Een videoclip met de titel ‘Hitler’ van de Thaise rockband SLUR is zondermeer smakeloos en kwetsend te noemen.

Uit de eerdere artikelen op het Thailandblog is al wel gebleken dat het droevig is gesteld met het onderwijssysteem in Thailand. Hierdoor zien veel Thai hun eigen land als het middelpunt van de aarde. Een lesje geschiedenis aan de leden van deze band zou kunnen voorkomen dat ze deze onzin opnemen. De Tweede Wereldoorlog was voor veel Thai een ‘ver van mijn bed show’. Ze hebben werkelijk geen idee wat zich destijds in Europa en andere delen van de wereld heeft afgespeeld.

In oktober 2009 was er een rel over een levensgrote billboard met een afbeelding van Hitler, dit ter promotie van een nieuw wassenbeeldenmuseum in Pattaya (waxworks museum).

Zowel de Duitse- als de toenmalige Israëlische ambassadeur Itzhak Shoham, protesteerde bij de Thaise overheid. De Israëlische ambassadeur liet destijds het volgende weten: “Het beeld van Adolf Hitler is zowel kwetsend voor de overlevenden van de Holocaust, als voor iedereen die racisme verwerpt. Adolf Hitler is een dictator die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch en op gruwelijke wijze 11 miljoen mensen heeft laten vermoorden, zowel mannen, vrouwen als kinderen.”

Kennelijk is de boodschap toen niet goed doorgedrongen en menen een stel Thaise jongeren het nog eens dunnetjes te moeten overdoen. Mocht het doel zijn om media aandacht te krijgen, dan zijn ze daar in geslaagd. De videoclip is de wereld overgegaan en inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken.

Er zullen nu ook wel weer de nodige protesten binnenstromen bij de Thaise overheid.

Ik heb besloten om de videoclip niet te plaatsen omdat deze kwetsend is voor veel mensen. Mocht je hem toch willen zien dan kun je deze op Youtube bekijken: http://youtu.be/ydRxCUZp8Bg

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Thaise rockband SLUR met Hitler clip: smakeloos en weinig historisch besef”

 1. lex zegt op

  Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen fan ben hitler ( inderdaad kleine letter) of ook maar iets van zijn gedachtengoed aanhang.
  Bij de intro van de video staat een heleboel Thais geschreven, ik zal dat morgenochtend door mijn vrouw laten vertalen en hier publiceren, tevens staat er, in het Engels, “this music video has no intentions to insult any individual or groups.
  Op zich lijkt het mij meer een protest tegen politie, overheid en of systeem.
  De 2e W.O is inderdaad een ver van mijn bed show voor de Thais, ik ken er maar weinig die er ook maar iets vanaf weten en ik ken behoorlijk wat Thais
  Verder zijn de Thais heel tolerant, tegen andere bevolking groepen, godsdiensten sensuele geaardheid, noem maar op.
  Ze hebben een erg apart gevoel voor humor, heel erg apart zelfs en dan een roze konijn tussen een aantal hitler’s, ik denk niet dat je dit te serieus moet nemen en voor je een mening geeft eerst maar eens een vertaling te pakken zien te krijgen.
  Er zijn genoeg video’s met andere massa moordenaars in omloop en meestal bedoelt als parodie of statement.
  ( Wat zal ik een commentaar krijgen)

  • lex zegt op

   Ik zit net mijn reactie na te lezen en bij deze; mijn excuses voor mijn slordige spelling en stijl fouten.
   Wat ik toch ook nog even toevoegen wil is dit, Thaise mensen zullen zelden of nooit mensen bewust kwetsen of beledigen, het is meer een soort naïviteit, waardoor wij westerlingen ( Farangs) af en toe helemaal op het verkeerde been gezet worden.

   • Bericht van Franco is verwijderd. Niet volgens de regels.

 2. Alfons zegt op

  Ik vond de video te smakeloos om helemaal af te kijken. Ook al moet je dit niet te serieus nemen, het blijft kwetsend voor veel mensen. Ik denk dat het SLUR te doen was om de sensatie, maar ik hoop dat ze vooral geboycot gaan worden. Ik vind veel leuk wat uit Thailand komt, maar hier heb ik met plaatsvervangende schaamte naar gekeken. Goed dat de video niet gepost is.

  • lex zegt op

   Alfons: van het begin tot einde afkijken en dan pas een mening geven en hoezo plaats vervangende schaamte, jij bent Nederlander en zij zijn Thai, geef die mensen recht op hun artistieke uiting, of we het er mee eens zijn of niet, wij maken daar niet de dienst uit, we zijn daar te gast.

   • HenkNL zegt op

    Wat is hier artistiek aan Lex? Natuurlijk maken wij daar de dienst niet uit net als zij dat hier niet doen maar om steeds weer dat “we zijn daar te gast” er bij te halen is een dooddoenertje. Alsof omdat je ergens te gast bent er geen mening meer over mag hebben.

    • lex zegt op

     Natuurlijk mag je ergens een mening over hebben, je hoeft hem alleen overal en altijd te ventileren, dat is geen vrijheid van meningsbeperking, meer rekening houden met de gevoelens van je gastheer of vrouw.
     Ik heb al een paar keer meegemaakt dat mijn vrouw vreselijk gekwetst was over de mening van een toerist over haar eiland, die man vond het maar niets dat er vaak geen elektra was, de weg was niet goed, kortom niets deugde, maar hij bleef wel want het was lekker goedkoop

    • lex zegt op

     nog een reactie Hnek, ik zat laatst TV te kijken ( in Nederland ) dat ging over bezuinigen in de kunst en zag een vrouw die zich helemaal insmeerde met vla en yoghurt, wat is daar artistiek aan? maar ze was aan het klagen dat ze, door de bezuiniging, beknot werd in haar artistieke vrijheid, de mening van mijn vrouw over het artistieke gedeelte van haar voorstelling is haar mening, heeft ze recht op, ze vond het totale onzin en te gek voor woorden dat mensen betaald worden om voedsel te verspillen.
     De vraag wat ergens artistiek aan is kan je niet beantwoorden, als je het zelf niet artistiek vindt.
     Persoonlijk vind ik dit ook een clip van niets, maar die zanger en zijn groep zijn waanzinnig populair in Thailand en als ik in Thailand ben ik zie die clip ga ik me er echt niet aan ergeren, dat is zonde van tijd.

   • ruud zegt op

    Artistieke uiting? Ik vind dat je erg ver gaat Lex. Ook een artistieke uiting kan te ver gaan toch ?? Ik denk dat je nog niet zo heel oud bent zo te lezen aan je reacties. Ben je ook de geschiedenis al vergeten. Of heb je er ook niet zoveel van opgestoken. Bij mij komt eerder het woord SCHAAMTELOOS naar voren. Jij vind dat je als “gast”geen mening mag hebben ?? Jouw kennis over de mensen is erg beperkt ( beetje naief ) al doe je alsof je het allemaal zo goed weet.. Vind je dit dan geen beledigen of kwetsen. Dat laatste toch zeker.
    En wat die “”andere”” videos betreft, die praten we ook niet goed hoor. De 2e WO is ook ver van jouw bed.
    Indeed very tasteless. Made without any knowledge of history.
    Ruud

    • rene zegt op

     Waag het niet een van hun symbolen, waar ook ter wereld, te gebruiken bij een of andere al dan niet commerciele gelehenheid. Dan is het kot te klein. Daar zijn al voorgaanden van, zowel in de US als in Europa.

    • lex zegt op

     Ruud, ten 1e bedankt voor het complimentje, ik ben 54 en mijn vader is zonder een groot deel van zijn joodse familie opgegroeid, ik ben juist erg bewust gemaakt van de ellende van de 2e W.O door hem.
     Artistieke uiting kan inderdaad te ver gaan, ik ben regelmatig gekwetst door bepaalde Nederlandse cabaretiers die het nodig vonden bepaalde godsdiensten of gehandicapten of Buckler drinkers in een hoek te trappen onder het mom van artistieke vrijheid, natuurlijk mag je als gast een mening hebben, het gaat echter te ver om die aan anderen op dringen en te verwachten dat jouw mening zalig makend is, alleen maar omdat je met je dikke portemonnee een paar weken vakantie komt vieren
     Ik durf te stellen dat mijn kennis over Thailand niet beperkt is, ik kom er al 25 jaar, waarvan de laatste 15 jaar 4 maanden per jaar, ik ben 11 jaar getrouwd met een Thaise,
     met een hele grote familie en ik heb het halve land door gereisd met het gewone openbaar vervoer tussen en met de Thais, de populaire toeristen plaatsen mijd ik als de pest, dat heeft helemaal niets meer met het authentieke Thailand te maken.
     Die clip is niet bedoelt om te kwetsen of te beledigen, dat schrijven ze zo ook aan het begin, ik voel mij niet gekwetst omdat ik die clip bekijk als wat het is, een totale onzin clip van het begin tot het eind.

   • andrew zegt op

    Ik ben het met Lex eens.O,o dat kleine landje.Wanneer leren ze daar toch eens de mond houden.Geloof me wat dat betreft staan Hollanders slecht bekend ook in Thailand.
    We zijn hier inderdaad te gast.We mogen wel wat zeggen maar geen kritiek hebben op dingen die ons niet aangaan.Dat gaat te ver.Dat is hun zaak

 3. Hans Bos (redactie) zegt op

  Nou Lex, we maken in Thailand zeker niet de dienst uit en we zijn beslist te gast, maar dat wil nog niet zeggen dan we altijd onze mond moeten houden. Er bestaan de eenmaal generieke waarden, die gelden wereldwijd. Als je deze clip een vorm noemt van artistieke uiting, valt mijn (zwem)broek uit. Het is daarnaast technisch een waardeloze clip.

  • lex zegt op

   Hans, ik ben het bijna helemaal met je eens, maar kijk eens een avondje Thaise televisie, dan zal je merken dat de Thai een andere definitie van artistieke uiting hebben dan wij, en wij hoeven zeker niet onze mond te houden daar, maar we moeten wel goed nadenken wat en hoe we het gaan zeggen, voor we die mond open doen

 4. Leo zegt op

  Rommel,in de prullenbak ermee

 5. Dirk B zegt op

  En Napoleon, Caesar, Alexander De Grote, Atilla de Hun…..
  Beste mensen, ook deze grootheden uit de geschiedenis maakten zich schuldig aan volkerenmoord (op kleinere of grotere schaal).

  Natuurlijk moet geen dezer heersers verheerlijkt worden.

  Hitler is nog “van onze tijd” (ik ben van ’58), en ligt daarom vers in ons geheugen en daardoor zeer gevoelig.

  Over 200 jaar zal het enkel nog een lesje in één of andere geschiedenisles zijn.

  Wat betreft de clip:

  Ik zou eigenlijk graag een vertaling van de tekst zien alvorens te oordelen.
  We zouden wel eens allemaal kunnen achterover vallen van verbazing als we vernemen waarom de Hitler figuur hier werd gebruikt.

  Dus ik heb geen oordeel tot nader bericht.

  • lex zegt op

   Ik heb de clip aan mijn ( Thaise) vrouw laten zien, de vertaling van het begin stukje in het Thais is iets als “het is niet onze bedoeling om iemand te kwetsen of te beledigen, we willen alleen maar lol en muziek maken, de clip zelf vond ze niet bijster ongepast, ze heeft net zoals zoveel Thais weinig benul van de 2e WO

 6. Niek zegt op

  Dit is dus Hitler ridicularisren en daar is natuurlijk niets fout mee. In tegendeel, zou ik zeggen. Bekijk de film met Charly Chaplin ‘The Great Dictator’ eens, waarin hetzelfde gebeurt, uiteraard wel op een hoger nivo en via een ander medium, maar in feite komt het op hetzelfde neer, nl. de man belachelijk maken. Zij die daar aanstoot aan nemen ‘miss the point’.

  • lex zegt op

   Eindelijk iemand die precies zegt, wat ik al de hele tijd probeer te zeggen

 7. Reacties die niet voldoen aan de regels van dit blog worden verwijderd!

 8. andrew zegt op

  De film over Sophie Scholl(Duits studentenverzet inWO2) is wel 10xvertoond op de thaise TV vorig jaarGesproken in thai en als je tv daar geschikt voor is omschakelbaar in het duits met engelse onderschriften.Als je van het onderwerp houdt best een boeiende film.
  Doch ik weet bijna zeker dat er hier in thailand bijna niemand in geintesseerd is.Net zo min men belangstelling heeft voor Hitler en andere zaken van WO2.Vreemde zaak Maar ja andere cultuur.Morgen weer een brug te ver en battle of the bulge maar welke thai kijkt?

 9. Rien Stam zegt op

  Ik ben van ’31 en heb in Rotterdam de gehele 2de Wereld Oorlog bewust meegemaakt.Wat mij in Thailand steeds weer irriteerd is dat Motorbike rijders die SS helmen op hebben en dat ik noch steeds nijging tot verzet krijg wanneer ik in een etalage een Hakenkruis zie.

 10. Robbie zegt op

  Nu is er een filmpje met Hitler of zo en er breekt gelijk een relletje uit (in het westen) maar je kunt in Nederland met gemak over straat over straat in een T-shirtje van Mao of Stalin.
  Volgens mij toch een kwestie van selectieve verontwaardiging. In Nederland weet zo’n beetje iedereen van de holocaust, maar of de killingfields net zo bekend zijn betwijfel ik.
  Het is logisch dat wij ons meer bewust zijn van onze geschiedenis dan de Thai denk ik.

  Robbie

  • Henk zegt op

   De videolink plaatsen of de link naar de videoclip is voor mij hetzelfde.

   Maar ook voor mij is de 2e wereldoorlog en ver van mijn bed show geworden.
   Ik ben totaal 2e wereldoorlog moe geworden.

   Ieder jaar weer herdenken. En vieren. Zucht.

   Henk

 11. Henry zegt op

  De initiator van de Juni 1932 revoltutie, waarbij Siam een constitutionele staatsvorm kreeg , was Plaek Pibulsongkram en o.a. Min.President van 1938-1944 en 1948-1957.

  Hij was het , die in 1939 de naam Siam veranderde in Thailand , regionale dialecten en kleding afwees, etc. en het land op – toen Westerse ( Europese ) – leest schoeide ,
  waarbij o.a. de plicht tot het dagelijkse eerbetoon aan het nationale anthem, enz.

  Tevens was hij een groot bewonderaar van Benito Mussolini en zijn nationale partij ,
  misschien dat bepaalde ‘trekjes’ in de Thaise volksaard daarvan zijn achtergebeleven ?

  Ik ben van ’30 en heb veel ellende van WO II bewust meegemaakt en kan mij volledig vinden in hetgene Rien Stam schrijft !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website