Thai Premier League voetbal, seizoen 2015

Door Gringo
Geplaatst in Sport, Voetbal
Tags:
10 maart 2015

Het is u misschien nog niet opgevallen, maar de Thaise Premier League voetbal is alweer bezig met het seizoen 2015. De competitie begon in februari en loopt door tot begin december.

Alle clubs komen uit Bangkok of uit een brede straal rondom de hoofdstad, met Sisaket en Sattahip als verste punten. Het zuiden en noordoosten is niet aanwezig en de enige club uit het noorden is Chiang Rai.

Niveau

Het niveau van het Thaise voetbal is niet erg hoog. Gisteravond keek ik een poosje naar de wedstrijd Suphanburi tegen Buriram (2 – 2 eindstand) en ik dacht, dat ik als oud-voetballer nog best een aardig balletje had kunnen meetrappen. Bij wijze van spreken dan, natuurlijk!

Het matige voetbal wordt wel gecompenseerd door een goede inzet en enthousiasme en ook over de belangstelling van het Thaise publiek, uiteraard veel lokale fans, valt weinig te klagen. Het bijwonen van een wedstrijd kan ik u van harte aanbevelen.

Sponsors

Het lage niveau hangt samen met de geringe belangstelling van sponsors voor het Thaise voetbal. Wel wordt er flink geïnvesteerd door Thais in het Engelse voetbal, enkele clubs als Leicester City en Reading zijn al “Thais bezit”. De investeerders verdedigen die Engelse koopjes door te zeggen, dat zij hiermee het Thaise voetbal juist op een hoger plan willen brengen. Immers, nu kunnen talentvolle Thaise spelers in Engeland profiteren van professionele trainingen. Onzin, natuurlijk, want direct investeren in het Thaise voetbal, door onder meer het aantrekken van goede buitenlandse trainers en spelers, zou veel meer effect hebben.

Biermerken

Opvallend bij de shirtreclame in het Thaise voetbal is, dat 6 van de 18 clubs Chang of Leo bier als shirtsponsor hebben. Chang komt ook als shirtsponsor in Engeland wel voor, maar in Nederland is reclame voor bier en andere alcoholhoudende drankjes als shirtsponsor niet toegestaan. Wel jammer, vind ik, zou toch best leuk zijn om Heineken tegen Bavaria of Grolsch tegen Hertog Jan te zien voetballen?

Trainers

Van de trainer/coaches in het Thaise voetbal zijn er acht Thais en tien buitenlanders, namelijk vier Brazilianen, twee Spanjaarden, een Engelsman, een Serviër, een Kroaat en een Japanner. Ik kan u de namen wel noemen, maar het zou mij verbazen als u er maar één zou kennen. Nederland, dat toch veel trainers “exporteert”, schittert door afwezigheid en dat heeft ongetwijfeld met geld te maken.

Buitenlandse spelers

Een Thaise voetbalclub mag maximaal 5 buitenlandse spelers onder contract hebben en alle 18 clubs maken daar volop gebruik van. Van de 89 buitenlandse spelers zijn er 22 (25%) Braziliaan, verder Japanners, Koreanen, wat Afrikaanse spelers en een enkele verdwaalde Europeaan. Engeland en Duitsland staan met 1 speler op de lijst en ook de Nederlandse inbreng is beperkt tot 1 speler. Ook hier zal het geboden salaris een belangrijke rol spelen.

Nederlandse inbreng

De Nederlandse speler is Melvin de Leeuw, een speler uit Bergen op Zoom, die bij RBC Roosendaal en Cambuur heeft gevoetbald. Na een avontuur in Schotland staat hij nu onder contract bij Army United in Bangkok.

Bij Suphanburi komen we nog een Nederlandse naam tegen, Sergio van Dijk. Sergio is geboren in Assen en heeft gespeeld voor Groningen, Helmond Sport en Emmen. Via een aantal Australische clubs, waar hij als befaamd goalgetter bekend stond, kwam hij via Indonesië terecht in Thailand. Sergio is genaturaliseerd tot Indonesiër en maakt deel uit van de Indonesische voetbalselectie.

U mist wellicht Adnan Barakat, die vorig jaar nog in de Thaise Premier League voetbalde, maar nu echter bij Police United in de Eerste Divisie zijn kunsten mag vertonen. Adnan is een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst, die bij NAC Breda, Cambuur, Eindhoven en Den Bosch heeft gevoetbald en via Bakoe in Thailand terechtkwam. Police United is alweer zijn vierde Thaise club.

Tenslotte

De Thaise Premier League komt op Internet uitgebreid aan bod. Google “Thai Premier League 2015” en u krijgt meerdere sites met alle mogelijke informatie. Beter nog is, ga eens een keer kijken voor een vermakelijk potje voetbal met een enthousiast publiek. Woont u niet in de buurt van een club uit de Premier League, dan is nog altijd de Eerste en Tweede Divisie in Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Thai Premier League voetbal, seizoen 2015”

 1. Sir Charles zegt op

  Dat Nederlandse trainers ontbreken zal vast wel ook met geld te maken hebben maar nog veel meer omdat de Thaise competitie vergelijkbaar is met een doorsnee Nederlandse amateurclubje uit de 3de klasse of zelfs nog lager.
  Weinig tot geen potentie om er een competitie vergelijkbaar met die van Zuid-Korea of Japan er van te maken, Aziatische landen die wel hebben geïnvesteerd om het niveau op te waarderen.

  Eigenlijk belachelijk dat een land met ruim 60 miljoen inwoners niet eens in staat is om een volwaardig club- en of nationaal elftal te formeren die mee kan doen voor de internationale prijzen, scouts van de West-Europese (top)clubs staan daar dan ook niet te dringen een speler een contract aan te bieden.

 2. Peter zegt op

  Gringo , leuk stuk !
  Wat ik mij afvraag is : hoe kan het dat buitenlandse spelers en trainers in dienst zijn van een Thaise voetbalclub ?
  Het is toch zo dat buitenlanders in Thailand geen werkvergunning krijgen , als dat werk ook door Thai kan worden gedaan ?
  Ben benieuwd hoe dat zit , of valt voetbal ( sport ) niet onder werken ?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Wel als die buitenlander een meerwaarde geeft.
   Zo heb je in Thailand oa buitenlandse koks, hotelmanagers, leraars, etc….

   • Gringo zegt op

    Ronny zou best gelijk kunnen hebben, maar de vraag komt dan, hoe bepaal je een meerwaarde?

    Ik denk eerder, dat de Thaise voetbalbond een overeenkomst hierover heeft gemaakt met de overheid.
    Het zou zelfs kunnen, dat de AFC (de Aziatische UEFA) regels heeft, die landen verplichten om buitenlandse spelers/coaches toe te laten zonder werkvergunning.

    Maar, ik heb hier en daar wat gesnuffeld over deze goeie vraag, echter zonder enig succes.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     De meerwaarde wordt gemotiveerd door de club, net zoals een hotels/restaurants dat doen voor koks/managers en scholen dat doen voor hun leraars om het maar even bij deze te houden. Aan de hand van die motivering kan een werkvergunning worden aangevraagd.
     Of die speler/trainer dan daadwerkelijk een meerwaarde blijkt te zijn zal ieder wel zijn mening hebben.

     Ik denk echter niet dat de regels van de AFC zover gaan dat ze over het hoofd van de Thaise overheid beslissen of een voetballer al dan niet een werkvergunning moet hebben.

     Maar misschien moet je het allemaal niet te ver zoeken.
     Als je ziet wie de eigenaar(s)/sponsor(s) zijn van de voetbalclubs, dan zal het bekomen van een werkvergunning hoogstwaarschijnlijk niet meer dan een formaliteit zijn. Noem het dan maar een overeenkomst met de overheid…

 3. Johan zegt op

  Tot verleden jaar had Chiang Rai ook een Nederlandse trainer en 1 of 2 spelers onder contract, maar zoals eerder aangegeven waren problemen m.b.t. geld de reden dat ze er niet meer zijn.

 4. Nonkelwin zegt op

  Geheel volgens mijn beperkte kennis, dacht ik dat er ook een Belg als trainer actief was (De Saegher ?)

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Rene Desaeyere
   2010-2011 Muangthong United
   2011 Chiangmai FC
   2011-2012 Suphanburi FC
   2013 BEC Tero Sasana
   2013-2014 Muangthong United

   Stephane DeMol
   2012 Tero Sasana.

 5. ruudje zegt op

  Beste Gringo , het noordoosten is wel degelijk vertegenwoordigd met BURIRAM en NAKHON RATCHASIMA (SWAT CATS)

  Ruudje

  • Gringo zegt op

   Van mij mag je gelijk hebben, Ruudje!

   Ik weet, dat Buriram, Korat en Sisaket in de Isaan (het noordoosten van Thailand) liggen, maar kijk nu eens op het kaartje op de Wikipedia pagina van de TPL.

   Vind jij nu ook niet, dat, geografisch gezien, Korat toch in het centrum van het land ligt, Buriram al iets verder naar het oosten en Sisaket echt in het oosten van Thailand.

 6. otto zegt op

  als je eens kan zeker keer gaan kijken ben paar keer pattaya united geweest nu een divisie lager
  en stadion van buriram united die is echt wel mooi
  kunnen er dacht ik ongeveer 30000 in
  is ook de kampioen van de afgelopen jaren
  heb die cup ook mogen op tillen die is echt loodzwaar
  aanrader als je in buriram bent


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website