‘Een wereld vol verschillen’

Door Gringo
Geplaatst in Relaties
Tags: ,
2 november 2012

Op het zondagse poolbiljarttoernooi in Megabreak hier in Pattaya, dat ik mede organiseer, komen meestal tegen de 40 spelers af, soms iets meer, soms iets minder. Afgelopen zondag telde ik 15 verschillende nationaliteiten uit alle delen van de wereld.

Er zijn natuurlijk Thais aanwezig, maar de meesten zijn buitenlanders, die tijdelijk of voor langere tijd in Pattaya verblijven. De regelmatige deelnemers aan dit toernooi ken ik uiteraard goed, ik weet waar zij vandaan komen, of en wat voor werk zij doen, getrouwd zijn of niet en meer van dat soort bijzonderheden. Ooit hebben zij dus gekozen voor Pattaya, maar waarom?

Uitgaansleven en dames

Vast staat wel, dat zij niet in de eerde plaats voor het poolbiljarten in een prachtig geoutilleerde poolhal komen. Dat is mooi meegenomen, maar het uitbundige uitgaansleven en de daarbij behorende dames staan strak bovenaan hun verlanglijstje. Goed, nu mag je denken wat je wilt, maar ik vind het interessant te weten hoe en waarom die keuze voor Pattaya is gemaakt. Ik zei al, ik ken vaak de spelers wel persoonlijk, maar ik dring nooit zo ver door, dat zij mij anders dan oppervlakkig en clichématig vertellen waarom zij in Pattaya zijn. Een Noorse jongen, die stottert en geen kans ziet een goede partner in zijn land te vinden, de gescheiden man uit Engeland, de fabrikant van computeronderdelen uit Texas, de mislukte horecaffer uit Nederland met belastingschuld, de inkoper van Thaise goederen uit Australië, de door een schotwond invalide politieman uit Israel, enz., enz.

Allen hebben ooit gekozen voor Pattaya en het interessante is hoe al deze mensen uit verschillende werelddelen tegen Thailand in het algemeen en de welwillende Thaise dames in het bijzonder aankijken. Zij doen dat allen verschillend, vanuit hun eigen cultuur, hun opvoeding, hun opleiding, hun tradities. Daar meer over weten maakt het mogelijk zo iemand beter te kennen en te begrijpen.

Walking Street

De Belgische regisseur Samy Pavel maakte over dit thema een speelfilm, genaamd “In a small world”. Hij portretteert vier buitenlanders, die allen in contact komen met een dame van plezier uit Walking Street en laat zien hoe elk van hen tegen dit fenomeen aankijkt, hun zwaktes blootlegt en hoe zij er verder mee omgaan. Ook de “willige” dame wordt gevolgd in haar strijd om het bestaan, haar dochtertje, haar familie en de wijze waarop zij tegen die betalende buitenlanders aankijkt. Nogmaals, ieder doet dus op zijn eigen wijze en vanuit zijn eigen cultuur.

Een Japanse journalist wordt door zijn baas (ook de vader van zijn vriendin) voor een reportage naar Pattaya gestuurd. Wat hij niet weet is, dat de meegekomen fotograaf opdracht heeft om te zien hoe trouw en eerlijk zijn aanstaande schoonzoon kan zijn. Een Indiase pasgetrouwde man, werkzaam in de computerbusiness, wordt een reis naar Pattaya aangeboden door zijn baas als beloning voor het harde werken. Een Oostenrijkse huisschilder geeft zijn huwelijk na 30 jaar op om een nieuw leven in Thailand te beginnen en ook een Belgische man ontvlucht zijn land voor een betere toekomst in Thailand.

Vrouw uit Isaan

De Thaise dame, Jade, is een getrouwde vrouw uit de Isaan, en werkt als masseuse in Pattaya. In de film een mooi beeld van haar, enerzijds wil zij haar werk goed doen om de betalende buitenlanders te plezieren en anderzijds heeft zij de zorg voor haar dochtertje en de familie in het dorp. Aangrijpend is te zien hoe zij voortdurend in conflict met zichzelf is, twijfelt en zich afvraag wat het beste voor is.

De hoofdrol wordt gespeeld door de mooie Srisanoy Jiraporn, die haar filmdebuut maakt evenals trouwens alle ander sterren in de film. In een interview in de Bangkok Post zegt Samy Pavel: “Het is een film waarin werelden botsen, soms schokkend en dan weer liefdevol. Het ging er mij niet om de dame in kwestie of die buitenlanders te be- of veroordelen, maar meer hoe een ieder vanuit hun eigen achtergrond op de situatie reageert.” Srisanoy voegt er nog aan toe: “Thailand heeft zijn goede en slechte kanten, maar voor een goed oordeel moet men situaties uit verschillende hoeken bekijken voor er over te oordelen. De film toont de realistische kant, wat mensen ook doen, er is een reden voor, soms moet je een keus maken en of die nu goed of slechts is, is niet aan anderen daarover te oordelen”

Oordeel

De film geeft dan ook geen moreel oordeel over de personages, laat vooral zien hoe en waarom men de keuzes maakt. Die keuzes maken de persoon menselijk en tegelijkertijd kwetsbaar voor de gevolgen.

De film wordt in februari op het Berlijnse Filmfestival uit en hopelijk daarna ook snel in Nederland en Thailand. Goed voor alle Thailandkenners om die film te gaan zien, want – zeg nu eerlijk – wij buitenlanders staan maar al te graag klaar met ons belerend wijsvingertje over wat deugt en niet deugt.


» Laat een reactie achter


13 reacties op “‘Een wereld vol verschillen’”

 1. Sjaak zegt op

  Super, ik woon wel niet in Pattaya en wil er nooit gaan wonen, maar ik wil deze film heel graag zien.
  Ik blijf het interessant vinden om aan de weet te komen waarom mensen naar Thailand komen. Kom er zelf toch ook al meer dan dertig jaar…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. jogchum zegt op

  Weet nu al dat deze film niet een opjectief beeld geeft over Pattaya.
  40 jaar geleden, vertoonden de filmmakers ook, als het over Thailand ging altijd het extreme.
  Ik durfde niet eens te zeggen dat ik op vakantie ging naar Thailand.
  Het ging toen altijd over de kinderprostitutie. Momenteel wordt er op schiphol nog actie tegen
  gevoerd heb ik begrepen. Filmmakers moeten wel meegaan om een bepaald beeld te geven
  wat de meerderheid wil zien. Anders geen volle zalen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -1 (obv 7 stemmen)
  • RonnyLadPhrao zegt op

   Als ik het goed heb is dit een speelfilm en geen documentaire over het leven van een masseuse in Pattaya.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. fablio zegt op

  zeg nu eerlijk – wij buitenlanders staan maar al te graag klaar met ons belerend wijsvingertje over wat deugt en niet deugt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 7 stemmen)
 4. BramSiam zegt op

  Ik ben geneigd het met Jogchum eens te zijn. Je moet hier al gauw een jaar of 20 gewoond hebben om een goed beeld te krijgen en dan nog lukt het slechts beperkt. Nederland staat nu in het teken van bruggen slaan, maar in Thailand is dat al gauw een brug tever. Het verschil tussen wat mensen zeggen en denken, tussen wat een filmmaker wil laten zien en wat de werkelijkheid is valt niet zomaar te overbruggen. Wie naar een film kijkt kan dingen alleen begrijpen die binnen zijn/haar belevingswereld vallen. Wat daar niet binnenvalt, zoals de cultuur en de normen in de Isan, zal dus niet begrepen, maar geïnterpreteerd worden en wel vanuit het eigen (Nederlandse) perspectief. Je moet bijv. weten dat een Thai niet de diepe innerlijke drang kent om de objectieve waarheid te vertellen, maar meer om de eigen gekleurde waarheid weer te geven, want die wil de vraagsteller horen, dan blijft alles sanook. Ook zullen ze nooit hun eigen nest bezoedelen of de vuile was buiten de deur hangen. Niet erg allemaal, maar je moet het wel weten. Er is best iets te zeggen voor die instelling. Wij zijn vaak net omgekeerd en vooringenomen.
  Arme buitenlandse meisjes zijn zielig en vol goede bedoelingen, bemiddelde mannen zijn slechts uit op hun (lage) eigen belang en verwerpelijk. Stel nou eens dat dit niet zo was, dan wil geen filmmaker dat laten zien. Als je dat weet, weet je van te voren dat het een film wordt die je al kent voor je hem gezien hebt.. Je kunt een complexe werkelijkheid trouwens niet in anderhalf uur laten zien. Zeker niet als je die werkelijkheid niet uitgebreid (en dan bedoel ik jarenlang) aan den lijve ondervonden hebt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 7 stemmen)
 5. pim zegt op

  Ieder beleeft het zijne.

  Na mijn eerste keer in Thailand per abuis in Pattaya terecht te zijn gekomen was ik blij om dat oord te kunnen verlaten om er nooit weer terug te willen komen .
  Ik volg wel de berichten en mijn mening is dat het alleen maar voor ons niet leuker gaat worden .
  Jan de man die in Nl niets krijgen kan heeft daar zijn paradijs maar is meest niet zo wijs .
  De dames die liever niet daar hun werk doen pakken zijn poen .
  Met de meesten van die meiden heb ik medelijden.
  Nu ik hier al enkele jaren woon en ook vaak op bezoek kom bij hun geboorte plaats zijn mijn ogen grotendeels geopend waarom zij dit doen .
  Ik schaam mij dikwijls voor die mannen die komen om bij thuiskomst weer te bluffen hoe zij het doen .
  Ze gaan weer naar het baasje om te sparen het weer eens over te doen .
  Voor mij zijn het stumperds die hun zak laten legen door vrouwen die het noodgewongen moeten doen .
  Wees geen krent maar een echte vent ,ga met dat vrouwtje naar de plaats waar zij geboren is en dan snap je dat je beter af bent om iets als geschenk te geven .
  Dan kan ook die vriend aan de bar in Holland met je mee leven .
  Hun dankbaarheid zal je dan met de hele familie gaan beleven .
  Daarbij zie je ook nog eens iets meer van Thailand .
  Die film kan je nooit het ware leven in Thailand tonen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -8 (obv 18 stemmen)
  • jeroen zegt op

   Moderator: geen normaal Nederlands, onleesbaar.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Joost Mous zegt op

  Iedereen staat alweer klaar met een oordeel.
  Heeft iemand die film dan daadwerkelijk gezien?
  Hij zou toch heel goed gemaakt kunnen zijn?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 12 stemmen)
 7. pim zegt op

  Geweldig dat ik zoveel stemmen tegen heb .
  Die komen nu net uit de hoek die ik bedoel
  Ga naar een kapper en de thaise vrouw vindt je knapper ,doe een fatsoenlijk shirt en broek aan zal ze eerder met je meegaan .

  Moderator: beledigende passages verwijderd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -4 (obv 4 stemmen)
 8. Rob V zegt op

  Jammer dat je bericht barst van de vooroordelen (en veroordelingen?). Wanneer zal dat imago nu eindelijk eens minder worden, dat “Thailand = man opzoek naar seks en lokale vrouw uit armoed opzoek naar rijkdom en spreid daar de benen voor”. Past mooi in het rijtje “waarom gaan vrouwen naar Gambia? En wat doen de lokale mannen daar uit armoede?”.
  Brrrr.. Gelukkig is de werkelijheid vele male complexer.

  Wat de film betreft: eerst maar eens zien, dan oordelen al wordt het wat crap die complexe werkelijkheid (als er al één is…) in een film samen te vatten. De insteek om geen oordeel te vormen over de personen is mooi, alleen jammer dat het altijd maar weer over die prostitutie moet gaan… net alsof elke film over/in Nederland over drugs, de wallen, molens en gierige botte mensen zou gaan. Niets mis mee om een keer een film te maken met zo’n item als thema maar alle landen, alle mensen bieden zoveel meer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Rob V zegt op

   Een toelichting: Het bericht waar dit een reactie op was is verwijderd. Deze persoon reageerde in de trand van “tja mannen gaan nu eenmaal voor één ding naar Thailand/Pattaya, de vrouwen kiezen uit armoede voor de prostitutie en willen graag een gouden ticket naar Europa om zo hun hele familie te kunnen verzorgen”.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 9. pim zegt op

  Maria ,geef niet alleen de man de schuld van heel natuurlijk gedrag .
  Er lopen blanke dames te pronken met een Thai boy .
  Er zijn overtollig veel Thaise dames met een handvat .
  Daar is dus ook vraag naar ,zo is er voor ieder wat wils zonder ciommentaar te krijgen .
  Ik geef in dat geval liever mijn broer een zoen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 3 stemmen)
 10. Eric zegt op

  Pattaya hoort nu eenmaal bij Thailand zoals het schipperskwartier bij Antwerpen, en zovele andere steden hun buurtje hebben. De eerste keer dat ik Thailand bezocht ben ik er ook door vrienden terecht gekomen, ikzelf hou van rondreizen ,zij wilde daar echter zoals op hun vorige reizen de ganse tijd verblijven,voor mij is het mooie om het af te zien , maar na 2 weken begon het me toch te vervelen. Nu moet ik wel toegeven dat ik er iedere reis naar Thailand langs ga, en ieder is vrij om van het aangebodene gebruik te maken of niet ! Heb wel ervaren dat er op meerdere plaatsen redenen zijn om u aan te bieden waar Pattaya bekent voor is !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website