Een dertigjarige Zweed heeft kunnen ervaren hoe streng Thaise rechters straffen in geval van handel en bezit van drugs.

Kim Eriksson Sirawan kreeg aanvankelijk de doodstraf voor de productie en het bezit van drugs, maar de rechter zette de straf om in levenslang.

Methamfetamine

De jonge Zweed is veroordeelt voor de aanmaak van methamfetamine. Een synthetische drug, die in Thailand Yaba wordt genoemd. De man werd in juli in zijn huis in Bangkok opgepakt. De politie ontdekte er een drugslab en de verdachte had 53 gram methamfetamine op zak.

Hoewel de rechter in Bangkok de doodstraf omzette in levenslang, betekent dit minstens 45 jaar gevangenis. De veroordeelde zal overgebracht worden naar een speciale gevangenis voor veroordeelden van drugsdelicten.

Beroep

De man is van plan om tegen de uitspraak in beroep te gaan. “De Thaise justitie is een grap. De rechter hield niet eens rekening met mijn bewijsmateriaal” verklaarde Eriksson. Hieruit zou moeten blijken dat hij zelf het slachtoffer geworden was van een landgenoot. Eriksson vertelde dat hij slechts wilde leren hoe het spul gemaakt moest worden. De andere Zweed zou hem daarbij helpen. Het verhaal maakte echter geen indruk op de rechter.

Volgens de Zweedse krant Aftonbladet kan het nog vier jaar duren voor zijn zaak in beroep behandeld wordt.

26 reacties op “Zweedse man in Thailand krijgt doodstraf voor drugs”

 1. rob zegt op

  Tuurlijk, hij moest nog leren hoe die troep gemaakt werd, en toch al 53 gram op zak(voor eigen gebruik wellicht? ). Laat hem maar lekker lang in de Thaise bajes zitten….

 2. pim zegt op

  Misschien heeft hij nu de tijd om er over na te denken wat de gevolgen zijn van drugs .
  1 verslaafde sleept tientallen anderen mee met groot verdriet .

 3. Cees-Holland zegt op

  Als deze man echt fout was dan zou ik zeggen: “jammer dan”.

  Toch wordt de zaak een stuk complexer (lees enger) als er meerdere partijen betrokken zijn.

  Vaker dan eens werd mijn (huur)huis als goedkoop hotel gebruikt door “vrienden” en “familie”.
  En dat vond ik eigenlijk prima, heel leuk zelfs. Nieuwe mensen, nieuwe verhalen en gelukkig heb ik daar nooit een probleem mee of door gehad.

  Toch begin dit jaar viel mij op, een gegeven moment op, dat mijn logees zich eerst geheimzinnig en daarna dronken voordeden, zonder alcohol. Ik kende deze vrienden niet, ze waren bevriend met mijn wederhelft, die zelf ook een beetje aangeschoten leek.

  Het kwartje viel mij bij pas de volgende morgen, waarna ik de lieden vroeg om mijn huis te verlaten. (Onder mom dat ik rust wilde hebben).

  Ik ben nogal blue/naïef wat drugs aangaat maar ik weet zo goed als zeker dat er op die avond “iets” gebruikt is. In Nederland zou mij dat eigenlijk niet zoveel kunnen schelen, in Thailand daarentegen ben ik als de dood.

  Als de politie je, om de één of andere reden, niet zo erg mag, heb je zomaar ineens 53 gram troep opzak. Ontken dat maar eens als er een aantal mensen stoned door het huis lopen en misschien inruil voor strafvermindering naar de Farang wijzen.

  De crackheads blij met de strafvermindering, de politie blij met “grote” vangst.

  Nee, de zaak van die Zweed zou maar eens een stuk genuanceerder kunnen zijn dan ik dacht.

  • Robert zegt op

   @Cees – helemaal mee eens, en de situatie die jij schetst is heel goed mogelijk en zal ook best vaak voorkomen. Deze situatie verhaalt over een drugslab in huis, daar moet je toch weet van hebben lijkt me. Alhoewel…ik begrijp dat bepaalde drugs ook met simpele drogisterij producten in de badkamer te produceren zijn, misschien dat dat het ‘drugslab’ is.

   Blijf er zo ver mogelijk vandaan, en laat je inderdaad ook niet in met mensen die drugs gebruiken. Veel van de bargirls vallen ook in deze categorie.

 4. Thailandganger zegt op

  Ze verlinken/linken je in Thailand al als ze zelf daarmee hun straf kunnen ontlopen. Er is maar een oplossing: Nooit aan beginnen, nergens op in gaan en laat je niks aansmeren. Gebruik je verstand. Zelfs medicijnen die in ons land gewoon zijn toegestaan vallen in Thailand onder de drugswet. Let daar op als je op vakantie gaat.

 5. P.G. zegt op

  Hij zal niet de laatste zijn, begrijp niet waarom er nog steeds weer personen zijn die in Thailand met zijn harde wetgeving de risico’s willen lopen om gemakkelijk aan geld te komen. Geld hebben ze zeker nodig om de bink uit te hangen in een goedkope buitenbar en niet weten hoe ze op een normale manier geld kunnen verdienen.

 6. sjaak zegt op

  som nom na
  of te wel, Eigen schuld dikke bult.

  Politie komt natuurlijk niet zo maar je huis binnen.

  • @ Ik ken het verhaal van een Thaise vrouw die van haar Thaise man af wilde omdat hij een Butterfly was. Ze verstopte wat Yaba in zijn broekzakken en belde de politie. De rest kun je wel raden. Vele jaren achter de tralies.

 7. marco zegt op

  Toch typisch dat je mensen op het blog hebt die meteen zo agressief reageren zoals levenslang opsluiten,lekker tijd om na te denken etc. etc. Waarom hebben wij altijd onze mening klaar.In Thailand werkt het toch allemaal een beetje anders dan in bv Nederland of Engeland waar eerst goed geobserveerd wordt en alles in kaart gebracht wordt en men dan op verschillende plaatsen tegelijk binnen valt! Aan Khun Peter zijn stukje en Cees zie je dat het ook anders kan zijn, wat was er gebeurt als ze bij Cees waren binnen gevallen, Thaien vrij en Cees de bajes in terwijl die van toeten en blazen af weet.
  En tuurlijk, diegene die bewust in welk land dan ook zich bezig houd met de handel in drugs verdient de zwaarst mogelijke straf. Maar niet meteen oordelen want men weet inderdaad dat men met de bewijslast het in Thailand niet zo zwaar neemt En ja, probeer daar maar eens uit te komen. Vooral als farang. En nogmaals,ik probeer die Zweed nergens voor vrij te pleiten,alleen voorzichtigheid is in deze landen ten alle tijden op zijn plaats.

 8. pim zegt op

  Marco je moet nog veel leren in dat wereldje.
  Zo’n stom verweer als, ik wilde het leren maken zou zijn straf zelfs kunnen verzwaren .
  Dat is zuiver een bekentenis dat hij wist dat er een labratorium aanwezig was en snode plannen had voor zijn toekomst .
  Als iemand wat in zijn zak had gestopt ,dat kan .
  Niet dat alles al in huis stond om het te gaan maken .
  Ik gun niemand om ooit door wat voor omstandigheden ook hier mee te maken te krijgen .

 9. marco zegt op

  @ Pim. Daar gaat het niet om,Heb het gewoon in zijn algemeen dat er te snel een mening gegeven wordt. Gelukkig mag iedereen zijn mening hebben. In een ding maak je een grote denkfout: Ik ken het wereldje maar al te goed, waarom? Daar hebben we het maar niet over. Is dit blog niet voor! Als je mij kende of wist welk beroep ik had, weet ik zeker dat je er anders over zou denken!

 10. marco zegt op

  @ Pim, Ik vind het ook een zwak verweer van die Zweed, maar tot de eind uitspraak is die nog niet geheel schuldig! Dat die heel zwak staat moge bij iedereen duidelijk zijn.

 11. Cees-Holland zegt op

  Laat ik dan (nogmaals en voor de gein) advocaat van de duivel spelen met de beperkte details beschikbaar 🙂

  Dat iemand iets “bekent”, zegt maar weinig over de waarheidsvinding.
  Volgens mij geldt dat voor veel landen maar zeker voor Thailand (denk eens: “bekentenis onder dwang”).

  Een discrepantie in dit verhaal is dat iemand een hele “drugs laboratorium” in zijn huis heeft staan (wat dat ook moge inhouden), toch vindt de politie slechts 53 gram drugs op de veroordeelde.
  Hoeveel is 53 gram? Vergelijkbaar met 2 eetlepels suiker?

  Ik ken het drug-maak-procedé niet maar als ik wel eens een maaltijd kook dat ziet mijn aanrecht er als een slagveld uit: stukjes ui, knoflook, paprika, kip en zelfs rijstkorrels liggen her en der verspreid. Te samen veel meer dan die 53 gram.

  Dus na het uitkammen van dat hele “drugs laboratorium” konden ze 53 gram drugs vinden. Ik vind het raar. Als ze nou één kilo of 10 kilo zouden vinden, is het verhaal aannemelijker. 53 gram?

  En zoals Sjaak zegt: “Politie komt natuurlijk niet zo maar je huis binnen”. Dat klopt.
  Wat deed de politie daar? Kregen ze een tip?

  Nee, dit verhaal rammelt.

  Disclaimer:
  NATUURLIJK MOET JE VER WEG VAN DRUGS BLIJVEN !
  Niet doen, nooit. Zeker niet in Thailand.

  In Thailand kan jij jezelf al in de wolken voelen door gewoon ’s morgens je ogen open te doen en om je heen te kijken.. (OK, dat was te wollig :o)

  Fijn weekend allemaal.

  • pim zegt op

   Advocaat Cees .
   Je hebt je huiswerk niet goed gedaan .
   De man had 53 pillen op zak .
   Dat betekende duidelijk voor de handel ,
   Hij kan er 50 gek mee maken waarvan er misschien wel tien op uit zijn om iemand te beroven ,dat kan jou ook gebeuren .
   Kijk niet raar op als je in het donker aan een draadje hangt en je motortje doorgaat .
   Daarbij komt nog dat als er een uitleveringsverdrag is dat hij na acht jaar lekker in zijn land zijn verhaal kan maken met de nodige inkomsten van zijn boek .

   • marco zegt op

    Pim, U moet uw huiswerk even goed doen!!! Er staat wel degelijk 53 gram!!!!! Ik zou zeggen, lees het ff terug het stukje

    • marco zegt op

     Excuses, is een gewoonte, Vraag me niet waarom…Zal er op letten

     • pim zegt op

      Marco ,het is mij al eerder opgevallen dat je een echte speurneus bent en altijd je gelijk wilt hebben.
      Als je het dan helemaal goed doet staat er bij in zijn zak .
      Of het pillen of grammen zijn doet nu niet ter zake dat was even onoplettend van mij , het gaat om het feit dat ze in zijn zak zaten .
      Ik zie jammer genoeg hier ook veel jeugd afzakken wat vroeger van die aardige kinderen waren ,jammer genoeg ook meerdere landgenoten .
      In NL. heb ik er veel mee te maken gehad en verafschuw het hier weer tegen te komen .

      • marco zegt op

       sorry pim,heb geen tijd om te speuren,is de politie voor.ik moet de kost verdienen.jij corrigeert advocaat cees.net als ik hebben we gewoon een mening,net zoals eenieder zijn mening heb.pillen is idd voor handel maar de man had poeder op zak.dus ken die daar ook geen 50 man mee naar de hemel helpen.ik lees een stuk en meer niet.mooi geweest nu want de hoofdzaak is dat we beiden anti drugs zijn.

       • Marco, wederom het verzoek (tevens de laatste) om na leestekens een spatie te geven en je zin te beginnen met een hoofdletter. In de regels voor reageren staat dat we een uitzondering maken voor dyslectici, maar dat we sloddervossen weren.

        • marco zegt op

         Ok Khun Peter, had geantwoord met mobiele telefoon en daar was het zo duidelijk op dat ik er niet op heb gelet dat het slecht lezen is.

 12. Jan Nagelhout zegt op

  Tja, sommigen leren het ook nooit!
  natuurlijk gaat hij in hoger beroep, wat moet hij anders?
  Ik wens hem een “fijne” 45 jaar toe, hij is in ieder geval van de straat

  Don’t do drugs over there!

 13. nok zegt op

  Ik zat ooit in de bus van Chiang mai naar Chiang Rai en er zat een farang naast me een boek te lezen. Het boek ging over de Bkk Hilton. Ik raakte in gesprek met hem en het was een canadees die me wat stukjes uit het boek vertelde over hoe het in die gevangenis er aan toe gaat.

  Even later vertelde hij dat ie opium had gerookt met de stammen in het bos en dat hij wat kilootjes opstuurde naar Canada. Was reuze winstgevend volgens hem. Ik geloof het graag maar was ineens uitgepraat met mn buurman.

  • @ Vanochtend met mijn vriendin nog even over drugshandel in Thailand gehad, Zij snapt niet waarom een farang zo zwaar gestraft wordt. In Thailand zijn er zoveel mensen die in drugs handelen, ook de politie. “Everybody sell drugs”, was haar commentaar. Ik denk dat zij gelijk heeft.
   Vooral degene zonder geld (afkopen) worden gepakt en zijn de klos. De rest ontspringt de dans.

   • marco zegt op

    Ben het helemaal met deze reactie eens, zo werkt het gewoon in Thailand en meerdere landen. Het is gewoon veel geld wat ze een farang kunnen afnemen voor Thaise begrippen. Niet betalen, ja dan wordt het een ander verhaal. Denk alleen dat je in Singapore een heel zwaar probleem hebt als ze je met drugs traperen.

 14. Chang Noi zegt op

  Toch moet dat pillen gebruik een zeer groot probleem zijn in Thailand.

  Ik rij laatst ver op het platte land in een dorpje met 1 7/11 en 1 ATM en een temple natuurlijk. Er staat een jonge knul naast een brommer vlakbij de temple. Ik rij door maar zie dat de weg dood loopt en ik rij terug. De jongen man ligt op de grond en om hem heen staan 5 agenten en zijn brommer wordt leeg gehaald.

  Kijk wij mogen er dan vanuit gaan dat de politie hier onbetrouwbaar is enzo maar natuurlijk weten die jongen donders goed wat er gaande is om hun heen. Dat er niks aan gedaan wordt heeft andere oorzaken.

  En dat er bij iemand “slechts” 53gram (of pillen) wordt aangetroffen kan ook “andere” oorzaken hebben.

  Chang Noi

 15. De straf die deze Zweed kreeg staat natuurlijk niet in verhouding tot de gepleegde misdaad. Natuurlijk bezorgt drugs een hoop ellende, maar dat doet alcohol nog veel meer. Worden de fabrikanten van alcoholische versnaperingen aangeklaagd? Nee.
  Een gevangenisstraf van 5 jaar was meer op zijn plaats geweest. Want 5 jaar in een Thaise cel is al een onmenselijke straf.
  Het is voor hem te hopen dat Zweden een verdrag heeft met Thailand zodat hij zijn straf voor een deel in Zweden kan uitzitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website