De Thaise overheid komt, na overleg met het ministerie van Handel, een dierenbeschermingeorganisatie en producenten van kokosnootproducten, met een keurmerk voor kokosnootproducten. Consumenten kunnen dan zien dat de gebruikte kokosnoten van plantages komen die geen apen gebruiken om ze te plukken.

De Thaise kokosnootindustrie is goed voor 400 miljoen dollar, het land is de grootste producent van kokosmelk ter wereld. Op sommige plantages worden apen gebruikt om ze te plukken. Nadat de dierenactivisten van PETA het gebruik van apen aan de kaak stelde, wordt er door de VS, Europa en Australie gedreigd met boycot van kokostnootproducten uit Thailand. Enkele Britse supermarktketens en Albert Heijn hebben al laten weten te stoppen met de verkoop van bepaalde merken uit Thailand.

Niet alle kokosnootplantages in Thailand gebruiken apen voor de pluk. Sommige kokosnoten die gekweekt worden voor kokoswater, groeien aan kleinere palmen. Die worden door mensen geplukt met behulp van een lange bamboestok of een speciale snoeischaar. Kokospalmen voor kokosmelk zijn meestal langer dan 15 meter en daarom zijn de noten moeilijk te bereiken.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Thaise overheid komt met keurmerk voor apenvrije kokosnootproducten”

 1. Andy zegt op

  Mij benieuwen wat de “nieuwe”prijs gaat worden van apenvrije kokosnoten cq melk’.
  En niet in de laatste plaats wat er met de werknemers van deze industrie,ja juist die aapjes gaat gebeuren?

  • Bert zegt op

   Maak je maar geen zorgen, die aapjes blijven gewoon hum werk doen.
   Voor de VS en Europa gewoon duurdere kokosnoten en voor Azie goedkopere, door aapjes geplukt.

 2. Maryse zegt op

  In plaats je druk te maken om de prijs kun je beter je druk maken over de leertechniek die de apen moeten ondergaan. Net als de olifanten leren ze bepaalde dingen te doen doormiddel van straf. En dat is wreed. De consument die op de hoogte hiervan is moet zich schamen om die producten dan te kopen.
  In plaats van boycot zou ik liever zien dat men (lees PETA, AH en consorten) in samenwerking met de producenten, een techniek zou ontwikkelen de apen iets te leren doormiddel van beloning, zoals men dat doet met honden bijvoorbeeld.
  En als dat niet lukt met apen (want ik weet het niet, ben geen bioloog) dan maar boycotten.
  Tenslotte lijkt het mij niet teveel gevraagd, gezien de omzet, een hoogwerker aan te schaffen voor de pluk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website