De Zweedse Lief Christer (45) slaapt sinds enkele maanden in soi Nana op straat, nadat hij opgelicht is door een bargirl. Hij houdt zich in leven met bedelen.

Op internet heeft hij de sympathie verworven van veel internetgebruikers. Ze hekelen de vrouw en de Zweedse ambassade, waarop hij enkele malen tevergeefs een beroep heeft gedaan, en vragen de Mirror stichting om een hulpactie te starten.

Christer kwam met al zijn spaargeld van (omgerekend) meer dan een miljoen baht in mei naar Thailand om er samen met een Thaise vrouw, die hij vorig jaar had ontmoet, een nieuw leven op te bouwen. Maar de vrouw zag kans hem zijn geld te ontfutselen en verliet hem met achterlating van zijn paspoort en enkele bezittingen. Sindsdien heeft hij haar niet kunnen opsporen.

Christer, van beroep kok, scheidde vijf jaar geleden van zijn vrouw bij wie hij twee kinderen heeft. Zijn ouders leven niet meer.

Pemika Jiawong (40), die in de buurt in een pharmacy (een kruising tussen een drogist en apotheek) werkt, en twee collega’s hebben zich het lot van de man aangetrokken. Ze passeren hem elke dag na hun werk en proberen hem op te beuren. Ze omschrijft hem als een ‘aardige man die niemand vertrouwt’. Hij wil geen geld van haar aannemen; wel helpt zij hem met urinekatheters die hij moet gebruiken omdat hij kortgeleden geopereerd is aan zijn blaas.

De Mirror stichting kwam twee weken geleden met Christer in contact. Sittipol Chuprajon, verantwoordelijk voor het project Patients on Streets, zegt dat de man niet door Immigratie teruggestuurd wil worden. Hij is bang dat hij dan eerst lange tijd gevangen moet zitten en hij wil ook niet het risico lopen nooit meer Thailand te mogen binnenkomen. Sittipol omschrijft hem als ‘depressief ’; hij wantrouwt volgens hem vreemden.

De Mirror stichting zou vandaag contact opnemen met de Zweedse ambassade om te informeren naar haar beleid bij Zweedse burgers die zich in zulke ellendige omstandigheden bevinden.

(Bron: website Bangkok Post, 24 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Zweedse toerist dakloos na oplichting door Thaise vriendin”

 1. Sjaak S zegt op

  Sorry, wat wil je daar nog veel bij helpen? Hij is 40 en geen kleine jongen meer, maar het ziet er ook niet naar uit dat de man vol bij zijn verstand is.
  Wat wil hij dan nog doen? Hij wil Thailand niet verlaten, maar mag hier niet werken en heeft geen inkomen. In Zweden is er toch volgens mij net zo’n sociaal stelsel zoals in Nederland. Dan moet ie terug naar waar hij vandaan kwam. Hij is bang voor de gevangenis? Heeft hij zijn tijd overschreden? Waarom heeft hij zo lang gewacht met alles totdat het te laat was? Ik denk niet dat er iemand was die hem heeft vastgehouden en gedwongen zich niet te melden bij een eventuele verlenging.
  De man heeft verkeerde beslissingen genomen en nu wil hij niet eens het enig juiste doen: terug naar huis. Ik denk niet dat men in Zweden blij met hem zal zijn, maar ik denk wel dat hij daar verder geholpen kan worden.
  Dit soort dingen gebeuren echter in Nederland ook vaak genoeg. Ik vraag me soms af hoe het kan dat iemand daar dakloos kan worden. En dat zijn dan ook nog mensen die vroeger wel eens een huis hadden. Maar vaak hetzelfde verhaal: huwelijk kapot, aan de drank of drugs geraakt (of andersom), werk verloren of nooit gehad en dan geen mogelijkheid meer om aan een huis te komen…
  Ieder heeft in zijn leven keuzes kunnen maken… ook hij. Dan heeft hij niks meer te willen, wanneer mensen hem komen helpen.

 2. Rob V. zegt op

  Is hij werkelijk opgelicht? Dan zou de vriendin strafbaar moeten zijn, want dan is hij dus bestolen. Of is hij dom geweest en heeft hij teveel geld gestoken in iets dat hij niet kon betalen of waarvan hij redelijkerwijs kon weten dat het geld in rook op zou kunnen gaan. Het maakt nogal een verschil of hij zijn laatste centjes leent/geeft aan zijn vriendin (wegens een zielig of mooi verhaal) of dat ze bijvoorbeeld zijn pasje heeft gestolen en zijn PIN weet en hup zijn rekening achter zijn rug om heeft leeggetrokken.
  Tot in hoeverre in dit geval de man zelf schuldig is aan zijn situatie kan ik niet opmaken uit de tekst. En hij heeft verder geen volwassen familie die hem een ticket etc. kunnen kopen (wel 2 kinderen, minderjarig?)?
  Waarom de ambassade niet helpt is evident, die zijn er niet voor dat soort dingen maar alleen voor echte nood of als contactpersoon om contact te zoeken met het thuisfront. Jammer natuurlijk dat je er geen geld kunt lenen (in het geval van Nederland en ik neem aan vele andere ambassades) omdat mensen dat dan vaak niet terugbetaalde… Het zou natuurlijk al schelen als de wereld vrij van oplichters en dieven was, zekfs met dommigheid en pech gebeurd er al genoeg ellende en raken mensen in de penarie. Als de man echt opgelicht is in strafbare zin dan hoop ik dat de politie zijn vriendin op pakt en hij zover mogelijk zijn poen terug krijgt. Al zie ik dat nog niet snel gebeuren (lastig te bewiizen of het domheid of oplichting/diefstal, niet bepaald een prioriteit van de politie etc).

 3. JanUdon zegt op

  Beste mensen, oordeel niet zo snel.
  Mannen komen op vakantie naar Thailand en raken in de ban van een zeer professionele bardame.
  Deze meisjes zijn misschien nog maar 24 jaar oud, maar zeer volwassen in het oplichten.
  Er zijn boeken te koop over hoe je een farang kan oplichten.
  En denk er om, de politie zal ten alle tijde altijd de Thaise dame tot aan het randje van de wet helpen, wat ze ook gedaan heeft.
  Een bekende Thaise uitspraak is:
  Als jij niet naar Thailand was gekomen, had deze “Dame” niet in de fout kunnen gaan.
  Waarom wordt zij geholpen?
  Een Thais politie uniform heeft een borstzakje.
  En deze dames hebben er ook geen enkele moeite mee om deze man heel blij te maken.
  Ga je naar een advocaat dan slaapt ze een weekend bij hem in een resort, en hij zal justitie zo fout inlichten dat er geen enkele mogelijkheid is dat je wint.
  Hij zal het zelfs zo verdraaien dat jij fout was, en zij dus wint.
  Maar heel zelden zal je een Thai tegen komen die je wil helpen.
  Ik heb dat geluk wel gehad.
  Deze persoon is naar de militaire politie gegaan en daar de zaak voorgelegd.
  Daar kregen we het advies terug te gaan naar de locale politie.
  Daar aangekomen waren ze al druk bezig met het opmaken van de juiste documenten.
  Met deze documenten zal niet ik, maar mijn ex voor langere tijd de gevangenis ingaan.
  Ik ken dit boven genoemde geval niet, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat deze man,
  desperaat, wanhopig, hopeloos, radeloos is.
  Natuurlijk ben ik goddeloos dom geweest! Dat is te kwalificeren onder “verlieft”.
  Verder mag iedere farang ongelooflijk blij zijn dat Prayut al een tijdje de dienst uitmaakt in Thailand.
  Hiermee wordt het land weer gezond.

 4. Stefaan zegt op

  Liefde maakt blind. Daar kan je spijt van krijgen. Maar wie niet waagt …

  Maar geld en liefde mag je niet verwarren. Hou de vinger op de knip. Des te vlugger zal je merken welk vlees je in de kuip hebt. (Deze Thaise proffesional zou al lang afgedropen zijn.)

  Ik hoop dat de Zweed hulp kan krijgen. Een nieuwe start maken in Thailand is bijna uitgesloten. Dan maar een weg zoeken om naar Zweden terug te keren.

 5. ruud NK zegt op

  Volgens enkele bekenden van deze man op Thai Visa van gisteren komt deze man steeds weer terug. Hij zou zijn thaise vrouw 4 jaar geleden verloren zijn in een ongeluk en daarna aan de drank zijn geraakt. Behalve drank zou hij ook geestelijke problemen hebben.

 6. Eugenio zegt op

  Moderator: niet uitgaan van aannames svp.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  @ Paul Jomtien Verstandig commentaar, dat in tegenstelling tot andere (deels geweigerde) reacties een poging tot verklaring is in plaats van allerlei gissingen en beschuldigingen op de man los te laten.

 8. Rob V. zegt op

  Eens, als hij mogelijk psychische problemen of een depressie heeft moet een prof hier naar kijken. Is vraag twee dus of het bericht van BP en/of the Mirror correct of volledig zijn daar die het alleen over oplichting hebben naast het aan lager wal raken wat suggereert dat dat de oorzaak is: normale man in goede gesteldheid, wordt opgelicht, alles kwijt, beland in de goot. Het fijne weten we er uiteraard niet van dus ook niet tot in hoeverre deze man blaam treft. Ik hoop wel voor hem dat hij weer op de been komt.

 9. Pieter zegt op

  Als toekomstige emigranten, hun thuisland verlaten, is er geen enkele verplichting/eis om een gezondheidstest af te leggen. Zowel in het verlaten thuisland niet, als in het nieuwe land van vestiging.
  Dit brengt vele problemen met zich mee, omdat vele probleemgevallen, de grens over steken.
  Ook ik ben hier een getuige van, dat vele mannen, Nederland nooit hebben moeten verlaten.
  En het is vreemd te noemen, dat provisionele doktoren niet ingrijpen, of aan de bel trekken, dat een patiënt uit het zicht verdwijnt? Psychische aandoeningen, moeten namelijk onder controle blijven!
  Deze zijn van invloed op iemands houding op een zodanige wijze dat hun persoonlijkheid negatieve invloed heeft op verschillende aspecten van hun leven, zo kan het werk en sociale relaties beïnvloeden. Ze kunnen extreme vormen vertonen van bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals ongewoon introvert, of overgevoelig zijn voor kritiek. Voorbeelden van persoonlijkheidsstoornissen zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis, narcistische persoonlijkheidsstoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis.
  Heb diverse cursussen psychologie bestudeerd, vanwege men gedane werkzaamheden, en mag me dan ook beslist geen deskundig psychiater noemen! Toch’ is het niet moeilijk, om diverse geestelijke problemen te constateren. Vele mannen op latere leeftijd, hebben een rugzak, die ze meenemen naar het land van vestiging. Zo zie je hier ook veel hersenaandoeningen zoals; Alzheimer’ de bekendste in de volksmond, en vele andere dissociatie stoornissen, somatoforme stoornissen, seksuele stoornissen en vele anderen. Dissociatie stoornissen leiden tot een vervorming van het bewustzijn en geheugen. Somatoforme stoornissen zijn psychologische omstandigheden waarin mensen lichamelijke symptomen verkrijgen zonder bekende oorzaak. Seksuele stoornissen kunnen gesplitst worden tussen ongepaste seksuele verlangens en gedrag’ De meenste emigranten hebben geen zorgverzekering, en daarmee is provisionele hulp uitgesloten, en Ja’… het zijn jammer genoeg, gemakkelijke slachtoffers voor andere mensen met verkeerde foute bedoelingen’ Het is dan ook van cruciaal belang, dat er meer toezicht komt, in deze onderschatte problematiek’

  Pieter,

 10. Sjaak S zegt op

  Het is alles de schuld van de concurrentie tussen de vliegtuigmaatschappijen… de vluchten zijn zo goedkoop geworden, dat bijna iedere gek op vakantie kan gaan. Hierdoor reizen nu eenmaal ook mensen die vroeger “veilig” in hun eigen land zaten, omdat ze het zich gewoonweg niet konden permitteren weg te gaan. Dan nog de reclame op diverse media… kortom, het is nu veel te gemakkelijk om te kunnen reizen.

  Dit heeft iets minder met het topic te maken, maar toen ik de eerste keer in Azië kwam, begroette je elkaar nog als buitenlander. Toen ik twee jaar geleden voor het eerst in elf jaar tijd weer in Hua Hin kwam en ik de eerste Farang begroette, keek deze me heel bevreemd aan. Zover is het gekomen.
  Het is een massaverkeer geworden. Ik weet, ik behoor er ook toe, ben geen uitzondering.
  Alleen kwam je 35 jaar geleden veel interessantere mensen tegen dan nu en (bijna) geen psychisch gestoorden. Alhoewel… ik moet erbij zeggen dat ik toen ook al hoorde van mensen die naar India vlogen en daar ook al hun geld en bezittingen verloren (dat waren mensen die in een sekte gingen wonen en daar alles moesten afgeven). Toen hoorde je ook al van westerse bedelaars.
  Dus (om boven niet alles te corrigeren of uit te wissen)…. spreek ik mezelf een beetje tegen. Dat soort mensen zoals die Zweed, bestonden al altijd. Alleen denk ik, dat het nu door de grote massa’s iets meer opvalt, door de media meer aandacht krijgt en door het gemakkelijker reizen ook meer toeneemt.
  En het zal in de toekomst ook niet veel veranderen..

 11. Pieter zegt op

  Geachte Paul’

  Ik doel meer op waakzaamheid, van de instellingen / doktoren / hulpverleners, die sommige mensen onder behandeling hebben. Om ze op deze manier, tegen zichzelf, en derden te beschermen’
  Moet er nog een kanttekening bij maken, dat ze dan ook onbewust, hun partner meeslepen in alle ellende’ Kans arme Thaise vrouwen, die denken en hopen, een beter leven en toekomst te krijgen, worden ongevraagd, geconfronteerd met een patiënt, waar ze de zorgen en lasten voor moeten dragen’
  Vriendschappen, worden meestal uitgesloten, en zelf verstoten, wat toch een stuk sociale controle geeft, zodat de gedupeerde vrouwen, geen ruggespraak van verdere landgenoten mag en kan verwachten. En worden hiermee, een gevangene van hun relatie. Een reden ter meer, dat vriendschappen in een vreemd land, dan ook eigenlijk een must is! Zodat het altijd bespreekbaar mag blijven! En dat mannen, die hiermee te maken hebben, nooit naar het buitenland mag afreizen, gezien de goede hulp in hun thuisland! Mochten er problemen optreden op langere termijn, Dan moet er een aanspreekpunt zijn, voor de vrouwen in kwestie’ Maar nogmaals, als er geen zorgverzekering is, is alle hulp, en hoop vergooit’ Terug keren naar hun geboorteland, is meestal geen optie, omdat ze meestal geen kennissen / vriendenkring / hechte familie meer overhebben. Een zoon/dochter, laat echt niet hun zieke vader alleen naar een buitenland emigreren! of de verhoudingen moeten ook al verstoord zijn’
  We weten nu eenmaal, dat we op latere leeftijd, de gebreken krijgen’ Zowel lichamelijk als geestelijk.
  En we worden dan allemaal afhankelijk van onze meestal jongere Thaise vrouw’
  Zodat we ze op gaan zadelen, met problemen, die ze niet aankunnen, en daarvoor geen passende opleiding voor hebben gevolgd! met het gevolg, dat ze dan op straat worden gezet’
  En zo komen de harde feiten, op een forum te staan, waar wij over mee mogen discussiëren’
  Onze handen zijn gebonden, omdat ook wij’ hier geen specialisten in zijn!
  Zelf heb ik dit jammer genoeg meerde malen moeten aanzien.
  Ben dan ook bereid, iedereen te helpen naar kunnen en weten.
  Maar… als de persoon in kwestie, zelf niet wil, dan is het spijtig genoeg.. over en sluiten.
  Zodat de persoon, nog verder in zijn isolement raakt, en de problematiek zich alleen maar opstapelt.

  Pieter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website