Dinsdag 13 februari, werden twee journalisten opgepakt en kort opgesloten omdat zij vorig jaar maart rapporteerden over graffiti op de buitenmuur van de Wat Phra Kaew. Een paar demonstranten hadden daar het anarchistische symbool (een A binnen een O) opgeschreven met daarachter een doorgestreept nummer 112, het majesteitsschennis artikel. ‘Wij deden gewoon ons werk’, vertelde fotograaf Nattaphon Phanphongsanon aan verslaggevers.

Naast de fotograaf Nattaphon werd ook de journalist voor de online nieuwssite Prachatai, Nuttaphol Meksobhon, opgepakt. Beiden werden ervan beschuldigd steun te hebben gegeven aan het beschadigen van een historisch monument. Beiden ontkenden de beschuldigingen en zij worden nu geholpen door de Lawyers for Human Rights.

De politie zei dat ze CCTV beelden hadden van de twee journalisten en de kunstenaar die de graffiti daar samen hadden ‘gepland’. De hoofdredacteur van Prachatai, Tewarit Maneechai, zei eerder dat de twee journalisten verslag wilden doen van de gebeurtenis zonder dat ze wisten dat er graffiti zouden worden geplaatst.’Ze deden slechts verslag van het nieuws als journalisten’, zei hij.

De twee mannen werden van het Thung Song Hong politiebureau naar de rechtbank gebracht waar de politie vroeg hen voor 12 dagen op te sluiten. Hun advocaten verzochten om vrijlating op borgtocht. De rechtbank stond dat later toe voor een borgsom van 35.000 baht ieder.

Advocaat Kritsadang Nutcharat vertelde dat de politie tegen vrijlating op borg was omdat ze meer verhoren wilden afnemen. Ook 5 politieagenten en misschien meer getuigen moesten verhoord worden, volgens de politie. Hij zei dat er geen enkele reden was voor meer onderzoek van de verdachten, en hij vroeg zich ook af waarom ze nu werden aangehouden terwijl de arrestatiebevelen al in mei vorig jaar waren goedgekeurd.

Nattaphol en Nuttaphol ontkenden ooit een dagvaarding te hebben ontvangen voordat de politie hen gisteren een arrestatiebevel overhandigden. Hun arrestatie deed de discussie over persvrijheid aanwakkeren met de angst dat autoriteiten de media de mond willen snoeren.

Advocaat Kritsadang veroordeelde het oppakken van zijn cliënten omdat het ingaat tegen de vrijheid van de media om hun plicht uit te oefenen. “De media vertegenwoordigt het volk. Als de media hun plicht niet kunnen vervullen weet het volk niet wat er aan de hand is”, zei hij. Ook de ‘Thai Journalist Association’ sprak zijn bezorgdheid uit over het ‘beschadigen van de rechten en vrijheden’ van de media’ na de arrestaties. ‘De journalisten moesten het nieuws in alle vrijheid kunnen brengen’ zeiden ze in een verklaring.

De oppositiepartij Move Forward noemde deze zaak ‘heel ernstig’. “Het druist in tegen het belangrijke principe van nieuwsverslaggeving en de presentatie van feiten door journalisten. Het is niet gelijk aan het ondersteunen van de actie die plaatsvond”, zei het in een verklaring.

Op diezelfde dinsdag trokken studenten en docenten van de Faculteit Communicatie van de Chulalongkorn Universiteit zwarte shirts aan en droegen ze borden mee die de mediavrijheid verdedigden.

Premier Srettha Thavisin zei dat de regering de media de vrije hand geeft en beloofde eerlijkheid in het geval van de twee mannen. “De zaak zal volgens de wet worden behandeld”, zei hij bij het regeringsgebouw.

Bron: Bangkok Post – Newsmen arrested for photos of protester writing graffiti

8 reacties op “Twee journalisten aangeklaagd, vrijheid van de pers in Thailand onder druk”

 1. Marcel zegt op

  Thailand staat er al niet te florissant voor op een ranglijst van landen die menen een democratisch staatsstelsel na te streven. Met de arrestatie van die 2 journalisten volgt zeker geen treetje omhoog: https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2743780/thailand-falls-8-places-in-democracy-index

 2. Rob V. zegt op

  Zeer triest maar in Thailand helaas heel gewoon en dus niet verrassend. Nog triester: de werkgever laat deze journalisten in de kou staan, waarschijnlijk uit angst om de hogere machten niet op de teentjes te trappen. In een verklaring stelt het mediabedrijf dat de beschuldigde fotograaf Nattapol Panpongsanand voor vijf dagen is geschorst om te onderzoeken wat er voorgevallen is nadat hij maandag werd gearresteerd.

  Het bureau dat het Nattapol niet had toegewezen om verslag te doen van het protest en dat de ‘muur van de Emerald Buddha Temple’, die deel uitmaakt van de Grand Palace Compound, een ‘heilige plek’ is. En dat vandaar de graffiti ” de gevoelens wetst van de Thais”. De nieuwsorganisatie herhaalt haar onpartijdigheid en zei dat Nattapol zijn journalistenstatus gebruikte “om zijn persoonlijke politieke standpunt te dienen”. Het voegt eraan toe dat het het “democratische systeem met de koning als staatshoofd” steunt.

  Tja, verslag doen van iets is blijkbaar hetzelfde als de daad steunen… Een echte Thai heeft hoogste instuurt hoog staan en alle Thai zijn daarom natuurlijk diep gekwetst door de graffiti. Alleen een on-Thai doet zo iets en verslag slaan van de daad is net zo erg…

  Bron: Khaosod, Thai Enquirer.

 3. Rob V. zegt op

  De verklaring van de werkgever luidt als volgt:

  “… wil dat graag verduidelijken

  1. Het Bedrijf heeft de heer Nattaphon Phanphongsanon toegewezen tijdelijk stoppen met het uitvoeren van taken voor een periode van 5 dagen, beginnend van 14 – 18 februari 2024, om de feiten te vinden in de zaak waarin de heer Nattaphon is aangeklaagd en tot deze arrestatie heeft geleid

  2. Wat betreft de gebeurtenissen die hebben geleid tot de arrestatie van de heer Nattapon: Het spuiten van boodschappen op de muren van Wat Phra Kaew vond plaats op 28 maart 2023. Op dat moment is het feit dat er geen werk was toegewezen aan de heer Nattaphon of welke fotograaf dan ook foto’s maken van de genoemde gebeurtenis. En de heer Nattapon gaf toe dat hij zelf [uit eigen beweging] foto’s van het incident was gaan maken.

  Het bedrijf waarschuwde de heer Nattaphon daarvoor Laat zoiets niet nog een keer gebeuren. Omdat Wat Phra Kaew een heilige plaats is. dat Thaise mensen respecteren en aanbidden, waarbij Wat Phra Kaew wordt gebruikt als een ruimte voor politieke expressie Het is een strategie om interesse te wekken, maar het is gedrag dat de gevoelens van Thaise mensen schaadt. mag niet worden ondersteund Dit soort gedrag propageren

  3. Het bedrijf bevestigt dat wij als mediabedrijf politiek neutraal zijn. Wij geven gelijke ruimte aan de activiteiten van elke politieke partij. Wij steunen de democratische politiek met de Koning als staatshoofd. Wij steunen geen enkele politieke ideologie die zorgt voor verdeeldheid in de samenleving of door het claimen van het recht op persvrijheid om acties met een verborgen politieke agenda te beschermen en te verbergen.

  —-

  Samengevat in mijn woorden: we hadden niemand er op uit gestuurd, de graffiti diep kwetsend en verslag er van doen is daarmee ook fout. Wij hebben geen ideologie (onmogelijk, elk medium heeft een ideologie en gekleurdheid) en door spontaan verslag te doen van dit is alleen de fotograaf fout en geheel.zelf verantwoordelijk voor dit. Wij steunen de staatsvorm en zijn tegen mensen die verdeeldheid veroorzaken (denk aan Prayuth en vrienden: rust, orde en allen neuzen weer dezelfde kant op was waarom het leger in 2014 ingreep…).

  Uiteraard kunnen linkse ideologieën zoals anarchisten, socialisten enzo niet samengaan met hoe echte loyale Thai denken en doen. Nee hoor, het bedrijf heeft geen ideologie… ahum. Okay, wellicht proberen ze gebalanceerd verslag te doen maar als er van boven ook maar iets van onvrede blijkt dan gaan we diep door het stof en trekken wij onze handen af van journalisten die spontaan verslag doen van opmerkelijke incidenten. Nou, gaaf bedrijf zeg. Heb daar net zo veel respect voor als degene die menen dat vervolging nodig is. Persvrijheid? Ha!

  • Johnny BG zegt op

   Beste Rob,
   Ik ben het met jouw mening bijna altijd oneens, maar je bent wel een Don Quichote en dat heeft een bepaalde amusementswaarde die ik zeer kan waarderen. Uiteindelijk ligt het gelijk ergens in het midden en moet je het er maar meedoen met wat de pot schaft. Het is accepteren of irriteren en de meeste Thai schijnen toch voor het eerste te kiezen en dan dat gegeven kan men ook respecteren.
   Die Thaksin werd opgehaald met een auto met kenteken ..5555 en op Thairath tv de tekst “mission completed”. Dat is een grote middelvinger naar een rechtsstaat en zgn.in het kader van verzoening. Alles is mogelijk en dus ook deze fake show maar daarop is de kritiek altijd ,zoals bekend, iets minder. Dat heeft wellicht ook met persvrijheid te maken terwijl de linkse kerk dat zou kunnen veranderen. Of speelt een hogere persoon hier een rol?

   • Rob V. zegt op

    Beste Johnny, blij dat ik op een manier toch nog kunt vermaken. 😉 Ik snap alleen je opmerking over de linkse kerk niet? De media is veelal in handen van grote, private, organisaties. Daar draait het om winst, geld, en de rijke eigenaren zijn verre van links. Die vlieger gaat in Thailand nog extra op omdat niet alleen de eigenaren doorgaans niet links zijn, ook het hele ambtenaren systeem en overheidscultuur is verre van links maar meer rechts of militaristisch. Dus een paar linkse media personen zijn nu nog vooral kleinduimpjes. Dus hoe links dit alles zou kunnen veranderen??

   • Tino Kuis zegt op

    Je bent het ook vaak met mijn mening oneens, beste Johnny, en dat is prima. Ik vind het wel jammer dat je jouw mening dan niet onderbouwt met argumenten. Overigens, ik probeer zo veel mogelijk Thaise situaties uit leggen met de stem van de Thais: boeken, kranten, tijdschriften etc.

    Dat de meeste Thais kiezen voor ‘accepteren’ ben ik niet met je eens. De Thaise geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog zit vol met protesten, demonstraties, opstanden en ander activisme. Veel van hen zijn gevlucht, opgesloten of vermoord. Veel Thais accepteren niet maar zijn bang om te protesteren, en zelfs om te rapporteren zoals uit dit artikel blijkt. Dat zeggen ook mijn vele politieke gesprekken met Thais. “Ik zou best wat willen doen maar ik durf niet”, is wat ik vaak te horen kreeg, en daar kan ik begrip voor opbrengen.

   • Marcel zegt op

    Iemand Don Quicote noemen en diens inbreng een amusementswaarde toekennen vind ik toch wel erg ver gaan. Je hebt zelf vaker een bijdrage aan Thailandblog geleverd zowel in reacties op anderen als door middel van artikelplaatsing. Zelf wijsheid en waarheid in pacht soms? Niemand heeft exact zicht op Thaise werkelijkheden en eenieder kent slechts een eigen interpretatie. Dus maar goed dat meerderen aan het woord zijn. Trouwens: ik ken nogal wat Thai mensen die zich wel irriteren aan wat gaande is. Al langer. En dan nog: dat afdoen met een linkse kerk-verwijzing is argumenteren vanuit de oudheid. Kortom, zelf wel bij de tijd blijven, aub.

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Verbied boek, beeld, tekst en woord; vervang de hoofdredactie door regeringsgetrouwe vriendjes en er heerst orde en vrede in het land. Hou het volk dom en onwetend, geef ze rijst en vertier en laat ze de krenten meepikken van de corruptie aan de top.

  Tja, wie had het laatst over N-Korea? Men begint het al aardig te kopiëren…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website