar in.

  Voor mij persoonlijk, sommige dingen kunnen beter, sommige dingen zijn ook beter. Je kan er als individu toch weinig aan doen, je kan alleen het systeem kiezen waarin je graag verblijven wilt. Wij hebben dan als Nederlanders het geluk dat we met onze relatieve rijkdom vrijwel overal naartoe kunnen.

  Wat de meesten zich niet realiseren, is dat als Thailand qua welvaart op het zelfde niveau zou staan als Nederland, er behalve het warme weer weinig voordeel te behalen viel, en veel zaken die Thailand zo leuk en aantrekkelijk maken er niet zouden zijn. Het is dus een beetje kiezen of delen. Je krijgt de goede en de slechte zaken er automatisch bij.

 46. KhunRudolf zegt op

  De Thaise samenleving is totaal anders dan bv de Nederlandse. Dat geldt voor alle samenlevingen in deze regio in vergelijk bv met die rondom Nederland. Zo kent Thailand bv. een voledige andere ontwikkelingsgeschiedenis.
  Maar Thailand wil ook voort in de vaart der volkeren. Thailand zelf zal aldus moeten willen veranderen. Mijn hoop geldt de nieuwe generaties.

  De Thaise samenleving kent in vele facetten ongelijkheid. Wat is er op tegen om die te benoemen?
  De Thaise samenleving kent in diezelfde facetten behoudzucht. Wat is er op tegen om daar iets van te zeggen?
  De Thaise samenleving kent veel teruggetrokkenheid? Wat is er op tegen om meer vrijheid voor velen te wensen?

  Ik ben het eens met velen als wordt gesteld dat je Thailand in haar wezen moet laten.
  Maar om die houding te rechtvaardigen met een wegwerpgebaar omdat Thai toch niet (willen) luisteren, gaat me veel te ver!
  Vele samenlevingsfacetten liggen voor Thai al ingewikkeld. Hoe moeilijk is het dan niet voor farang om een juist oordeel te vormen?

  Wat mij opvalt op dit blog in de reacties op vele artikelen, is dat als iemand het niet eens met een gebeurtenis, zich angstig en vervreemd voelt over het verloop ervan, deze niet kan duiden of begrijpen, dat snel in veroordelende termen wordt geschreven. Kennelijk is er geen ruimte voor een genuanceerde meningsvorming. Uitgaande van wat persoonlijk bekend is, wordt afwerend gerageerd op situaties die de lezer onaangenaam is. Veelal in de vorm van verbale oprispingen, gevoed door opgedane teleurstellingen.

  Je zult Thailand moeten nemen voor wat het is. Je kunt Thailand niet veranderen. De Thai doen dat zelf wel. Helemaal conform eigen idee en op eigen tempo. En dat is maar goed ook. Het kan zijn dat jet het niet eens bent met dat idee en het tempo. Maar dat is irrelevant. Hoeft Thailand zich niets van aan te trekken, en gelukkig doen ze dat ook niet.
  Echter, dat wil niet zeggen dat je Thailand niet kritisch mag volgen.
  Maar tav de stelling wil dat ook niet zeggen dat je jouw frustraties maar moet botvieren omdat Thailand zo intens anders is. Dus als je daar iets over wil zeggen, doe het dan respectvol.

  Kortom: accepteer Thailand maar gewoon zoals Thailand is. Een andere Thailand is er niet. En als je Thailand niet begrijpt, leer dan over Thailand. Dan raak je meer bekend!

  • Ronald K zegt op

   @KhunRudolf,
   Ik weet niet welke reacties op welke bewering jij gelezen hebt en staat te becommentariëren. Maar met jouw reactie’s en opmerkingen daarop geeft je er blijk van er helemaal niets van te begrijpen. De stelling gaat over dat de buitenlander Thailand maar moet nemen zoals die is. De meesten zijn het eens met deze stelling een minderheid heeft zo zijn bedenkingen hiertegen en ondersteund dat hier en daar in eigen bewoordingen met voorbeelden ondersteunen. Dan heb jij het over “Angstig en vervreemd” ?. “Geen ruimte voor genuanceerde meningsvorming” ?. Verbale oprispingen gevoed door teleurstellingen” ?. “Jouw frustraties”? Wat bazel je toch voor een onzin. Jouw hele reactie straalt minachting uit voor diegenen die reageren en met name zij die het niet eens zijn met de stelling. Lees de reacties nog eens een keer goed of houdt anders je mond.
   Ronald K is 68 jaar, woont drie jaar in Thailand, geeft leiding aan een onderneming waar 15 Thaise werknemers werken, spendeert per jaar privé ca. 70,000 euro in de Thaise economie. Maar mag geen mening hebben over Thailand en haar inwoners? Kom nou.

   • KhunRudolf zegt op

    Beste Ronald, svp mijn voorgaande reactie goed lezen. Ik verwijs naar reacties in het algemeen, en niet die op dit artikel in het bijzonder. Ik heb het ook niet over het hebben van een mening over Thailand. Daar is iedereen vrij in. Mensen beslissen zelf wel wat zij vinden, denken en uiten. Ik heb het over op respectvolle wijze het nodige zeggen door kritisch volgen. Niets mis mee, bv over de 3 onderwerpen, die ik in mijn reactie benoem. Maar er zijn er wel meer te bedenken. En ja, ik vind dat je Thailand moet accepteren zoals Thailand is. En ik ben van mening dat zij die menen zich over Thailand op ongenuanceerde wijze uit te laten, die vinden dat zij zich af kunnen zetten tegen Thailand (ondanks dat zij er wel verblijven en profijt van hebben), dit doen op grond van eigen tekortkomingen en teleurstellingen.

 47. henk zegt op

  Naar aanleiding van mijn vorige reactie zie ik hier zaken voorbij komen als incompetent en.
  Deze reacties passen volgens mij niet echt als kritiek op de Thaise regering.
  Watermanagement waar ze niets van geleerd hebben?
  Ook in Nederland hebben we het Watermanagement niet onder controle.
  Ook in Nederland hebben we incompetente regeringsbeleid.
  Ik wil niet generaliserend overkomen maar de vraag gesteld blijft steeds waarom wij ons zo graag willen bemoeien en kritisch uitlaten?
  Komt het omdat je thuis niets te vertellen hebt? Moeders is de baas zoals de politiek de baas is en we alleen maar kunnen afgeven op de bevolking die zijn uiterste best doet om te overleven.
  Nee geen subsidies en gewoon zelf het hoofd boven water houden.
  Een baan accepteren met een voor onze begrippen laag salaris.
  Zien we het land dan door de ogen van de Thai? Nee ik begin de negatieve reacties die ik hier lees niet te waarderen en denken dat deze mensen in elk land een probleem hebben.
  Immers elk land heeft zijn cultuur.
  Voorzover ik het kan terug vinden zijn de Nederlanders de enige die zich zo duidelijk willen bemoeien terwijl we in ons eigenhandig ook alles accepteren wat het kabinet ons door de strot drukt.
  Ga eens op een plek zitten en vragen je zelf af waarom ben ik hier zo negatief over. Waar ligt het aan. Kan ik mezelf vinden in deze cultuur of pas ik me niet aan en houd ik deze stress.
  Ik wil alle positieve reactie dan ook meegeven; blij dat jullie net zoals ik kunnen genieten van dit land, zijn cultuur en zijn eigenaardigheden.
  Bovenal is bhuda de wijsgeer voor vele Thai. Ik neem mijn petje hiervoor af.
  Respect voor een ieder en mocht je hier in dit land ongelukkig zijn dan kun je met diverse vliegmaatschappijen eenvoudig terug naar Nederland. Maar dan daar ook niet mopperen dat er overheidsbeslissingen genomen worden waar je het niet mee eens bent en je dus ook geen invloed hebt op deze beslissingen. Accepteren en respecteren.

 48. martin zegt op

  Als ik alle reaktie door lees, zijn de meeste om verschillende reden blij dat Thailand bestaat. Het goed een gefundeerde mening te hebben over bv. Spanje, Belgie, Rusland etc etc. en ook over Thailand. Het is ook aardig hier over van gedachte te wisselen. Maar Thailand is zoals het is en daarom zijn we allemaal hier. Zeker zouden bepaalde dingen anders kunnen. Maar waarom eigelijk ? Aksepteer Thailand zoals het is. Ga niet zitten mopperen. Ik zou wel eens graag een antwoord willen horen van verschillende Thais op de vraag of die het eigelijk wel allemaal zo leuk vinden dat wij (en menssen uit andere landen) in Thailand wonen ?. Ik ben er stellig van overtuigd, dat dan een paar Nederlandse mopperraars een rood hoofd krijgen. De Thaise mentaliteit verbied eigelijk uitingen die tot gezicht verlies leiden. Dat betekend echter helemaal niet dat de Thais een mening over ons hebben. Die moet per defenitie helemaal niet positief zijn over ons Nederlanders. We staan bekend, dat we zeurpieten zijn. Dat weten de meeste Thai ook al. Dus respekt tonen en verder genieten-moeilijkheden van te voren uit de weg gaan en de tevreden gast spelen. Dat vinden de Thais ook leuker als steeds hun te zeggen, dat ze het links of rechts niet goed doen en wij alle beter weten en kunnen. Dat weten ze zelf veel beter als wij. Fijne dag nog.

 49. augusta zegt op

  Ik denk dat je de Thai zeker niet moet veranderen.
  Het is hun cultuur, waar wij in MOGEN LEVEN ALS BUITENLANDER VERGEET DAT VOORAL NIET
  Is het niet zo dat, de buitenlanders zich in Nederland ook aan moeten passen aan onze cultuur.
  Dus hebt s.v.p respect voor hun manier van leven en denken.
  Bemoei je er verder niet mee. Zonde van je tijd. !! Heeft geen zin.
  Ik zelf woon hier pas 4 jaar, veel meegemaakt ook zeer negatieve dingen, maar ik blijf zeggen het is een heerlijk land ,waar je gewoon lekker kan leven en genieten van de mooie dingen van dit land.

 50. egon wout zegt op

  Een kleine telling leert dat meer dan 20 de stelling accepteren en zo,n 16 tegen de stelling zijn met ca 7 commentatoren die zich hierover niet uitspreken. Hans argumenten sta ik achter en m.i. is te weinig aandacht geschonken aan de opmerking van Harry: wij proberen een steentje bij te dragen tot verbetering van de thaise situatie[ ik geloof niet dat er iemand is , die meent dat er geen verbetering nodig is]. Dat leidt mij tot het idee dat tegenstanders van de stelling al langere tijd in Thailand verblijven.Immers in het begin is alles mooi en men dient langere tijd alhier te verblijven om de realiteit onder ogen te zien.Zelve begon ik met critiek te geven na zeker 10 jarig verblijf in Thailand.Ex-pats die hebben gekozen voor hun domicilie alhier zijn nauwer betrokken met het wel en wee in Thailand. Onze “toekomst” { zeker , die van onze kinderen} ligt hier en wij trachten oprecht om middels onze critiek dit land te “verbeteren” , niet zozeer voor ons maar vooral voor onze kinderen en de thai zelve. En, oh boy, zoveel zaken dienen veranderd te worden om m.n. de niet zo gepriviligeerden in de thaise samenleving een aardig leven te geven..Lachend heb ik het commentaar van Eric gelezen:val de lezers niet lastig met mopperen. Eerstens zijn er velen die menen te moeten mopperen vw. Harry,s argument, niet omdat we dat graag doen{ integendeel!}. Tweedens hoe kan de mopperaar weten of de lezer wel of niet gesteld is op zijn gemopper? Ook op thailandblog bestaat een knop en het mond dood maken is dictatoriaal en onacceptabel.

 51. chris zegt op

  Als je niet wilt dat Thailand verandert, moet je het eerste vliegtuig terug naar Nederland nemen en in je eigen land blijven wonen. Alleen het feit al DAT er hier expats zijn die hier wonen, werken, leven met een Thai partner verandert Thailand, of je het wit of niet. In Thailand leven 3,7 miljoen buitenlanders (waarvan 2,7 miljoen uit Myanmar, Laos of Cambodja) en tesamen veranderen zij Thailand. Ook de Thai zelf verandert want opvattingen, normen en waarden veranderen in de tijd. Ze zijn immers niet statisch. Sommige zaken veranderen sneller, andere langzamer, mischien een enkel ding verandert niet. Niet alleen buitenlanders passen zich aan aan de Thai, de Thai passen zich ook aan aan aan de buitenlanders. Om gelukkiger te worden, om geld te verdienen. Zo gaat het in elke samenleving op deze wereld waar buitenlanders zich mengen met de lokale bevolking. En dat is in Thailand niet anders.
  De slimme Thai luistert naar anderen, pikt er uit wat hem/haar goed dunkt en gaat ermee aan de slag. De slimme buitenlander luistert naar de Thai, probeert zaken te begrijpen en houdt in sommige gevallen de Thai een spiegel voor, en oordeelt niet.

  • Rob V. zegt op

   Haha, inderdaad Chris. Als je niet wilt dat een land verandert moet je toch als kluizenaar in een hutje ver weg van andere mensen gaan wonen. Anders verandert je verblijfplaats (Thailand, Nederland) gewoon om jou heen en ietjes door jouw aanwezigheid in dat land.
   Het lijkt mij logisch dat je je verblijfsregio (Thailand of waar dan ook) accepteerd zoals het is maar verder gewoon meedraait de maatschappij, inclusief normale fatsoenlijke interactie met je omgeving. Jij hebt invloed op je omgeving en je opgeving op jou, als je respectvol je mening deelt met andere of puur door je aan/af-wezigheid. Prima toch?

   Je kunt dan ook prima op de stelling reageren met “Eens, je moet het land accepteren zoals het is maar je hoeft niet alles te slikken” of “Oneens, je moet niet alles accepteren wat er gebeurd”. Als ik zo de reacties lees hebben sommige hier het idee dat als je “het land niet accepteerd” je dan een wat nare mopperkont bent die echt alles afzeikt en steen en been klaagt (rupsenooitgenoeg). En wat mensen die het idee hebben dat als je het eens bent dat betekent dat je als een ruggegraat-loze windvaan alles maar over je heen moet laten komen. Beide zijn natuurlijk extremen. Je moet je niet gehoorzaam door anderen alles maar laten opleggen of vertellen, nog met gestrekt been overal ingaan en zonder enig besef voor verschil in zienswijze andere vertellen hoe het moet omdat jezelf altijd het gelijk aan je zijde zou hebben.

   Gewoon als een normaal burger meedraaien, geniet van je woonland zoals die is met de mooie en mindere kanten. Volg ook je hart, doe geen dingen die tegen je principes ingaan maar toon ook begrip en respect voor anderen. Praat met anderen mensen over jouw opvattingen en gevoelens over van alles, of dat nu positief, negatief of neutraal is. Behandel een ander zoals jezelf zou willen worden behandeld. Dan verander jij de wereld en de wereld veranderdt jou, met name in je eigen directe omgeving wel te verstaan maar heel veel druppeltjes samen kunnen ook op grotere schaal of langere termijn dingen doen veranderen, zoals wel blijkt uit de wereld die sinds haar bestaan altijd al in ontwikkeling was en zal blijven.

 52. ruud zegt op

  Er zit verschil tussen een land dat verandert en mensen die in Thailand gaan wonen en er vervolgens een tweede Nederland van willen maken.

 53. Cees zegt op

  Het heeft in ieder geval wel wat los gemaakt deze stelling.Het houd dus toch wel veel mensen bezig.Ik zie het maar zo ieder huisje zijn kruisje.En dat geld ook voor landen.
  Heb hier al veel mensen terug naar Europa zien gaan.maar na een paar maanden kwamen ze weer (op hun knieën) terug want “”thuis”” was het toch nog minder.Je kunt overal aan ergeren als je dat wil.Maar je kunt ook proberen meer naar de positieve kant
  te kijken.En dan besef je dat je hier heel gelukkig kan zijn.Zelfs al heb je maar een pensioentje waarvan je in Nederland alleen de huur maar van kan betalen.

 54. Henk B zegt op

  Mensen wat een discussie over aanpassen en land accepteren zoals het is, nu jullie vergeten dat wij als expats, flink bij dragen aan de economie, al die duizenden expats, die hun al dan niet, hun zuur verdiende centjes naar toe brengen, en uit geven.
  De dames en eventueel de kids, en bij velen de familie ook, een beter leven kunnen geven, omdat in
  het land velen armer worden, en rijken rijker, ook was dat in het verleden zo in Holland, en mijn ouders en ik zelf, hard moeten vechten tegen het beleid van de regeringen, stakingen van lange duur, om maar een goede levens en verzorgings- situatie , te bewerkstelligen, ( en zachtjes aan, al weer terug gedraaid worden,en daardoor velen hier kunnen verblijven, met WAO ,AOW pensioen etc.
  Wij alle misverstanden , en beleid, maar moeten toezien, zonder daar kritiek op te uiten ,kom nu toch?
  En dan vergelijkingen trekken met de buitenlanders in Nederland, die alleen maar komen halen, werk afpakken, steun en alle voorzieningen die voor handen zijn,
  Of zijn wij bang, dat als we mensen wakker maken, en uitleggen hoe het ook kan, wij niet meer zo goedkoop kunnen leven.
  Verbeter de wereld en begin bij je zelf!

 55. Moderator zegt op

  Alles is wel gezegd nu. Wij sluiten de discussie. Iedereen bedankt voor zijn reactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website