Nederlanders vinden Russen met afstand de meest irritante toeristen om tegen te komen tijdens de eigen vakantie. Ook Engelse en Chinese toeristen scoren hoog als het om ergernissen tijdens de vakantie gaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze maand is uitgevoerd door Vakantiedealz.nl onder 1.060 Nederlanders.

Bij alle nationaliteiten die als irritant worden bestempeld tijdens de vakantie, komt een kenmerk iedere keer weer terug, namelijk “luidruchtigheid”. Kennelijk hechten Nederlanders tijdens hun vakantie sterk aan rust. Des te ironischer is het dat ook Nederlandse vakantiegangers in het buitenland geregeld als te luidruchtig worden ervaren…

Goede manieren worden ook gewaardeerd tijdens de vakantie, aangezien onbeschofte, asociale of brutale vakantiegangers als zeer irritant worden gezien.

Russen het meest irritant

De meest genoemde ergernissen zijn de luidruchtigheid van de Rus, het onbeschofte/asociale gedrag en het mateloze drankgebruik. Zeer vaak komt het voorbeeld voorbij van voordringen bij het buffet, teveel opscheppen en vervolgens het merendeel laten staan. Ook bedjes claimen en agressief gedrag worden vaak genoemd.

Het feit dat Russen nauwelijks een andere taal spreken dan de moedertaal, maakt dat ze al gauw verkeerd begrepen worden. Andere culturele verschillen kunnen de negatieve beleving van de Russische toerist ook extra versterken. Dat blijkt o.a. uit eerder onderzoek door Esmé Visser. Omdat Russen slechts lachen onder intimi en zelden uit beleefdheid, wordt hun lichaamshouding vaak als nors en ongeïnteresseerd ervaren. En aangezien Russen menen alleen in belangrijke gevallen te moeten bedanken, en niet voor een drankje of een handdoek, hebben zij de reputatie gekregen onbeschoft te zijn tegen het personeel. Daarnaast is er het communicatieprobleem: omdat de meeste Russen geen andere taal spreken dan het Russisch, is het voor hen vrijwel onmogelijk met anderstalige toeristen te communiceren. Het gevolg is dat Russen hun wensen met gebaren duidelijk moeten maken. Zij begrijpen aanwijzingen van het hotelpersoneel vaak niet, waardoor ze ongeduldig overkomen.

Chinese vakantiegangers

Chinese vakantiegangers lijken aan een opmars bezig in de ranglijst van irritante vakantiegangers. Inmiddels staan ze stevig in de top 3 en bij de ondervraagden in de leeftijdsgroep 18 – 24 jaar scoren Chinese vakantiegangers zelfs bijna net zo slecht als Russen. De meest genoemde ergernissen bij Chinese vakantiegangers zijn: optrekken in grote groepen, voordringen, in de weg staan en continu met foto’s & selfiesticks in de weer zijn.

Ook respondenten in de categorie 18 – 24 jaar vinden Russen over het algemeen de meest irritante vakantieganger (26,7%), maar deze worden op de voet gevolgd door Chinese vakantiegangers (23,9%). Onder 25-34 jarigen worden Chinezen in 10,2% van de gevallen als meest irritante vakantieganger aangemerkt. Oudere respondenten noemen Chinezen aanzienlijk minder vaak. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de jongere groepen wellicht korter geleden in aanraking zijn gekomen met Chinese toeristen waardoor de herinnering verser is en/of dat zij meer vakantiebestemmingen bezoeken waar ze Chinese toeristen kunnen tegenkomen dan oudere respondenten.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de groep 18-24 jarigen zich tijdens de zomervakantie van 2017 zelfs het meest heeft geërgerd aan Chinese vakantiegangers. Dit kan hun overall beoordeling van Chinese vakantiegangers duidelijk hebben beïnvloed.

Duitse vakantiegangers

Bij Duitse vakantiegangers vinden de respondenten het – naast (wederom) de luidruchtigheid – ook vaak vervelend dat Duitse toeristen zich niet aanpassen en weigeren iets anders dan de eigen taal te spreken.

Geen irritaties

Van de ondervraagden geeft maar liefst 33,3% aan zich nooit aan andere vakantiegangers te ergeren. Het meest ‘relaxte’ segment is dat van de 45-54 jarigen. Hier geeft zelfs 38,8% aan zich nooit te ergeren aan andere vakantiegangers.

23 reacties op “Nederlanders vinden Russen, Engelsen en Chinezen de meest irritante vakantiegangers”

 1. Marijke zegt op

  Dat is zeker waar chinezen misdragen zich ook.Ook onder de nederlanders zitten ze.Maar vaak vind ik de russen ook onbeschoft nasr de thaise mensen geen goede morgen of id.Dat gebeurd ook in turkey en griekenland.Als je niet oppas pakken ze jou geroosterd brood uit de brood rooster en zijn beledigd als je zegt ho ho die zijn van mij.Of bij de gebakken eitjes en ommeletjes.Een keer in een zask waar ze foto toestellen verkopen een klein thais vrouwtje hielp ze.Een hoop camera s uit de vitrine laten halen en dan zonder wat te zeggen weer de winkel uit lopen.Je kon aan de verkoopster zien dat zij zich niet echt op haar gemak voelde.

 2. Willem zegt op

  Zo nou andersom de Spaanse vinden NEDERLANDSE toeristen zeer onbeschoft een stelletje zuipschuiten vooral de jeugd kan er wat van en ook zeer onhygienisch.
  En mischien vinden de Russen dit ook wel.

  • Eric zegt op

   Russen? Geen verrassing, volkomen terecht en met stip op 1.

   Natuurlijk heb je onder Engelse, Chinese, Duitse, Nederlandse en iedere andere nationaliteit op deze aardkloot rotte vakantieappels (*duh??*) maar de gemiddelde Rus spant toch echt de kroon Willem.

   De gemiddelde Nederlander die al decennia over de wereld reist kun je met geen mogelijkheid vergelijken met de gemiddelde Rus die zich door z’n weinige reis en verblijf-ervaring als toerist (ineenstorting SovietUnie pas in ’91/miste ook de benodige middelen/geld om te reizen) en meerdere andere factoren zich veel vaker (lees: structureel) niet weet te gedragen.

   ’t Is een combinatie van factoren die in het artikel al uitvoerig en naar waarheid beschreven zijn. Voor de “ontkenners” onder ons: ga eens op vakantie 😉 of praat met een eigenaar van een hotel of resort dat laat doorschemeren “Russian Free” te zijn.

   ’t Is dus geen ongenuanceerd vooroordeel (“dat mag je niet zeggen hoor…LOL) maar een feit dat de gemiddelde Rus er in het buitenland andere nomen en waarden op nahoud.

 3. Christiaan H zegt op

  Zowel het merendeel van de Russen als ook de Chinezen zijn niet gewend aan buitenlandse vakanties. Ook worden ze onvoldoende ingelicht door reisorganisaties over zeden en gewoonten in hun vakantieland. Dat vernam ik van reisleiders, die wel wat beter op de hoogte zijn. Informatie vooraf is echt noodzakelijk.

 4. Raymond zegt op

  Russen, chinezen? Die zijn keurige, nette, behulpzame mensen in vergelijking tot indiers.

  Nog nooit zo’n egoistisch, brutaal, vies gajes meegemaakt als indiers in Thailand.

  Wanneer ik een hotel ga boeken en ik zie dat ze indiers als ‘gasten’ hebben, draai ik meteen om.

  Ik heb in de jaren vakantie in Thailand een hekel gekregen aan dat volk.

  • Willem zegt op

   kan dit enkel beamen …. ik heb zowat heel Azië gezien en idd de Indiërs staan echt wel aan de top. Fatsoen moet daar blijkbaar nog uitgevonden worden (geldt ook voor de Bangladeshi).

 5. Sjaak S zegt op

  In mijn 30 jarige ervaring als steward kan ik hier zeker ook over meespreken. Russen en Chinezen zijn niet alleen in Thailand onbeschoft, ze zijn het over de hele wereld. Houdt het overgrote deel zich rustig en netjes, de uitzonderingen hierop vallen des te meer op.
  Ik heb zelden ruzie aan boord gehad en me eigenlijk nooit opgewonden over het gedrag van anderen, behalve dan wanneer mijn collega’s zonder reden slecht behandeld werden.
  En (om maar even op een vorig stukje terug te komen): niets deed me meer plezier om een Rus in handboeien bij aankomst in Bangkok afgevoerd te zien geworden, omdat hij niet alleen stomdronken was, maar ook handtastelijk bij een van mijn vrouwelijke collega’s was geweest. Dat was de reden om gearresteerd te worden. Hij moest verder naar Manilla, maar we hadden hem al in zijn toestand toch al met alle plezier in Bangkok achter gelaten.
  Wanneer er problemen waren, waren het vaak Russen, op de korte of lange vluchten en het maakte echt niet uit waarheen. En dit was niet vanwege communicatie problematiek.
  Op een vlucht naar Amerika – al vele jaren geleden, had ik een collega uit het voormalige Oost-Duitsland. Zij was destijds nog, toen de muur er nog was, naar West-Duitsland gevlucht en ik kende haar als een zeer sympathieke collega. Natuurlijk sprak zij ook Russisch, omdat men dat toentertijd in Oost Duitsland op school moest leren.
  Op die vlucht hadden we een paar Russen, die, toen zij merkten dat zij Russisch sprak, meteen met haar aan het slijmen waren, om zoveel mogelijk drank te kunnen lospeuteren. Op een gegeven ogenblik kon zij nergens meer naar toe of ze werd al door die kerels lastig gevallen. Maar zij was niet op haar mondje gevallen en zij kortaf in het Russisch dat zij, net als iedereen, normaal konden drinken en geen voorkeursbehandeling kregen. Toen begonnen zij naar te doen. Ik ben altijd uiterst beleefd geweest tegen onze passagiers (ook al lijkt dat uit mijn vorige verhalen niet zo te zijn), maar hier kon ik mezelf niet meer tegenhouden en zei toen rechtuit wat wij van het soort mensen dat zij waren dachten en dat zij, wanneer zij niet gauw gingen zitten en zich verder koest houden, op een zwarte lijst kwamen te staan en dan voortaan maar met Aeroflot konden vliegen. (Het was gelogen, maar het werkte wel).

  Ik persoonlijk heb weinig ervaring met Chinese passagiers gehad, ook eigenlijk geen slechte. Wel merkte ik dat Chinezen aan boord vaak van alles wilden proberen, maar het dan half opgegeten teruggaven. De vervelende Chinezen heb ik alleen maar als toeristen hier in Thailand meegemaakt. Eigenlijk storen ze mij nou niet geweldig. Ik kwam ook altijd graag in China en kon goed opschieten met mijn Chinese collega’s.

  En dat Engelsen op vakantie zo ervaren worden, heb ik al vaker gehoord, maar niet echt meegemaakt. Aan boord waren dit binnen Europa eigenlijk min of meer onze lievelingsgasten. Altijd netjes, beleefd en voor een grapje te vinden. Anders dan het soort dat je dan in goedkope vakantieoorden vindt, denk ik zo.

  Maar in principe, ook al worden ze over één kam gescheerd, ik denk dat ver uit de meesten zich normaal gedragen. Uitzonderingen heb je helaas overal.

  Het hangt er ook een beetje van af waar je op vakantie gaat. Ik was laatst met mijn vrouw bij Kao Sok National Park… ben daar heel leuke mensen tegen gekomen. Daar is me nou niemand opgevallen die zich misdroeg. Gewoon mensen die tijdens hun vakantie van de natuur en Thailand genoten…

 6. maurice zegt op

  Israeliers kunnen er ook wat van!

 7. A en N zegt op

  Ik ben het volledig eens met deze stelling dat russen en chinezen erg onvriendelijk mensen zijn (in elk geval diegene die naar Thailand komen) Russen en een groot deel van de chinezen zijn arrogant en respectloos en niet gemanierd tegenover de vriendelijke Thaise mentaliteit (ik kom al 15 jaar in Thailand) maar sinds enkele jaren hebben de thai ook een hekel aan dit soort volk gekregen.
  Laat de russische en chineze mensen voordat ze thailand binnen komen een certificaat van manieren tonen

 8. maurice zegt op

  Heb jaren in een internationaal hotel in Nederland gewerkt.
  De perfecte gasten: de Jappen. Waar hebben deze mensen vannacht geslapen? vroegen de kamermeisjes zich af. Onder ’t bed?
  De sympathiekste: de Zuid Amerikanen.
  De grootste viezerikken: de Chinezen, op de voet gevolgd door de mensen uit Kazachstan en Uzbekistan.

  • Sjaak S zegt op

   Afgezien van dat woordje “Jappen”, ben ik het volledig met je eens Maurice. Had ik in mijn stukje totaal vergeten en ik ben al zo vaak naar Japan gevlogen. De meeste van mijn vluchten naar Japan ervoer ik als heel aangenaam. Zelden ook een volk gehad dat zo snel op zijn plaats zit en waarbij je in een vol vliegtuig boven in de bagagehouders nog veel plaats hebt. Japanners nemen nauwelijks handbagage mee. En als je dan nog een paar woorden Japans kan spreken kun je het bijna niet meer stuk maken.
   Japanners zijn zo netjes, dat ik vaak mijn hotelkamer in Nagoya of Osaka verliet zoals ik deze aantrof: piekfijn in orde… dat opgeruimde stak aan.

 9. Rens zegt op

  Persoonlijk heb ik een hekel aan nederlanders, luidruchtig, weten het altijd beter en hebben kritiek op alles wat lost en vast zit en vooral op anderen. Zelden een meer zeurend en kneiterend volk meegemaakt dan de nederlanders.

 10. Willem zegt op

  Als je deze vraag aan de Belgen zou stellen …. denk ik dat de Nederlanders ook zeker in de top 5 staan !

 11. Paul zegt op

  Zijn het nou Engelsen of Duitsers op de derde plek? De titel suggereert Engelsen, de tekst zelf heeft het niet over Engelsen maar over Duitsers. En wat te denken van misplaatst chauvinistische Fransen of met consumptie sprekende Spanjaarden?

  Wie vinden we trouwens leuk op vakantie? Zweedse blondines?

 12. peterdongsing zegt op

  Toch zal het ook iets met communicatie te maken hebben denk ik . Ik kom al meer dan 20jaar in Bulgarije, daar is 80% van de bezoekers Russisch. De meeste Bulgaren spreken ook goed Russisch en ik heb daar nooit lastige of irritante Russen gezien. Ik spreek het een klein beetje en kon er ook goed mee overweg daar. Maar zeker is dat ze over het algemeen zeer irritant zijn elders.

 13. Eef zegt op

  Niet mee eens afgelopen winter in pattaya 75% oostblokkers in hotel geen probleem ,ik denk ligt in welke catogorie je boekt 4* of meer

  • Fransamsterdam zegt op

   Toch wel benieuwd welk 4* hotel in Pattaya nu nog voor 75% door oostblokkers bezet wordt.

 14. Huub zegt op

  Even los van de irritatiegraad maar voor de gemiddelde Nederlander is zo’n beetje alles tussen de driehoek Polen Roemenie en China “De Russen'”. Alles wat enigzins Slavisch praat of er oostblokkerig uitziet ‘De Russen'”. En vanaf ongeveer halverwege Rusland, zeg het begin van Siberie waar ‘”De Russen'” vaker spleetogen gaan vertonen al snel allemaal ‘”Chinezen'”. Dit is hetzelfde met ‘”De Amerikanen'” waar een gemiddelde Texaan toch heel wat ander gedrag vertoond dan een New Yorker. Kortom ik vind het nogal een generaliserend onderzoekje waarbij vooral de perceptie van waar iemand denkt dat de ander vandaan komt een hoge meeweging zal zijn geweest in de resultaten.

 15. Jan zegt op

  Op een resort in Jomtien ooit met de manager (Duitser, vriendelijke man) gesproken over zijn gasten. Wij waren daar voor het 4e jaar en het liep de spuigaten uit met de Russische invasie, 2 jaar heerlijke vakanties gehad 3e en 4e jaar was het flink minder, we zijn er nooit meer geweest. Ik vertelde dus de manager dat zijn personeel onheus bejegend werden o.a. tijdens het ontbijt, enorme borden met allerlei fantastiesch eten die achtergelaten werden door de vakantie gangers uit Russia. Hij ontkende dat er overlast was, zou ik ook doen misschien, ik noemde nog wat voorbeelden . Ik nam afscheid van hem en een paar dagen later kreeg ik een email van hem, we kregen een gratis week verblijf aangeboden ter compensatie voor het ongemak, netjes bedankt hiervoor, zelfs gratis is het ook niet leuk. Jaren geleden werd er gadverteerd in Egypte en Cyprus dat er hotels waren die “Russian free” waren, zegt toch wel iets. Ben ook in China geweest op vakantie en werk maar dat is totaal anders als dat Chinezen op vakantie zijn buiten China, ze krijgen wel al nu bij sommige reizen te horen hoe zij zich moeten gedragen. Als ik op vakantie ben zoek ik ook geen nederlanders op , veelal rumoerig volk………
  Ook veel vakanties meegemaakt dat het allemaal goed was, wat wel een dingetje nu is , althans dat vindt ik, zijn de arabieren , die weten er ook wat van kwa walgelijk gedrag, kan wel een pocketboekje er over vol schrijven. Fijne vakantie !

 16. Luit zegt op

  Afgelopen weekend nog met Chinezen op het strand, zeer hard praten (schreeuwen) deed een paar servetjes in mijn oren en ben ook gaan schreeuwen, het kwartje viel. Rochelen op het terras en harde scheten laten, vrij normaal voor dit volk. Maar het volk uit India die gaan rustig met 4 mannen op 1 bedje liggen met een flesje water en handoeken van uit het hotel. Dat volk snap ik totaal niet, zitten wel in de duurste hotels, maar elders iets uitgeven, ho maar…….

 17. niek zegt op

  Alweer lang geleden heb ik een joodse Rotterdamse leren kennen in Chiangmai, die met haar Thaise echtgenoot een guesthouse runde in CM.
  Zij vond van alle buitenlandse gasten de Nederlandse gasten het meest prettig, gauw tevreden, geen gezeik en als er iets tegen zat kon zij het altijd makkelijk met hen weer goed maken.
  En haar meest vervelende gasten vond zij Israëliërs, nooit tevreden, altijd zoveel mogelijk afdingen, onvriendelijk, arrogant.
  Later baatten zij het restaurant ‘Jerusalem’ uit langs de gracht dicht bij Thapee, maar dat restaurant is er ook allang niet meer.

 18. Anton ten Dam zegt op

  Ik nam deel aan het buffet van bella Express in Pattaya, een jongen achter het buffet deed zijn uiterste best zoveel mogelijk saté te bereiden voor een groep gasten uit Rusland ,toen de saté klaar was , stapelde een van de Russische gasten een zo groot mogelijke stapel saté op een groot bord en ging er mee naar zijn reisgenoten en vroeg vervolgens wie er nog saté moest,ik stond op enige afstand verbaasd toe te kijken naar de reaktie van zijn reisgenoten want niemand had behoefte aan saté, aan de hoeveelheid borden te zien, had iedereen al meer da genoeg gegeten. Wat schetst mijn verbazing wat er hierna gebeurde , het volgestapelde bord met verse saté,s werd vervolgens als asbak gebruikt om peuken uit te drukken…….. ik ben naar de buffetchef gestapt en heb hem melding gedaan van dit walgelijke gedrag…….

 19. Jan Hoekstra zegt op

  Chinezen staan stipt op nummer 1, altijd voordringen, schreeuwen, geen regels volgen. Zelfs in het prachtige Wat Phra Kaew moeten ze nog schreeuwen en selfies nemen. Mijn maat woont in Hong Kong en die zegt dat je ze gewoon een schouderduw moet geven als ze voordringen of wat dan ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website