Met een bevolking van minder dan 100.000 inwoners geeft Chiang Rai een intiem gevoel, die men niet vindt in een grote stad. Mocht u een nieuw leven in Azië overwegen, wilt u niet een grote stad wonen, maar ook weer niet één van de weinige vreemdelingen in een te kleine stad wilt zijn, dan zou Chiang Rai een goede keus kunnen zijn.

Gelegen aan de voet van de heuvels ten oosten van Thailand’s hoogste bergketens, bevindt Chiang Rai zich op een ideale locatie. Dichte, koele bossen, majestueuze watervallen, olifantkampen en een aantal bergstamdorpen bevinden zich op slechts kleine afstand buiten de stad.

Omdat het ook in het hart van de Gouden Driehoek ligt, waar Thailand, Birma en Laos samenkomen in wat ooit de grootste opium producerende regio was, is de stad omgeven met mystiek.

Vele expats, waarvan een groot deel eerst in Chiang Mai woonde, hebben het gebied in en rondom Chiang Rai allang ontdekt en wonen er nu. Zij hebben ontdekt dat deze veel kleinere stad betere leefomstandigheden en een hogere kwaliteit van leven biedt. De lucht is schoner, het verkeer is beter beheersbaar en de mensen zijn vriendelijk. Het is een open stad met parken en groene zones. Daarnaast zijn de kosten van levensonderhoud in Chiang Rai een stuk lager dan in Chiang Mai.

Prachtige Lanna-stijl teakhouten huizen, verscholen in tuinen achter bloeiende hagen sieren de rustige straten die men in grote delen van de stad aantreft. Chiang Rai is grotendeels ontsnapt aan het halsbrekende tempo van de ”ontwikkeling tegen elke prijs”, die nog steeds woedt over een groot deel van Zuidoost-Azië.

Hoewel er internationaal erkende ziekenhuizen zijn en een aantal grote winkelcentra op slechts enkele minuten van het centrum van de stad, heerst in Chiang Rai de sfeer van een klein stadje. Voor westerlingen, die in Chiang Rai wonen is het maken van vrienden gemakkelijk. Er wonen nogal wat expats in deze stad en wordt bovendien – in tegenstelling tot Chiang Mai – niet overweldigd door hordes toeristen.

Chiang Rai is wellicht één van de mooiste plekken in Thailand om te wonen. Het is groot genoeg om alle voorzieningen te hebben, die westerlingen willen, maar toch klein genoeg om zich op zijn gemak te voelen. Het klimaat is het hele jaar door behaaglijk, hoewel er natuurlijk wel karakteristieke seizoensgebonden variaties zijn. De omgeving biedt onbeperkte mogelijkheden voor de “ontdekkingsreizen” en recreatie.

Als u de overweging maakt, zoals aan het begin opgemerkt, dan is Chiang Rai zeker de moeite waard om als mogelijke woonplaats te worden aangemerkt.

Bron: Chiangrai Times


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Chiang Rai: een goede keus voor expats en pensionado’s”

 1. Geert zegt op

  Geschikt voor alle pensionado’s?
  Als je problemen hebt met de luchtwegen,dan zou ik nog maar eens héél goed nadenken over een vaste stek daar.

  • Willem zegt op

   Geert.

   Je opmerking komt zomaar uit de lucht vallen. Je zou er goed aan gedaan hebben om duidelijker je goed bedoelde opmerking te verklaren.

   Ik neem aan dat je bedoelt dat in Noord Thailand vaak grote gebieden illegaal afgebrand worden door boeren. Tijdens die periode van soms vele weken is er enorm veel smog. Ik heb het zelf een aantal keren ervaren. Alsof er dichte mist hangt. Maar dan is het vieze rook.

  • Gringo zegt op

   Sorry hoor, maar wat moet de lezer nu met dit commentaar? In het verhaal staat, dat Chiang Rai een “mogelijke” keuze zou kunnen zijn. Niet voor iedereen geschikt wellicht, want heus, ik kan zo een lange lijst van beperkingen en aandoeningen opnoemen, waarom je juist niet naar Chiang Rai moet gaan.
   Kijk eens naar de reactie van Joh Zoet hieronder en denk ook eens positief.

   Enne…problemen met de luchtwegen is geen monopolie van pensionado’s, het komt op elke leeftijd voor.

   • John Chiang rai zegt op

    Sorry Gringo,ik wil echt niet stoeien,maar als ik jou bovenstaande artikel lees krijgen velen toch de indruk dat alles optimaal is in Chiang rai. Je hebt zeker gelijk dat problemen met de luchtwegen op iedere leeftijd kunnen voorkomen,en dat dit zeker geen monopolie voor alleen pensionado’s is. Alleen de belangrijkste reden waarom uitgerekent in Chiang rai deze luchtwegen problemen zich meer voordoen,heeft wel degelijk te maken met de slechte lucht die hier heerst in de maanden Jan. t/m half Maart. Zeker heb je ook gelijk dat Chiang rai voor veel pensionado’s een overweging waard is,omdat het naast de nadelen, ook veel positiefs te bieden heeft. Alleen ben ik overtuigd dat veel mensen die serieus overwegen om zich in Chiang rai te vestigen, ook graag de eventuele nadelen willen lezen,vandaar dat enkele reageerders dit terecht vermelden.

  • Pedro zegt op

   Chang Mai, Chang Rai prachtig natuurgebied en doorgaans vriendelijke Thai.
   Was enkele keren daar geweest.
   Laatst helaas met mijn familie in februari, nooit meer in het 1e kwartaal v/h jaar.
   Vanaf ergens in november t/m ergens in maart/april (varieerd gezien het nieuws) worden grootschalig onthoudt d.m.v. bosbranden in: Indonesië, Vietnam, Cambodja, Laos, Mayanmar zelfs noord Thailand doet aan deze idioterie mee.
   Niet alleen echt voor onze longen, de Thaise zon kwam soms amper door deze giga rook

 2. john zoet zegt op

  ik ben een paar weken in Chiang rai geweest en het is rustig en aangenaam.
  vooral de uitsapjes met een plaatselijke taxi die ik huurde voor 24 uur 100 bath per dag en tanken op onze kosten waren heerlijk .
  Een mooie natuur en vooral als men de bergen ingaat waar de vulkanische waterbronnen nog 50 de lucht inspuiten is een belevenis.
  in de nachten koelt het wel flink af want we hebben wel een tui kunnen aanschaffen voor de avonden.
  Gewoon een aanrader voor de mensen die het echte Thailand willen ontdekken

  • Joseph zegt op

   Beste John, ken Chiangrai ook redelijk maar een taxi voor 100 baht per dag plus betaling brandstof heb ik nog nooit meegemaakt. Wellicht heb je een nulletje vergeten.

 3. henry zegt op

  Op gebied van shopping is Chiang Rai heel beperkt, het aanbod aan westerse voeding in de supermarkten is er heel beperkt. Zelfs restaurants en hotels met westerse keuken doen hun aankopen in. Bangkok, zelfs hun vlees.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Henry,op het gebied van shopping is haast iedere westerse voeding te koop in Chiangrai. Chiangrai heeft net zoals Bangkok grote supermarkten zoals o.a Big C en Central Plaza waar alles te koop is wat het westerse hart begeerd. Ook veel restaurants en hotels die hoofdzakelijk aangewezen zijn op westerse toeristen,bieden voldoende westerse gerechten op hun menukaart. Gr John.

 4. chris zegt op

  Mijn vrouw heeft bouwprojecten gedaan in het hele land maar mijdt Chiang Rai. Een grote boevenbende en maffia. De mystiek vandaag de dag is een hoge criminaliteit zeker door de handel en doorvoer van drugs. Nu kun je zeggen dat een buitenklander dat niet ziet en er geen last van heeft maar volgens mijn vrouw is de kans dat je een keer op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats bent niet uitgesloten in Chiang Rai. Ze wil er ook absoluut niet naar toe verhuizen toen ik Chiang Rai als alternatief noemde.

 5. John Chiang rai zegt op

  Eind December en Januari kan het in Chiangrai voor Thaise begrippen behoorlijk koud worden in vergelijk tot de rest van het land. De meeste huizen hebben hier geen verwarming,en meestal ook geen,of slechte isolatie, zodat een temperatuur van ca 10°C zeker niet te vergelijken is met het wonen in Europa. Vanaf Januari tot zelfs begin Maart zitten de meeste dokters praktijken vol met mensen,die de slechte lucht niet aan kunnen,en vaak grote problemen hebben met hun luchtwegen. Verder is Chiangrai ook nog een aardbeven gebied,en vanaf Maart,April,zijn temperaturen van zelfs boven de 40°C doorgaans mogelijk. Wat blijft is natuurlijk de mooie omgeving,en de goedkope levensmogelijkheden,waarbij als ik terug denk aan het gisteren geplaatste artikel i.v.m het fooien geven,dat het goedkope voor velen erg belangrijk is,en veel negatieve aspecten goed zal maken.

 6. hansman zegt op

  CR heeft vele kleinere dorpen rond haar heen waar het goed toeven is, spreek ik uit eigen ervaring! Het is net waar naar je op zoek bent en jouw voorkeur naar uitgaat. Al 8 maanden in één van deze dorpen en ik heb geen klagen!

  • Cornelis zegt op

   Ook ik verblijf in zo’n dorp, en vanaf mijn ‘basis’ verken ik de provincie door het ondernemen van – vaak lange – tochten op m’n mountainbike. Telkens weer ontdek ik nieuwe plekken. Ook voor de fietsliefhebber dus een prachtig gebied.

 7. Sir Charles zegt op

  Een der weinige plekken van Thailand waar ik nog niet geweest ben, wil het gauw eens bezoeken.

  • Koetjeboe zegt op

   Ga dan niet in februari en maart,want dan steken ze de brand in al hun velden en is het er slecht vertoeven en nog slechter voor de gezondheid.

 8. STEVENSP zegt op

  Ik ben het met de schets van John CR eens.
  Chiang Rai heeft vele voordelen,maar ook een paar nadelen,die me in de loop der jaren meer en meer begonnen te storen..
  Ik heb er zelf vanaf 2008 3/6 mnd per jaar gewoond,maar ben verkast naar een regio waar de lucht minder vervuild is,de temperatuur in de Thaise zomer dragelijker is en ik waar ik in de thaise winter geen bijverwarming nodig heb om het een graad of 18C binnenshuis te krijgen…
  Verder brak mij de aansluitende reis/ vlucht vanaf Bangkok naar Chiang Rai op.na een vlucht van 11/12 uur uit Europa….
  Ik ga nu graag nog een paar weken per jaar naar Chiang Rai om vrienden,kennissen en family te bezoeken,maar bekijk eerst wel het weerbericht..
  Leve de verkoelende zeebries,het heldere uitzicht en de meer gematigde temperaturen hier op rijafstand van BKK…
  Steven

 9. Antoine zegt op

  Ik woon in Maechan, ca 28km ten noorden van CR, daar is het in de maanden februari tot half maart vaak niet uit te houden door de smog. Niet zozeer van de Thai zelf maar hoofdzakelijk door de branden in Birma. De grens is vlakbij en de rook die wordt door de grens niet tegen gehouden. En idd krijg je niet altijd wat je wil in CR, bijv. de Metro, vaak koop ik graag op voorraad Ossenhaas of Runderfilet, maar dit is vaak gewoon niet te krijgen, geen voorraad ook als ik wil bestellen op tijd krijg ik te horen dat het niet kan toegezegd worden.
  Alkoholvrij bier ook niet altijd in de schappen.
  Maar voor de rest is het aangenaam vertoeven.

 10. Fransamsterdam zegt op

  De bron van het artikel is, zoals aangegeven, de Chiangrai Times.
  Het artikel is meer een advertorial dan een doorwrocht stuk onderzoeksjournalistiek en het is dan ook wel logisch en aardig en leerzaam om te zien dat er in de reacties voor een deel overheerlijk gehakt van wordt gemaakt, wat niet wegneemt dat deze plek haar eigen charmes eens in de strijd mag gooien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website