Grappig genoeg heeft het ook het nieuws in Nederland bereikt: de rel in Thailand om een toeristische video met de naam ‘Fun to Travel’. De video valt bij het ministerie van Cultuur niet in de smaak omdat er figuren in voorkomen uit de Ramayana legende.

Een voormalig werknemer van het Fine Arts Department, diende een klacht in bij het Bunditpatanasilpa Institute (voorheen College of Dramatic Arts), waardoor het ministerie van Cultuur de zaak moest onderzoeken.

Het mythische figuur Thotsakan mag nu niet meer fietsend worden afgebeeld. Thotsakan werd onder meer kokend en fietsend opgevoerd en dat is respectloos, zegt het Thaise ministerie van Cultuur. De video moest worden aangepast.

“Thotsakan is de koning onder de reuzen. Hij is een groot, formidabel karakter. Daarom is het niet de bedoeling dat hij op deze manieren wordt afgebeeld”, zegt minister van Cultuur Apinan Poshyananda. Volgens zijn opdracht werden de ‘respectloze’ scènes verwijderd. De nieuwe video verscheen deze week. In de video onderaan kan je de verschillen zien.

Veel Thai zijn het oneens met de censuur van het ministerie, zo is er een petitie gestart om de originele video te behouden. De petitie is al 80.000 keer ondertekend.

Ook premier Prayut heeft zich gemengd in de discussie. Hij vraagt het ministerie van Cultuur een balans te zoeken tussen traditie en de moderne aanpassingen van Thailand’s cultureel erfgoed. Prayut is zich er van bewust dat traditionele Thai anders denken dan de moderne Thai maar hij wil geen partij zijn in de rel.

Bron: Bangkok Post en The Nation

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thaise legendarische figuren mogen niet fietsen in toeristische video”

 1. Rob V. zegt op

  Niets mis met het originele filmpje.

  Traditie… Dat is zeker in steen gebeiteld, nee toch?
  Toevallig zag ik gisteren een prachtig filmpje dat Tino elders gedeeld heeft (Thailandtref) over een TED talk waarin een Thai traditie en gewoonten ter discussie stelt:
  https://www.youtube.com/embed/PoautAigKP8

 2. Rens zegt op

  Ik vind dat er niets veranderd mag worden aan tradities. Ben een fervent voorstander van ” zoals het vroeger was”. Dus het weer invoeren van onder andere het ontblote bovenlijf voor de Thaise dames is dan ook een goede manier om te laten blijken dat we tradities absoluut in ere houden. Ik noem maar even een voorbeeld wat me zo ineens te binnen schiet.. Het maar sleutelen en veranderen van waardevolle aanblikken die altijd deel uit hebben gemaakt van het leven alhier, dat moet afgelopen zijn !! Weg met alle verkrachtingen van tradities en de gewoonten zoals die er altijd al waren. Het is puur respectloos om mythische figuren af te beelden op een fiets en ook om de dames heden ten dage te verplichten zich te kleden, en daarmee de schoonheid en de tradities van het Thaise volk negatief te beïnvloeden.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat kan je nou wel zeggen, Rens, maar beschaafd zijn die ontblote bovenlijven natuurlijk niet. Eten met de handen en dat kauwen op betelnoten waar je zwarte tanden van krijgt en waarom je voortdurend moet spugen…Wat moeten die buitenlanders daar wel niet van denken? Primitief! Daar zijn nu gelukkig wetten tegen…
   Nee, Thais moeten meegaan in de vaart der volkeren. KFC, McDonald, iphone en democratie…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website