Hoe word je miljonair in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Politiek
Tags: , ,
4 oktober 2011

Met ruim 20.000 Euro op je bankrekening ben je letterlijk al een miljonair in Thailand. Maar het begrip miljonair wil eigenlijk zeggen, dat je financieel onafhankelijk bent en met die 20.000 Euro is dat toch niet helemaal het geval. 

Opvallend was vorige week het rapport van de National Anti-Corruption Commission, waarin de bezittingen van de 36 leden van het nieuwe kabinet Yingluck Sinawatra werden bekendgemaakt. Het bericht was wereldnieuws, want het verscheen in vele nationale en internationale nieuwsmedia. Uit dat rapport blijkt, dat driekwart van alle Thaise ministers zich echt miljonair mag noemen.

Met in het achterhoofd de wetenschap, dat zij de zuster is van wellicht Thailand’s rijkste man, Mr. Thaksin Sinawatra, verbaasde het mij, dat zij niet de rijkste in het kabinet is, zij komt op de tweede plaats met 702 miljoen Baht. Aan de top staat Mr. Plodprasop Suraswadi, de Minister van Wetenschap en Technologie, die aan bezittingen 963 miljoen Baht heeft opgegeven en de arme sloeber in het kabinet is de Onderminister van Transport, Mr. Kittisakdi Hatthasongkroh, die slechts 3,9 miljoen aan bezittingen opgaf.

In Yinglucks opgave springen enige saillante details in het oog. Zo had zij 13 miljoen Baht contant geld, 381 miljoen Baht op 13 verschillende bankrekeningen, 81 miljoen geïnvesteerd vermogen, 65 miljoen aan landplots en 162 miljoen aan onroerend goed. Ook haar persoonlijke bezittingen aan sierraden, kleding, enz. dienden gespecificeerd opgegeven te worden en dus weten wij nu, dat zij o.a. 7 Hermes handtassen bezit, waarvan de duurste 350.000 Baht heeft gekost. Voor haar vervoer kan zij kiezen uit haar 8 auto’s, waaronder een Porsche Cayman.

Gelukkig is haar wettig echtgenoot niet van haar afhankelijk, want Mr. Anusorn Amornchat heeft zelf 76 miljoen Baht ter beschikking en hun minderjarige zoon Supasek moet het doen met 4,3 miljoen Baht.

Maar, zoals gezegd, de rijkste man in het kabinet is Mr. Plodprasop Suraswadi, de Minister van Wetenschap en Technologie met 963 miljoen Baht aan bezittingen. Over dat gegeven heb ik lang zitten piekeren. Van Mr. Suraswadi heb ik niet veel gegevens kunnen vinden. In de pers wordt alleen verteld, dat hij zijn hele carrière in overheidsdienst heeft gediend, voornamelijk op het Ministerie van Natural Resources, waar hij directeur was van het Departement Visserij en Bosbouw.

Als overheidsdienaar en zeker als directeur van dat Department zal hij best een prima salaris toucheren, maar ik vroeg mij af hoe het mogelijk is, dat hij nu zo’n vermogen bezit. Zou hij een puissant rijke vrouw hebben getrouwd? Zou kunnen. Misschien heeft hij een paar keer een grote prijs in een loterij gewonnen, zou ook kunnen. Of hij is gewoon een spaarzame man, die elke maand een deel van zijn salaris opzij heeft gelegd en dat op goede wijze heeft belegd. Zou ook kunnen.

Ik kom er niet uit en de vraag blijft maar in mijn hoofd rondspoken. Gek, hè!

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Hoe word je miljonair in Thailand”

 1. @ Gringo, de Balkenendenorm geldt dus niet in Thailand?

  • marcos zegt op

   @ Khun Peter, prive vermogen staat los van de Balkenende norm. Men mag niet meer salararis verdienen dan de premier. Dat is het uitgangspunt.

   • @ Marco, dat begrijp ik. Het was maar een grapje.

 2. ludo jansen zegt op

  ze zullen er hard voor gewerkt hebben………..

 3. marcos zegt op

  De veruit rijkste man van Thailand is Chaloo Yoovidhya! Hij is de oprichter van het drankje Krating Daeng. Hij heeft dit drankje uitgevonden en zijn partner Dietrich Mateschitz heeft het bedrijf via een perfecte marketing strategie uitgebouwd tot een heel beroemd wereldmerk: Red Bull.

  • Gringo zegt op

   Niet helemaal waar, Marcos. Die Chaloo Yoovidhya bezit “slechts” 5 miljard Baht. Dhanin Chearavanont, eigenaar van het agro-industrieel conglomeraat ‘Charoen Pokphand Group’ heeft 7,4 miljard Baht en is de absoluut rijkste man in Thailand. Zie mijn eerdere posting “de 40 rijkste mannen van thailand”.
   Overigens gaat bovenstaand artikeltje over ministers, dus niet over prive-personen.

   • marcos zegt op

    @ Gringo. Ik geloof u. Omdat u het voorbeeld gaf van Thaksin dacht ik dat t van heel Thailand was. Omdat het alweer 5 jr geleden was dat Thaksin aan de macht was. Ik dacht toen, die man van Red Bull is toch rijker? Wist zijn naam niet en ben daar op gaan googlen. Hij wordt daar neergezet met een vermogen van 4.1 miljard us dollar door Forbes en op wiki ook als rijkste van Thailand…..

 4. Theo Moelee zegt op

  Wees maar voorzichtig met dit soort bedekte toespelingen op iemands rood/gele eigendom.
  Theo.

  • @ Theo, je moet wel duidelijk maken op wie je reageert.

   • Theo Moelee zegt op

    K. Peter,
    Ik reageerde op de schrijver van het artikel en op de opmerking van de heer Geleijnse. De muren hebben oren !!
    met vr.gr., Theo.

    • Gringo zegt op

     @Theo: het nieuws over de bezittingen van de ministers is openbaar en stond dus ook gewoon in de Bangkok Post en in vele andere (inter)nationale media.
     In mijn posting wordt niets onoirbaars gezegd!

 5. cor verhoef zegt op

  Een aantal kabinetsministers beweerden volgens de Bangkok Post geen auto te bezitten. Weer andere ontbeerden ontroerend goed. Dit verklaart wellicht de maatregelen van het kabinet om First time car buyers and house-buyers een tax break te geven. Kunnen die arme kabinetsministers ook eindelijk eens weg uit die troosteloze huurflats en hoeven ze ook niet meer op de fiets naar hun werk.

  • Maarten zegt op

   Een tax break for first time helicopter en vliegtuig kopers zal ongetwijfeld snel volgen.

 6. joe van der Zande zegt op

  Wie kan een paar vragen beantwoorden omtrent geld op een wat langere termyn in een bank account in Thailand, wat uiteraard een redelyke interest opleverd.
  Wat is de ervaring gesproken over verschillende banken.
  Een ook belangryke vraag maken banken het moeilyk geld terug te boeken naar het
  buitenland waar het oorsprongkelyk vandaan kwam .in de zelfde valuta. !
  Termynen kunnen van invloed zyn weet ik.
  Word er een profyt gemaakt hoe zit het met de inkomens belasting ?

  B.V.B. dank.

  gr. Jo.

  • ruud NK zegt op

   pas op! de bank hier geeft een goede interest over speciale rekeningen, maar moet er wel belasting over inhouden bij de bijschrijving van deze interest. Per saldo kun je je geld beter in Nederland houden, mits je geen inkomstenbelasting over je interest hoeft te betalen.

 7. Wim v Kempen zegt op

  En dan maar zeuren op nederland waar men het zo verkeerd doet
  De rijken stelen een klein beetje van de armen maar omdat het er zoveel zijn kunnen ze veel stelen

 8. joe van der Zande zegt op

  Ruud by deze m,n dank,

  Je hebt wat licht in de tunnel van geld zaken gebracht en jouw inlichting word op prys gesteld,
  Wat betrefd aandelen kopen en weder verkopen ,Het gaat om Thaise aandelen,
  dus een Thaise company, SET Bkk.
  jouw bekent ?
  Er word een winst gemaakt ,hoe word dit bekeken belasting door wie ingehouden ? waar en wanneer .(ook mogelyk een verlies ) en buiten Thailand woonachtig zynde.
  Een voor my niet bekende matery ,heb jy daar wat goede antwoorden op ?

  Wederom m,n dank

  Gr.Jo

  • ruud NK zegt op

   Sorry, hier weet ik geen antwoord op. Dat van de rente op speciale bankrekeningen weet ik uit eigen ervaring. Voor mensen die in Thailand wonen, het geld op deze deposito rekeningen wordt niet meegeteld bij de 400.000 of 800.000 voor het jaarvisum.

   • René van zegt op

    Ik heb 800.000 Thb op een deposito rekening by de SCB tegen 3,15% rente, drie jaar vast. Ik heb hiermee gewoon een jaar visum gekregen. Ik woon op Koh Samui. Ze willen dan nog wel zien waar je van leeft. Dus bankboekje en of ATM slips overleggen. Ik lees wel meer dat je met een depositorekening geen jaar visum kan krijgen. Ik zou graag willen weten of er mensen zijn waarbij dit geweigerd is. Het geld moet wel vanuit het buitenland komen.

 9. ruud NK zegt op

  Uit de Bangkokpost van vandaag. Hoe wordt je miljonair?
  1.De commissieleden van de TRC ontvangen per zitting: voorzitter 10.000 bath, vice voorzitter 9.000 bath en leden 8.000 bath. Snap je nu waarom elk probleem in Thailand maar een speciale commissie gaat en nooit wordt opgelost?
  2.een voormalige transportminister, King Power en vroegere leden van de Airports of Thailand zijn ontheven van een corruptie zaak. De reden: er zijn geen regels hoe om te gaan bij een zaak die de 1 biljoen bath te boven gaat.

 10. Johnny zegt op

  Ik heb dit jaar na aftrek van kosten het astronomische bedrag van 100k bath overgehouden. En dan te bedenken dat iedereen denkt dat ik stinkend rijk ben.

  Er zijn veel meer miljonairs in Thailand dan in Nederland. De top bezit bijna heel Thailand.

 11. Bert Van Eylen zegt op

  Hoe wij als buitenlanders miljonair kunnen worden in Thailand is heel simpel. Deze vraag stelde een Nederlander mij 8 jaar geleden. Ik antwoordde hem dat wanneer hij 5 miljoen meebracht, een bar wilde uitbaten en na 2 jaar nog 1 miljoen overhield hij miljonair was.
  Uiteraard deed die man wat z’n gevoel hem ingaf en 3 jaar later moest ie snel naar Luxemburg om nog wat geld op te halen.
  Groetjes,
  Bert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website