Spa, ‘made in Thailand’

Door Hans Bos
Geplaatst in Spa & wellness
Tags: ,
17 december 2010

Lichtelijk aangeslagen door de jetlag, met diep in het hart de wens om fris aan de vakantie te beginnen? Dan bent u in Thailand aan het goede adres. Tien jaar geleden beschikte elk zichzelf respecterend hotel in dit land over een ‘gym’ of fitnessruimte. In korte tijd zijn hiervoor centra voor Spa & Wellness in de plaats gekomen en is Thailand uitgegroeid tot een spabestemming van wereldklasse.

‘Wellness is Thai-ness’ en ‘The Best of the East’. Daar valt weinig aan toe te voegen. De roem is zelfs dermate wijd en zijd bekend dat Thailand veel spa’s elders in de wereld van kennis en kruiden voorziet. China, Afrika, het Midden-Oosten en zelfs Italië lopen in dat kader voorop.

Nog niet zo lang geleden was een spa ongeveer hetzelfde als een luxe schoonheidsbehandeling. Inmiddels telt Thailand maar liefst dik 500 spacentra die voldoen aan alle internationale normen of daar zelfs (ver) boven zitten.

Jaarlijks groeit de spa-markt op deze bestemming met 20 tot 30 procent. Meer dan driekwart van de gasten komt uit het buitenland. Een van de redenen voor de explosieve groei is de servicegerichtheid van de spa-medewerkers, hun deskundigheid en de inrichting van de centra in typisch Thaise stijl.
Dat is de reden dat het ministerie van toerisme in Thailand grote waarde hecht aan uitbouw van deze dienstensector. Het land moet op korte termijn uitgroeien tot de spa- en wellness-hoofdstad van Azië.

De ‘spa experience’

Deskundigen spreken van de ‘spa experience, your time to Relax, Reflect, Revitalize & Rejoice’. Dit geeft aan dat een goede behandeling de delicate balans moet herstellen van lichaam en geest. Bij spa en wellness gaat het bovendien om het bevorderen van het gevoel van welbevinden. Een schoonheidsbehandeling past overigens best in deze opzet, zo lang in het concept de zogeheten ‘holistische heling’ (totale aanpak) maar centraal staat. Een dergelijke behandeling duurt toch zeker vier tot acht uur.

Gezondheidstoerisme

Spa & wellnesss vormen een groeiend onderdeel van het gezondheidstoerisme naar Thailand. Weliswaar zijn de meeste centra verbonden aan een hotel of resort, maar hoe langer hoe meer ziekenhuizen bieden de mogelijkheid om onder deskundige leiding te ontslakken of gewicht kwijt te raken. Het St. Carlos in Bangkok is de beste plek in Azië voor (kruiden)behandeling in een medische spa, terwijl het Dermatology Center en het Vitalife Wellness Center van het internationaal vermaarde Bumrungrad Hospital (eveneens in Bangkok) flink aan de weg timmeren. Ziekenhuizen in Thailand maken steeds vaker reclame met de mogelijkheid om op vakantie en passant een nieuwe heup aan te laten meten of een vernieuwd gebit. En voor cosmetische operaties draaien de artsen in Thailand al lang hun hand niet meer om. Het Bumrungrad ontvangt jaarlijks één miljoen patiënten, waarvan de helft uit het buitenland.

Niet minder vermaard is overigens het eerste compleet Ayurvedaanse Centrum, verbonden aan het Oriental Dhara Devi Hotel in Chiang Mai. En wat te denken van het Oriental Hotel in Bangkok, dat door deskundigen elk jaar weer wordt geroemd als beste stads-spa? Hoge ogen scoren daarnaast het Banyan Tree in Phuket, het Four Seasons Resort in Chiang Mai en het Amanpuri, eveneens in Phuket. Dan hebben we het over hotelspa’s. Het Chiva Som International Health Resort in Hua Hin staat international onbetwist op de eerste plaats als ‘destination spa’. Je treft er dan ook de internationale jetset.

spa cuisine

Spa cuisine

In het kielzog van de spa & wellness heeft zich in Thailand nóg een opmerkelijke ontwikkeling voltrokken, die van de Spa Cuisine. Stond een behandeling tot voor kort nog gelijk aan verhongeren op een blaadje sla en een groentedrankje, de Thai proberen ook de maag van de gast op een gezonde wijze te plezieren. Dat heet in Thailand: ‘Het maximaliseren van de kwaliteit van een langer leven’.

Dus geen suf ziekenhuisvoedsel, maar fraaie verantwoorde schotels, gekookt met gezonde ingrediënten. Smakelijk, interessant en opwindend, zo noemt een chef-kok het in Thailand. Op diverse plaatsen kunnen gasten door het volgen van cursussen de fijne kneepjes van de spa cuisine onder de knie krijgen. Vrienden en kennissen weten werkelijk niet wat ze zien als de gast terugkomt van een ‘verzorgde’ vakantie in Thailand.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website