S-F / Shutterstock.com

De hill tribes (bergvolkeren) van Thailand zijn etnische minderheden die voornamelijk wonen in de bergen van het noorden van het land. Deze groepen hebben hun eigen unieke cultuur, taal en tradities die verschillen van die van de dominante Thaise cultuur. Er zijn verschillende groepen hill tribes in Thailand, waaronder de Hmong, Karen, Lisu en Lahu.

De hill tribes in Thailand hebben een lange geschiedenis van migratie en verhuizing. Veel van deze groepen zijn afkomstig uit andere delen van Azië, zoals China en Birma en zijn naar Thailand verhuisd om onder andere te ontsnappen aan oorlogen en conflicten in het land van herkomst, je zou ze dus beter kunnen classificeren als vluchtelingen.

Een belangrijk onderdeel van de cultuur van de hill tribes is hun verbondenheid met de natuur. Veel van deze groepen leven nog steeds in harmonie met de omringende natuur en zijn afhankelijk van de landbouw, jagen en het verzamelen van voedsel voor hun levensonderhoud. Dit betekent dat ze vaak in kleine, afgelegen dorpen leven. Meestal zonder toegang tot moderne voorzieningen zoals elektriciteit, internet en stromend water. De hill tribes hebben hun eigen unieke culturen en tradities waar ze trots op zijn. Ze spreken hun eigen talen en hebben hun eigen klederdracht en rituelen. Veel van deze groepen zijn animistisch en geloven in de kracht van de natuur en de beschermgeesten die daarin wonen.

Loveischiangrai / Shutterstock.com

De hill tribes van Thailand zijn vaak achtergesteld en gemarginaliseerd door de dominante Thaise cultuur. De bergvolkeren hebben moeite om toegang te krijgen tot onderwijs, gezondheidszorg en andere fundamentele diensten. Ze zijn ook vatbaar voor uitbuiting en discriminatie vanwege hun bijzondere levensstijl en hun onbekendheid met de Thaise wetten en regels. Doordat ze geen ID-kaart of paspoort hebben vallen ze buten alle sociale voorzieningen en zijn ze statenloos. Ondanks deze uitdagingen, blijven de bergvolkeren hun unieke culturen en tradities behouden. Veel van deze groepen hebben hun eigen taal en maken unieke handgemaakte producten zoals kleding, sieraden en andere ambachten. Deze producten zijn vaak te vinden op toeristenmarkten en in andere delen van Thailand, waar ze dienen als een belangrijke bron van inkomsten.

In recente jaren heeft de Thaise overheid pogingen ondernomen om de situatie van de hill tribes enigzins te verbeteren, ander andere door het bieden van onderwijs en gezondheidszorg in afgelegen gebieden. Er zijn ook steeds meer initiatieven, bijvoorbeeld door NGO’s om de hill tribes te helpen bij het behoud van hun culturen en tradities, waardoor ze in staat zijn om hun unieke identiteit te behouden terwijl ze toch deelnemen aan de Thaise samenleving. De Thaise overheid heeft zelf vooral een commercieel motief om de bergvolkeren in stand te houden, ze trekken veel toeristen aan die zich willen vergapen aan deze groep. Vooral de Longnecks is zo’n groep die min of meer ‘gevangen’ worden gehouden in hun eigen leefgebied.

De hill tribes worden de laatste jaren wel steeds meer betrokken bij de toeristische industrie in Thailand. Sommige van de bergvolkeren bieden nu toeristische activiteiten aan, zoals trektochten en workshops waar mensen kennis kunnen maken met hun cultuur en tradities.

Hoewel de hill tribes nog steeds te maken hebben met problemen, zoals uitbuiting, discriminatie, uitsluiting en het behoud van hun culturele identiteit, zijn ze steeds meer zichtbaar in de Thaise samenleving. Ze worden vaker betrokken bij de ontwikkeling van het land en spelen een belangrijke rol in het behoud van de culturele diversiteit van Thailand.

1 reactie op “Ontdek Thailand (12): Hill Tribes, de bergvolkeren”

  1. Tino Kuis zegt op

    Ik woonde in Chiang Kham, Phayao. Ik wandelde veel in de omgeving. Zo’n 50 km van Chiang Kham was vroeger een uitgebreid bosgebied. Daar woonden in een tiental kleine dorpjes (6-10 huishoudens) mensen van het volk เมี่ยน Mien met een dalende toon wat ‘volk’ betekent. In het Thais meestal เย้า Yao met een hoge toon genoemd wat een denigrerend Chinees woord is. De vrouwen dragen een felrood dikke kraag .Ze zorgden goed voor het bos. In de zestiger jaren tijdens de strijd tegen het communisme werden ze door het leger uit het bos verdreven en wonen nu samen met andere volken in een nieuw gesticht dorp.

    Het bosgebied is daarna vrijwel geheel gekapt wat het leger geen windeieren legde en de heuvels zijn nu kale gebieden waar mais wordt geteeld. Dat is het lot wat vele andere bergvolkeren trof.

    Toen ik na een jaar in Thailand, ergens in 2000 het gebied wilde bezoeken raadde mijn familie jht ten sterkste af. Deze volkeren waren wild, vies, besmet en gevaarlijk, zeiden ze. Ik ging toch. ik ervoer ze als vriendelijke, gewone mensen. Ik kreeg steeds een maaltijd aangeboden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website