Help! Mijn personeel blowt cannabis!

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
30 september 2022

(Nelson Antoine / Shutterstock.com)

Uit een artikel in de media

De geschiedenis van de gedeeltelijke legalisering van cannabis in Thailand ligt vers in ons geheugen. Eerste wetswijziging 9-2-2022, thuisteelt van verzwakte cannabis toegestaan 9-6-2022, 3.071 gevangenen vrijgelaten die alleen voor cannabis zaten, parlementaire behandeling 14-9-2022 en de kamer stuurt het voorstel terug naar het departement. Onzekerheden, geestelijke gezondheid, gevaren voor de jeugd, enfin, zo ging het in NL ook toen het gedoogbeleid werd voorgesteld.

Minister Anutin van ‘Gezondheid’ (SPhotograph / Shutterstock.com)

Minister Anutin wil niet toegeven aan de druk. Ken je hem nog? Hij beweerde dat farang in Thailand er bepaald niet okselfris bijlopen… Maar de tegendruk tegen zijn Cannabis & Hemp Bill zorgt voor vertraging.

Het is ook niet gelopen zoals de minister dacht; verzwakte cannabis is in Thailand eigenlijk alleen voor medicinaal gebruik maar het wordt door de handel gezien als het snoepje-van-de-week en je kunt het zelfs al eten op je broodje of in je kommetje soep. 

En ook hebben zich de eerste zieken al gemeld die half bewusteloos van tafel moesten worden gedragen… Niet voor niets heeft Anutin op 18-08-2022 verkopers van voedsel opgedragen om het klanten te vertellen als er cannabis in het eten zit.

Stel, jouw werknemer blowt er lekker op los…

Ja, waarom niet! Maar stel, die werknemer komt pas om half elf binnen en ook nog in een jofele hallelujastemming! Hij werkt aan de verhakselaar, rijdt de bestelbus of weet op het toetsenbord de en de niet meer te vinden. Tja, en wat dan?

Het Ministerie van Arbeid heeft een brief gestuurd aan de werkgevers met een aanbeveling regels te stellen voor het gebruik van cannabis op de werkvloer. Maak regels voor het gebruik op je werk en hoe je een helder hoofd moet houden als je in je eigen tijd blowt.

En wie zich er niet aan houdt? Eerst waarschuwen, en daarna ontslag. Maar denk eraan, ook in Thailand moet ontslag goed gemotiveerd kunnen worden want anders kan het flink geld gaan kosten.

Het hele artikel (in het Engels) kun je hier lezen: https://bit.ly/3Rq78DJ

Voorts met dank aan Sydney Criminal Lawyers,

Vertaling en bewerking: Erik Kuijpers

Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

13 reacties op “Help! Mijn personeel blowt cannabis!”

 1. fred zegt op

  Ik zie in Pattaya nu veel coffeeshops. Ik heb niet de indruk dat er een overrompeling is in die shops.
  Verbaasd me niks want dikwijls is al bewezen dat legaliseren geen meerverbruik met zich meebrengt. Ik heb alleszins niet de indruk dat iedereen er nu in Pattaya stoned bijloopt. Wie voorheen wou blowen deed dat ook al maar weliswaar meer in het geniep.
  En ja ik heb vroeger regelmatig cannabis gebruikt en ik kan enkel bevestigen dat het in vergelijking met Alcohol niet veel voorstelt. Nu nog zit ik liever tegenover iemand die wat stoned is dan tegenover iemand die stomdronken is.
  Het blijft me een raadsel waarom een wijnboer prijzen en diploma’s zou moeten krijgen en een cannabisboer alleen worden gestraft. Niemand kan dit wetenschappelijk staven. Trouwens is het ganse drugsbeleid niet gestoeld op wetenschappelijke feiten dan wel op politieke beslissingen.
  Feit is wel dat men naast legaliseren ook best reguleert. In mijn ogen houdt dit in dat men best niet dezelfde fouten maakt zoals al gebeurde met Alcohol en tabak. Deze twee substanties hebben we in het commerciële circuit geduwd we hebben ze zelfs gebruikt om te sponsoren en feesten rond te bouwen.
  en dat is in mijn ogen niet de goede manier van doen.

  Maak geen reclame voor wiet houdt het weg van minderjarigen en uit het verkeer. Laat de verkoop alleen toe door mensen die weet hebben over het product en controleer de kwaliteit.

  • ruud zegt op

   Ik den dat wiet weghouden van minderjarigen net zo “goed” werkt als sigaretten en alcohol weghouden van minderjarigen.

  • Peter de Jong zegt op

   Beste fred
   Fijn om jouw reactie te lezen
   Help mn personeel komt dronken op werk ,of met kater
   Ja ook een kop boven een artikel
   Beter een beetje weed ,dan al die laokaw.
   Al die tegenstanders van een blowtje moeten zelf maar eens een kopje thee drinken
   Maakt ze een stuk relaxter in omgang
   Envolgens sommige artsen noggoed voor het lichaam ook
   Gr een oude man van 64 die en drinkt en een blowtje rookt op zn tijd
   Stress is nr 1 van doodsoorzaak
   Gr peter

   • Erik zegt op

    Peter de Jong, nu haal je recreatief gebruik en onder invloed op je werk komen door elkaar. Alsof je met een kegel van alcohol op je werk kunt komen!

    Als je werkt moet je nuchter zijn. Precies wat die wetgeving in Thailand wil: aan benevelde medewerkers heb je niets. Het kan onveilig zijn voor die persoon, collega’s en maatschappij, dus zijn er nu maatregelen om overmatig gebruik te bestraffen. Beneveld op je werk? Dan dreigt ontslag. En terecht ook.

    ‘Beter een beetje weed dan al die laokaw’? Nou fijn, zo’n schemerige collega tegenover je aan het bureau of als je samen een steiger bouwt…. Ik zou een andere ploegmaat/collega vragen!

    Dat staat los van het blowtje. Maar ik neem aan dat ook jij hebt gelezen dat de weerstand tegen de voorgestelde wetgeving groeit. Er komen verkiezingen aan en als er straks strengere regels komen en/of deze ‘medische’ cannabis weer verboden wordt zou dat me niet verbazen.

 2. John Chiang Rai zegt op

  Kan zijn dat ik het verkeerd zie,maar als ze zoals op veel dorpen nu reeds lijden onder alcohollisme,waarbij diegenen zich ook niet schuwen om oner invloed aan het verkeer deel te nemen,hoe wordt het dan als toezettelijk het gebruik van Cannabis ook nog gaat toenemen?
  Een land wat nu reeds bekend staat,als een der gevaarlijkste landen qua verkeer,en de daarmee verbonden hoge dodelijke slachtoffers,zou toch met een volgende drugs mogelijkheid extra moeten oppassen?
  Ook op het dagelijks werk, waar vaak grote attentie en veiligheidsnormen de voorkeur zouden moeten hebben,is dit vragen om nog meer problemen.
  Natuurlijk zullen sommigen zeggen dat je alles cotroleren kunt,maar als ik zie hoe deze controle’s nu reeds functioneren,heb ik ook daar reeds bedenken.

  • Ruud zegt op

   Je kan in de namiddag geen pintje drinken, je mag geen reclame maken voor een pintje maar heel de dag kan je naar de coffeshop om weed te kopen, overal wordt het openlijk getoond en publiciteit gemaakt…

   Als je weet wie de grootste producent is en wie daar aandeelhouder is, weet je genoeg waarom dit zo is…555

  • Erik zegt op

   John, je hebt wat verkeer betreft gelijk maar je kunt wetgeving niet afstemmen op de zwaksten in de samenleving. ‘Er zijn mensen die zich dood zuipen dus vooruit, weg met alle alcohol…’ Dan tref je ook de echte proevers die zich niet te buiten gaan aan excessen. Cannabis is net als roken en alcohol; het moet zich ‘zetten’ in de maatschappij en helaas zullen er altijd mensen blijven die tot het gaatje gaan…

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Erik, Als ik in het dorp kijk waar mijn vrouw geboren is,dan kan ik het aantal doden die door alcohol misbruik in het verkeer omgekomen zijn,reeds niet meer op de vingers van twee handen tellen.
    Vaak jonge mensen die nu allemaal nog leven konden,en in in hun aantallen in geen vergelijk staan,met die getallen die wij uit de meeste Europese landen kennen.
    De voorlichting van deze mensen,en vooral de belachelijke verkooptijden,waarmee men samen met politie controle’s dit probleem in greep probeert te houden, zijn vaak net zo onwerkzaam als belachelijk te noemen.
    Natuurlijk treft het vaak de zwaksten in een samenleving,die in Thailand vaak te danken zijn aan de enorme slechte scholing,voorlichting, en de slechte kans mogelijkheden.
    Iedere nu reeds bestaande wet,is geen knip voor zijn neus waard,als deze zwaksten in de samenleving zo jij ze ook noemt,geen betere scholing,voorlichting ,en strengere verkeersregels bijgebracht krijgen.
    De waarschuwingen die nu af en toe reeds plaatsvinden, geven nog steeds te kennen dat erg velen,mede door deze uiterst minimale scholing en voorlichting ,nog steeds niet begrijpen dat een veiligverkeer begint bij een goede rijopleiding en vooral het verbannen van alcohol bij deze.
    Zolang een regering,hiermede een schuld draagt,veroorzaken ze dat met een nieuwe Cannabis wetgeving,nog meer van deze tot het gaatje gaan,zo jij het noemt.
    Het is meestal ook niet de genieter die iets met maat kan genieten ,maar vooral die groepen die ik bedoel,en het bewijsbaar niet kunnen.

    • fred zegt op

     Geen enkele drug hoort thuis in het verkeer. En of dit nu een legale of een illegale is maakt niet uit. Legaal of illegaal is niet meer of minder dan een politieke beslissing.
     En wanneer iemand een ongeval heeft of veroorzaakt onder invloed maakt het niet uit onder invloed van welke substantie hij of zij was. Ik begrijp niet waarom men daar onderscheid wil blijven in maken. Het is uiteindelijk niet aan een overheid om een drugsmenu op te stellen.

     • Jacques zegt op

      Ik zou zeggen geen enkele drugs hoort thuis in een lichaam dat dekt meer de lading. Uitzonderingen medicinaal gebruik voor diegene die hier echt baat bij hebben en diegene dient zich dan wel goed op de hoogte te stellen of ze onder anderen nog wel aan het verkeer deel kunnen nemen zonder gevolgen, etc.

 3. Jacques zegt op

  De mens kan zoals altijd de weelde niet aan en ook van dit gedoe wordt de maatschappij niet beter maar slechter. Het is een handelsproduct waar groot geld in omgaat en dat trekt velen. De geest is uit de fles en het gedrag duidelijk waarneembaar. Alles was van te voren al te overzien en ik kijk hier niet van op, nu de politiek nog.

 4. Erik zegt op

  Voor de lezers die The Straits Times kunnen openen, gisteren een artikel in die krant over hoe Thailand om wil gaan met bezoekers uit landen die cannabis als drug blijven zien. De kop van het artikel luidt: ‘Thailand does not want to promote cannabis use to travellers from nations that ban it…’. Dat zegt de minister die eerder is genoemd. Een grote foto erbij van een overheidskweektuin voor cannabis ergens in Thailand.

  Nou, kan het nog krommer? Hoe kan je iets NIET promoten? Je loopt op straat de koffieshops voorbij met ‘Happy Cannabis’! Stuur je een ambtenaar mee met toeristen uit o.a. Singapore die ze daar weg houdt? Of is dit een kreet voor de bühne om in de regio levende bezwaren tegen het Thaise beleid wat af te zwakken?

 5. T zegt op

  Och ja een medewerker die een blowtje doet een paar keer per week of een medewerker die zich iedere avond lam zuipt wat heb je liever… Misschien de mensen hun privésfeer een beetje respecteren zolang hun prestaties op het werk maar niet negatief veranderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website