T-Shirt sage is een heksenjacht

Door Rob V.
Geplaatst in Opinie
Tags: , , , ,
20 september 2018

In een redactioneel opiniestuk van de Bangkok Post van afgelopen zaterdag 15 september, geeft zij blijk van haar ongenoegen jegens de autoriteiten in hun handelen rondom de verspreiding van de zwarte T-shirts met rood-wit logo.


In wat lijkt op wat niets anders is dan een heksenjacht tegen een kleine groep mensen die een -voor Thaise begrippen- onorthodoxe politieke ideologie  aanhangen, heeft de junta een slecht precedent geschept alsmede een onrechtvaardige handeling door het opleggen van zware criminele aantijgingen tegen vier mensen die verdacht worden va het promoten van deze politieke visie via de distributie van T-shirts. 

Sinds vorige week zijn twee mannen, Krisana en Somsak, plus twee vrouwen, Praphan en Wannapa, gearresteerd. Zij worden beschuldigd van staatsondermijnend verraad en het besturen van een illegale, geheime, organisatie. aldus de Thai Lawyers for Human Rights Centre. Twee van hen zijn op borgtocht vrijgelaten, de anderen zitten nog achter de tralies.

Nog recenter arresteerde soldaten een andere vrouw, Jinda Achariyasilp, in Chon Buri afgelopen woensdag.

Hun misdaad is niets anders dan het bezit van en op beperkte schaal verkopen van zwarte shirts met daarop een klein, vaag en weinig gekend embleem dat lijkt op een wit-rode vlag. De Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO) beticht dat het logo toebehoort aan een pro-republikeinse groep met de naam ‘Organisatie voor een Thaise Federatie’. Deze zou Thailand’ haar constitutionele monarchie op willen heffen.

Terwijl de NCPO’s twee top leden, premier Prayut Chan-o-cha en vice-premier Prawit Wongsuwon, de groep het label ‘rebellen’ opplakten, konden ze deze  beschuldiging niet onderbouwen met harde bewijzen waaruit een onmiddellijke dreiging zou blijken. Ze konden slechts naar voren brengen dat de arrestanten leden zijn van een groepering die naar Laos gevlucht is alsmede andere landen en die hun politieke ideologie via social media verspreiden.

Door  het vervolgen van deze vier verstuurt dit huidige regime een duidelijke boodschap aan  wetsdienaren, de Thaise bevolking en de internationale gemeenschap: het houden van bepaalde politieke ideologieën is in Thailand strafbaar ondanks dat het recht op vrijheid van meningsuiting gegarandeerd is in de grondwet.

Thailand’s trackrecord op het gebied van mensenrechten is onder het huidige regime erg slecht geweest, en met deze recente acties laat de NCPO geen blijk van enige verbetering zien. Het blijft gebruik maken van Order Nr. 3/2015, welke soldaten toestaan om mensen in detentie te nemen ter ondervraging voor de duur van maximaal zeven dagen, zonder enige staat van beschuldiging. Dit ondermijnt het rechtssysteem.

Zoals het geval was bij eerdere vervolgingen tegen politieke activisten, ontbreekt ook bij deze vier een geloofwaardige wettelijke basis. De NCPO en de politie hebben niet laten  zien hoe de distributie van T-shirts met een logo resulteren in het omverwerpen van het huidige systeem of de regering. Noch heeft de NCPO laten zien dat de distributie van deze T-shirts heeft geleid tot publieke onrust, de openbare vrijheid in geding heeft gebracht of mensen heeft aangezet tot het overtreden van wetten.

Inderdaad, het is niet de eerste keer dat het regime de beschuldiging van staatsondermijnend gedrag en andere criminele aantijgingen heeft opgelegd aan gewone mensen op basis van pover bewijs en discutabele gronden. Maar de inbeslagname van T-shirts zijn de zwakste en meest lachwekkende bewijslast tot dusver die deze actie moeten rechtvaardigen. Mensen in Thailand hebben T-shirts men politieke visies of boodschappen gedragen zonder dat de nationale veiligheid on geding kwam en zonder jaren achter de tralies te verdwijnen.

De rechtsvervolging tegen deze vier, en de detentie van nog een andere vrouw geven de indruk dat de junta’s hardhandig optreden tegen deze politieke ideologie uitgebreid zou kunnen worden en dat meer mensen speelstukken worden in een bredere campagne.

Als de NCPO eerlijk is deze schijnbaar verkeerde veronderstelling dat het versturen van politieke boodschappen via T-shirts de staatsveiligheid ondermijnd, moet het zich realiseren dat haar eigen acties de boodschap van deze groep een honderdmaal versterkt hebben, door het geven van gratis publiciteit voor een tot dusver vrijwel onbekende groepering.

Het is duidelijk dat deze mensen geen bedreiging zijn voor de nationale veiligheid, en dat de NCPO en de politie de aantijgingen moeten laten vallen. Met de toezegging van algemene verkiezingen over zo’n zes maanden, zouden de autoriteiten niet het signaal moeten afgeven aan de bevolking dat vrijheid van politieke uiting een criminele daad blijft.

Bron: www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1540350/t-shirt-saga-a-witch-hunt

Vertaling:  Rob V.


» Laat een reactie achter


26 reacties op “T-Shirt sage is een heksenjacht”

  1. Eddy uit Oostende zegt op

    ja er is nog een lange weg afteleggen voor vrije mening uitdrukking en democratie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  2. Peter V. zegt op

    In een bekende afkorting hier, zouden de letters P en O staan voor “Peace & Order”, maar “Propaganda & Oppression is meer van toepassing…
    Wat een farce.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  3. Petervz zegt op

    Ze hebben hiermee wel gezorgd dat een tot nog toe bijna volledig onbekende groep nu nationale bekendheid heeft gekregen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
    • Tino Kuis zegt op

      Peter,

      Dit is de Thaise titel van hun organisatie.

      สหพันธรัฐไท (ไม่มีเจ้า)

      Hun vele video’s zijn toch tussen de 10.000 en 55.000 keer beluisterd (allemaal gesproken).

      Dit is een van de laatste

      https://www.youtube.com/watch?v=PBiCNkRhBFE

      En deze is 57.000 keer beluisterd:

      https://www.youtube.com/watch?v=g9GtdPCxGMY

      In ieder dorp heeft er dus wel iemand geluisterd en besproken met 10 anderen 🙂 Een op de 100 Thais heeft er van gehoord…..

      Ik ken een familie met een Pop en Mom shop. Een aantal soldaten bezochten hen vlak na de laatste coup en ze bevalen haar een groot portret van Yingluck in de winkel weg te halen. Dat deden ze natuurlijk en daarna haalden ze ook de portretten van de koninklijke familie weg.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  4. Mark zegt op

    Twijfel er nu ernstig aan om mijn Tommy Hillfinger hemdjes nog in de koffer te stoppen bij de volgende Thailandreis . Een minder scherp observerende wetsdienaar kan zoiets al vlug verwarren met …

    Gelukkig is de motosai rood-zwart en niet rood-wit.

    Die klassieke rood-witte bokkeltjesdoeken die ik tegen zonnebrand in de nek droeg kan ik meteen ook thuis laten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  5. ruud zegt op

    Het leger toont zijn zwakte.
    Aan de andere kant zal het geen toeval zijn, dat die shirts op de markt worden gebracht, op het moment dat er nu toch verkiezingen onderweg lijken zijn, al zullen die waarschijnlijk weinig met democratie te maken hebben.
    Wat het doel ervan is, ontgaat mij echter.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  6. Jacob zegt op

    Ze hebben erook voor gezorgd dat iedereen die een dergelijk shirt met logo draagt of het logo ergens vertoont herkenbaar is en door fanatielingen wel eens ‘de les gelezen’ kan worden

    Ikzelf rijdt met een rood-wit vlaggetje in mijn auto, Indonesia, mijn vrouw maakt zich al zorgen en misschien wel terecht..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  7. rob esser zegt op

    Ik ga 9 november naar Thailand en ben benieuwd wat er gebeurt wanneer ik met dat t-shirt over
    straat loop in Bangkok.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  8. teun zegt op

    Ik heb destijds rood/witte theedoeken meegenomen in de verhuizing. Als die gewassen zijn mogen ze niet buiten te drogen worden gehangen. Of toch wel??

    Verkiezingen in februari ’19? Weddenschappen kunnen nu worden vastgelegd. Wat een heerlijk land toch!?

    PM. met welke partij doet Prayuth eigenlijk mee? JD (junta democratica)?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  9. slagerijvankampen zegt op

    Wat valt er verder eigenlijk nog over te zeggen? De feiten spreken voor zich. Een regering die alleen een door diezelfde regering goedgekeurde “oppositie” tolereert.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  10. Peter de Bruin zegt op

    Niet meer dan logisch toch dat dit regime hierbij aantoont nerveus te worden nu na jaren verkiezingen er aankomen.
    Indien deze alsnog doorgang zullen vinden!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  11. Roy zegt op

    Zag deze parel laatst nog over de Thaise snelweg razen, ik denk dat hij hem nu beter naar de spuiter kan brengen!, het moet niet gekker worden, als deze junta aanblijft ben ik weg.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  12. Roy zegt op

    https://youtu.be/SVBQj3ZZ7v4

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  13. Tony zegt op

    Thailand heeft al enkele jaren geen democratische gekozen regering en zoals beloofd zal er dan in 2019 Februari verkiezingen worden gehouden……..
    Wedden dat die weer wordt verplaats naar 2020………to be continued
    Azië kan niet met Democratie omgaan en dan ligt de keus voor de hand om dictatoriaal de macht over te nemen en met harde hand te regeren……
    Zie voorbeelden:
    Myanmar (Birma) militairen hebben hier de macht al tig…..jaren in handen
    Vietnam……militairen regeren al tig……jaren
    Laos…………militairen en Cambodia….met schijn democratie…..
    Thailand verschilt dus niet veel en de bevolking neemt daar mee genoegen.
    Het interreseerd de Aziaat geen moer wie er in feite regeert want als je nou door een hond of kat gebeten wordt maakt geen ene moer uit want het blijft toch het zelfde…..
    Ik ken Thailand zo een beetje en zie voorlopig nog steeds geen verandering helaas.
    Verkiezingen in 2019……..(dacht het niet)
    Geen enkel dictator zal zijn macht afstaan en het feit dat Yingluck niet meer in zijn militaire uniform rondloopt is en blijft hij een couppleger (dictator)
    TonyM

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Tino Kuis zegt op

      Citaat:
      ‘Azië kan niet met Democratie omgaan en dan ligt de keus voor de hand om dictatoriaal de macht over te nemen en met harde hand te regeren……’

      Jeetje, ik dacht toch altijd dat de redelijk tot behoorlijk functionerende democratieën (een volmaakte democratie bestaat niet) Japan. Zuid-Korea, Taiwan, in mindere mate Indonesië, India en Maleisië toch in Azië liggen? Of vergis ik me?

      Of de bevolking genoegen neemt met een dictatuur zullen we nog wel zien. Ze wachten af.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
      • slagerijvankampen zegt op

        Misschien moeten we ons beperken tot Thailand. Kan Thailand met democratie omgaan? Tja… staatsgrepen…….. Zou het met democratie hebben kunnen omgaan als het bijvoorbeeld een koloniaal verleden had gehad? Gewoon wat meer westerse invloed dus? Of is dat Orientalisme?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • Tino Kuis zegt op

          Ja, slagerij, dat is Oriëntalisme. Ik lees net het boek van Edward Said daarover. De westerse koloniale machten brachten geen democratie en ondersteunden die niet. Laos, Cambodja, Vietnam en Myanmar waren koloniën en is daar meer democratie dan in Thailand?

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  14. Rob V. zegt op

    Kunnen niet met democratie omgaan? Sinds de 1900 (en al eerder) zijn er in de regio meermaals pogingen geweest on een democratisch danwel eerlijker systeem in te voeren (rechten en vrijheden voor de burger). Maar de machthebbers lieten veelal keer op keer bloed vloeien door de straten. Maar in Europa gaf men de macht en andere burgerrechten ook niet zonder slag of stoot. Probleem in azië blijft dat elke keer als het volk meer rechten, vrijheden en democratie claimt, mannen in het groen naar de wapens grijpen om de klok weer terug te draaien. Zo kan men zich nooit ontwikkelen tot een moderne staat.

    Zie, naast vele andere blogs op TB, o.a.:

    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/thailand-ontwricht-dood-thaise-stijl-democratie-slot/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Rob V. zegt op

      @Tony M.
      PS: je bedoeld natuurlijk generaal Prayuth. Yingluck Shinawat is een vrouw en nooit generaal geweest.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • Tony zegt op

      Rob V …..gelijk heb je moest inderdaad P zijn.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  15. teun zegt op

    Nog even nagedacht over partijnaam voor P. Wat te denken van: VNI? Dat staat voor: Voters No Influence.
    Hij moet wel snel zijn om zijn partij op te richten, een kader te vormen (kieslijst oid) en zich tijdig registreren lijkt me ook handig. Alhoewel? Waarom al die moeite doen? Gewoon verkiezingen ongeldig verklaren en weer 4 jaar op het pluche.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  16. Rob V. zegt op

    De Thai zijn net mensen, net zoals Nederlanders
    Er zijn er die het regime op handen dragen, er zijn er die walgen van het regime, er zijn er met smaken er tussen in. Al houden velen hun mond (angst? Gelatenheid? De hoop verloren?).

    Toch kun je burgers vinden die best willen praten over de staat van het land en de regering. Ik doe dat regelmatig, en met mijn wijlen vrouw spraken we thuis over de politieke, sociale, economische, historische etc. Ontwikkelingen in Thailand en Nederland. Dat heet interrese en betrokkenheid voelen bij het land waar ne wederhelft vandaan komt of waar je zelf woont. Ook al zullen de meeste (alle TB lezers?) van ons in Thailand niet kunnen stemmen (weinig Nederlands naturaliseren tot Thai staatsburger), niets mis met betrokkenheid. Zie o.a.:
    https://mobile.twitter.com/rubenivangaalen/status/1041250599512227840

    En uiteraard valt bezorgdheid over Thailand prima te combineren met bezorgdheid over Europa. Al is er van islamersering geen spraken als je de bevolkingscijfers van nu t/m 2100 bekijkt. Sla de CBS prognoses er maar eens op na (en niet de worst case scenarios die Elsevier en Telegraaf op de voorpagina hadden: 2% kans op 24 miljoen inwoners, even zo groot als de kans dat we met 11 miljoen mensen komen te zitten). Maar klakkeloos doem scenarios als zoete koek slikken maakt iemand niet tot racist, dat zijn slechts hen die andere op basis van hun roots in het hokje ‘inferieur’ wegstoppen.

    Geldverspilling, armoede e.d. in zowel Nederland, Europa als Thailand gaat mij aan het hart. Ik gun zowel de Thai als de Europaan een leven zonder armoede of onrechtvaardigheid en mét vrijheid, gelijkheid, blijheid en democratie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  17. Danzig zegt op

    Hoezo komt politieke onrust niet voor? Ik woon hier in Narathiwat, het moslimgebied van Thailand, en bijna dagelijks zijn er aanslagen te betreuren. Bommen, schietpartijen, onthoofdingen, brandstichting en ga maar door. Het regime lijkt bepaald geen haast te hebben om het conflict voorgoed te beëindigen, terwijl de mensen om me heen bij bosjes het leven laten: meer dan 7000 doden door de onrust sinds 2004.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • Tino Kuis zegt op

      Danzig, je moet het sprookjesachtige beeld dat veel expats en pensionado’s van Thailand hebben niet verstoren. Wij zijn gasten daar en mogen alleen prijzen en niet kritiseren. (ironie).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Petervz zegt op

      Het hebben en in stand houden van, 1 of meerdere vijanden (of plekken van onrust) is belangrijk om hoge militaire uitgaven te kunnen blijven verantwoorden.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  18. TheoB zegt op

    Ik denk dat Prayut zich wil profileren als boven de kibbelende partijen staande staatsman die de beste keuze is om na de verkiezingen door de parlementariers als premier verkozen te worden.
    Onderknuppels van hem zijn druk bezig met het verleiden, omkopen en ronselen van voornamelijk Pheu Thai Party ( van Thaksin) parlementariers voor de pro-Prayut Palang Pracharat Party.
    Lees dit artikel: https://asia.nikkei.com/Politics/Pro-junta-groups-poach-opposition-politicians-before-Thai-election
    Op 12 september heeft de koning een wet getekend die uiterlijk 90 dagen later (11 dec.) van kracht wordt en waarin bepaald wordt dat daarna binnen 150 dagen (dus uiterlijk 10 mei 2019) verkiezingen gehouden moeten worden. Maar Prayut heeft natuurlijk altijd nog artikel 44 ter beschikking om de boel naar zijn hand te zetten.
    Ik heb begrepen dat de officiële inhuldiging van de koning vóór de verkiezingen moet plaatsvinden en er is een aanwijzing dat dit in nov.-dec. gebeurt. Zie ook: http://www.khaosodenglish.com/news/2018/09/19/40-university-graduation-ceremonies-postponed/
    Het oppakken en vervolgen van de t-shirt verkopers plaats ik onder het kopje zoveelste intimidatiepoging en een waarschuwing aan de Thai om tot en met de verkiezingsdatum vooral geen junta-onwelgevallige meningen te ventileren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website