Bijzondere wetten in Thailand

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
5 oktober 2022

‘s Lands wijs ‘s lands eer. Een oude kreet die al werd gebezigd door ene Augustinus in de vierde eeuw van onze jaartelling: ‘Als je in Rome bent, gedraag je dan als de Romeinen’.

Dat geldt natuurlijk ook voor bezoekers van Thailand, gemeenzaam wel ‘farang’ genoemd. Over de herkomst van het woord lopen de meningen uiteen. Het Hindiwoord ‘firang’ betekent buitenlander, maar ook kan het een verwijzing zijn naar de Franken die tijdens de kruistochten huis hielden in het Midden-Oosten.

Het Thaise woord farang betekent guave. Maar nu naar de wetgeving in Thailand. Tien aparte wetten die ik zal noemen voordat ik je de link geef naar een filmpje.

EEN. Je loopt niet in je onderbroek.

Dat geldt als onfatsoenlijk. Daar hoort een short onder of een lange broek of rok. En helemaal als je aan de corpulente kant bent en mensen ongevraagd een inkijkje kunt geven in de privé-catalogus….

TWEE. In publiek en verkeer: shirt aan.

Zo warm als het ook is, ga je de straat op dan is het bovenlijf bedekt. Misschien mag ook de tanktop-met-blote-navel want de majesteit draagt die ook wel eens in het openbaar. Ook in de auto: shirtje aan.

DRIE. Trap niet op een bankbiljet.

Logisch, want dan sta jij met je voeten op het hoofd van de majesteit. Dat is not done. Een heel oud verhaal vertelt van een farang die naar zijn idee te weinig wisselgeld terugkreeg, boos een biljetje op de grond gooide en er met zijn voeten op stampte! Dat was teveel voor een Thaise meneer die de farang eens flink voor zijn bol aaide.

Frommel het briefje in je kontzak; dat doen politieagentjes ook met jouw boete, ga er gerust op zitten en er kraait geen haan naar….

VIER. Respecteer het Huis.

Ja, uiteraard. Wij kennen allemaal de straffen die daar op staan. Hoe boos je ook meent te moeten zijn, gedraag je! Doe niet als die Zwitser in 2007 die vijf portretten van Koning Rama IX bekladde omdat hij boos was dat die dag verkoop van alcohol verboden was. Hij zoop zich lam aan de bar in het hotel en nam een spuitbus….

VIJF. Laat geen zwerfvuil achter.

Streng verboden! Maar hoe de Thai zich daaraan houdt? Nou, kijk eens om je heen. Doch jij als witneus moet uitkijken. Je kunt er een boete voor krijgen en dan treedt de laatste alinea van onderdeel DRIE in werking…

ZES. Gebruik geen microfoon in een vreemde taal.

Vreemde regel. Mocht jij geroepen worden iets te zeggen in een microfoon gebruik dan uitsluitend de Thaise taal. Nou, Isaans zal ook wel mogen of het lokale dialect. Maar geen farangtaal. Behalve dan in de tempel of als jij op dat concert André Rieu bent.

ZEVEN. De Thai Flag Act.

Jouw nationale vlag mag niet wapperen in Thailand. Ja, wel op ambassade of consulaat maar niet aan jouw huis, zelfs op hoogtijdagen. En zou je redenen hebben een vlag te verbranden dan mag dat met geen enkele vlag.

ACHT. Gezellig een potje kaarten.

Nou, daar zijn ze in Pattaya achter gekomen, de bridgers. Een wet uit 1943. In een ruimte mogen maximaal 120 speelkaarten aanwezig zijn en anders heet het dat je aan het gokken bent. Mens-erger-je-niet mag dan weer wel.

NEGEN. Respect voor Boeddha.

Nee, die zet je niet op de grond naast jouw voeten. Niet in de tuin, niet in je bagage, maar die behandel je met groot respect.

Was er in 2013 niet een rel om het hoofd van Boeddha op een wc-huisje? Lees maar mee: https://www.thailandblog.nl/opmerkelijk/thai-boos-boeddha-beelden-nederlands-toilet/

TIEN. Alcohol nuttigen.

Je mag ook niks! Niet in de tempel, overheidsgebouw, school,
ziekenhuis, openbaar park en, je gelooft het niet, benzinestation! En lok nou geen reactie uit door ostentatief met een flesje 0,0 te gaan pronken…

Nou, dat is het wel. Dank aan The Thaiger voor een filmpje over deze tien bijzondere wetten. Het kan je een bezoek aan de rechter besparen.

Voor het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=gy1BViiL7U8

Rating: 4.40/5. From 10 votes.
Please wait...

2 reacties op “Bijzondere wetten in Thailand”

 1. khun moo zegt op

  regel 6 herinnert me aan een grappig voorval.
  Een nederlander had bij de loterij in Thailand een nieuwe auto gewonnen.
  De overdracht van de auto werd breed uitgemeten op de Thaise TV.
  Natuurlijk ook met een mooie Thaise dame in badpak.
  De nederlander kijkt naar de nieuwe auto en kijkt de mooie jonge Thaise dame in badpak aan en zegt : Mooi.
  Menig Thailand ganger zal wel begrijpen dat mooi in de Thaise taal heel iets anders betekent.
  De Thaise dame kreeg dan ook het schaamrood op de wangen.
  Ja Thaise kunnen ook blozen onder de juiste omstandigheden.

  Voor regel 1 en regel 2 raad ik iedereen aan om eens in Isaan rond te kijken.
  Vooral op warme dagen lopen er veel in onderbroek en zonder shirt.

  regel 8 : Een potje kaarten gebeurt erg veel en zeker op de dag na een crematie.
  Op die dag is het overigens toegestaan.
  Illegale kaarthuizen zijn er wel in elke stad of dorp.
  Kaarten schijnt na eten de tweede volks sport te zijn , vaak met inleg van veel geld.
  De gevorderde kaartspeler speelt altjd met een nieuw spel kaarten.
  Ik heb zelden een volk gezien dat zo gerafineerd onderling seintjes geeft over de kaarten van de medespelers.
  Blaast men rook van een sigaret omhoog,omlaag, naar rechts of naar links. het heeft allemaal een betekenis.
  Wanneer een jonge thaise dame haar speelschuld niet kan betalen , kan ze dat op een hoger gelegen verdieping haar verlies terug gaan verdienen.

 2. GeertP zegt op

  Ik zou er nog aan toe willen voegen, ga nooit in discussie met een politieagent zoals wij Nederlanders nog wel eens willen doen, dat kan hier heel slecht voor je aflopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website