Thailand werd dit jaar getroffen door misschien wel de ergste watersnoodramp uit haar geschiedenis.

We hebben het in volle omvang kunnen volgen via de Thaise TV en de Engelstalige kranten Bangkok Post en The Nation. De buitenlandse pers toonde aanvankelijk weinig belangstelling, toen Bangkok in de problemen dreigde te raken werd de nieuwswaarde enigszins verhoogd om vrij snel weer weg te ebben.

Ook de Nederlandse media blonken niet uit in de nieuwsvoorziening over Thailand, maar gelukkig was daar dan Thailandblog.nl. De redactie van ons Nederlandstalige weblog besloot begin oktober alle ruimte te geven aan actueel en achtergrondnieuws van de watersnoodramp.

Het eerste bericht over problemen met water verschijnt al op 28 september, de dagen erna komt mondjesmaat wat meer nieuws door totdat op 8 oktober de stroom berichten – net als het water – aanzwelt. In de periode tot nu toe zijn er in totaal meer dan 230 postings geplaatst, die ruim 120.000 maal werden aangeklikt en ongeveer 1400 reacties van lezers opleverden. Daarnaast werden er circa 35 video’s geplaatst met beelden van overstroomde gebieden.

De reacties van lezers zijn heel verschillend en zou je in een aantal categorieën kunnen indelen:

1. Kritiek op de overheid. Dat begint al vrij vroeg met “het is een boevenbende, die alleen maar voor de rijken zorgt en de armen in de steek laat”. Daarna veel kritiek op de nieuwsvoorziening met tegenstrijdigheden en onjuistheden. Ook de berusting en “mai pen rai” houding van de Thai in het algemeen staan de critici niet aan. Bovendien zijn de Thai lui, onkundig en snappen er niets van. Ook de politieke tegenstellingen (rood- en geelhemden) krijgt er van langs. Het beste advies vond ik enkele dagen geleden op het blog. De Minister- President en de Gouverneur van Bangkok werd aangeraden om maar een nachtje samen onder de lakens door te brengen en op die manier samen naar een doordachte en onpolitieke oplossing voor het immense waterprobleem te vinden. Dat zal wel niet gebeuren, maar ik kan bevestigen, dat dit een prima plan is. Telkens als ik eens woorden met mijn Thaise vrouw heb en ik mijn stem wat verheft, kijkt zij mij met een ontwapende blik aan en zegt dan: “Zullen we?” Ik kan die blik niet weerstaan en een poosje later weet ik al niet eens meer wat het probleem eigenlijk was.

2. “Deskundige” adviezen. Wij, in Nederland, weten alles van de strijd tegen het water en dus, als de Thai nou maar luisteren naar ons, dan zijn de problemen zo opgelost. Al vrij snel wordt onze Willem-Alexander genoemd, want die weet immers ook alles van water (en bier, dacht ik). De Thais zouden dit moeten doen en dat moeten laten, allemaal welgemeende adviezen, die uiteraard allemaal in de ruimte blijven zweven. Er moet vooral een Deltaplan komen naar Nederlands voorbeeld. Ook de Nederlandse overheid wordt aangeraden om experts te sturen om die domme Thais te helpen en zie, dat gebeurt. Er wordt een Nederlander aan het hulpcentrum toegevoegd, die met een verbluffende eenvoudige oplossing komt, dat je het water meer moet verspreiden, zodat de waterstand in het algemeen overal zakt. Dus nog meer land onder water en nog meer mensen in de ellende storten.

3. Toeristenvragen. Heel veel reacties van mensen, die op het punt staan naar Thailand te vertrekken en vragen stellen in de trant van “Kan ik hier of daar wel komen”, “Is er wel eten en drinken genoeg”, “Hoe moet dat met mijn vakantiebeleving”, “Kan ik annuleren of mijn vakantie verzetten”, enz. enz. Natuurlijk ook dan de nodige tegenreacties van lezers, die vinden, dat die vragen ongepast zijn en dat men meer aan het lot van die arme en lieve Thais moet denken. In deze categorie passen ook wel de reacties, die de waardering over de nieuwsvoorziening op het blog uitspreken.

4. Actueel nieuws. Veel reacties ook van mensen, die al in Thailand zijn of er zelfs wonen. Hier kan je wel naar toe, maar daar helaas niet. Dit is wel nog steeds te koop, maar dat helaas niet. De lijn in deze reacties is toch wel, vooral te komen, niet annuleren, maar genieten van een mooie vakantie in gebieden waar je van de wateroverlast nauwelijks iets merkt.

Ik heb alle reacties in deze 4 categorieën niet geturfd, maar heb wel gekeken naar die meer dan 220 berichten, die ons op de hoogte hielden van alle ellende. Hulde daarom aan Dick van der Lugt en Khun Peter, die elk voor circa. 80 berichten hun vingers blauw schreven. John Sarbach komt dan de redactie versterken en doet met bijna 40 berichten ook een behoorlijke duit in het zakje.

Nu heeft Khun Peter bericht over zijn “watermoeheid” en het blog is niet meer uitsluitend gevuld met nieuws en berichten over de watersnood. Er staan inmiddels ook weer andere verhalen op het blog, zonder het maar steeds doorgaande nieuws over de ramp te vergeten. En dat laatste zal, helaas, nog wel even duren.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Hulde aan Thailandblog.nl”

 1. cor verhoef zegt op

  Mooie post Gringo. Moet jij vanavond niet poolen?

  • Gringo is altijd aanwezig tijdens ladysnight. Hij zoekt het wel uit 😉

   • Gringo zegt op

    @Khun Peter: zeker ben ik in Megabreak op dinsdagavond tijdens Ladies Night, het toernooi voor mijn elke week ruim 20 “dochters en kleindochters”. Lees mijn posting daarover nog maar eens.
    De mooiste dag komt trouwens nog, 3 december namelijk is het grote jaarlijkse toernooi om de titel Miss Megabreak. waar wij dan circa 60 dames verwachten. Meer daarover later!

 2. Robert zegt op

  Vergeet Willem Alexander. Gisteravond een prachtige video van de Thaise koning op TV hier, een opname van zo’n 15 jaar geleden, die de huidige ramp min of meer voorspelde en ook aangaf hoe die grotendeels voorkomen had kunnen worden. Helaas heeft niemand goed geluisterd…

  • Gringo zegt op

   Interessant Robert, is die speech op Utube te vinden?

 3. Leo zegt op

  Ik sluit mij aan bij de hulde. Hoewel ik mij de watermoeheid van Khun Peter goed kan voorstellen is Thailandblog dankzij zijn enorme inzet en die van de andere redactieleden een zeer betrouwbare informatiebron geweest voor Thaise Nederlanders en mensen zoals ik, die sowieso in Thailand ge”interesseerd zijn en daar bovendien naar toe willen op vakantie. De informatievoorziening van de Nederlandse pers was daarentegen van een belabberd niveau.

  • luc.cc zegt op

   Ook in Belgie was de informatie alles behalve correct. Ik heb via mail en skype vele mensen op de hoogte gebracht wat er hier gaande is. 99 % wist in feite niet dat het zo erg was. Ik heb hulp aangeboden gekregen van Belgie om pakketten op te sturen. Ik heb dit geweigerd, ze laten hun goed hart zien (enkelingen). Maar een pakket kan de problemen hier niet op lossen.
   De oplossing ligt hier.
   Wij expats zullen onze plan wel trekken, wij hebben een inkomen.
   De Thai niet meer.
   Ook alle lof aan Thailandblog.nl. Soms kwam ik wel wat cynisch uit de hoek en werd ik terecht gewezen, maar al bij al, chapeau, goede berichtgevingen
   Ik volg natuurlijk ook hier het Engelstalig nieuws dag op dag, zelfs uur op uur, wnt ik leef ook voor het ogenblik in een risico gebied.
   Men hoeft de PM geen steen te smijten nu, onderzoeken later zullen uit maken wat er fout ging. Nu is de betrachting de 10 miljoen Bangkokians veilig te stellen

   • Nicole zegt op

    Waar woon jij dan Luc in BKK?

    • luc.cc zegt op

     Voorlopig heb ik een huurhuisje in Suan Luang, nog droog.
     Als de toestand beter is gaan we terug naar Auytthaya

 4. Thea de vegte zegt op

  Ben heel blij met de nieuwsbrief thailandblog.ik volgde jullie elke dag en de bangkokposti in de googlevertaling. Nou heeft apple dit ook geblokkeerd en engels lezen kan ik niet. Dus nou om veel over bangkok telezen.alleen jullie nog. Want het nederlandsnieuws is op dat gebied beneden peil. Thea de vegte

  • peterphuket zegt op

   Beste Thea,

   Weet niet waar je verblijft, maar hier in Thailand, in het bezit van een Apple computer, met daarop Google Chrome geïnstalleerd, is het toch echt mogelijk om een Nederlandse vertaling te verkrijgen van bijvoorbeeld de Bangkok Post, wellicht is er een instelling op jou computer veranderd?

 5. Ferdinand zegt op

  Begrijp je “water moeheid”. Niettemin denk ik dat erg veel mensen het “nieuws” via jullie dagelijks hebben bijgehouden. Zeker de mensen, zoals ik, die met familie in de getroffen gebieden er bij zijn betrokken. Heeft weinig zin iemand nu de schuld te geven, een kersverse Yingluck, rood geel of welke kleur. Als ik de foto’s uit de tachtiger en 90 er jaren zie, dan is dit niet de eerste keer.
  Zoiets is niet in een keer gebeurd maar vind zijn oorzaken in 100 jaar waterbeheer, kunde en onkunde en puur omstandigheden wat dan ook. Wie het weet mag het zeggen, trouwens hebben ze allemaal al gedaan.
  Blijft dat jullie je er als Thailandblog voor ingezet hebben om een evenwichtig beeld te geven en ons te informeren. !! Een welgemeend applaus. Jullie onstopbare enthousiastme voor dit blog verbaast me elke keer weer.
  Hoop toch nog regelmatig op de hoogte gehouden te worden van het natte wel en wee in BKK en Thailand via TB.
  Bedankt !

  • Ferdinand zegt op

   OK wij zijn hier in het Noorden al aan het watertrappelen om die 1.000 bootjes in Bangkok een beetje te helpen. Hopen voor allen dat het snel achter de rug is en 2012 een rustig jaar wordt, zodat mensen en bedrijven kunnen herstellen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website