Op zondag 26 juni 2011 kon iedereen die op 3 juli aanstaande niet in staat zou zijn om te stemmen of, zoals Isaan-girls werkend in Bangkok die niet de verre reis naar Isaan willen maken om hun stem uit te brengen, dit doen nu al doen in Bangkok.

Een voorwaarde was wel dat ze zich hiervoor 30 dagen van te voren hadden aangemeld. Normaliter, zonder aanmelding, stem je daar waar je staat ingeschreven.

Ik ben vandaag eens gaan kijken hoe dat gaat, zo’n vervroegde stemming. Uit nieuwsgierigheid en uit gezelligheid (Hollands toch), want mijn vriendin uit Isaan ging vandaag stemmen.

Het was voor mij een nieuwe ervaring. Op de plek waar zij moest gaan stemmen (Silom) waren op straat een aantal tenten/overkappingen geplaatst. Hieronder stonden circa 10 tafeltjes met een computer, in de openlucht met verlengsnoeren voor de stroom naar lantaarnpalen en dergelijke. Per tafeltje drie verkiezingsmedewerkers. Aan de hand van een identiteitskaart werd gecontroleerd of ze zich inderdaad hiervoor had ingeschreven. Vervolgens kreeg ze een briefje met haar ID-nummer en het nummer van de tent, waar ze haar stem kon gaan uitbrengen.

Op wandpanelen waren lijsten opgehangen met de namen van iedereen die zich voor deze stemdag hadden ingeschreven, geordend per provincie en dorp. Ook hingen hier lijsten van alle partijen en kandidaten, wederom per provincie en district. Na een tijdje in de rij te hebben gestaan, bleek het overduidelijk dat de meeste kiezers hier uit de Isaan afkomstig waren. Bij alle andere provincietenten was het heel rustig, met af en toe een kiezer.

Vervolgens werd aan haar een stembiljet uitgereikt. Na controle van de overeenstemming met haar identiteitsbewijs, kon zij haar stem gaan uitbrengen bij een van de vier stemhokjes. In dit geval een tafeltje, maar met een scherm erop zodat niemand kon zien op wie er gestemd werd. Eigenlijk twee stemmen. Eén op een landelijke partij en een 2e stem voor een persoon uit haar provincie, behorend bij de eerder gekozen partij. Voor deze 2e stemkeuze worden alleen nummers vermeld. Volgens mij weten velen niet welk nummer bij welk persoon hoort, maar dit terzijde.

Dit alles in een (voor mij) bekende ‘Thaise marktstemming’. Dat betekent veel mensen, straatlawaai van scooters, auto’s en tuk tuks. Maar ook etensgeuren (natuurlijk kon je ook hier overal van Thai food genieten) en veel, heel veel politie. Allemaal vriendelijk en behulpzaam. Daarnaast, zoals zo vaak, het lawaai door luidsprekers in het Thais (natuurlijk) van iemand die ‘van alles’ aan het vertellen was. Tegelijkertijd, ondanks de chaos, was het duidelijk ook heel serieus. Dat deed me goed. Het feit dat zoveel mensen de moeite namen om te gaan stemmen, en niet ‘mai pen rai’…

Bij elkaar hebben dus al heel veel Thai hun stem uitgebracht, zo’n 5% las ik in de Nation. Ruim 2.6 miljoen mensen hebben zich geregistreerd om vandaag al te kunnen mogen stemmen in 154 stembureaus en 402 poll stations verspreid over Thailand. Hierbij zijn 35.000 politieagenten ingezet. Deze waren niet echt nodig voor de plek waar ik vandaag ben geweest, maar op andere plekken was dit wellicht anders.

Al met al een leuke ervaring. En goed om de betrokkenheid van ieder bij de politiek te zien, ongeacht voor welke partij men dan ook stemt.

2 reacties op “Vervroegd stemmen voor Isaan girls in Bangkok”

  1. @ Het lijkt er op dat er dit keer meer Thai gaan stemmen dan ooit tevoren. Een goede zaak!

    • Leon zegt op

      Moge hopen dat het allemaal ordelijk verloopt. En als de stemming voorbij is dat we geen geduvel met het leger krijgen. Ik denk dat dit wel het laatste is waar Thailand op zit te wachten na alle recentelijke gebeurtenissen. Dit zou het toerisme zeker een flinke klap toebrengen. Maar laten we het van de positieve kant bekijken. En inderdaad des te meer mensen gaan stemmen des te beter. Ik ben net een week terug, en kon wel merken dat veel mensen er mee bezig waren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website