Geestrijke wijn en geestelijk leven

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: ,
30 december 2015

Nadat ze het laatste teugje wijn langzaam naar binnen hebben laten glijden, vervolgen Bert Gringhuis en Joseph Jongen op hun brommertje de tocht van de Silverlake wijngaard terug naar Pattaya. Nauwelijks zijn de heren onderweg of de eerste verrassing kondigt zich aan.

Na luttele kilometers zien we een paar autobussen en ontwaren daarbij een vreemd soort hoge tempel. Toch maar even een kijkje nemen. Bij het complex staat een wegwijzer die de looprichting aangeeft naar de Vihara Phra Sri Ariya Mattrai, de Sala Somdet Phra Srinagarinda Boromarajajonani en de allergrootste van de drie: de Bodhgaya. Voor ons westerlingen nogal weinig zeggende omschrijvingen, maar wie weet wat we allemaal te zien krijgen.

Betreffende de Vihara Phra Sri Ariya Mattrai is toch iets meer kennis van het boeddhisme vereist dan deze twee bezoekers in hun mars hebben. Kort door de bocht betekent het de woonplaats van de toekomstige Boeddha. Blijkbaar een verre nakomeling van de verlichte geest van Boeddha. Wellicht kan een meer deskundige op dit gebied dit onderwerp eens ietwat breder voor het blog beschrijven.

Somdet Phra Srinagarinda Boromarajajonani (1900 – 1995) is iets eenvoudiger; want zij trouwde met Prins Mahidol Adulyadej en is de moeder van de huidige koning Bhumibol Adulyadej. Bij de Thaise bevolking is zij zeer geliefd; zij wordt door hen liefkozend ‘Somdet Ya’ (koninklijke grootmoeder) genoemd. Ook bij de hilltribes, die zij op vele manieren ondersteunde, had zij een koosnaam: ‘hemelse koninklijke moeder’.

De op deze plek gebouwde ‘sala’ (ontmoetingsplaats) is een welgemeend eerbetoon van het Thaise volk aan ‘Prinses moeder Sri Sangwan’; zoals haar voornaam luidde. Als moeder van maar liefst twee koningen zou je wellicht verwachten dat zij als Koningin Moeder door het leven zou zijn gegaan. Haar echtgenoot Prins Mahidol was echter geen koning, vandaar.

Bodhgaya

Het meest markante elf etages hoge gebouw is een replica van de Mahabodi tempel met de diamanten troon en de heilige Bodhi-boom gelegen in Bodhgaya in de Indiase staat Biha. Boeddhistische pelgrims uit de gehele wereld reizen naar Bodhgaya, het belangrijkste bedevaartoord voor boeddhisten. Sinds 2002 staat het complex op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De tempel op de plek die wij bezochten is gebouwd ter ere van zijne Heiligheid Somdet Phra Nyanasamvara en tevens vanwege zijn honderdste verjaardag.

Somdet Phra Nyanasamvara

Wie mag deze heilige honderdjarige wel zijn, zult u zich wellicht afvragen. Dat gaan we trachten uit te leggen. Zoals in de meeste godsdiensten of levensbeschouwingen heb je ook in het boeddhisme rangen en standen onder de monniken. Welnu, Somdet Phra Nyannasamvara was de 19e hoogste monnik van Thailand sinds Rama I met de titel van Suprème Boeddhistisch Patriarch. Hij werd op 3 oktober 1913 geboren in de provincie Kanchanaburi.

Op zijn veertiende werd hij novice en vervolgde hij zijn studie boeddhistische filosofie om daarna naar Bangkok naar Wat Bovoranives te verhuizen, een belangrijke tempel waar hij zijn studie afrondde. In 1933 keerde hij naar zijn eerste tempel in Kanchanaburi terug om enkele jaren later weer naar Bangkok te verhuizen. In 1956 werd hij op 43-jarige leeftijd benoemd tot adviseur van de huidige koning Bhumibol.

Vijf jaar later werd hij benoemd tot abt van de beroemde eeuwenoude Wat Bovoranives. Op 21 april 1989 werd hij door de koning benoemd tot de 19e opperste patriarch. Zijn ambtsperiode kende echter ook heel wat dalen. Thaise monniken werden verwikkeld in schandalen met beschuldigingen variërend van seksueel wangedrag tot corruptie en betrokkenheid bij georganiseerde misdaad.

Eind jaren 1990 liep de gezondheid van de patriarch ernstig terug en in 1999 moest hij het beleid aan anderen overlaten. Op 24 oktober 2013 verwisselde hij zijn 100-jarige tijdige leven voor het eeuwige hiernamaals.

Tentoonstelling

De Bodhgaya, elf verdiepingen hoge replica, is op de begane grond, geheel gewijd aan de opperste 19boeddhistische patriarch van Thailand. Zeker voor Thaise begrippen is de begane grond heel modern van opzet. De afgebeelde foto’s bij dit verhaal geven daar een goed beeld van. Vreemd echter dat op de overige tien etages totaal niets te zien is. Kaal, heel erg kaal en dat is jammer.

Gringo is zoek

Samen zijn wij de enige bezoekers van het gebouw. Een tempel mag je het niet noemen, maar eerder een tentoonstelling. Als ik nog een beetje ronddar en de toch wel mooie kunstuitingen rondom het leven van Nyannasamvara in me opneem, mis ik mijn reiskompaan.

Hoor in de verte boven zijn voetstappen. Ga ook maar trap opwaarts. Eerlijk gezegd is er verder niets interessants te zien dan tien kale ruimtes. Door de openstaande luiken heb je een aardig uitzicht over de omgeving en hoe hoger des te mooier. Uiteindelijk treffen we elkaar op de elfde etage. De klimpartij heeft in elk geval aangetoond dat onze conditie nog redelijk is.

En .. zeker weten dat Thailand’s heiligheid patriarch Nyannasamvara bij Boeddha zal bidden om ons te behoeden voor alle kwaad en een veilige weg terug richting Pattaya.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Geestrijke wijn en geestelijk leven”

 1. l.lagemaat zegt op

  Het gehele tempelcomplex heet Wat Yansangwararam, de Bodhgaya of Mondop , is daar een onderdeel van. Op de begane grond veel afgebeelde symbolieken of “moderne kunst”. Beschrijvingen zijn aanwezig.
  Meestal weinig tot geen bezoekers!

  Deze replica van de Mahabodi tempel uit India valt al van verre op door zijn eigenzinnige bouwvorm.

  Duidelijk aangegeven en gemakkelijk te bereiken vanaf de Sukhumvitroad.

  groet,
  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website