U heeft als voetballiefhebber vast wel eens gehoord van een Johan Cruijff Court. Het is een plek, meestal in een dicht bevolkte woonwijk, waar de lokale jeugd zich kan uitleven met voetballen of andere sporten.

De Cruyff Courts fungeren als een ontmoetingsplek; een plek waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Daarnaast heeft een Cruyff Court ook een sociale functie; het brengt kinderen samen door de activiteiten die plaatsvinden op het Cruyff Court. Op dit moment zijn er meer dan 200 Johan Cruyff Courts in Nederland en diverse andere landen.

In Thailand is (nog) geen Johan Cruijff Court beschikbaar, maar dergelijke voetbalveldjes zouden in de sloppenwijken van Bangkok ook goede diensten kunnen bewijzen. Naast de thema’s, zoals hierboven vermeld, kan het de lokale jeugd ook beschermen tegen deelname aan jeugdbendes of te voorkomen dat zij verzeild raken in misdadige praktijken.

Een architectenbureau in Bangkok ging met het idee aan het werk en of zij daarbij geïnspireerd werden door de Johan Cruijff Courts weet ik niet, maar het idee is hetzelfde. Probleem in Bangkok is echter dat er weinig ruimte is voor dit soort ontmoetingsplekken en daarom moest er bij het ontwerp nogal geïmproviseerd worden.

Bekijk onderstaande video en zie hoe de bedenkers en makers van die voetbalveldjes innovatief aan het werk zijn gegaan en – uniek in de wereld – gebruik maakten van de beschikbare ruimte.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Ongewone voetbalplekken in Bangkok (video)”

  1. Carel. zegt op

    60 jaar geleden voetbalde ik met vriendjes bij opa in de achtertuin ook al , zoals wij dat destijds noemde,

    ” om het hoekje ” , daar werd je techniek alleen maar beter van….!!

  2. Haki zegt op

    Mijn Thaise partner woont in een appartementen complex in Bang Khun Tian (BKK) en het verbaasde me al dat daar wel degelijk een soort van een Cruijff Court is met zelfs avond verlichting. En er wordt veel gebruik gemaakt door de lokale jeugd, die er voetballen en basketbal spelen. Dus eigenlijk toch niets nieuws in BKK en ik veronderstel dat er wel meer van dit soort publieke sportgelegenheden zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website