De Rohingya’s en Nederland

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
21 mei 2015

In de Nederlandse pers verscheen eerder deze week dit bericht: “Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is deze week tot en met donderdag met een handelsmissie in Myanmar.

Met haar mee reizen vertegenwoordigers van vijftien bedrijven, waaronder de Rabobank, teler Rijk Zwaan en diervoederbedrijf De Heus. Nederland werkt de afgelopen jaren aan nauwere handelsbetrekkingen met Myanmar, het vroegere Birma. Sinds anderhalf jaar is er een handelskantoor als officiële Nederlandse vertegenwoordiging. 

Er wordt vooral ingezet op bedrijven die zich bezighouden met landbouw en voedselzekerheid. Dijksma: ,”Myanmar staat nog in de kinderschoenen als het gaat om de ontwikkeling van landbouw en het zorgen voor voedselzekerheid. Nederland kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren door kennisoverdracht op agrarisch gebied. Bovendien zijn er veel kansen voor Nederlandse bedrijven.”

Opheffing sancties

Er is op zich niets mis met een handelsmissie, dat voortvloeit uit de opheffing van sancties tegen Myanmar door de Europese Unie. Die opheffing geschiedde als reactie op “De positieve politieke ontwikkelingen in Birma. Zo kon oppositieleider Aung San Suu Kyi na verkiezingen toetreden tot het parlement en werden er politieke gevangenen vrijgelaten. Ook werden er wetten aangenomen die vrijheid van vergadering mogelijk maken en die dwangarbeid tegen gaan”. (Website Overheid.nl)

Rohingya’s

Geen enkele Nederlandse krant nam de moeite om het probleem met de Rohingya’s te noemen, maar de missie komt wel op een zeer ongelukkig moment. De website marokko.nl voegde onder de kop “Nederland naar Myanmar: niet voor onderdrukking Rohingya maar voor geld” het volgende aan het persartikel toe:

De handelsmissie naar Myanmar is opvallend te noemen. Het land ligt onder vuur wegens de constante onderdrukking van de Rohingya-minderheid. Momenteel dobberen honderden van hen op zee nadat ze het land ontvluchtten. Boeddhistische extremisten voeren met regelmaat aanvallen uit op de Rohingya waardoor tienduizenden zich genoodzaakt voelen te vluchten”.

Naschrift Gringo

De handelsmissie is inmiddels beëindigd en laten we hopen, dat er succes geboekt is. Laten we vooral ook hopen dat de staatsecretaris er – wellicht met volmacht van de Europese Unie – ook het probleem met de Rohingya’s heeft aangekaart en er op heeft aangedrongen dat Myanmar zich het probleem van de Rohingya’s aantrekt. We wachten haar bericht daarover met belangstelling af.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “De Rohingya’s en Nederland”

 1. Nico zegt op

  Heel triest, dat Nederland kiest voor geld verdienen. Er zijn genoeg zeer arme landen die iets van Nederland kunnen leren ten aanzien van landbouw of voedselzekerheid. Dit wordt aangevoerd als argument om iets wat fout is te vergoeilijken. Waarom zaken doen met een land, die een grote groep inwoners nog slechter behandeld als vee. De discriminatie en behandeling van de Rohingya’s wordt gezien als de ergste behandeling van mensen ter wereld. Net als bij de apartheid in Zuid Afrika moeten de landen de druk opvoeren. De meegereisde bedrijven doen het echt niet voor ontwikkelingshulp. argument 1 tot en met 100 is geld, geld en geld. Problemen aankaarten doet dit regime echt niets, Vooral niet als je daarna netjes zaken doet. Als Nederland iets in Myanmar wil doen, laat ze dan een ontwikkelingsprogramma met de Rohingya mensen doen. Maar ja, dan verdienen we niet zoveel en worden we het land uitgeschopt.

 2. Bert de Kort zegt op

  Er blijven maar vele NL naievelingen, in Nederland maar ook in Thailand. Die Rohingyas zijn Islamieten en als die eenmaal de macht hebben zullen zij met andersdenkenden hetzelfde doen als wat er nu met hun gebeurt. De islam is een ideologie die andersdenkenden niet accepteert, het Boedisme doet dat wel. Dat hebben de Birmezen al lang begrepen en daarom jagen zij die Rohingyas hun land uit. Die mensen spreken Maleis en volgens velen zijn zij een Maleise volksstam, die tijdens het Britse koloniale bewind in Malaya en Birma verhuisd zijn. Er zijn er nu een heel aantal geland in Aceh en hopelijk gaan ze allemaal daar naartoe.

  • Tino Kuis zegt op

   Waar heb je het over? Het zijn de boeddhisten in Birma die op moslims jagen. Ooit van de monnik Wirathu gehoord? Ga maar een googlen. En de Rohingya’s zijn een Maleise volksstam en spreken Maleis? Nou ja, laat maar…….

 3. janbeute zegt op

  Wederom hoog tijd voor tweede kamer vragen .
  Geld geld en nog eens geld , dat is de reden waarom deze zogenaamde handels missies afreizen .
  Overigens , ze vliegen bij de luchtvaartmaatschappij geen sardientjes klas hoor .
  Mij zien ze niet in Myanmar , had plannen voor een rondreis in dit land dit jaar maar na het nieuws van het omgaan met deze groep hoeft het voor mij niet meer .
  Maakt mij kots misselijk alleen al wat ik zie op de TV , nog erger als laatst met de honden .
  Dan maar weer op vakantie in eigenland dus Thailand , want daar woon ik namelijk .

  Jan Beute .

 4. Sir Charles zegt op

  Het blijft een dilemma, mag graag vis eten in Thailand maar realiseer me helaas ook elke keer dat die vis gevangen kan zijn aan boord door illegale arbeiders waaronder Rohingya’s en Cambodjanen die dikwijls door de schippers als slaven behandeld worden.
  De bewijslast is moeilijk te verkrijgen doch dat de Thaise schippers daarop een uitzondering zijn gaat er bij niet in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website