‘Toerisme is het gezicht van Thailand’

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
26 september 2020

Opinie: Het maakt niet uit hoeveel het BBP van het toerisme voor Thailand is, toerisme is het gezicht van Thailand naar de wereld. Met deze mening zond ene Rick uit Udon Thani een brief naar Pattaya News, die het deze morgen op haar Facebookpagina publiceerde.

Ik heb het, soms vrij, voor u vertaald:

“Ik ben het zat dat mensen bekvechten over hoeveel het toerisme voor Thailand betekent. Ik ben geen deskundige, dus houdt er rekening mee, dat mijn informatie statistisch gezien niet honderd procent nauwkeurig is, maar dat is de informatie uit andere bronnen ook niet. Op buitenlandse sociale media zie je argumenten over hoeveel het toerisme voor het BBP voor Thailand betekent, maar het percentage kan, afhankelijk van de bron, variëren van een schamele 8 procent tot wel 25 procent.

In werkelijkheid hebben de cijfers over het toerisme van officiële Thaise instanties alleen betrekking op het formele BBP en niet op informele economie, waarvan het Ministerie van Arbeid meerdere keren heeft verklaard, dat het groter is dan de officiële economie van Thailand. Informeel werken betekent werken in het zogenaamde grijze circuit, waar geen belasting betaald wordt en er ook geen sociale zekerheid bestaat.

Het grijze circuit omvat bijna alle marktkooplui, kleine winkels, motortaxichauffeurs, straatverkopers, reparateurs, reisleiders, boot- en buschauffeurs, horecapersoneel, cabaretdansers, beveiliging, dj’s en een gigantische amusements- zeg maar seksindustrie ter waarde van miljarden, die officieel helemaal niet bestaat. Kortom, een aanzienlijk deel van de toeristenindustrie.

De waarheid is dat het niet echt uitmaakt wat het exacte percentage is voor buitenlanders. Voor een buitenlander is Thailand de toeristenindustrie. Het is niet belangrijk hoeveel durian fruit Thailand exporteert en het is ook niet belangrijk welke prestaties de industriële bedrijvigheid oplevert. De wereld ziet Thailand als het land van de glimlach of wel “Amazing Thailand”, ongeacht hoeveel geld het toerisme daadwerkelijk opbrengt.

De huidige situatie met buitenlandse toeristen die niet worden toegelaten en de tienduizenden “amnestiemensen”, die in de problemen geraken en wellicht het land moeten verlaten, betekent, dat de toeristenindustrie nog verder instort. Het doet het gezicht van Thailand voor de wereld alleen maar meer pijn. Jongeren, die woedende argumenten hebben over hoeveel geld het precies bijdraagt, is nutteloos. Ja, het virus is een echt probleem. Maar we kunnen ons niet voor altijd verbergen. We moeten een oplossing vinden die het levensonderhoud van miljoenen mensen niet vernietigt.

Waar het op neerkomt, is dat Thailand moet beseffen, dat hun venster op de wereld de toeristenindustrie is. Het achter slot en grendel houden en kijken naar duizenden bedrijven, die voor altijd mislukken buiten hun schuld, doet iedereen pijn.”

Bron: Pattaya News

Rating: 4.45/5. From 11 votes.
Please wait...

10 reacties op “‘Toerisme is het gezicht van Thailand’”

 1. chris zegt op

  Het is natuurlijk wel een beetje flauw om te schrijven dat het venster van Thailand op de wereld de toeristenindustrie is. Dat geldt namelijk voor alle landen op de wereld. Als er geen toeristen zijn, is er geen behoefte om het venster open te doen voor de rest van de wereld. Geldt denk ik momenteel alleen voor Noord-Korea.

 2. ruud zegt op

  De invloed van het toerisme op het BBP is waarschijnlijk groter dan die lijkt.
  Alleen de directe uitgaven van de toeristen worden waarschijnlijk gerekend, maar het al uitgegeven toeristengeld, verhoogt ook het BBP, op het moment dat bijvoorbeeld mensen die hun geld met het toerisme verdienen dit uit gaan geven.
  Als het toerisme verdwijnt, verdwijnt niet alleen die 25 procent van het BBP, die het toerisme aan het BBP bijdraagt, maar het restant BBP wordt ook kleiner, doordat de secundaire uitgaven van het geld van de toeristen verdwijnen.

 3. mattheus zegt op

  Mooi verhaal. Een ding valt me op. De Thaien moeten niets. Het is hun land en aan hen te beslissen wat ze wel of niet willen. Het probleem is naar mijn mening, dat het grootste deel van de Thaise bevolking – niet betrokken bij het toerisme – niet zit te wachten op terugkeer van buitenlanders en dat niet alleen vanwege Covid-19. Dit is althans hetgeen ik om me heen hoor.

  • Jasper zegt op

   Ik hoor precies hetzelfde, en niet alleen in Thailand. 25 jaar geleden werd er op de Canarische Eilanden al geprotesteerd tegen het tourisme, die het leven kapot maakt voor de eilanders. Inmiddels is het in Nederland, en zeker Amsterdam net zo erg. Ik voel mij als oorspronkelijk Amsterdammer alsof ik in een touristtrap terecht ben geraakt, weg normale prijzen, weg leuke winkels, weg betaalbare huizen . Thai ervaren precies hetzelfde.

   • Mike A zegt op

    In Thailand geen problemen met de huizenprijzen want hier kan je als buitenlander niet eens een huis kopen. De Thai kunnen dat overigens wel bij ons.. Fijn die gelijke behandeling nietwaar….

    Het toerisme in Thailand is broodnodig voor de boterham van een groot deel van de bevolking. Dat de Hiso geen toeristen wil is bekend want die hebben geld genoeg.

  • john zegt op

   Ik weet niet of je op d ehoogte bent van de politieke situatie in Thailand van de afgelopen xxjaren, maar de Thai hebben niet zo veel te willen in dit systeem.

 4. FrankyR zegt op

  Ik ben meer van de lijn die Ruud voorstaat.

  Inderdaad wordt het geld wat de doorsnee motorbiketaxi/masseuse/e.d. verdient al gauw over het hoofd gezien. Die mensen konden nog een goed inkomen behalen ondanks gebrekkige scholing, dankzij de toerist.

  Van expats moeten ze het niet hebben, laat staan (Thais) binnenlandse toerisme…Voor wie nog een baan heeft in deze tijd. Of een goed inkomen, aangezien velen op hun salaris zijn gekort. Genoeg verhalen eronder gehoord/gelezen.

  Daarom ook die ‘move’ om de misgelopen inkomsten uit toerisme nog een beetje goed te maken met overwinteraars. Dat is ook toerisme, maar meer van het lange termijn. Voor mij is dat het bewijs dat de toerismesector belangrijk is voor de economie, die dit jaar waarschijnlijk 8,5 procent krimpt.

  Maar de (politieke) top vind dit wel best. Men wil van Pattaya en andere populaire plaatsen kwalitatief hoogwaardige toeristische attracties maken waarin geen plaats is voor sekstoerisme.

  Dat Pattaya tegenwoordig meer en meer op een spookstad lijkt en tallozen geen inkomen hebben, nog los van de dames….Boeit niet.

  En dat is jammer.

 5. Giani zegt op

  Ja cijfers verschillen nogal per bron, maar wat wel zeker is dat het toerisme veel belangerijker is voor Thailand dan voor pakweg NL/BE.
  wat velen over het hoofd zien is dat deze “+/- 20%” 0-NUL inkomen heeft (want geen vervangingsinkomen zoals bij NL/BE), dus deze kunnen het ook niet in de andere economie besteden (afkorten wagen/motor, huur betalen, diverse andere takken) waardoor deze dan ook in een neerwaardse spiraal terecht komt!
  Veel schrijnende gevallen hierdoor (miljoenen)
  voeger las je dat er in Thailand bijna geen werkloosheid was?
  vroeger las je we zijn er bijna: 40 miljoen toeristen, joepie!, nu is het hoe minder hoe beter, enkel de rijken zijn in mondjesmaat welkom en met veel regels,…(werkt enkel in landen als Monaco, Dubai,…)
  oplossingen zijn overal ter wereld moeilijk, en alle landen volgen hetzelfde idee van wachten op een vaccin, de gouden graal zeg maar, maar velen willen al dit vaccin niet uit bangheid, het zal ook nog even duren en dan nog een tijd tegen dat de meesten ingeent zijn,
  Persoonlijk zou ik gewoon de wereld aanraden, neem een test 72u opvoorhand af, en een sneltest bij aankomst, dan is iedereen zelfs veel veiliger dan in eigen land overal contacten te hebben met een mondkapje zonder test!
  Hopende op een snelle betere toekomst zoals vroeger.
  Mvg

 6. Nico zegt op

  Wellicht zijn de Thai wel heel erg doorgeschoten door het vrijwel compleet om zeep helpen van de touristische sector. Mijn zoon die een pizzeria runt aan de moonmuang Soi 7 in Chiang Mai zag zijn omzet met 70% dalen
  Geen zakgeld meer voor de kleinkinderen als Opa niet een beetje bijspringt. Hij blijft er tamelijk kalm onder want krijgt inmiddels wel steeds meer Thaise klandizie. Hij slaat zich er doorheen maar het valt echt niet mee! Dit seizoen is inmiddels naar de maan maar hij heeft in tegenstelling tot veel college’s de boel niet dichtgetimmerd.

 7. carlo zegt op

  Voor het risico van laat ik schatten 2 à 3 % eerder zware besmettingen bij maatregelen waarbij men de risicogroep beschermt, en misschien 5% als men zeer nonchalant met het virus omgaat, gaat men een hele bevolking de kwaliteit van leven ontnemen.
  Ik vind het beter kwaliteit in het leven te hebben dan kwantiteit in levensjaren waar zwaar geofferd wordt op geluk. Al die mensen die niet rondkomen of bankroet zijn door die stupide maatregelen zullen getekend zijn voor de rest van hun leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website