Thailand is een land met een tropisch klimaat, waar de gemiddelde temperatuur het hele jaar door rond de 30 graden Celsius ligt. Er zijn twee hoofdseizoenen in Thailand: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van juni tot oktober, waarbij er vaak zware regenval is en overstromingen kunnen voorkomen. Het droge seizoen is van november tot mei, waarin de luchtvochtigheid echter nog steeds hoog is.

Thailand beschikt over een tropisch klimaat dat kan worden onderverdeeld in drie categorieën. De zuidelijke regio’s van Thailand hebben een tropisch moessonklimaat, terwijl de noordelijke helft van het land een tropisch savanneklimaat heeft. Sommige gebieden in Thailand hebben een tropisch regenwoudklimaat.

Het moessonklimaat in Thailand kenmerkt zich door een lange droge periode en een regenseizoen waarin veel regen valt. Het savanneklimaat in Thailand heeft droge winters en natte zomers, maar er is minder sprake van een duidelijke tegenstelling zoals bij het moessonklimaat. Bij het tropisch regenwoudklimaat is er geen droge periode. Het klimaat in Thailand wordt beïnvloed door de zuidwestmoesson, die zorgt voor de meeste regenval tijdens het regenseizoen. De noordoostmoesson, die van november tot februari optreedt, veroorzaakt minder regen en kan zelfs een droge periode veroorzaken.

De temperatuur in Thailand kan variëren tussen de 20 en 40 graden Celsius, afhankelijk van de regio en het seizoen. In de bergen kan het koeler zijn, terwijl in de lagere delen van het land de hitte vaak ondraaglijk is.

Maximale en minimale temperatuur in Thailand

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Thailand is 44.6 graden Celsius, gemeten op 28 april 2016 in het district Mae Hong Son in de provincie Mae Hong Son. Dit is een van de hoogste temperaturen ooit gemeten in Azië. Deze extreme hitte kan leiden tot hitteberoerte en andere gezondheidsproblemen, vooral voor ouderen en kinderen. Er zijn ook maatregelen genomen om de bevolking te beschermen tegen de hitte, zoals het adviseren om tijdens de warmste uren van de dag binnen te blijven en voldoende water te drinken.

De laagste ooit gemeten temperatuur in Thailand was min 1,4° C op 2 januari 1974 in Muang (Sakon Nakhon), op grondhoogte gemeten. In de bergen komt vorst in deze periode wel vaker voor.

Bangkok is de heetste stad op aarde

Bangkok is de heetste stad van de wereld. Het heetst is het op de smog-dagen vanwege de hoge luchtvochtigheid die de warmte vasthoudt. De vele betonnen gebouwen houden de zonwarmte vast en werken als een soort steenoven. Alleen in de maand december is het vaak wat koeler in de stad. De gemiddelde temperatuur in Bangkok varieert tussen de seizoenen. In de zomermaanden, van april tot oktober, ligt de gemiddelde temperatuur rond de 32 graden Celsius. Tijdens de regenachtige maanden, van juni tot oktober, kan de gemiddelde temperatuur dalen tot rond de 27 graden Celsius. In de wintermaanden, van november tot maart, is de gemiddelde temperatuur rond de 28 graden Celsius. Het is echter belangrijk om te weten dat de temperatuur in Bangkok kan stijgen tot boven de 40 graden Celsius in de zomer, dus het is altijd belangrijk om rekening te houden met de hitte.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Bangkok is 42.6 graden Celsius, op 18 april 2016. Deze temperatuur werd gemeten in Don Mueang, een van de twee luchthavens van Bangkok. De hitte was zo extreem dat er waarschuwingen werden afgegeven voor hitteberoerte en de overheid maatregelen nam om de bevolking te beschermen tegen de hitte. Het was de hoogste temperatuur ooit gemeten in Bangkok sinds de oprichting van de meteorologische dienst in 1883.

Bangkok is een van de heetste steden op aarde vanwege een aantal factoren. Eén van de belangrijkste redenen is de lage hoogte van de stad. Omdat Bangkok niet op een heuvel of berg ligt, is er weinig bescherming tegen de hitte van de zon. Daarnaast speelt het weertype een rol. Bangkok heeft een tropisch klimaat, met hoge temperaturen en veel vochtigheid. Dit kan het gevoel van hitte versterken. De stad Bangkok is een zeer drukke stad met veel verkeer en industrie, wat leidt tot luchtvervuiling die de hitte kan versterken.

Zonkracht gevaarlijk hoog

Thailand heeft een hoge zonkracht, met veel zonuren per dag het hele jaar door. De zonkracht kan variëren tussen de UV-index 2 (laag) en 11+ (zeer hoog) afhankelijk van de regio en het seizoen. De hoogste zonkracht wordt meestal gemeten tijdens het droge seizoen van november tot mei, wanneer de luchtvochtigheid laag is en wolkenbedekking minimaal is. De hoge zonkracht kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals huidkanker, oogproblemen en huidveroudering. Het is belangrijk om beschermende maatregelen te nemen, zoals het dragen van een hoed, zonnebrandcrème met een hoge SPF en het vermijden van blootstelling aan de zon tijdens de warmste uren van de dag.

Al bij UV-index 10 kunnen huid en ogen beschadigd raken en snel verbranden, zelfs bij een beperkte blootstelling. Bij index 10 is de schade en het risico op korte en lange termijn zeer groot. Daarom moet je wat ons betreft alle maatregelen inzetten:

 • Beperk buitenactiviteiten tussen 10.00 en 16.00 uur.
 • Blijf in de schaduw als dat mogelijk is en draag een beschermende zonnebril, beschermende kleding en een breedgerande hoed.
 • Smeer je elke twee uur in met een breedspectrum zonnebrandcrème van SPF 30 of hoger.
 • Vermijd heldere oppervlakken die licht op je lichaam weerkaatsen, zoals water en zand

Een UV-index van 11 of meer betekent dat er een zeer extreem risico is op schade door onbeschermde blootstelling aan de zon. Routinematige beschermingsmaatregelen zijn onontbeerlijk; anders kan de huid al na enkele minuten blootstelling verbranden. Dit kan zelfs in de vorm van brandwonden zijn.

De Thaise overheid heeft campagnes gelanceerd om bewustwording te creëren over de gevaren van de zonkracht en de noodzaak om beschermende maatregelen te nemen. Er zijn ook internationale inspanningen ondernomen om de gevaren van de zonkracht te verminderen, zoals samenwerking met andere landen in de regio en deelname aan de World Health Organization’s Global Solar UV Index.

Tropische stormen

Tropische stormen komen regelmatig voor in Thailand, meestal tijdens het regenseizoen van mei tot oktober. Deze stormen kunnen zware regenval, windstoten en overstromingen veroorzaken, met name in kustgebieden. Veel gebieden in Thailand zijn kwetsbaar voor overstromingen, modderstromen en landverschuivingen als gevolg van ontbossing en verstening van gronden. Inwoners van risicogebieden wordt aangeraden voorbereidingen te treffen en de aanwijzingen van de overheid op te volgen tijdens een tropische storm. Er vallen regelmatig doden als gevolg van dergelijke stormen.

Overstromingen

Overstromingen zijn een frequent voorkomend probleem in Thailand, vooral tijdens het regenseizoen van juni tot oktober. De oorzaken van de overstromingen zijn meestal het gevolg van zware regenval en de afwatering van de bergen. Deze overstromingen kunnen leiden tot ernstige economische en menselijke verliezen.

Een van de grootste overstromingen ooit in Thailand was in 2011, toen het land werd getroffen door een reeks zware regenbuien. De overstromingen begonnen in juli en duurden tot januari 2012, en bedekten meer dan tweederde van het land, waardoor vele mensen dakloos werden. De schade aan de infrastructuur en landbouw was enorm, met schattingen van de economische kosten die oplopen tot meer dan 40 miljard dollar.

De Thaise overheid heeft maatregelen genomen om de risico’s van overstromingen te verminderen, zoals het bouwen van dijken en afvoerkanalen, het opzetten van waarschuwingssystemen en het reguleren van waterbeheer. Er zijn ook internationale inspanningen ondernomen om overstromingsrisico’s te verminderen, zoals samenwerking met andere landen in de regio.

Droogte

Droogte is een ander probleem dat vaak voorkomt in Thailand, vooral tijdens het droge seizoen van november tot mei. De oorzaken van de droogte zijn vaak het gevolg van weinig regenval, veranderd landgebruik, ontbossing, en de toenemende vraag naar water voor landbouw, industrie en toerisme. De droogte kan leiden tot ernstige gevolgen voor de landbouw, zoals een afname van de opbrengst van gewassen en een vermindering van de waterbeschikbaarheid voor vee. Dit kan ook leiden tot een afname van de inkomsten van de boeren en een toename van de voedselprijzen. Droogte kan ook leiden tot een afname van de waterkwaliteit en een toename van ziekten die te maken hebben met vervuild water.

De Thaise overheid heeft maatregelen genomen om de risico’s van droogte te verminderen, zoals het ontwikkelen van wateropslagprojecten, het bevorderen van milieuvriendelijke landbouwmethoden en het beschermen van de natuurlijke hulpbronnen.

De gevolgen van de klimaatverandering voor Thailand

Er zijn verschillende mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor Thailand, waaronder:

 • Overstromingen: Door stijgende zeespiegels en hevigere regenval kan er een grotere kans zijn op overstromingen in sommige delen van het land.
 • Droogte: Veranderingen in neerslagpatronen kunnen leiden tot drogere omstandigheden in sommige delen van Thailand, wat kan leiden tot problemen voor landbouw en waterbeschikbaarheid.
 • Hittegolven: Door de stijging van de temperatuur kan er een grotere kans zijn op hittegolven, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor mensen.
 • Verslechterende luchtkwaliteit: Door de stijging van de temperatuur en veranderde neerslagpatronen kan de luchtkwaliteit verslechteren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
 • Verslechterende zeewater kwaliteit: Door de stijging van de zeespiegel, veranderingen in de watertemperatuur en zuurgraad, kan de kwaliteit het zeewater, wat kan leiden tot problemen voor de mariene ecosystemen en de visserij-industrie.

De toenemende menselijke activiteiten, zoals de ontbossing, landbouw, industrie en toerisme, hebben geleid tot verhoogde CO2-uitstoot en een afname van de biologische diversiteit in Thailand. Dit heeft geleid tot een aantal problemen, waaronder de vermindering van de beschikbaarheid van zoetwater, de verslechtering van lucht- en waterkwaliteit, en de vermindering van de landbouwproductiviteit.

De Thaise overheid heeft een aantal maatregelen genomen om het klimaatprobleem aan te pakken, zoals het ontwikkelen van duurzame energieprojecten, het bevorderen van milieuvriendelijke landbouwmethoden en het beschermen van de natuurlijke hulpbronnen. Er zijn ook internationale inspanningen ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zoals de deelname aan de Verenigde Naties Framework Convention on Climate Change.

In samenvatting, Thailand heeft een tropisch klimaat met twee seizoenen, regen en droog. De menselijke activiteiten hebben geleid tot een aantal milieuproblemen en de overheid en internationale samenwerking zijn bezig om deze problemen aan te pakken.

2 reacties op “Ontdek Thailand (20): Het klimaat”

 1. Sjaak zegt op

  Ik vond Singapore altijd veel warmer dan Bangkok. Singapore ligt dichter bij de evenaar en heeft bijna het hele jaar door warm en vochtig weer. In Bangkok kan het verschrikkelijk heet worden, maar in de decembermaanden vooral ’s nachts ook koel.
  Maar misschien heb ik me na 10 jaar wonen in Thailand zozeer aan het klimaat gewend dat ik het niet meer als extreem warm ervaar.
  En wat de vochtigheid betreft: wij wonen vlak bij Hua Hin, een van de droogste gebieden van Thailand, naar mijn mening…. maar ook dat is subjectief.

 2. Andrew van Schaik zegt op

  Thailand kent drie seizoenen: het hete droge, het natte en het koele.
  In het koele kan de temperatuur zakken tot 8 graden, zoals pas gebeurd. Overal in Bangkok wordt dan tweede hands winterkleding aangeboden, afkomstig uit koudere landen. Ijsmutsen worden over de oren getrokken.
  In het uiterste Zuiden twee seizoenen.
  Mensen in het uiterste Noorden zien elk jaar de laag rijp (Mae kanien) weer komen op de takken van bomen en planten in de vroege morgen. De Bangkokianen gaan daar dan naar toe en slapen er tussen in kleine kampeertentjes. Krijgen ze een kick van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website