Junta en gevolgen voor Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Pattaya, Steden
Tags:
5 augustus 2014

Sinds enige tijd lees ik in de ‘Pattaya People’ dat de Junta zaken in Pattaya gaat aanpakken die langzamerhand gedoogd dan wel normaal gevonden werden.

Een van de zaken die aandacht krijgen is de wereldberoemde ‘Walkingstreet’. Reeds eerder had de woordvoerder van de ondernemers op Walkingstreet, mr. Matakit Suntarot aangegeven dat zij politie in dit uitgangsgebied wilden om echt te kunnen optreden en geen FPV’s (Foreign Police Volunteers).

Deze week kwam een zware delegatie incluis een TV team uit Bangkok om persoonlijk kennis te nemen van wat er gaande was. Ook werd een oproep gedaan aan de uitbaters van dit gebied om meer samen te werken met de politie. Mocht de aanwezigheid van de politie op sommige mensen een negatieve indruk maken, dan gaat het er juist om anderen een veiliger gevoel te geven om hier te kunnen zijn. In het centrale meldpunt tegenover het Nang Nual restaurant in de Walkingstreet kan iedereen binnenlopen voor vragen of advies.

De eerste groep motortaxi’s kregen bij de City Hall de juiste papieren als zij aan de geëiste voorwaarden voldeden. De startprijs per rit werd vastgesteld op 40 Baht. Zo probeert men de slechte imago van overvraagde prijzen tegen te gaan.

Een zeer rijke Chinese zakenman met veel hotels in Pattaya is aangepakt. Hij liet een nieuw hotel bouwen, maar in plaats van de toegestane 4 verdiepingen werd het een hotel van 7 verdiepingen. Ondanks het feit dat de City Hall hem een waarschuwing gaf te stoppen met de bouw ging hij door en opende het hotel.

Afgelopen november moest het hotel sluiten en werd mr. Alongkorn Saewang voor de rechter gedaagd wegens het negeren van de Thaise wet. Zijn verdere achtergrond wordt nu grondig onderzocht en zullen consequenties hebben voor enige hooggeplaatsten in Pattaya, die mogelijk een “helpende” hand geboden hadden.

Twee Loan Shark netwerken zijn afgelopen tijd opgerold. De politie kreeg daarbij assistentie van Marine officieren. De ene groep in Nongprue durfde zelfs over een geleend bedrag 60% rente per maand te vragen! Bij navraag bleek dit juist te zijn: 60% per maand! Deze netwerken zullen zeer uitgebreid onderzocht worden tot in andere provincies toe, waarbij computers, eigendomsaktes maar ook “medewerkers”op franchise basis op een bezoek kunnen rekenen.

Tot zover enige opmerkelijke zaken uit Pattaya.

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Junta en gevolgen voor Pattaya”

 1. Gringo zegt op

  Ik heb nog wel twee punten hieraan toe te voegen:

  1. Het valt mij op, dat er nauwelijks nog agenten op “strategische” punten staan, die bekeuringen (voor eigen gewin?) uitdelen voor het niet dragen van een valhelm, een èènrichtingsstraat inrijden, linksaf slaan bij rood licht waar dat niet is toegestaan.
  2. Er lopen hier nogal wat – meestal jonge – buitenlanders rond, die in hun financiële behoefte voorzien in illegale casino’s en/of pokeradressen. De meeste van deze lokaliteiten werden door de politie beschermd, maar zijn vrijwel alle inmiddels opgerold door politie en nieuwe machthebbers (veelal marineofficieren). Van enkelen van deze buitenlanders weet ik, dat zij overwegen naar Cambodja te vertrekken

  • Daniel zegt op

   uitdelen voor het niet dragen van een valhelm, een èènrichtingsstraat inrijden, linksaf slaan bij rood licht waar dat niet is toegestaan.
   Helm dragen en doen wat voorgeschreven is geeft niemand de kans om boetes uit te schrijven.
   De regels zijn gemaakt om toegepast en gerespecteerd te worden.

   • Sir Charles zegt op

    Hoop ook dat de regel dat met alcohol in het lijf een voertuig besturen niet is toegestaan consequent toegepast en gerespecteerd gaat worden.
    Dan hoeft er ook niet meer aangehoord te worden hoe trots degenen zijn die bij het ter plaatste staande houden het hebben kunnen afkopen voor enkele luizige biljetten van 100 baht aan de dienstdoende politieagent.

   • Rudy Van Goethem zegt op

    Hallo.

    @ Daniel.

    Ik rijd hier al een jaar met een motorbike in Pattaya rond…

    Als het waar is wat jij zegt, dan wordt de politie hier schatrijk, want na valavond draagt bijna geen enkele Thai een helm, laat staan de kleuters die vaak achterop zitten, en ze rijden links, rechts met of tegenin het verkeer, en van een rood licht, behalve op de laatste seconden hebben ze hier nog nooit gehoord…

    En wat zeg je van het betalen van 400 bath voor het rijden zonder helm, terwijl je na het betalen gewoon mag doorrijden, zonder helm…

    Ik heb het geluk 30 jaar ervaring te hebben met de zwaarste motoren, want anders is hier met een motorbike rijden je puurste zelfmoord…

    Of gelden die regels enkel voor Falang?

    Mvg… Rudy.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Rudy,
     De politie wordt dan ook (schat)rijk… 😉

    • Franky R. zegt op

     Passagiers hoeven geen helm op i.i.t. de bestuurder van een motorfiets. Derhalve komt u daarom kleuters tegen die achterop een Honda of Yahama zitten zonder helm op.

     Al ben ik het met u eens dat zo’n kleintje zeker een hoofdbeschermer zou moeten dragen…

     • Rudy Van Goethem zegt op

      Hallo.

      @ Franky R.

      Dat passagiers hier geen helm moeten dragen is wel het eerste wat ik ervan hoor, ik betwist je bewering niet, maar vraag me dan wel af waarom mijn vriendin een paar weken geleden hier in soi 8 aangehouden is, omdat zij bij haar dochter achterop zat, en geen helm droeg, en 400 bath moest betalen?

      Mvg… Rudy…

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Franky R. De helmplicht geldt voor zowel bestuurder als passagier. Zie ons dossier Verkeersregels, artikel 122.

 2. e zegt op

  het volgende is mij opgevallen :

  vele ‘oude’ agenten zie ik helemaal niet meer .
  voorheen ‘deelde’ de gewone politie man de buit ; 40% voor hem , 60 % voor de baas .
  de nieuwe deal schijnt te zijn : alles voor de baas en 500 tb voor de ‘gewone’ agent .
  Walkingstreet heeft jaren lang de salarissen betaald van het P korps , hoe gaat dat nu
  wat is de reden dat zij ‘ de gewone ‘ politie terug willen ?
  als je in city hall de tekeningen met afgegeven bouw vergunningen bekijkt blijkt
  dat bijne de gehele zijde aan de kust zijde illegaal gebouwd is , hoe zal dit aflopen .
  weet iemand hoeveel clubs eigendom zijn van hogere lieden uit het groene veld
  of die hieraan gelieerd zijn ?
  Voorheen was Mr Tee ( eigenaar bali haj ) bestuurs voorzitter van de walkingstreet ,
  die weet van de hoed en de rand , zelfs over vele delen van Pattaya . het lijkt mij
  dat de belangen verstrengelingen zo groot zijn dat de ‘ rotzooi’ nooit zal worden ‘opgeruimd ‘
  prettige bijkomstigheid is dat de normal gedragende farang zich iets veiliger kan wanen in het uitgaans
  gebied , met uitzondering van de voortdurende jet ski scammers ; hoe kunnen die maar door blijven gaan ?
  Niet alleen jongeren verlaten Pattaya , ook veel oud gedienden onder de farangs ( ook ondernemers )
  verlaten de stad . de meeste wijken uit naar Cambodia ,Laos en de Philipijnen . Alhoewel het in de philipijnen ook een en al chaos schijnt te zijn .

  Moderator: Een punt of een komma komt zonder een spatie na de laatste letter te staan. Wilt u dat voortaan doen, want uw reactie is zo slecht leesbaar.

 3. dyna zegt op

  De corruptie is zo diep geworteld in de samenleving en vooral bij de politie dat dit nooit uitgeroeid zal worden . De buurlanden zijn nog erger !
  Verder wil de junta nu een “regering ” samenstellen,dat niet veel goeds beloofd,.
  Oude tijden zullen terugkeren -veranderingen blijken nooit lang veranderingen te zijn in Thailand.
  Corruptie uitbannen : een lachtertje!

 4. tll-ik zegt op

  Dat in Pattaya -opgeruimd- moet worden is voor iedereen duidelijk. Ook voor hen die jaren lang konden doorgaan door smeergeld aan lieden op belangrijke posten te betalen. Omdat Thailand groot is en ergens anders veel mooier is, begrijp ik niet wat mensen er toe brengt regelmatig door de walking street te gaan lopen ?. Schijnbaar is het publiek met dezelfde inslag als die, die over de wallen lopen als ze in Amsterdam zijn ?. Als je echter vraagd hebben ze de Nachwacht nog nooit gezien. Schijnbaar missen deze mensen iets in hun dagelijks leven ?. However, ik vind het goed, dat deze schandvlek in Thailand -opgeruimd- gaat worden of minstens geprobeerd wordt op te ruimen. Hoe dat kan kun je mooi zien in Rotterdam met de wijk Katendrecht. Vreemd is, dat nu veel mensen Pattaya gaan verlaten, nadat ze er jaren lang hun genoegen mee hadden ? Dubbele moraal ?.

  • e zegt op

   Moderator: Graag op uw leestekens en spaties letten.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   Ik snap niet goed de commotie rond Walking Street, en als dat een schandvlek is op Thailand, dan is soi Cowboy, of soi 4 in Bkk, dat ook, en zo kan ik er nog een paar opnoemen… trouwens, behalve wat paaldanseressen op een bovenverdieping is er in Walking Street echt niet zoveel te beleven, en ik loop er regelmatig met mijn vriendin doorheen om een biertje te drinken in de poolbar… het zware leven speelt zich af in de kleine zij-soi’s…

   Pattaya wordt altijd vernoemd als het Sodom en Gomorra, terwijl het een zalige plek om leven is… zoals zoveel steden in Thailand, bruist van het leven, en is zeker niet slechter als andere steden hier.

   En zoals gesuggereerd wordt, als je iets mist in je leven, moet je echt niet naar Walking Street gaan, Beach Road, soi 7, aflopend tot en met soi 4, second road, soi Diana en dat is nog niks, vergeleken met Bangkok!

   En het is leuk om met je dame in die bars een pintje te gaan drinken, de dames zijn lief, en gaan je heus niet opeten, enkel als je er zelf om vraagt…

   Mvg… Rudy…

  • Kito zegt op

   Elk zijn heug, en ieder zijn meug.
   Als iemand Amsterdam bezoekt en het daarbij leuker/belangrijker vindt om De Wallen te bezoeken dan een museum is dat toch uitsluitend zijn of haar eigen keuze, en is daar in het grootste geheel niks mis mee?
   Gr Kito

 5. patrick zegt op

  Ik ben slechts 5 dagen in Pattaya geweest, waarvan er dan nog 2 dagen door het leger uitgekozen werden om als alcoholvrije dag bestempeld te worden, waardoor geen enkele bar open was. Mijn eerste indruk van Pattaya is: dit is één groot bordeel, maar helaas noodzakelijk voor vele arme families in Thailand die van de inkomsten daar moeten rondkomen.
  De ervaring met de politie was dan weer zeer vreemd. Terwijl links en rechts van ons aan de lopende band helmloze Thais voorbij snelden, werd die ene vrouw met een falang achterop (ik dus) aan de kant gezet. De zaak werd geregeld met een directe inning van 400 Baht, maar mijn vriendin mocht die niet betalen aan de agent, maar onder het goedkeurend oog van zijn officier betaalde mijn vriendin rechtstreeks aan 2 jonge tieners (ik schat ze tussen 12 en 14) die van achter het muurtje te voorschijn kwamen. Mijn vriendin wou er geen uitleg over kwijt maar ook op mijn vraag wat er zou gebeuren als we 200 meter verder opnieuw zonder helm zouden aangehouden worden, zei ze gewoon: gebeurt niet, niet bij stilstaan… Ik vraag me toch af of de politie-agenten de ganse familie wilden onderhouden en of iemand hier ook nog ervaring mee heeft?

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Moderator: niet chatten svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website