Het idee van de serie ‘Uitgelicht’ is om Nederlandse bedrijven of bedrijven met Nederlandse invloeden in Thailand bij u te introduceren. Dit keer is het welhaast overbodig, want we hebben het over Heineken bier, gebrouwen in Thailand.

Heineken wereldwijd

Het begon allemaal in 1864 toen Gerard Adriaan Heineken de Amsterdamse bierbrouwerij Hooiveld kocht. Deze brouwerij bestond al heel lang, maar was in een zeer vervallen staat. Heineken bouwde een nieuwe brouwerij buiten het centrum van Amsterdam aan de Stadhouderskade en maakte daarmee een begin aan een lange historie om uiteindelijk wel het meest bekende biermerk ter wereld te worden.

Heineken is verkrijgbaar in 178 landen en heeft eigen brouwerijen of belangen in anders genaamde brouwerijen in 70 landen. Wereldwijd werken er meer dan 85.000 mensen in deze ondernemingen.

Heineken is de grootste brouwer in Europa en de derde in de wereld. Heineken was ook tientallen jaren de grootste exporteur van bier, maar is inmiddels voorbijgestreefd door Mexico. Verzachtende omstandigheid in deze is, dat de helft van de Mexicaanse export op naam komt van een aan Heineken gelieerd bedrijf.

Heineken in Azië

Al in 1932 zette Heineken de eerste voetstappen in Azië. In een joint-venture werd de Malysian Breweries Ltd. opgericht in Singapore. De brouwerij produceerde het bier onder de naam Tiger. Meerdere fusies en bedrijfsovernames volgden en nu heeft Heineken onder de vlag van Heineken Asia Pacific brouwerijen in meerdere Aziatische landen, zoals Laos, Vietnam, Indonesië en dus ook in Thailand. Deze groep heeft belangen in meer dan 50 biermerken, waaronder (merken, die ik ken) natuurlijk Heineken, maar ook Tiger, Cheers, Anchor en Bintang.

Helaas nog niet in de Filipijnen, daar wordt Heineken geïmporteerd, hetgeen betekent, dat het zeer duur is. Tijdens ons jaarlijks uitstapje in de Songkran periode moet ik mij behelpen met San Miguel Light. Zonder lemon trouwens, want dat is een rare Thaise gewoonte.

Heineken in Thailand  

Thai Asia Pacific Brewery (TAPB) werd in 1993 opgericht en werd in 1995 operationeel. Er werken nu 300 mensen in het kantoor in Bangkok en in de brouwerij in Nonthaburi.

TAPB begon met het brouwen en de verkoop van Heineken en breidde de productie in 2004 uit met het merk Tiger. Later werd daar ook nog Cheers aan toegevoegd in het lagere prijssegment. Tiger uit Thailand is het meest geëxporteerde bier in Azië. Naast de eigen brouwproducten is TAPB de officiële importeur en distributeur van Guinness en Kilkenny bier uit Ierland.

Heineken is de nr. 1 premium bier in Thailand, maar is niet het meest verkochte merk. In de toeristengebieden is Heineken bier volop verkrijgbaar, maar op het platteland nauwelijks te vinden. Dan moet men kiezen voor Singha of Chang bier.

Heineken Experience

Vele jaren geleden al bezocht ik met mijn Thaise vrouw de Heineken Experience in de brouwerij aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Het is inderdaad een prachtige ervaring. Ook de brouwerij in Thailand biedt de mogelijkheid om die te bezoeken. U moet dan wel met een groep van 20-30 personen komen na afspraak. U kunt de bijzonderheden vinden op de website http://www.tapb.co.th/en/brewery-tour. Aanbevolen!

Smaak van Heineken bier

Ik weet het, niet iedereen houdt van Heineken bier. Toegegeven, ik Nederland prefereerde ik als Tukker het bier van Grolsch, hier in Thailand drink ik als Nederlander voornamelijk Heineken, afgewisseld met af en toe een Singha of Weihenstephan. Ik ken alle grappen en grollen – vooral dan van mijn Belgische vrienden – die er over Heineken in omloop zijn. Hou u niet in, maar plaats ze gerust in een reactie. Ik zal met mijn eigen anekdote hierover beginnen (echt gebeurd!)

Na een gedegen medisch onderzoek hier in Pattaya werd vastgesteld, dat mijn urinezuur en tryglycerine-gehalte te hoog was. Minder bier drinken dus! Aan mijn vrienden vertelde ik tijdens een borrelavond, dat ik teveel Heineken in mijn bloed had. Eén van hen zei daarop: “Geeft niks, jôh, dan ga je toch over op Tiger bier!

Proost!

Bron: Facebook pagina van de Nederlandse ambassade in Bangkok, aangevuld met informatie van meerdere Heineken websites.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Uitgelicht (18) Heineken in Nonthaburi”

 1. Alex zegt op

  Iedereen weet het altijd beter.
  Ik heb daarom maar een test gedaan, zie de uitslag.
  1. Leo
  2. Chang
  3. Singh
  4. Heineken

  • Hans Bos zegt op

   Bert, een schijfje limoen op de San Miguel is geen Thaise, maar een Mexicaanse gewoonte. Jaren terug zat op de rand van Corona-flesjes soms een beetje roest. Dit werd er af geveegd met een schijfje limoen. De meeste Thai en farang duwen de limoen hier in het flesje, maar dat is dus in feite niet juist. Aan de andere kant: je moet doen wat je lekker vind.

 2. janbeute zegt op

  Er is maar een goed bier in Thailand , en dat is de classic Chang .
  Dus niet de export versie .
  De rest van de bier merken hier in Thailand incl Heineken , smaakt naar water .
  Tijdje geleden was er een vergadering in een exclusief restaurant tussen de bedrijfsleiders in Thailand van Singha , LEO , Chang bier en Heineken .
  Bij het bestellen van de alcoholische versnapering tijdens het dinee , bestelde de manager van Leo een Leo biertje .
  De Heineken manager een Heineken en de Singha manager een Singha bier .
  Toen vroeg de ober aan de Chang manager , wat wilt u drinken mijnheer .
  Waarop hij antwoorde , doe mij maar een glas water .
  De andere drie managers waren verbijsterd en vroegen , of lust u uw eigen bier niet .
  Waarop de Chang manager antwoorde , ik wil jullie niet in de verlegenheid brengen en bestel daarom het zelfde als jullie .

  Jan Beute .

 3. Rick zegt op

  Mijn favorieten op basis prijs kwaliteit zijn:

  1. chang
  2. heineken
  3. singa

  maar als het allemaal even duur is kunnen ze me wat dan toch maar de Opel onder het bier de heineken al is het maar omdat het Nederlands is 😉

 4. rob zegt op

  Je hebt pilsener en pilsener. Iedereen zijn smaak en ondanks dat ik een Hollander ben komt Heineken bij mij in het rijtje pilsener ergens onderaan de lijst te staan.

  Geef mij maar Chang, Singha, Leo, Tiger, Lao bier of Bintang > en nu niet zeggen dat Bintang net zo smaakt als Heineken want dat is niet zo….Maar ieder zijn eigen mening en voorkeuer uiteraard…

 5. BA zegt op

  Iedereen zijn eigen smaak.

  Drink graag Heineken of Singha, Chang ook goed.

  Leo vind ik werkelijk niet te zuipen vooral als het op zijn Isaans geschonken word, warm met ijsblokjes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website