thaksin_shinawatra

Panlop Pinmanee, veiligheidsadviseur van premier Yingluck, werkt aan een plan om Thaksin dit jaar terug te brengen. Als dat gebeurt, gaat de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) de straat op, zegt woordvoerder Parnthep Pourpongpan. Een voormalige klasgenoot van Thaksin op de militaire academie acht het onwaarschijnlijk dat de oud-premier dit jaar terugkeert. ‘Thaksin weet heel goed dat conflicten nog steeds bestaan en verzoening een eind weg is.’

Panlop is van plan 20.000 handtekeningen te verzamelen, zodat hij een burger-wetsvoorstel voor amnestie kan indienen. Hij doet dit wanneer het verzoeningsvoorstel van het King Prajadhipok Institute (PKI) niet tot amnestie leidt. Een van de voorstellen van het PKI heeft als consequentie dat Thaksin zijn gevangenisstraf van 2 jaar ontloopt.

Panlop wijst erop dat regeringspartij Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne vorig jaar in Buri Ram beloofd heeft Thaksin terug te brengen. Die belofte moet worden ingelost. Panlop is er zeker van dat een amnestiewet het groene licht van het parlement krijgt. Volgens Panlop steunt Thaksin zijn actie.

PAD-woordvoerder Parnthep voorspelt onrust. Elke poging om Thaksin terug te brengen, is voor de PAD aanleiding om de straat weer op te zoeken en te protesteren. Dat geldt zowel voor de plannen van Pheu Thai om de grondwet te wijzigen als Panlop’s plan voor een amnestiewet.

Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa, belast met veiligheidszaken, spreekt Panlop’s bewering tegen dat sommige militaire leiders bezig zijn een coup te beramen. Die militairen zouden een zelfde council for nationale security willen vormen als in 2006 is gevormd na de militaire coup. Yutthasak zegt dat de legerleiding de regering volledig steunt.

Thawat Boonfueng, plaatsvervangend secretaris-generaal van de premier, spreekt een andere bewering van Panlop tegen. Klasgenoten van Thaksin aan de Armed Forces Academies Preparatory School zouden Thaksin via Chiang Mai willen terugbrengen.

Thawat, die ook een klasgenoot van Thaksin is: ‘Ik kan de verzekering geven dat voormalige leden van klas 10, in het leger of bij de politie, daar nooit over hebben gepraat.’

Het controversiële PKI-rapport komt vandaag ter sprake in het parlement en niet op 12 april, zoals eerder gemeld. Er wordt echter niet over gestemd, zegt de secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden. Punt van discussie is de vraag of het rapport in de huidige zittingsperiode van het parlement wordt behandeld (dus voordat het parlement met reces gaat).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website