Thais ministerie wil langere Thai door melk

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
2 juni 2013

De Thai moeten aan de melk. Het Thaise ministerie wil dat Thai wat langer worden en zetten daarvoor melk in als ‘groeimiddel’.

Over tien jaar moet iedere Thai een stuk groter zijn dan nu. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid een campagne afgekondigd die het drinken van melk moet bevorderen.

De lichaamslengte van de gemiddelde Thaise man moet het komende decennium toenemen van 167,1 cm tot 175 cm. Voor de Thaise vrouw geldt een gewenste lengte van 162 cm, in plaats van het nu gangbare gemiddelde van 157,4 cm.

De campagne moet er tevens toe leiden dat de gemiddelde leeftijd oploopt tot 80 jaar.

Volgens het ministerie ligt de Thaise melkconsumptie nu op 14 liter per hoofd van de bevolking per jaar. Het gemiddelde in Zuidoost-Azië ligt op 60 liter, terwijl het wereldgemiddelde op 103,9 liter per jaar ligt.

Deze opmerkelijke ambitie van de Thaise overheid werd zaterdag openbaar gemaakt tijdens Wereld Melk Dag, een initiatief van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Bron: The Nation

5 reacties op “Thais ministerie wil langere Thai door melk”

 1. Cor van Kampen zegt op

  Het is weer zo’n belachlijke opmerking van iemand van het Thais ministerie die door Taksin op een stoel zijn neergezet omdat ze hem altijd gesteund hebben.
  Doe wat aan de voeding van een Thai (zeker door invloed van het buitenland).
  Ze worden alleen maar dikker en zeker niet langer.
  Suikerziekte was al nummer een. Hart en vaatziekte is nu nog nummer twee.
  Door de enorme milieu vervuiling zullen de longziektes op nummer een komen.
  Daar helpt het plaatje op en pakje sigaretten niks aan.
  Die regering moet Thailand naar de goede weg lijden.
  In het buitenland maak je jezelf door dat soort uitspraken alleen maar belachelijk.
  Cor van Kampen.

 2. GerrieQ8 zegt op

  ik kan hier alleen maar hard om lachen. Cor heeft gelijk met zijn reactie. De groei is per jaar geschat op bijna 1 cm. Dan maar gauw hopen dat ze na 10 jaar stoppen met melk drinken, anders ……..
  Gezonde voeding is belangrijk en daar kan melk een bijdrage in leveren. Misschien kan onze Thaise taal leraar een vertaling maken van Joris 3-pinter.

 3. chris zegt op

  Kan het met Cor eens zijn en heb nog wat aanvullingen uit informatie van een aantal dokters, het Rode Kruis (waar ik bloeddonor ben) en mijn vriend, die al 15 jaar directeur is van een groot prive ziekenhuis in Bangkok.

  1. Veel Thai zijn misschien wel niet dik (in de zin van overgewicht) maar hun cholesterol is sky-high. Oorzaak: veel te veel varkensvlees, veel te veel gebraden in de verkeerde (of oude) olie en teveel eieren eten ( 2 per week is het gezonde maximum).
  2. Door het overmatig alcoholgebruik (Thai behoren tot de top drie in de wereld als het gaat om het drinken van gedistilleerd, na de Uzbeken en de Russen)) van veelal Thai mannen (maar vlak de vrouwen ook niet uit soms) gaat de vruchtbaarheidssterkte van mannelijk zaad boven de 45 jaar sterk achteruit. De dokter van mijn vrouw vindt het bijna ongelooflijk dat ik op mijn leeftijd nog in staat ben mijn vrouw zwanger te maken. Dit alcoholgebruik leidt daarnaast tot – ik dacht – 26.000 verkeersdoden par jaar. vooral onder jongeren (op een brommer). Die worden dus niet oud, en drukken de gemiddelde levensverwachting behoorlijk. Daar helpt geen witte motor tegen.
  3. Door veel spanningen in families (vooral door ontrouwe echtgenoten en echtgenotes, en niet te vergeten de schulden en het voortdurende, dagelijkse gezoek naar geld) is ook de bloeddruk van de Thai gemiddeld erg hoog. (en het lontje vaak kort, waarover op deze blog al meer te lezen is)
  4. Van een top-kok heb ik wel eens de vraag gekregen: ken jij enig zoogdier op deze aarde dat nog melk drinkt als het zelfstandig is en de moeder verlaat? Antwoord: neen. Alleen de mens. Maar ook een mens heeft zijn hele leven geen melk of melkproducten meer nodig ALS hij afgewogen een gevarieerd eet.
  chris

 4. Jeffrey zegt op

  Melk is verantwoordelijk voor overgewicht en is een van de verkeerde voedingsmiddelen verantwoordelijk voor kanker. het veroorzaakt ook allergieën Thailand heeft een zeer laag percentage aan borstkanker, maar dat zal niet blijven, als ze de westerse voeding overnemen.
  De melk lobby doet er alles aan om melk te promoten als iets gezond, de waarheid is het tegenovergestelde.

 5. KhunRudolf zegt op

  Over 10 jaar is de Thai niet echt gegroeid als hij nu melk gaat drinken. Wel zal op de lange duur merkbaar zijn dat de Thaise mensen breder, steviger en groter groeien als door een gezonder voedingspatroon hiertoe een aanzet wordt gegeven. Laten we er van uitgaan dat het ministerie van Volksgezondheid die aanzet heeft bedoeld.

  Het is overigens maar de vraag of Thaise mensen zich zullen gaan laven aan het witte goedje. Immers: negentig procent van de Aziaten, (maar ook zeventig procent van de Afrikanen en vijftig procent van de Zuid Amerikanen) zijn lactose-intolerant. Dus ook Thai.
  Terwijl maar vijftien procent van de Europeanen en Noord Amerikanen deze lactose- intolerantie kennen. Liefst zeventig procent van de wereldbevolking kan dus niet tegen melk.

  Al deze mensen krijgen darmklachten van het drinken van melk. Oorzaak is melksuiker (lactose), welke niet (goed) wordt verteerd. Dat was niet het geval in de eerste jaren van iemands leven. Moedermelk bevat lactose, en baby’s verteren die vanwege een lactase-enzym in het darmstelsel. Wanneer er gaandeweg gestopt wordt met borstvoeding, ontstaat de intolerantie omdat fysiologisch tevens de aanmaak van het lactase-enzym stopt.

  Kunnen de meeste Aziaten niet zomaar aan de melktuit, dat blijkt allemaal niet het geval bij Europeanen en Noord Amerikanen. Zij zijn zo geëvolueerd dat ze melk kunnen blijven drinken. Een culturele evolutie – geen genetische.
  In Europa zijn Nederlanders, Noord-Duitsers en Scandinaviërs de kampioenen van het melk drinken. In Zuid-Europa kan ongeveer de helft van de mensen zonder problemen melk drinken. Amerikanen gebruiken ook nog eens lactasetabletten, naast de vele andere voedingssupplementen.
  Terzijde: er zijn wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat het menselijk lichaam niet gebouwd is om koemelk te drinken. Volgens hen is koemelk bedoeld voor het kalf, net zoals moedermelk is bedoeld voor de baby.

  De meeste Aziaten krijgen dus alleen maar buikpijn van melk. Het is niet voor niets dat er zoveel alternatieven op sojabasis bestaan, ook nog eens goedkoop en van oudsher bekend.
  Op onderstaande site van de Nederlandse Productschap voor Zuivel http://www.prodzuivel.nl/index.asp?frame=http%3A//www.prodzuivel.nl/pz/productschap/publicaties/artikelen/Zuivelzicht20081127.htm
  zijn hierover leuke dingen te lezen.

  Groet, Ruud


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website