Op 29 maart 2023 is het reisadvies voor Thailand door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast. De kleurcode van het reisadvies voor de zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat gaat van rood naar oranje.

In de provincie Songkhla blijft de kleurcode van het reisadvies voor de districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabyoi oranje, maar voor de rest van deze provincie verandert de kleurcode van oranje naar geel. De kleurcode van het reisadvies voor de grenssteden Mae Sae, Mae Sot en Ranong gaat van oranje naar geel. De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Thailand is voor het grootste deel geel met een beperkt deel oranje.

Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent.

Reisadviezen zijn afhankelijk van de huidige situatie en kunnen veranderen door politieke, gezondheids- of veiligheidsontwikkelingen. Voor het meest recente reisadvies voor Thailand, kun je het beste de website van jouw nationale overheidsinstantie of ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Zij zullen de meest actuele informatie en aanbevelingen voor reizen naar Thailand verstrekken.

Achtergrond reisadvies Thailand

De zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat in Thailand zijn gevaarlijker dan andere delen van het land vanwege een langdurig etnisch en religieus conflict. Het geweld is voornamelijk geconcentreerd in deze drie provincies, die grenzen aan Maleisië. De meerderheid van de bevolking in deze gebieden is etnisch Maleis en overwegend islamitisch, in tegenstelling tot het overwegend boeddhistische Thailand.

De onrust in de regio is ontstaan door historische spanningen, etnische verschillen, politieke marginalisatie en economische achterstelling. Sinds 2004 is het conflict geëscaleerd en zijn er regelmatig gewelddadige gebeurtenissen, zoals bomaanslagen, schietpartijen en aanvallen op veiligheidstroepen en burgers. Hoewel er pogingen zijn gedaan om vredesbesprekingen te voeren, is er nog geen alomvattende oplossing gevonden om het geweld te beëindigen.

Als gevolg hiervan wordt reizen naar Yala, Pattani en Narathiwat over het algemeen als riskant beschouwd, en veel landen geven in hun reisadviezen aan om niet-essentiële reizen naar deze provincies te vermijden. Het is belangrijk om altijd het recentste reisadvies van jouw overheid te raadplegen voordat je naar deze regio’s reist.

Redactie: Het feit dat de kleurcode nu van rood naar oranje gaat, betekent dat het minder gevaarlijk is om naar deze drie zuidelijke provincies te reizen. En dat is natuurlijk een goede ontwikkeling.

4 reacties op “Reisadvies Thailand aangepast: Zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat van rood naar oranje”

 1. Rob V. zegt op

  Dat komt ongetwijfeld door mijn bezoek eerder deze maand in Pattani. 555 Code rood vond ik zwaar overdreven. Omdat er af en toe een explosief of wapen afgegaan is, waarbij je dan echt op de verkeerde plek op het verkeerde moment moet zijn. Het risico is gering als je niet je tent opzet naast één van de vele militaire checkpoints of je begeeft nabij een tempel waar de worteltjes met bedelnap er op uit gaan in een regio waar je boeddhisten op 1 hand kan tellen. Als je het mij vraagt veroorzaakt de staat alleen maar meer spanning en wrok met een omgeving die soms wat weg heeft van een staat van beleg of bezetting. Daar maak je geen vrienden mee, met tand om tand. Prachtig gebied verder, de mensen zijn er net zo aardig als elders (ook hier diverse mensen die spontaan een babbeltje maken in het Thai en/of Engels). Valt verder niet zo veel te doen behalve van natuurschoon genieten.

  • Eric Donkaew zegt op

   Mee eens. Ik was altijd al van mening dat de 3 of 4 zuidelijkste provincies in werkelijkheid onontdekte pareltjes zijn met een uiterst klein risico voor toeristen.
   Geen enkele reden om daar niet heen te gaan.

 2. bert zegt op

  De hoofdstad van Songkhla en de grootste stad Hat Yai zijn nu geel in plaats van oranje. De luchthaven van Hat Yai s belangrijk. Vanuit deze luchthaven gaat een gemakkelijke transfer naar de Bak Bara pier voor de boten naar onder andere Ko Lipe. Je kun bij aankomst op de luchthaven een combiticket kopen.
  Overigens is Songkhla een leuke en ontspannen stad.

 3. Frits zegt op

  Rood was ook zwaar overdreven. Ik ben er in maart 2021 geweest en heb mij nergens onveilig gevoeld. Iedereen was vriendelijk en behulpzaam. In moskeeen wilden ze me met alle plezier rondleiden.

  Ja, er is nog wat resterend geweld. Het conflict daar gaat tussen moslims en de regering. Wij als buitenstaanders staan daar buiten. Je moet wel heel erg veel pech hebben om door een aanslag getroffen te worden. B.v. net bij een checkpoint voorbij komen als dat wordt aangevallen. Met momenteel zo’n 40 doden per jaar is de kans om in dit conflict om te komen een stuk kleiner dan om in het verkeer om te komen.

  Ik kan iedereen aanraden er eens te gaan kijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website