Thailand heeft meer dan 66.720.000 inwoners. Dat Bangkok de grootste stad in Thailand hoeft geen betoog. Maar in vele toeristische gidsen staat de Chiang Mai de tweede stad is van Thailand. Dat klopt niet. Tenminste wanneer je kijkt naar het aantal inwoners.

Zo is het ook niet bekend hoeveel inwoners Bangkok precies heeft. In de onderstaande tabel van de Thaise overheid kun je lezen dat er bijna 6 miljoen mensen in Bangkok wonen. Dat dit cijfer aan de lage kant is moge duidelijk zijn. De schattingen van het werkelijke aantal gaan van 9 tot 12 miljoen, een meer realistisch beeld lijkt mij.

De tabel laat ook zien dat niet Chiang Mai maar, maar Nonthaburi de tweede stad van Thailand is. Het welbekende Pattaya is zelfs de derde stad. Het verschil in aantallen inwoners tussen Bangkok en de tweede stad van Thailand is enorm groot.

Verder is het opmerkelijk dat de steden Thailand relatief klein zijn. Met merendeel van de Thai woont kennelijk op het platteland.

Department of Provincial Administration, Ministry of Interior, Royal Thai Government (2010)

Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

11 reacties op “Inwonersaantallen Thaise steden”

 1. @ John, ik denk dat je de aantallen x 2 of x 3 moet nemen. Veel inwoners staan niet geregistreerd, zoals in Pattaya waar ze vaak met velen een kamer delen.

 2. ReneThai zegt op

  Natuurlijk klopt dat staaje niet .

  Zullen al die Isan mensen die naar de “grote” stad verhuisd zijn dat opgegeven hebben ? Ik denk het niet . Inwoners aantallen zijn dus zeer vervormd .

  Waarom gaan de Isan mensen die bijv in Bangkok wonen naar Isan om te stemmen? Juist omdat ze niet in Bangkok ingeschreven zijn.

  • @ Je hoeft niet naar Isan om te stemmen, dat kan ook in Bangkok: https://www.thailandblog.nl/politiek/vervroegd-stemmen-voor-isaan-girls-bangkok/

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Natuurlijk klopt het staatje niet. Probleem met de GBA in Thailand dat je alleen ingeschreven kunt worden op een adres als huis of condo jouw eigendom is. Huurders kunnen zich dus nooit inschrijven op het adres waar ze wonen, zonder toestemming van de eigenaar die de huurder soms op zijn family book laat meeliften.
    Je kunt daarnaast in een andere plaats stemmen dan waar je staat ingeschreven, maar dat moet je een maand tevoren aanvragen. Dat is voor veel Thai te ingewikkeld.

    • Robbie zegt op

     @ Hans Bos,
     Je opmerking over de GBA in Thailand is voor mij behalve helemaal nieuw, misschien ook wel voor heel veel Nederlanders, buitengewoon belangrijk! ik zal dat toelichten.
     Volgend jaar ga ik met pensioen en wil ik emigreren naar Thailand. Als ik de huur van mijn flat in NL opzeg en mijzelf uitschrijf uit de gemeente waar ik woon, dus emigreer, zegt de Belastingdienst dat ik in NL belastingplichtig blijf zolang ik geen vast woonadres heb in Thailand. Dat betekent dat mijn bedrijfspensioen, dat eigenlijk in Thailand belast zou moeten worden, gelet op het verdrag dat NL heeft met Thailand, nu in NL belast wordt. Want door jouw opmerking over de Thaise GBA kan ik nooit een Thais adres krijgen, dus kan de Thaise fiscus ook nooit over mijn bedrijfspensioen inkomstenbelasting heffen!

     Zou je zo vriendelijk willen zijn om over dit onderwerp eens wat meer duidelijkheid te verschaffen? Ik zou je zeer erkentelijk zijn!

 3. namphoe zegt op

  Zouden er door de overheid verschillende statistieken worden gehanteerd?

  Kijk eens op deze link van Thailand board of Investment, in 2010 was het totale inwonertal ruim 67.2 miljoen dat moet nu dus hoger zijn.

  In dat zelfde staatje staan nog meer interessante gegevens zoals bv de minimum wages over 2010.

  http://www.boi.go.th/english/how/demographic.asp

 4. Chang Noi zegt op

  Ten eerste zullen de cijfers wel niet kloppen (dit soort cijfers kloppen naamlijk nooit) en ten tweede zijn het waarschijnlijke achterhaalde cijfers.

  Daarnaast wonen er overal velen mensen (Thai en buitelanders) die daar helemaal niet staan ingeschreven.

  Daarnaast zou het beter zijn om ipv Bangkok de naam Greater Bangkok (BMA) te gebruiken omdat bvb. Nonthaburi en en Pak Khred m.i. gewoon tot BKK behoren.

  Zo vraag ik me ook af hoe er mensen in Pattaya kunnen wonen aangezien Pattaya admistratief niet bestaat (het is naamlijk grotendeels Nong Prue). Dus als Pattaya als zone wordt aangeduid vraag ik me af welke stukken daar ondervallen want ik denk dat er heden ten daage veel meer als 200k inwoners in Greater Pattaya wonen.

  Chang Noi

  • rene zegt op

   @Chang Noi, volledig mee akkoord

 5. Leo Bosch zegt op

  Beste Robbie ,

  Farangs kunnen sowieso nooit worden ingeschreven in het GBA in Thailand.
  Wat Hans Bos schrijft klopt, Thais staan alleen ingeschreven als zij een huisboek hebbben d.w.z. een woning bezitten.

  Voor Farangs die zich hier vestigen bestaat er een andere regeling.
  Je kunt bij de immigration van je Thaise woonplaats een zgn.
  “Application Form For Residence Certificate in Thailand” aanvragen dat is een bewijs dat je op het opgegeven adres ook werkelijk woont.

  Je moet dan wel een verklaring van de verhuurder,of als je een huis bezit op naam van je Thaise echtgenote een veklaring van je vrouw, kunnen overleggen dat je daar woont.

  Voor het aanvragen van belastingontheffing bij de Belastingdienst Buitenland te Heerlen moet je naast je bewijs van uitschrijving in Nederland dit Residence Certificate overleggen .

  Als je een verklaring van belastingontheffing hebt ontvangen moet je er wel op letten dat de belastingdiendienst je ook een aanvraagformulier voor verlenging meestuurt.
  Dat wordt nog wel eens vergeten.
  Je moet dit namelijk iedere 3 jaar opnieuw aanvragen.

  En let op:
  Mocht je spijt krijgen van je Thaise avontuur , als je binnen 10 jaar weer terug gaat naar Nederland, wordt je alsnog gepakt met terugwerkende kracht.

  Veel succes.

  • Robbie zegt op

   Buitengewoon nuttige reactie. Hier heb ik wat aan. Heel hartelijk dank!

 6. Leo Bosch zegt op

  Sorry, een slip of the pen, je hoeft het niet iedere 3 jaar opnieuw aan te vragen, maar iedere 3 jaar verlengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website