Een avondje voetbal in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Sport, Voetbal
Tags: ,
17 augustus 2013
Een avondje voetbal in Pattaya

Het nieuwe seizoen van de Nederlandse voetbalcompetitie is net weer begonnen en ook in Engeland gaat de bal weer rollen in de Premier League. Vooral die Engelse competitie krijgt hier in Thailand veel aandacht op de televisie, maar er zijn ook wel mogelijkheden om de Nederlandse Eredivisie in beeld te volgen.

De Thaise voetbalcompetitie is alweer aan de 21ste ronde bezig, want die begin maart. Ik schreef daar een verhaaltje over op 15 februari: “Thai Premier League”.

Pattaya FC

Als inwoner van Pattaya volg ik vanzelfsprekend de verrichtingen van de plaatselijke FC en, eerlijk gezegd, word je daar (nog) niet vrolijk van. Pattaya FC staat momenteel op een voorlaatste plaats in de stand en zal moeten knokken om niet naar de Eerste Divisie te degraderen. Omdat zij de thuiswedstrijden meestal op zondagavonden spelen, als ik andere “verplichtingen” heb, was ik nog niet in de gelegenheid om “The Dolphins” te bekijken en aan te moedigen. Deze week was er echter een midweeks programma en ik besloot om afgelopen woensdag een echte Thaise voetbalwedstrijd uit de hoogste afdeling te gaan bekijken.

The Battle of the Sea

Ik had geluk. Pattaya FC speelde een wedstrijd tegen hun aartsrivalen Chonburi FC, hetgeen in het – overigens keurig verzorgde – programmablad nogal ronkend als “The Battle of the Sea” werd aangekondigd. Pattaya en Chonburi liggen vrij dicht bij elkaar aan de Golf van Thailand en omdat de bijnaam van Chonburi FC “The Sharks” is, is die benaming op zich nog niet zo gek. Of het een werkelijke “zeeslag” zou worden, viel te betwijfelen, want – zoals gezegd – bivakkeert Pattaya FC in de onderste regionen van de Thai Premier League en behoort Chonburi FC met Buriram United en Muang Thong United tot de topdrie van de Thaise competitie. Chonburi FC was vorig seizoen nog kwartfinalist in de Aziatische AFC Champions League.

Nong Prue Stadion

Op naar het stadion in Nong Prue Stadion dus, een kilometer of 15 vanaf Sukhumvit Road naar het oosten. Mijn Thaise vrouw vond het ook wel leuk om mee te gaan, hoewel zij van voetbal nauwelijks enig verstand heeft. Haar interesse in voetbal op televisie is beperkt tot het bewonderen van de mooie faranghelden als Ronaldo, van Persie, enz. Het Nong Prue Stadion is gelegen binnen een groot tempelcomplex en is eigenlijk geen stadion, want het heeft alleen aan beide lange zijdes een tribune. De korte zijden achter de doelen zijn slechts van een hoog hek voorzien. Je loopt het complex gewoon binnen en als je wilt kun je dus van achter de doelen de wedstrijd gratis volgen. Haast vanzelfsprekend stonden daar dan ook tientallen jongetjes, waarschijnlijk uit de omringende buurten.

Kale tribunes

Als je de tribune op wilt koop je een kaartje voor de lieve som van 100 of 120 Baht (kom daar in Nederland of België eens om), niet aan een loket, maar gewoon van één van de vier dames, die aan het begin van het complex achter een lange tafel zitten. Het 16 pagina’s tellende programmaboekje krijg je er gratis bij. Onder aan de trap naar de tribune wordt je kaartje gecontroleerd en wordt er op toegezien, dat je geen flesjes of blikjes mee naar boven neemt, alleen zachtplastic bekers zijn toegestaan. De tribune is zoals een tribune er uit moet zien met het grote verschil, dat er geen zitplaatsen zijn. Alle toeschouwers zitten gewoon op beton, geen VIP-plaatsen of skyboxen. Officieel is het, ik zeg toch maar, stadion goed voor maximaal 5000 toeschouwers, ik schat, dat er deze avond 2500 à 3000 aanwezig waren.

De wedstrijd was al een paar minuten aan de gang toen wij ergens tussen de overwegend Thaise en een enkele farang toeschouwers gingen zitten. Chonburi FC had al de leiding genomen, maar op het moment, dat wij gingen zitten, maakte Pattaya FC net gelijk. Geen hoogstaande wedstrijd, maar dat mag je in een land waar voetbal nog in de kinderschoenen staat ook niet verwachten. Weinig opbouw, veel lange, vaak verkeerd aankomende passes, veel balverlies, maar wel volop spanning en enthousiasme. Ik houd wel van dit soort voetbal, hoeft voor mij niet gelikt en volgens vast ingestuurde patronen gespeeld te worden. Bezieling, werklust zijn voor mij de ingrediënten voor een aantrekkelijke wedstrijd en dat was volop aanwezig. Naar deze wedstrijd beoordelend zouden beide ploegen aardig mee kunnen komen in de Top- of Hoofdklasse in Nederland.

Scheidsrechter

Als oud-voetbalscheidsrechter had ik natuurlijk ook belangstelling voor het arbitrale trio in deze wedstrijd. Ik kan u de namen niet noemen, want het wordt nergens vermeld. Aandacht voor de scheidsrechter is nulkommanul, ik heb vele websites afgezocht, die de Thaise voetbalcompetitie volgen, maar geen woord of aanwijzing over de man in het zwart. Deze scheidsrechter, die een FIFA-badge droeg, jong, ik schat ca. 35, uitstekende conditie, goede positionering bij het spel, floot vrijwel foutloos en dat mag best gezegd worden..

Buitenlandse spelers

Beide ploegen maakten gebruik van enkele buitenlanders. Bij Chonburi FC viel mij de centrumverdediger op, een grote stevige Nigeriaan, die op kundige wijze zijn defensie organiseerde. Ook bij Pattaya stalen twee Nigerianen de show in de voorhoede, zij waren met hun technisch spel goed voor 3 doelpunten. Minder opvallend, maar wel uiterst effectief, was een – ik denk – Amerikaan uit Samoa. Hij verdeelde het spel en was voortdurend aanspeelbaar, Drie doelpunten? Ja, want met een goal van een Thaise speler in de allerlaatste minuut won Pattaya FC met 4 -3 de wedstrijd. Dat was buitengewoon, want in tien voorgaande wedstrijden tussen deze twee, had Pattaya nog nooit gewonnen, slechts vier keer gelijkgespeeld.

Ten slotte

Al met al een leuke avond, ook mijn vrouw vond het live beleven van een wedstrijd geweldig, maar vroeg zich wel waarom een speler met de bal, die op het doel afging werd afgefloten. Buitenspel zei ik, maar de uitleg ging boven haar (honkbal)pet. Het Thaise voetbal heeft toekomst, daar ben ik van overtuigd. De belangstelling van sponsors, media en aanhangers neemt toe, het wachten is op wat meer internationale successen in bijvoorbeeld die eerdergenoemde Champions League. Alle bloglezers, die in de gelegenheid zijn een voetbalwedstrijd in de Thaise competitie te bekijken, raad ik aan dat eens te gaan doen. Werkelijk een verademing in vergelijking met soms draken van wedstrijden in de Nederlandse of Engelse competitie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Een avondje voetbal in Pattaya”

 1. klaasje zegt op

  Leuk en weer eens wat anders. Ik heb me meteen voorgenomen eens bij Buriram te gaan kijken, 50 km verderop. Trouwens dat nederlandse eredivisie voetbal kijken, hoe doen jullie dat? Ik kan BVN amper krijgen in Surin.

  • Gringo zegt op

   Ik zou zeker een keer gaan kijken, Klaasje, Buriram is een Thaise topclub, hebben vandaag weer gewonnen en staan bovenaan. Bovendien doen ze ook nog meer de Champions League.

   Ik kijk – niet altijd, hoor – naar de Nederlandse eredivisie via de volgende sites:

   http://livetv.ru/en/

   http://www.sportlemon.tv/

   Komt meestal wel goed over.

   Ajax Feijenoord van morgen wordt trouwens door FOX Sports uitgezonden

 2. Gringo zegt op

  Ik wilde in mijn verhaal wat meer vertellen over de goede scheidsrechter. Ik kan echter met geen mogelijkheid achter zijn naam en verdere bijzonderheden komen. Vele sites afgezocht maar zonder resultaat.

  Is er toevallig iemand, die weet waar ik de aanstellingen van Thaise scheidsrechters kan vinden?

  • Tino Kuis zegt op

   Als je hier de desbetreffene wedstrijd aantikt dan zie je de opstelling en met als extra informatie de naam van de scheidsrechter en assistenten, voornaam niet volledig overigens, alleen een letter, dat wordt lastig opzoeken. Thais-talige websites genoeg, moet ik daar ook even kijken?

   http://nl.soccerway.com/national/thailand/thai-premier-league/2013/regular-season/r19967/

  • Tino Kuis zegt op

   Hier de officiele Thaise website, geen scheidsrechtersnamen maar wel telefoonnummers en emailadres: gewoon even bellen?
   http://www.thaipremierleague.co.th/index_th.php

 3. colin de Jong zegt op

  Het nivo is hoger dan de hoofdklasse bij ons en heb Muang Thong zien spelen tegen PSV waar PSV bij vlagen werd weggespeeld. Ook Ned.v.s. Thailand gezien en Thais elftal tegen Manchester United die men won onlangs met 1-0 Gelukkig investeerd men in buitenlandse voetballers wat zijn vruchten heeft afgeworpen.Goede Afrikaanse voetballers zijn gelukkig niet zo duur en spelen hier voor een Nederlands bouwvakker salaris, en zijn nog niet verziekt naar Engelse en Spaanse maatstaven. Dit zou verboden moeten worden en salarissen zouden gelimiteerd moeten worden,want hier gaat het voetbal aan kapot. Real Madrid heeft een miljard schuld waar we allemaal voor op moeten draaien. Van Persie verdient 250.000 pond per week plus premies, en de toegangskaarten zijn voor een arbeider niet meer te betalen. Schande !!

  • Sir Charles zegt op

   Het viel mij ook al op dat in de grote Europese competities zoveel Thaise voetballers rondlopen, kan ook niet anders uit een land met ruim 60 miljoen inwoners en waar het niveau zó ‘hoog’ is.
   De Europese topclubs kunnen vissen uit een onuitputtelijke spreekwoordelijke vijver die de Thaise competitie voortbrengt, de scouts en makelaars reizen af en aan naar Thailand om juist die ene getalenteerde voetballer binnen kunnen te halen voor dat hij weggekaapt wordt door de concurrentie.
   😉

  • Bebe zegt op

   Dat waren vrienschappelijke oefenmatchen ,in een echte competitie match zouden clubs zoals psv en manchester over die Thaise ploegen walsen dat het niet meer schoon is .
   Thais voetbal is niet van het niveau als europees voetbal .
   En in welke clubs spelen al die Thais in europa ?De club in Belgie waar ik hevig supporter van ben heeft ooit eens een Thai op huurbasis aangenomen toen Thaksin nog baas was van manchester city en die jongen was veel te klein en te tenger om bv kop bal duels aan te gaan met de grotere europese spelers en hij miste wat hardheid en hij had het koud en miste zijn familie dat verhaal heeft ook niet lang geduurt.

 4. Joost zegt op

  Ik ga naar alle thuiswedstrijden van Buriram United, ik woon op 2km vanaf het stadion, hier hebben ze wel een echt voetbalstadion met 25.000 genummerde zitplaatsen waarvan 75% overdekt en er zijn skyboxen. Een los kaartje kost 120 baht, ik heb een seizoenkaart en die kost 2700 baht voor alle 18 thuiswedstrijden en ook voor de twee bekercompetities, incl. een voetbalshirtje (560 baht) een sjaal (250 baht) en een mooi fotoboek van het vorige seizoen (250 baht).
  Voor de Champions League wedstrijden (500 baht) krijgen we 50% korting en daarin zitten ze nu bij de laatste acht, a.s. woensdagavond moeten ze hiervoor tegen Esteghlal in Iran voetballen, in een stadion met 65.000 zitplaatsen.
  Hier staat de grote sponsor/voorzitter/hulptrainer, voor de wedstrijd, mede de keeper in te spelen, daarna roept hij alle selectie spelers en staf bij elkaar, gaan ze op een rij voor de tribune met de fanatiekste aanhang staan en wordt het clublied gezongen, hierbij gaat iedereen in het stadion staan en zingt mee. Daarna gaan ze terug naar de kleedkamer en komen ze even later weer op het veld met het arbitrale trio en de tegenstander, ze stellen zich dan allemaal op in een rij voor het volkslied, hierbij gaat iedereen weer staan en zingt mee, ook buiten het stadion staat iedereen stil als het volkslied klinkt en na al dit gebeuren begint de wedstrijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website