Geen salaris voor Go go danseressen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , ,
8 november 2019

Het zal je maar gebeuren dat je elke nacht bijna naakt staat te werken en dan buiten je schuld in de problemen komt. Een dertigtal danseressen uit de Walking Street uit een Go go bar dienden een aanklacht in bij de politie dat hun baas hen niet betaald had en verdwenen was.

Het opmerkelijke aan deze aanklacht was dat deze man een buitenlander was en de mensen niet wisten hoe deze man heette en uit welk land. Althans dat vermeldde Pattaya Mail niet.

De boze medewerkers van de Go go bar riepen de politie op om deze naamloze buitenlander op te sporen en de boeken van de bar te onderzoeken. Volgens een vrouw, die het woord voerde namens de anderen vertelde dat ze op een 10-dagen contract werkten met een inkomen van 1.200 baht per dag.

Betaaldag zou 14 oktober zijn, maar de baas vertelde dat zij dit keer moesten wachten tot 28 oktober om hun loon te ontvangen. Echter op de 28e oktober was de “werkgever” met het geld verdwenen. De personeelsleden, bijna 70, werden niet betaald.

De merkwaardige reactie van de politie was het volgende: zij zouden de zaak onderzoeken, maar hun klacht moest gedeponeerd worden bij het provinciaal arbeidsbureau van Chonburi.

Bron: Pattaya Mail

10 reacties op “Geen salaris voor Go go danseressen”

 1. Khun Koen zegt op

  Zo merkwaardig is dat toch niet?
  Dat gaat volgens mij in holland net zo.
  In feite is het een conflict tussen werknemers en hun werkgever.
  Het arbeidsbureau schakelt dan de politie in als zij er niet uitkomen

  • Leo Th. zegt op

   Maar Thailand is Holland niet. De Thaise politie bemiddelt wel vaker, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de hoogte van de vergoeding bij (letsel)schade na aanrijdingen, het niet terugbetaald krijgen van borg, vergoeding van veroorzaakte schade aan gehuurde motorbikes of jetski’s en dus ook wanneer een werkgever zijn personeel niet betaalt. Komt geen rechter aan te pas. Ongetwijfeld zal in deze kwestie de desbetreffende buitenlandse ‘werkgever’ in kaart worden gebracht door de politie. Maar de vogel is gevlogen dus op hem zal niets te verhalen zijn. Misschien dat de inventaris of handelsvoorraad van de bar nog iets opbrengt. Het genoemde salaris van 1200 baht per dag (nacht) lijkt mij rijkelijk hoog.

   • rori zegt op

    Mijn vrouw heeft bij de politie in Jomtien-Pataya gewerkt.
    Vaak ook als “touristen”agent daar op straat gezeten.
    Die 1200 bath is inderdaad aan de hoge kant. Basis is vaak een 800 bath met daarbij 50% van de barfine en dan nog de ladydrinks.
    Echter er zijn ook andere vormen afhankelijk van de “diensten”

    Mijn vrouw weet van enkele en dan heb ik he van voor 2008 dat er toen al daar werken tegen een 70.000 bath per maand netto.

    de 1200 bij globaal een 24 dagen per maand (1 dag per week vrij) kom je op nog geen 30.000 per maand.
    Hangt dus af van het contract. Maar realiteit is de politie gaat ook in Thailand niet over dat soort zaken. Moet inderdaad via in eerste insatntie het arbeidsburo. Of via een advocaat (kan 1 van een vakorganisatie zijn in de EU) naar de rechtbank voor een civiel technische zaak.

    In Thailand kansloos in dit geval. Zeker indien de naam, verblijfplaats en adres van de werkgever onbekend zijn.

    • Leo Th. zegt op

     Wat moet ik mij voorstellen bij dat contract, is dat een door beide partijen ondertekende arbeidsovereenkomst of moet ik het interpreteren als een mondelinge afspraak? Ongetwijfeld zullen er danseressen zijn in een Go go bar die een maandelijks inkomen van 70.000 baht of zelfs meer genereren door ‘nevenactiviteiten’ te ontplooien maar het gaat hier om het basissalaris, zonder aandeel in de barfine of commissie van de ladydrinks, waar velen juist afhankelijk van zijn om wat te verdienen. En zoals ik al opmerkte lijkt mij een bedrag van 1200 baht p/d rijkelijk hoog. Uiteraard ook afhankelijk van de status van de desbetreffende Go go bar maar ik heb van diverse personen andere en wel (veel) mindere bedragen gehoord als dagelijkse verdiensten. Maar wie weet zit ik ernaast, doet er verder ook niet toe. Wat betreft de rol van de politie weet ik van familieleden van mijn partner dat zij bij een verschil van mening over de hoogte van het uitbetaalde loon, of zelfs bij helemaal geen uitbetaling, zich wenden tot de politie. Vervolgens neemt de agent contact op met de werkgever voor bemiddeling. Ook bij het achterblijven van de maandelijkse aflossing voor een aangeschafte motorbike op basis van huurkoop kan er bemiddeling van de politie plaatsvinden voordat overgegaan wordt tot het terughalen van het voertuig. Gezien de grootschaligheid van deze zaak met de Go go danseressen is het niet verwonderlijk dat de politie van Pattaya geadviseerd heeft om de klacht ook bij een andere instantie in te dienen. De kans op succes lijkt mij overigens nagenoeg nihil.

    • Peter zegt op

     Vreemd geval hoor, ,deze buitenlander heeft een GO Go bar in de Walkingstreet, ofwel gepacht of gekocht en de politie weet ect niet wie deze man is……? maar elke buitenlander moet zich toch ij de immigration melden……
     Vreemd hoor……

     • l.lagemaat zegt op

      Zijn Thaise vrouw/vriendin zal wel als dekmantel gebruikt zijn.
      Samen zijn zij echter verdwenen.

  • l.lagemaat zegt op

   De werkgever gaat ervan door en betaalt niet. Is even iets anders dan een conflict, meer van oplichting!

   • Leo Th. zegt op

    Daar heb je helemaal gelijk in! Maar ook in het geval van oplichting zullen zij toch aangifte bij de politie moeten doen. Dat zij in dit geval vervolgens ook andere kanalen moeten inschakelen om te proberen hun salaris alsnog uitbetaald te krijgen is vanzelfsprekend.

 2. Jacques zegt op

  Bij civiele zaken past geen politieonderzoek. Zeker in Nederland niet, maar hier ook niet. Als groep een advocaat in de hand nemen en civiele vordering stellen. Wellicht is de “baas” al het land uit en doet hij zijn kunstje straks weer ergens anders. Sommige mensen vinden dit slim zaken doen. Een mentaliteit van lik mijn vestje is mijn mening. Als er bij het arbeidsbureau strafbare feiten worden ontdekt, dan kan wel de politie van aangifte worden voorzien en onderzoeken gaan instellen.

 3. Harry zegt op

  Natuurlijk heeft hun “werkgever” geen cent achtergelaten in TH, waar hun vordering op te verhalen is.
  Dus uiteindelijk een international arrestatiebevel uitvaardigen. Zal wel heel erg veel “administratiekosten” met zich meebrengen voor arbeidsbureau, politie, OM en alle anderen, die “mee willen eten”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website