Met een bevolking van minder dan 100.000 inwoners geeft Chiang Rai een intiem gevoel, die men niet vindt in een grote stad. Mocht u een nieuw leven in Azië overwegen, wilt u niet een grote stad wonen, maar ook weer niet één van de weinige vreemdelingen in een te kleine stad wilt zijn, dan zou Chiang Rai een goede keus kunnen zijn.

Gelegen aan de voet van de heuvels ten oosten van Thailand’s hoogste bergketens, bevindt Chiang Rai zich op een ideale locatie. Dichte, koele bossen, majestueuze watervallen, olifantenkampen en een aantal bergstamdorpen bevinden zich op slechts kleine afstand buiten de stad.

Omdat het ook in het hart van de Gouden Driehoek ligt, waar Thailand, Birma en Laos samenkomen in wat ooit de grootste opium producerende regio was, is de stad omgeven met mystiek.

Vele expats, waarvan een groot deel eerst in Chiang Mai woonde, hebben het gebied in en rondom Chiang Rai allang ontdekt en wonen er nu. Zij hebben ontdekt dat deze veel kleinere stad betere leefomstandigheden en een hogere kwaliteit van leven biedt. De lucht is schoner, het verkeer is beter beheersbaar en de mensen zijn vriendelijk. Het is een open stad met parken en groene zones. Daarnaast zijn de kosten van levensonderhoud in Chiang Rai een stuk lager dan in Chiang Mai.

Prachtige Lanna-stijl teakhouten huizen, verscholen in tuinen achter bloeiende hagen sieren de rustige straten die men in grote delen van de stad aantreft. Chiang Rai is grotendeels ontsnapt aan het halsbrekende tempo van de ”ontwikkeling tegen elke prijs”, die nog steeds woedt over een groot deel van Zuidoost-Azië.

Prachtig uitzicht op de berg Doi Mae Salong in Chiang rai

Hoewel er internationaal erkende ziekenhuizen zijn en een aantal grote winkelcentra op slechts enkele minuten van het centrum van de stad, heerst in Chiang Rai de sfeer van een klein stadje. Voor westerlingen, die in Chiang Rai wonen is het maken van vrienden gemakkelijk. Er wonen nogal wat expats in deze stad en wordt bovendien – in tegenstelling tot Chiang Mai – niet overweldigd door hordes toeristen.

Chiang Rai is wellicht één van de mooiste plekken in Thailand om te wonen. Het is groot genoeg om alle voorzieningen te hebben, die westerlingen willen, maar toch klein genoeg om zich op zijn gemak te voelen. Het klimaat is het hele jaar door behaaglijk, hoewel er natuurlijk wel karakteristieke seizoensgebonden variaties zijn. De omgeving biedt onbeperkte mogelijkheden voor de “ontdekkingsreizen” en recreatie.

Als u de overweging maakt, zoals aan het begin opgemerkt, dan is Chiang Rai zeker de moeite waard om als mogelijke woonplaats te worden aangemerkt.

Bron: Chiangrai Times

8 reacties op “Chiang Rai: een goede keus voor expats en pensionado’s”

 1. Klaas zegt op

  De bron van dit artikel i.e. Chiangrai Times is puur aan het werven van potentiele investeerders i.e. helaas met een rooskleurig plaatje.
  Tegenwoordig moet ik per jaar 4 tot 5 maanden mijn huis uit in Chiang Rai vanwege de giftige luchtverontreiniging.
  Chiang Rai is alleen nog leefbaar gedurende het regenseizoen als de lokale bevolking niet meer kan afbranden zelfs als ze dat willen.

 2. John Chiang rai zegt op

  Ik kom in Chiang Rai reeds meer dan 20 jaar,en kan erg veel van de bovengenoemde voordelen onderstrepen.
  Het enigste nadeel,en dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom ik hier liever niet permanent woon, is de jaarlijks toenemende slechte lucht,waarmen vaak 3 maanden per jaar mee te doen heeft.
  Slechte lucht die vaak zodanig is,dat soms weken de zon achter een dikke ongezonde smog verdwijnt,en de bergen in de directe omgeving nauwelijks nog zichtbaar zijn.
  Als je,zoals iedere mens dit af en toe zal doen,je neus snuit,is het vaak een en roet,die bij normaal luchthalen ook ongewild in je longen zuigt.
  Het zelfde roet is ook regelmatig op je zit terras,en je fris gewassen was, die hangt te drogen te bewonderen.
  Veel mensen in het dorp,die dagenlang lopen te hoesten en hiervoor regelmatig de artspraktijk bezoeken, schudden onder het hoesten hun hoofd met de woorden,,Agaat mai die”,en zijn zich hoogstens half bewust hoe schadelijk deze lucht werkelijk voor hun gezondheid is.
  Mensen die denken dat ik overdrijf,zouden om zichzelf te overtuigen,de App ,,Air 4 Thai” eens moeten downloaden,waar erg vaak de waarschuwing van,,Verry unhealthy” of zelfs ,,Dangerous” geschreven staat.
  De regering in Bangkok beloofd reeds jaren verbetering,maar doen schijnbaar, omdat het voor hun niet meer als een ver van mijn bed show is,geen zier aan dit probleem.
  Erg jammer voor deze mooie provincie,waar ik zelfs bij erg hoge temperaturen in de zomer,vanwegen de veel schonere lucht het liefste ben.

 3. janbeute zegt op

  En dan heb je daar ook nog wel eens last van tot nu toe lichte aardbevingen.

  Jan Beute.

 4. rob zegt op

  Ls,

  Kunt u mij vertellen waar je deze problemen met betrekking tot de luchtverontreiniging niet hebt en toch een prettig klimaat / omgeving en niet te heet?

  Gr Rob

  • John Chiang rai zegt op

   Als je niet de eerste maanden van het jaar Jan;Febr.Maart,tot soms half April,in Chiang Rai verblijven wilt,is het afgezien van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid,ook in Chiang Rai goed uit te houden qua lucht.
   De zelfde wintermaanden kan het ook in Pattaya en de rest van midden Thailand,qua luchtverontreinigingerg erg slecht zijn.
   In Januari 2020 hebben wij in Pattaya regelmatig beleefd,dat de zon s’middags achter een dikke wolk van ongezonde smog ging,en de lucht wekenlang erg slecht bleef.
   Ik zou persoonlijk in de wintermaanden het zuiden Phuket,Krabi,Koh Samui,etc.qua schonere lucht altijd voortrekken.

   • janbeute zegt op

    ik dacht dat ze in het zuiden van Thailand ook vaak last hebben van smog en ongezonde lucht.
    Maar dan op een ander tijdstip van het jaar.
    Alleen komt deze vervuiling niet uit Thailand zelf maar wordt overgewaait uit Indonesie, want daar kunnen ze namelijk ook branden als de beste.
    Had een kennis met astma hierom vertrokken uit Chiangmai,op naar het zuiden gaan wonen en kwam daar van de regen in de drup.

    Jan Beute.

 5. e thai zegt op

  ik woon er heel graag het hele jaar mooie natuur bergen en bossen

  • John Chiang rai zegt op

   Ik woon hier ook erg graag,en heb hier zelfs met mijn Thaise echtgenoot een huis gebouwd,alleen in de van mij genoemde maanden van slechte lucht,ben ik hier liever niet.
   Van de mooie natuur en de bergen,is als je er niet midden inwoont,vanwegen de dikke smog die alles verbergt, vaak maanden niets te zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website