Foto Bangkok Post

In de provincie Narathiwat werd vandaag het treinverkeer ontregeld nadat twee bommen de sporen hadden vernielt. Er vielen geen gewonden.

Het is nog niet bekend wie de bommen heeft geplaatst, maar vermoedelijk gaat het om islamitische opstandelingen. De drie zuidelijkste Thaise provincies hebben met veel geweld te kampen. Woensdag werd ook bekend dat in de zuidelijke provincie Pattani twee politieagenten zijn vermoord door moslimextremisten.

Opstandelingen in Thailand brengen zelden verklaringen naar buiten, maar vermoedelijk strijden ze voor een onafhankelijke moslimstaat in het overwegend boeddhistische land.

Reizen naar vier zuidelijk provincies wordt afgeraden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert toeristen om niet naar de provincies Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla te reizen. Sinds januari 2004 vinden in deze provincies regelmatig aanslagen plaats. Het gaat daarbij om bomaanslagen, brandstichting en gerichte moordaanslagen. De aanslagen zijn voornamelijk gericht tegen Thaise gezagsdragers, maar in toenemende mate zijn ook burgers het slachtoffer geworden.

Vanaf begin 2011 is de intensiteit van de aanslagen toegenomen en vallen er bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds het geweld in 2004 in Zuid-Thailand is opgelaaid zijn meer dan 4.300 mensen omgekomen, waaronder een klein aantal buitenlanders. Treinreizen in de zuidelijke provincies worden ontraden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Zuidelijk provincies Thailand: geweld en bomaanslagen”

 1. Chang Noi zegt op

  Ik ben bang dat je met het cijfer 4300 doden sinds 2004 helaas aan de lage kant zit. Ook ben ik bang dat je met “toename intensiteit sinds begin 2011” de voorgaande jarene ernstig bagataliseerd.

  Helaas wordt er door beide zijden (politie en leger aan de ene kant en “opstandelingen” aan de andere kant) medogeloos opgetreden met de moord van velen onschuldigen.

  Men kan eigenlijk wel stellen dat er in een beperkt gebied van zuid-thailand een guerillia oorlog aan de gang is. Dit als gevolg van een al10-tallen jaren voortslepend conflict waarbij vooral de Thaise overheid is begonnen met keihard en medogeloos optreden. Maar ook door stelselmatige onderdrukking van de locale cultuur.

  Helaas heeft wereldwijde geschiedenis ons geleerd (maar we blijven dom) dat je een idee niet kunt onderdrukken of uitmoorden. Om arm uw vijand met liefde.

  Chang Noi

  • Robbie zegt op

   Ik ben het helemaal met je eens dat wij dat (zouden) moeten doen, maar hoe zou het toch komen dat omgekeerd de meeste (fundamentele) moslims ONS en de Boeddhisten niet omarmen en zich uiterst intolerant opstellen tegenover andersdenkenden of andersgelovigen? Of beter gezegd: wat kunnen WIJ en de Thaise Boeddhisten doen om de moslimbevolking in het zuiden wat toleranter en vredelievender te maken? Wat is het alternatief voor een hard politioneel optreden van de politie?

   • Pujai zegt op

    @John

    Mee eens. Op de breuklijn tussen Islam en andere religies kom je over de gehele wereld conflictsituaties tegen. De Islam is natuurlijk uiteindelijk de kweekvijver waaruit de fundamentele moslims ooit zijn gerecruteerd en vervolgens gehersenspoeld.
    Soms denk ik dat de wonden te diep zijn (ik denk aan de kruistochten..) om ooit nog tot een echte verbroedering en wederzijds begrip te leiden?
    Wat de moslims in Zuid Thailand betreft kan ik toch enig begrip voor hun situatie (NIET geweld) opbrengen omdat dit een “achtergebleven” gebied is waar de Thaise autoriteiten niet of nauwelijks aandacht aan besteden. Ik denk hier aan infra-structuur, investeringen, enz.

   • Chang Noi zegt op

    Wel ik had dat omarmen niet zo christelijk bedoeld “huge him to death” werkt veel beter als een kogel want daar maak je alleen maar meer vijanden mee.

    Welvaart brengen? Tsja dat lijkt de enige oplossing, maar dan wel samen met vrijheid want er zijn een paar zeer welvarende landen waar de mensen toch onder dictatuur leven en hun geloof zeer hoog houden.

    Maar goed …. inderdaad welvaart brengen lijkt mij de enige oplossing. Uiteindelijk wil iedereen gewoon veilig thuis slapen met zijn/haar familie/man/vrouw/kinderen.

    Chang Noi

   • Fred Schoolderman zegt op

    John, jij bedoelt waarschijnlijk Moslimextremisten die Christelijke kerken platbranden. Ik ben zeer goed bekend met Indonesië, maar dat Christenen tegen Christenen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website