De afdeling Medische Wetenschappen (DMS) spoort Thaise vrouwen tussen de 30 en 60 jaar actief aan om zich regelmatig te laten screenen op baarmoederhalskanker. Ze wijst daarbij op de zorgwekkende statistiek dat ongeveer 10 miljoen seksueel actieve Thaise vrouwen zich nog nooit hebben laten testen op het humaan papillomavirus (HPV).

Deze oproep is een reactie op statistieken die aangeven dat baarmoederhalskanker, voornamelijk veroorzaakt door HPV-infecties, een van de belangrijkste vormen van kanker onder Thaise vrouwen is. Dagelijks worden ongeveer 15 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker vastgesteld en elk jaar overlijden ongeveer 2.200 vrouwen aan deze ziekte.

Dr. Yongyot Thammawut, directeur-generaal van de DMS, benadrukt het belang van regelmatige screenings om het risico op baarmoederhalskanker aanzienlijk te verlagen. Ondanks de aanbeveling van het ministerie van Volksgezondheid dat vrouwen boven de 30 elke vijf jaar gescreend moeten worden, blijft de deelname laag. In Bangkok laten bijvoorbeeld slechts 30.000 vrouwen zich jaarlijks testen op HPV, het laagste percentage in het land.

Om deze uitdaging aan te pakken en de toegang tot tests te verbeteren, introduceert de DMS zelfafnametests voor HPV-DNA. Deze kits zijn gratis beschikbaar voor vrouwen die in aanmerking komen en geregistreerd zijn bij de Nationale Gezondheidszorg. Ze kunnen worden aangevraagd via de “Pao Tang”-applicatie of bij aangewezen distributiepunten.

Dit initiatief biedt vrouwen een discrete en toegankelijke testoplossing die naar verwachting de deelname zal verhogen van vrouwen die eerder terughoudend waren om conventionele baarmoederhalskankerscreenings in ziekenhuizen te ondergaan.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website