De officiële wereldtentoonstelling van 2020 zal in Ayutthaya gehouden worden. Dat is althans de wens van de Thailand Convention and Exhibition Bureau (TCEB). De president van deze club, Mr. Akapol Sorachat, zegt, dat de TCEB in samenwerking van de Ministeries van Handel en Buitenlandse Zaken bezig is een budget op te stellen om officiëel een aanbod te kunnen maken voor de organisatie van World Expo 2020.

Een wereldtentoonstelling is een grote internationale expositie waar de deelnemende landen een beeld kunnen geven van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkeling. Vaak gooit men daar dan nog een filosofisch sausje overheen, door te stellen, dat een wereldtentoonstelling een weerspiegeling is van de universele mensheid in de betreffende tijdsperiode. De tentoonstellingen worden georganiseerd door het Bureau International des Expositions (BIE) in Parijs.

De allereerste wereldtentoonstelling werd gehouden in 1851 in Londen. Het  werd gehuisvest in Hyde Park in het speciaal hiervoor ontworpen Crystal Palace. Het succes overtrof alle verwachtingen. In totaal kwamen 6.000.000 mensen kijken naar producten die daar door 17.000 deelnemers – afkomstig uit de hele wereld- bij elkaar gebracht waren.

Daarna werd met tussenpozen van enkele jaren steeds elders een wereltentoonstelling gehouden. In 1883 was Amsterdam aan de beurt, waar de tentoonstelling werd gehouden op een braakliggend terrein, dat nu het Museumplein is. De officiële naam was “Internationale Koloniale en Uitvoerhandel  Tentoonstelling. Er waren 28 landen vertegenwoordigd, waaronder ook Siam (Thailand). Heineken gebruikt nog steeds het etiket “Diplôme d’Honneur” op zijn flesjes, een eer, die tijdens deze wereltentoonstelling aan de bierbrouwer werd verleend.

Latere bekende wereldtentoonstellingen waren die van Parijs in 1889, toen ook de Eiffeltoren werd gebouwd en die van Brussel in 1958, waarvan nog altijd het Atomium een publiekstrekker voor toeristen is. Van dichtbij indrukwekkender dan Manneke Pis.

Het organiseren van een wereldtentoonstelling is kennelijk zo interessant, dat er tegenwoordig voor een bepaald jaar meerdere kandidaten zijn. Net als bij de Olympische Spelen, de WK en de EK in het voetbal moeten landen een bod uitbrengen en een motivatie waarom juist zij het uitverkoren land zou moeten zijn. De eerdegenoemde BIE beslist uiteindelijk waar de tentoontstelling plaats zal vinden.

In 2020 moet het dus Ayutthaya worden, maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan, want er zijn nog 4 andere kandidaten in de race. Izmir In Turkije, Yekaterinenburg in Rusland, São Paulo in Brazilië en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Alle vijf hebben een eigen website met ronkende teksten en argumenten, uitgaande van een pakkende slogan.

Het thema, dat Ayutthaya gebruikt is: “Balanced life, sustainable living” (Evenwichtig leven, duurzaam leven”).  Het is gebaseerd op een filosofie van een leven dat Thailand en haar culturele wijsheid benadrukt. Het perspectief benadrukt de harmonie tussen mensen, cultuur, technologie en de natuurlijke omgeving als het belangrijkste gegeven voor het beheer van de positieve groei van alle landen. Het geeft  de wereld ook een kans om de toekomst te zien door de ogen van Thailand.

Ayutthaya is gekozen, omdat het een uitgebalanceerde omgeving is. Een stad, waarin verleden, heden en toekomst een grote rol spelen, waar industrie en landbouw naast elkaar bestaan, waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Mr. Akapol zegt: “Ayutthaya is een perfect voorbeeld vande slogan “Balanced Life, Sustainable Living”.

Natuurlijk zou een wereldtentoonstelling een enorme opkikker voor de Thaise economie zijn. De schijnwerpers staan zes maanden lang op het land. Investeerders zullen in de watten gelegd worden en ook het toeristische bijgebeuren zal veel geld opleveren. Zoals het op de website staat: “Wij zijn er klaar voor om in 2020 dertig miljoen buitenlandse bezoekers te ontvangen.”.

Ik ben inmiddels overtuigd, maar nu de bobo’s van die Parijse club nog, die zich tot aan de definitieve beslissing in 2014 nog wel een enkele keer zullen laten vertroetelen in Thailand.


» Laat een reactie achter


4 reacties op “World Expo 2020 in Ayutthaya?”

 1. dick van der lugt zegt op

  Informatief verhaal, Gringo. Hopelijk is Suvarnabhumi er in 2020 ook klaar voor om 30 miljoen bezoekers te ontvangen.

  Over de eerste tentoonstelling in het Chrystal Park valt nog een aardige anekdote te vertellen. Het gebouw werd ontworpen door een kassenbouwer. Voor het eerst werd een dakconstructie van gietijzer gebruikt, gebaseerd op de bladnerven van de bua kradong of Victoria lotusbloem. Hierdoor kon een grotere oppervlakte worden overspannen dan eerder mogelijk was. Bekend is een foto waarop drie mannen op zo’n (drijvend) blad staan.

  De lotusbloem die in het Boeddhisme wordt gebruikt, is een andere soort. In Pathum Thani is een mooi lotusmuseum.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik neem aan dat je 30 miljoen bezoekers extra bedoelt? SUV zit nu al dik boven de 40 miljoen. En dat Thailand tegen die tijd geregeld heeft dat bezoekers bij immigration op SUV geen drie tot vier uur in de rij moeten staan om het land binnen te mogen.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Gringo zegt op

    @Hans, niet zo somber.
    In 2020 is alles goed geregeld, Er zijn dan twee volwaardige vliegvelden beschikbaar, er zijn hogesnelheidstreinen naar alle delen van Thailand, incl Ayutthaya, visumplicht is allang afgeschaft, enz.
    Alles is anders tegen die tijd, behalve natuurlijk Pattaya – en nog wat andere kleinere vermaakscentra in het land -, dat dan ook tot het werelderfgoed van de Unesco is gaan behoren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Robbie zegt op

  Geeft Ayutthaya dan ook een voorbeeld van hun uitstekende watermanagement?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website