Op de Filipijnen is zaterdag het eerste dodelijke slachtoffer van het Coronavirus buiten de China gemeld. Het gaat om een 44-jarige man uit de Chinese stad Wuhan, hij was een van de twee mensen op de Filipijnen die waren besmet met het virus. Dat heeft de Filipijnse afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend gemaakt.

Dinsdag worden Thai gerepatrieerd die nu nog in Wuhan en elders in de provincie Hubei verblijven. Een vliegtuig van Air Asia gaat ze ophalen. Zo’n 130 tot 140 van de 161 Thai hebben zich aangemeld voor de evacuatie. Wanneer ze in Thailand arriveren, worden ze onmiddellijk in quarantaine geplaatst.

Tot nu toe zijn er in Thailand 19 besmettingen met het nieuwe Corona-virus ontdekt. Zeven patiënten zijn behandeld en ontslagen uit het ziekenhuis en twaalf blijven langer ter observatie in het ziekenhuis. Sinds de uitbraak van het virus zijn 344 personen opgenomen en gecontroleerd: 39 daarvan hadden verdachte symptomen hetgeen bleek bij screening op luchthavens, 305 gingen uit eigen beweging naar het ziekenhuis. Er zaten 70 mensen bij slechts een seizoensgriep hadden, die mochten naar huis. De andere 274 zijn nog onder observatie in ziekenhuizen.

Grote gevolgen voor het toerisme in Thailand

De toeristische sector in Thailand heeft zwaar te lijden door de uitbraak van het Coronavirus. Tot eind volgende maand geldt een verbod op groepsreizen uit China. Maar ook individuele reizigers blijven liever thuis om te voorkomen dat ze besmet worden.

Gouverneur Yuthasak van de Tourism Authority of Thailand laat weten dat het aantal Chinese toeristen enorm gedaald is. Hij verwacht dat het aantal in de eerste vier maanden van dit jaar met 80 procent zal zakken naar 2,32 miljoen wat een inkomstenderving van 98 miljard baht oplevert. Thanavath Phonvichai, president van de UTCC, schat dat de uitbraak het land 132,8 miljard baht kost aan gemiste inkomsten uit het toerisme en inkomsten uit de export.

In Pattaya zijn de hotelboekingen enorm gekelderd. Reisagenten in China hebben boekingen geannuleerd nadat China een verbod op groepsreizen had uitgevaardigd.

(Studio623 / Shutterstock.com)

Update nieuws over het Coronavirus in Thailand

 • Het Coronavirus heeft inmiddels 304 slachtoffers geëist. Dat maakte de Chinese gezondheidscommissie zondag bekend. Op zaterdag 1 februari zijn er 45 nieuwe dodelijke slachtoffers gevallen aan de gevolgen van het nieuwe virus, allemaal in de provincie Hubei. Van de 45 overledenen zijn er 32 gevallen in de hoofdstad Wuhan. Het aantal bevestigde besmettingen in China is opgelopen tot 14.380, een toename van ruim 2.500 gevallen. Buiten China zijn tot zaterdag in 23 landen in totaal 132 gevallen van coronavirusbesmetting geconstateerd.
 • Het Japanse ministerie van volksgezondheid bevestigt dat drie mensen die uit Wuhan zijn geëvacueerd zijn besmet met het coronavirus. Een van die drie, een 44-jarige man, was eerst negatief getest op het virus. In totaal zijn 20 mensen in Japan besmet.
 • Vijftien mensen met de Nederlandse nationaliteit en twee Chinese partners zijn rond half drie ‘s nachts Nederlandse tijd per vliegtuig vertrokken vanuit Wuhan. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het streven van het ministerie is dat ze zondagavond in Nederland aankomen.
 • Qantas Airways stopt op 9 februari met directe vluchten van Australië naar China. Dat duurt tot 29 maart. Cebu Air, de grootste budgetmaatschappij van de Filipijnen, stopt zondag en houdt dezelfde einddatum aan.
 • Delta Air Lines en American Airlines zijn de eerste Amerikaanse vliegmaatschappijen die hun vluchten naar China hebben geschorst: Delta van 6 februari tot 30 april, AA van zaterdag tot 27 maart.
 • Ruim 300 touringcars in Phuket staan al een week werkeloos op parkeerterreinen omdat er geen reisgezelschappen meer arriveren uit China. Chinese toeristen blijven in groten getale weg uit Phuket. Een winkelier schat dat 70 procent is vertrokken. De doorgaans drukke winkelstraten bieden nu een uitgestorven aanblik.
 • De concerten van de Zuid-Koreaanse populaire jongensgroep GOT7 op 15 en 16 februari in het Rajamangala National Stadium zijn geannuleerd wegens zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Het management zegt dat het zowel de veiligheid van de fans als van de artiesten van de Keep Spinning wereldtour op het oog heeft. Fans van K-popqueen Taeyeon wachten berichten af of haar concerten op 22 en 23 februari in Thunder Dome Muang Thong Thani doorgaan.
 • Naast Australië en de VS heeft ook Israël besloten om buitenlanders die uit China komen te weren. Vietnam heeft alle vluchten naar China geannuleerd, Italië heeft vluchten uit China verboden, Quatar Airways is de eerste maatschappij uit het Midden-Oosten die vluchten naar China heeft geschrapt.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Update Coronavirus in Thailand (3): Eerste dode buiten China”

 1. Gerard zegt op

  Wij zijn van plan om 12 maart weer te vertrekken naar Nederland hebben een ticket voor die datum’. Ben bang voor deze virus.want die kan zich heel snel uitbreiden.Op dit moment zijn er al meer dan 20 personen.wat denken de lezers hier van.

  Gerard kuis
  r

 2. Sjaak S zegt op

  Ik vind het telkens weer interessant dat er altijd over de aantallen slachtoffers en doden bericht wordt. Volgens een andere berichtgeving zijn het er al over de 400. Als ik het goed heb, bij een bevolking van 1,6 miljard, is dat zo’n 0,0025% en bij de wereld bevolking spreek je dan over 0,00025%… Hoe klinkt dat in de oren?
  Volgens het duitse blad “Der Farang” uit Pattaya is de ziekte zelfs een nauwelijks aanstekende ziekte.
  https://der-farang.com/de/pages/was-ueber-das-corona-virus-bislang-bekannt-ist-1

  De meesten geven het niet eens meer door aan derden, waardoor de uitbreiding vanzelf tot stilstand zal komen. Sars van 15 jaar geleden was veel erger.

  Het terugblijven van de Chinese toeristen ligt niet aan het corona-virus, maar aan de mensen en hoe ze ermee omgegaan zijn.

  Wat een paniek de afgelopen dagen, een hysterie op de diverse blogs.

  400 doden heb je al in een week tijd in het Thaise verkeer. En dat op een bevolking van “slechts” 66 miljoen.

  • Virussen (en vooral virussen die men niet kent) zijn gevaarlijk, omdat ze onvoorspelbaar en oncontroleerbaar zijn. De vergelijking met doden in het verkeer is appels met peren vergelijken. Wat er in het verkeer gebeurt is wel voorspelbaar en controleerbaar.
   Kijk bijvoorbeeld naar de uitbraak van de Spaanse griep: naar schatting 20 tot 100 miljoen doden.

   Lees dit eens: https://www.ad.nl/nieuws/sterftepercentage-hoger-dan-bij-spaanse-griep-dus-zaak-om-uitbraak-snel-te-beteugelen~a2e3e0e0/

   Zondag legde Marion Koopmans, hoogleraar virologie bij het Erasmus MC, op deze site uit waarom het nieuwe coronavirus niet zomaar een griepje is. Ondanks het feit dat het aantal doden nog in het niet valt bij dat van een normale wintergriepgolf. ,,Een virus uit de dierenwereld, dat afwijkt van wat we al kennen, kan zich in uitzonderlijke gevallen als een lopend vuur over de wereld verspreiden.’’

   • Sjaak S zegt op

    Ja, dat klopt ook. Wanneer was de Spaanse griep? 1918 tot 1919? Rond de 100 jaar geleden. Hoe zag toen de medische wereld uit? Hoe was het toen met hygiëne gesteld? Hoe gezond waren de mensen toen?
    Nu kun je geholpen worden. Beter dan toen. Het is zeker goed dat er iets gedaan moet worden.
    Ik denk echter dat we die toestand niet meer zullen hebben.
    Het nadeel is echter wel dat het aantal mensen die ziek worden bij een bevolking van rond de 7 miljard nu tegenover de 2 miljard van toen weer hoger kan liggen.
    Maar zelfs een miljoen doden klinkt veel, is echter nog steeds geen % van de wereldbevolking. Om de vijf dagen worden een miljoen kinderen geboren.
    Wij zijn met een vreselijk groot aantal mensen op de wereld en iedere vorm van epidemie, wordt al snel een pandemie. Ieder ongeluk een ramp. En nog steeds blijft de wereldbevolking groeien.
    Daarom vind ik het niet juist om met het soort getallen te komen zoals de pers dat doet. 10000 is als getal veel, maar stelt bij 7 miljard geen sodemieter voor.

    • Diederick zegt op

     Ehhmm, er vliegen ruim 80.000 vliegtuigen per dag. 2 miljard passagiers per jaar. Met dat gegeven is iets wat nu piepklein is straks een globaal probleem. Vergeet de incurbatietijd niet.

     Ja, de medische wetenschap is nu verder, maar als het zo groot wordt dat er gewoon nog 3500 wachtenden voor je zijn (even overdreven, maar als de ziekenhuizen de vraag niet aankunnen) dan heb je daar niet veel aan.

     Het is goed dat er voorzorgsmaatregelen genomen worden en alle mogelijke protocollen uit de kast getrokken worden.

     En kijk voor de vergelijking met SARS maar even op thewuhanvirus.com. Wel een stukje naar beneden scrollen. Schrik niet van de grafiek..

     • Sjaak S zegt op

      Ik heb net weer een programma zitten kijken… nee, ik hoef het niet te bagatelliseren, maar…. het virus is tamelijk stabiel (geen veranderingen binnen een jaar tijd), de overdracht moet direct van persoon tot persoon tot stand komen en net als bij het SARS virus… je moet quasi vóór iemand staan die je recht in je gezicht niest.
      Meer dan de helft van de geïnfecteerden weten niet eens dat ze het zijn en worden ook niet echt ziek.
      Het enige gevaarlijke aan deze ziekte is, dat je een longontsteking kunt krijgen. Normalerwijze is het een bacterie die dat veroorzaakt, maar doordat het een virus is, blijkt dit moeilijker te bestrijden.
      En er worden goede maatregelen genomen, de Nederlanders die uit Huwan kwamen, droegen mondkapjes (om ANDEREN te beschermen – de enig reden om die kapjes te dragen)…

      “EINDHOVEN (ANP) – De zeventien mensen die zondagavond vanuit China in Eindhoven aankomen, dragen mondkapjes. Ze zijn gezond, maar lopen een kleine kans het coronavirus met zich te dragen. Dat zei GGD-arts Ronald ter Schegget zondag. Ter Schegget vangt de evacués met zijn team van nog vijf andere mensen op en praat hen bij over de opvang in ons land.
      Na aankomst in Eindhoven en controle op eventuele klachten worden de zeventien volwassenen – vijftien Nederlanders en twee Chinese partners – eerst naar een centrale opvang gebracht. Waar is nog niet bekend. Daarna moeten ze veertien dagen in quarantaine.”

      Me dunkt: maatregelen ja, oppassen ook…. maar paniek? Nee. Zelf mondkapjes menen te moeten dragen ter voorkoming van het zelf oplopen? Belachelijk. Dan moet je een gasmasker gaan dragen.
      Ik ben blij dat de Chinese regering nu ook maatregelen gaat treffen tegen het eten van wilde dieren. Dat is zo ongeveer de oorzaak van het geheel. Dit is in mijn ogen de beste oplossing ter voorkoming van toekomstige ziektes.

 3. Annet zegt op

  Maar moet je nu wel of niet de vakantie laten gaan, ondanks dat er geen negatief reisadvies is?
  Wij vertrekken 20 februari voor twee weken naar Thailand om onze reizende dochter te bezoeken.

  En kan je evt met een brief vd huisarts deze reis toch annuleren als er meer speelt dan alleen het coronavirus.

  • nicky zegt op

   Je kan net zo goed in Duitsland besmet worden als in thailand. Zolang er geen negatief reisadvies afgegeven word, kan je de reis niet kostenloos annuleren. Ik zou in ieder geval gewoon gaan .
   Over mondkapjes heeft ieder zijn mening, handen wassen is heel belangrijk

 4. MrM zegt op

  Tja
  Zelfs in NL komen en mogen er nog steeds mensen uit China binnenkomen.
  Wij gaan over een tijdje ook naar TH, Wat ik nu doe is de live streams op bv youtube bekijken naar welk gedeelte je naar toe gaat in TH, en zie horders mensen nog feesten en cafe’s zijn nog aardig gevuld in Phangan en Samui.
  Heb ook recent 2/2 de vluchten naar BKK bekeken, bv EY Etihad zat zeker voor 80% gevuld. En zo kan je zelf ook dingen checken als je twijfelt.
  Zoals de situatie nu is zal ik gaan, maar houd het nieuws zeker in de gaten.
  Suc6 en fijne vakantie

  • henk zegt op

   Hoe kun je zien wat de bezettingsgraad van je vlucht is?

   Ik zelf heb een ticket voor begin april. Maar een collega vertelde mij 5 dagen geleden nog enthousiast naar Krabi geboekt te hebben. Maar 3 dagen later heeft hij alles omgeboekt; naar Nieuw Zeeland dan maar.

   • MrM zegt op

    Maak een boeking voor bv 4 feb. Tot je aan de stoelkeuze bent en je ziet zo de stoelen die nog vrij/bezet zijn. Daarna afsluiten.

    • Cornelis zegt op

     Bij sommige maatschappijen kom je pas aan stoelreservering toe nadat je betaald hebt.

 5. ruud zegt op

  De keus om te gaan, of niet, kunt u alleen maar zelf nemen.

  Met een brief van de huisarts kunt u een reis alleen annuleren, als daar in staat, dat u niet kunt reizen.
  Mogelijk, dat de verzekering dan nog een second opinion wil, maar ik weet niet zeker, of ze die mogen vragen.
  Daar zouden de algemene voorwaarden iets over moeten zeggen.

 6. Wesley zegt op

  Wij vertrekken 2 maart voor een maand naar Thailand, en maken ons geen zorgen. Uiteraard nemen wij wel maatregelen op hygienisch gebied, wassen we onze handen goed en desinfecterende gels mee. Ik denk dat de mensen zich in Thailand nu (nog) niet zorgen hoeven te maken. Pas als de stijging van het aantal geïnfecteerde schrikbarend met een rap tempo stijgt, zullen de zorgen wel toenemen. Maar zo lang dat niet gebeurd laten wij ons niet afschrikken door de overdreven nieuwsberichten die in de media circuleren.

 7. Mark zegt op

  “Lt Gen Kongcheep said the government has instructed state agencies to prepare quarantine areas to contain the outbreak, and that the Defence Ministry will consider which military units are well-equipped to deal with the situation.”

  Dit stukje tekst stond vandaag onopvallend in de “Bangkok Post” (een engelstalige Thaise krant).

  Het artikel gaat over een hoopgevende behandeling met een cocktail (sic) van antie-griep medicatie en HIV-virustemmers. Wait and see.

  Vooral het zinsdeel “… to prepare quarantine areas to contain the outbreak, …” trok mijn aandacht.

  Gebruik van het meervoud “areas”. Het gaat dus niet enkel om een quarantaine zone voor de Thai die vanuit Wuhan zullen gerepatrieerd worden. Het is heel veel verstrekkender.

  En verder “… to contain the outbreak, …”. Lt Gen Kongcheep treft operationele voorbereidingen. Zou hij dat (mogen) doen als alles onder controle is zoals de Premier Generaal Prayut blijft beweren?

  Of de legerleider Gen. Apirat (de baas van Lt Gen Kongcheep) en de regeringsleider Gen. Prayut zitten alweer op ramkoers … of de onbeperkte instroom van Chinezen heeft ook het N-Cov2019 reservoir in Thailand al gevuld. Als dat zo zou zijn moet het eerstdaags barsten.

  Het eerste is de gebruikelijke pijnlijk amusante politieke kolder.

  Het 2de is een probleem van een heel andere orde …

 8. Harm zegt op

  Ik ben erg blij dat de chinese regering de vluchten canceled en het probleem zo dicht mogelijk bij hunzelf houd. Ik reis momenteel in thailand en stap de trein of bus niet in als er chinezen mee gaan. Was mn handen vaak en raak zo min mogelijk vreemde dingen aan zoals leuningen. Toch een beetje voorzichtig zijn dus. Er is verder weinig van te merken in de toeristische plaatsen . Bankok lopen wel veel meer mensen met een mondkapje maar heb begrepen dat dat alleen maar helpt om verspreiding te voorkomen als je al virusdrager bent. Het houd de spettertjes van het hoesten tegen. Zolang de berichten hier in thailand nietzorgwekkend worden blijf ik lekker rondreizen.

 9. Jo zegt op

  M.i. zijn dergelijke ingrepen een ingeven van moeder natuur.
  De overbevolking op onze planeet moet een halt toegeroepen worden.
  Niet goedschiks, dan kwaadschiks en grijpt moeder natuur in.

 10. Ger-Korat zegt op

  Zaterdag 01 februari was ik op stap in Thailand. Kwam rond 17.00 h aan op Don Mueang airport, spitstijd, en dan in het weekend dus meestal reuze druk met komende en gaande passagiers. Nu echter een stille aankomsthal met een handjevol mensen. Bij de taxi kon ik gelijk doorlopen terwijl je normaal een man of 50 voor je hebt. Suvarnabhumi airport dezelfde avond was het druk als vanouds.
  Vrijdag, de dag ervoor, zat ik in een chique steakhouse in Pak Chong ( toegang naar Khao Yai park) naast een groep Chinese toeristen (allen zonder maskers ) welke ik ook eerder daar bij de Chocolate Factory was tegengekomen. Mocht ik besmet zijn geraakt dan kan ik melden dat ik veel personen ben tegengekomen, via Dubai ben gereisd naar Nederland, en zo veel reizigers uit vele landen besmet zou kunnen hebben. Maar heb wel een goed sluitende masker met filter gedragen, dit tot en met verblijf van 3 uur in Dubai aan toe. Op de vlucht naar Nederland hadden bij aankomst alleen nog een paar Aziaten de maskers op, de rest niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website